Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na początku chciałbym Was przywitać.

Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem mi4c - telefon sprawuje się bardzo dobrze i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Kupiłem telefon z zainstalowanym MIUI7.

Testując nowy telefon porobiłem trochę zdjęć, które chciałbym przerzucić na komputer i ... właśnie dochodzimy do tematu mojego posta. Podłączam telefon do komputera - bateria się ładuje, ale klikając na ikonkę "komputer" nie widzę swojego telefonu... Jedno zdjęcie przerzuciłem bluetooth'em, ale wolałbym mieć bezpośredni dostęp do pamięci telefonu z poziomu komputera.

Bardzo proszę o pomoc - czy muszę coś/gdzieś zainstalować? Przyznam, że jestem kompletnym ignorantem i zupełnie nie znam się na "rootach" i innych funkcjiach...

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeżeli gdzieś na Forum już jest odpowiedź na moje pytanie, ale ja jej nie znalazłem.

Jeszcze jedno pytanie - czy muszę zakładać konto Xiaomi? Po co mi ono?

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez szuwi
Opublikowano

Tak na pierwszy rzut oka brzmi jakbys mial oryginalny soft z chinskimi sterownikami, wtedy telefon nie jest z automatu wykrywany przez system.

Zainsaluj Mi PC Suite - wtedy wejda sterowniki i zobacz czy przez oprogramowanie dziala wszystko .

Opublikowano

Spoon - dziękuję za sugestię. Ściągnąłem, zainstalowałem, podłączyłem tel i komputer nadal go nie widzi...

Opublikowano

Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.

Opublikowano

Powinieneś dopisać jaką wersję systemu posiadasz. Na win7 wykrywało kiedyś bez problemów. Inny kabel USB testowałeś jeśli posiadasz?

ps ja i tak częściej korzystam z programu typu Web PC suite lub droid over wifi.

Opublikowano
15 minut temu, szuwi napisał:

niestety nadal problem istnieje... komputer nadal nie widzi telefonu...

Sprawdź:

• Na innym systemie operacyjnym (może być odpalony z płytki czy "pędrajwa" Linux)
  • Innym kabelku
  • Innym slocie USB (w przypadku notebooków te szybsz USBki czasmi są mniej stabilne, z obudowami stacjonarnych różnie bywa)
  • Innym komputerze
  • Usuń wszystkie inne sterowniki tyczace się telefonów (np Samsungowe Kiesy czy jak to się tam nazywa potrafią konfliktować się z innymi fonkami)

Jeśli to nie pomoże, możesz też rozważyć opcję udostepnienia sobie na komputerku folderu, po czym wysyłanie do niego plików poprzez fifi np ES File Explorerem lub Solid Explorerem - oba pozwalają na zrobienie sobie zakładki do folderu w sieci, więc jak raz ustawisz to będzie potem kwestia przeneisienie pliczków palcem w fonku.

Opublikowano

Sprawdź jak masz ustawione podłączenie USB w ustawieniach telefonu (debugowanie, jako pamięć masowa czy jeszcze inaczej). Niemogę sprawdzić która funkcja bo nie pamiętam a tel. mam w serwisie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.03.2016o10:42, loader77 napisał:

Sprawdź jak masz ustawione podłączenie USB w ustawieniach telefonu (debugowanie, jako pamięć masowa czy jeszcze inaczej). Niemogę sprawdzić która funkcja bo nie pamiętam a tel. mam w serwisie.

Problem który opisuje Szuwi pojawił się również na moim Mi4C i dodatkowo po podłączeniu telefonu nie mam możliwości wyboru debugowania, apmięci masowej itp.

Jedyne co to jak włączę opcje programistyczne i debugowanie USB to w menadżerze zadań W7 pojawi się ADB Interface i Mi4C ale nie zaciągnie sterowników.

Wcześniej przed próbami aktualizacji MiPC Suite działało fajnie, później pojawił się problem z niewykrywaniem przez ten program i po aktualizacji nie ma kompletnie kontaktu z PC.

Udało mi się znaleźć rozwiązanie!

Zainstalowałem poniższą aplikację i po uruchomieniu umożliwiło to wykrywanie telefonu.

MIUI USB Settings z Google Play

8-)

Edytowane przez Spoon
Rozwiązanie!
  • 2 tygodnie później...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...