Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po aktualizacji do Androida 5.1 zauważyłem wysokie obciążenie na łączu WiFi powodowane przez telefon.

Chwilę po uruchomieniu WiFi transfer na komputerze spada do ok 1Mbit, zaraz po wyłączeniu WiFi w telefonie transfer z powrotem wzrasta do 20-30Mbit.

Według moich obserwacji dzieję się tak tylko kiedy w WiFi W telefonie jest włączone. Na poprzednich wersjach systemu nie było tego problemu.

Opublikowano

Sprawdź raczej router, czy nie jest walnięty jakiś priorytet, albo specjalne ustawienia pod WiFi, bo tel sam z siebie o ile nic nie pobiera to nie zmuli Ci łącza :D.

Opublikowano

To jest modem-router z tv kablowej na którego konfiguracji średnio się znam, ale w sieci jest kilka komputerów i z żadnym nie ma problemów.

Do tej pory nie było potrzeby zmiany niczego, problemy zaczęły się po aktualizacji Redmi 2. W tym rzecz że telefon nie wykazuje żadnej aktywności, nic się nie aktualizuje, synchronizacja Gmaila i konta xiaomi jest wyłączona.

Opublikowano

Musiałbyś wejść w router i sprawdzić czy telefon pobiera/wysyła cokolwiek, inaczej się raczej nie dowiesz, ale 1 wiem, jeżeli tel nic nie pobiera, to nie ma jak zmulić Ci 20-30mb łącza... Telefon podpięty pod wi-fi może pobierać te 50-60kb/s i wysyłać 20kb/s co jakiś czas (chyba dla podtrzymania połączenia), ale nie zje Ci 20mb. Najpierw szukaj winy w routerze, być może coś mu się tam "przestawiło", być może miał jakąś aktu o której nie wiesz.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, izded napisał:

To problem przydziału pasma w routerze a nie romu, w jakiś sposób przydziela prawie całe telefonowi, musisz poszukać rozwiązania w konfiguracji routera

Edytowane przez FromWP
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kiedy mówiłem że na androidzie 4.4 wszystko było ok, i tak wszyscy doradzali mi konfigurację routera.

Po powrocie do 4.4 wszystko wróciło do normy z WIFI, więc to jednak wina aktualizacji do 5.1

Tylko dioda powiadomień nie miga ale świeci ciągłym światłem przy przyjściu sms itd. Jakiś pomysł jak to naprawić?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Potwierdzam problem po ponownym postawieniu Androida 5.1 wraca problem obciążenia routera.

Problem dotyczy urządzenia combo router/modem thomson twg870ug i podobnych. Android 4.4 działa normalnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, izded napisał:

Potwierdzam problem po ponownym postawieniu Androida 5.1 wraca problem obciążenia routera.

Problem dotyczy urządzenia combo router/modem thomson twg870ug i podobnych. Android 4.4 działa normalnie.

Znaczy że router jest głupi i chyba niewiele da się z tym zrobić. Skoro telefon nic nie pobiera, to nie powinien mu przydzielać całego pasma. Nawet jak telefon wysyła routerowi takie żądanie. A tak na marginesie to przynajmniej na razie Miui z Androidem 5.1 na 813 nie jest dopracowane, na 811 jest trochę lepiej.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...