szuwi Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Na początku chciałbym Was przywitać. Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem mi4c - telefon sprawuje się bardzo dobrze i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Kupiłem telefon z zainstalowanym MIUI7. Testując nowy telefon porobiłem trochę zdjęć, które chciałbym przerzucić na komputer i ... właśnie dochodzimy do tematu mojego posta. Podłączam telefon do komputera - bateria się ładuje, ale klikając na ikonkę "komputer" nie widzę swojego telefonu... Jedno zdjęcie przerzuciłem bluetooth'em, ale wolałbym mieć bezpośredni dostęp do pamięci telefonu z poziomu komputera. Bardzo proszę o pomoc - czy muszę coś/gdzieś zainstalować? Przyznam, że jestem kompletnym ignorantem i zupełnie nie znam się na "rootach" i innych funkcjiach... Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeżeli gdzieś na Forum już jest odpowiedź na moje pytanie, ale ja jej nie znalazłem. Jeszcze jedno pytanie - czy muszę zakładać konto Xiaomi? Po co mi ono? Pozdrawiam, Tomek Edytowane 12 Marca 2016 przez szuwi
Spoon Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Tak na pierwszy rzut oka brzmi jakbys mial oryginalny soft z chinskimi sterownikami, wtedy telefon nie jest z automatu wykrywany przez system. Zainsaluj Mi PC Suite - wtedy wejda sterowniki i zobacz czy przez oprogramowanie dziala wszystko .
szuwi Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Opublikowano 12 Marca 2016 Spoon - dziękuję za sugestię. Ściągnąłem, zainstalowałem, podłączyłem tel i komputer nadal go nie widzi...
ZduneX25 Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.
szuwi Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Opublikowano 12 Marca 2016 Tytuł poprawiony - jest długo i dosadnie. Pomoże ktoś?
preston2009 Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Powinieneś dopisać jaką wersję systemu posiadasz. Na win7 wykrywało kiedyś bez problemów. Inny kabel USB testowałeś jeśli posiadasz? ps ja i tak częściej korzystam z programu typu Web PC suite lub droid over wifi.
Spoon Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Szuwi zainstaluj AirDroid na telefonie i bedziesz mogl przerzucac pliki przez przegladarke po domowym wifi.
Winiu89 Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Nie musi nic instalować, ta funkcja jest wbudowana w miui. Wchodzisz w aplikacje pliki/ftp Wysłane z mojego Mi-4c
sonax_xc Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 To nadal chyba nie rozwiązało problemu kolegi.
szuwi Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Opublikowano 20 Marca 2016 niestety nadal problem istnieje... komputer nadal nie widzi telefonu...
Marvinka Opublikowano 20 Marca 2016 Opublikowano 20 Marca 2016 15 minut temu, szuwi napisał: niestety nadal problem istnieje... komputer nadal nie widzi telefonu... Sprawdź: Na innym systemie operacyjnym (może być odpalony z płytki czy "pędrajwa" Linux) Innym kabelku Innym slocie USB (w przypadku notebooków te szybsz USBki czasmi są mniej stabilne, z obudowami stacjonarnych różnie bywa) Innym komputerze Usuń wszystkie inne sterowniki tyczace się telefonów (np Samsungowe Kiesy czy jak to się tam nazywa potrafią konfliktować się z innymi fonkami) Jeśli to nie pomoże, możesz też rozważyć opcję udostepnienia sobie na komputerku folderu, po czym wysyłanie do niego plików poprzez fifi np ES File Explorerem lub Solid Explorerem - oba pozwalają na zrobienie sobie zakładki do folderu w sieci, więc jak raz ustawisz to będzie potem kwestia przeneisienie pliczków palcem w fonku.
loader77 Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Sprawdź jak masz ustawione podłączenie USB w ustawieniach telefonu (debugowanie, jako pamięć masowa czy jeszcze inaczej). Niemogę sprawdzić która funkcja bo nie pamiętam a tel. mam w serwisie.
Spoon Opublikowano 22 Marca 2016 Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Dnia 21.03.2016o10:42, loader77 napisał: Sprawdź jak masz ustawione podłączenie USB w ustawieniach telefonu (debugowanie, jako pamięć masowa czy jeszcze inaczej). Niemogę sprawdzić która funkcja bo nie pamiętam a tel. mam w serwisie. Problem który opisuje Szuwi pojawił się również na moim Mi4C i dodatkowo po podłączeniu telefonu nie mam możliwości wyboru debugowania, apmięci masowej itp. Jedyne co to jak włączę opcje programistyczne i debugowanie USB to w menadżerze zadań W7 pojawi się ADB Interface i Mi4C ale nie zaciągnie sterowników. Wcześniej przed próbami aktualizacji MiPC Suite działało fajnie, później pojawił się problem z niewykrywaniem przez ten program i po aktualizacji nie ma kompletnie kontaktu z PC. Udało mi się znaleźć rozwiązanie! Zainstalowałem poniższą aplikację i po uruchomieniu umożliwiło to wykrywanie telefonu. MIUI USB Settings z Google Play Edytowane 22 Marca 2016 przez Spoon Rozwiązanie!
szuwi Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Opublikowano 29 Marca 2016 założyłem konto, ściągnąłem, odpaliłem i... nadal nie działa...
szuwi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2016 trochę podbiję temat - komputer nadal nie "widzi" telefonu. Czy ktoś może ma inny pomysł niż przedstawiono powyżej?
Rekomendowane odpowiedzi