Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem już czy ja mam jakiś problem sprzętowy, czy to może powodować jakaś aplikacja. Mało kto się dopisuje z podobnym problemem. Moze jest malo osób z tym modelem telefonu tutaj?

Na każdej wersji (zaczynając od 6.1.x do obecnej 6.3.10) miui na andku 6 po kilku godzinach od uśpienia (np. po nocy) przestaje sobie działać automatyczne obracanie ekranu w miui i aplikacjach(np. Przegladarki internetowe).

Po np. 15 minutach ciaglego użytkowania zaczyna z powrotem działać.

Mam prośbę do wszystkich użytkowników mi note (virgo).

Mozecie wstając rano to sprawdzić? Wystarczy tylko wzbudzić telefon, wejsc np. W /ustawienia/ a nastepnie obrócić ekran o 90 stopni.

Czy menu w miui wam sie od razu obróci? Czy sobie stoi ?

U mnie stoi, a obróci dopiero po kilkunastu minutach.

Już mnie wnerw totalny bierze bo nie mam pojęcia co może być przyczyną. I czy to nie wina sprzętu. Wipe zrobiłem i problem po czasie wraca.

Mam obok mi3 i mi4 i ani na jednym ani na drugim nie ma tego problemu.

Chociaż aplikacje nie korzystajace z interfejsu systemu działają od razu ok(np. Gry lub poziomica, testery sensorow).

Plis, sprawdźcie to u siebie.

Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam powyższe, od momentu wgrania pianki do teraz (spocząłem na 6.2.4 bo dla virgo nic nie było mimo zmiany wersji tak wynikało zdaje się z changelogu). Krótko: mi pomaga restart, trwa to chwilę i mam przywrócone autoobracanie. Wcześniej próbowałem czekać na SoT, zamykałem przeglądarkę (bo właściwie to do tej pory zauważyłem jedynie w stockowej przeglądarce), potrząsałem telefonem, 90 w lewo w prawo, włączałem i wyłączałem autorotation, nic nie pomagało. A restart pomaga. Czy gdzieś indziej mam ten błąd? Nie zauważyłem settings właśnie sprawdziłem i działa (ale przeglądarka również) więc ciężko mi określić. Także kolego próbuj restart i po 30 sek ciesz się autoobracaniem.

M. in. dlatego jestem troszkę zawiedziony brakiem aktualizacji dla virgo, ewidentnie pianka to sp... i cóż, zostaje czekać. W dziale o aktualizacjach przewaga większości mi4 i redmi note, a oni zdaje się błędu nie zgłaszali. Więc ewidentnie błąd programowy w Mi Note. Także kolego tel masz raczej sprawny. Pozdrawiam.

aha edit, Gry a właściwie jedna którą gram NIGDY nie miała problemu z obrotem, może dlatego, że jest tylko w poziomie możliwy układ ekranu.

Edytowane przez Tompson
Opublikowano

Nie będę się rozpisywał, bo problem został opisany. U mnie również on występuje, jednak miałem tak tylko dwa razy (ewentualnie więcej, a nie zauważyłem). Restart pomaga. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie restart tez pomaga od razu. No ale przecież nie będziemy ciągle restartować telefonów, żeby np. obrócić zdjęcie w galerii.
Jak po takim restarcie telefon znowu poleży powiedzmy ze dwie, trzy godziny - to znowu rotacja się zacina.

Dzięki za sprawdzenie, bo patrząc na ilość potwierdzeń tego błędu, pomyślałem, że to problem tylko z moim egzemplarzem.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano (edytowane)

wersja 6.3.17, specjalnie nawet zrobiłem wipe z tej okazji - rotacja nadal szwankuje, widzę, ze chyba nie mają zamiaru tego poprawiać.
W ostatnich wersjach to mam wrażenie, jakby w ogóle nic nie poprawiali tylko zmieniali numerki - wszystko działa z tymi samymi błędami co były.
Do tego doszły nowe, dorzucili jakąś blokadę autoryzacji przy swoich własnych motywach i nie można zastosować własnego motywu (moja kopia).

właśnie wgrałem wersje stabilną 7.2.4.0 i motywy z "Moja Kopia" działają bez problemu i bez autoryzacji :)

Co do rotacji, to sprawdzę za jakiś czas czy się poprawiła.

No i kicha na Maksa.

Rotacja nadal nie działa prawidłowo. Normalnie porażka, żeby z taką prostą funkcją nie potrafili sobie poradzić.

Flagowy telefon i takie głupie błędy...

Edytowane przez lg4xhd
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dawno nic nie było, więc gwoli informacji, wersja 6.5.5 uwolniła nas na 100% od tego przykrego problemu (być może 1-2 wcześniej też było ok, ale instaluję już co 2-3 aktualizację piątkową), także jeśli ktoś ma jeszcze problem niech wrzuci 6.5.5.

• 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 12.06.2016 o 14:57, lg4xhd napisał:

Niestety minelo kilka dni bez restartu i problem znowu sie pojawil.  Obracanie znowu nie dziala. Co za badziew....

Hej,

A możesz mi napisać, czy wchodząc w ustawienia poprzez *#*#64663#*#* jesteś w stanie przeprowadzić test dla akcelerometru i żyroskopu? Otrzymałem wczoraj Mi Note i nie mogę przeprowadzić testu, same zera i nic nie daje. To samo mam z czyjnikiem magnetycznym i GPS (pokazuje mnie kilkadziesiąt metrów od aktualnego położenia). Coś skopane z softem czy otwierać spór na aliexpress?

Screenshot_2016-07-22-10-50-10_com.android.settings.pngScreenshot_2016-07-22-10-53-10_com.miui.cit.pngScreenshot_2016-07-22-10-53-32_com.miui.cit.pngScreenshot_2016-07-22-10-53-53_com.miui.cit.pngScreenshot_2016-07-22-10-54-07_com.miui.cit.png

Opublikowano (edytowane)

@asasello

u mnie z tym ok.  Chyba cos masz nie tak z partycja persist. Ktos kiedys na mi4 mial podobny problem. 

Jak wipe i wgrywanie na nowo romu nie pomaga i do tego jeszcze masz gwarancje to lepiej nie kombinowac. Bo nie wiadomo czy sposob z mi4 zadziala lub nie pogorszy sprawy. 

link do problemu na MI4:

http://en.miui.com/thread-222056-1-1.html

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano
Przed chwilą, lg4xhd napisał:

@asasello

u mnie z tym ok.  Chyba cos masz nie tak z partycja persist. Ktos kiedys na mi4 mial podobny problem. 

Jak wipe i wgrywanie na nowo romu nie pomaga i do tego jeszcze masz gwarancje to lepiej nie kombinowac.  Bo nie wiadomo czy sposob z mi4 zadziala. 

Wpisz w google "no sensors mi4 persist". Bym Ci skopiowal linka do strony ale znowu cos jest zwalone w miui i nie dziala mi kopiowanie linków. 

Dzięki za odpowiedź, jeżeli miałeś na myśli to rozwiązanie: 

• Download the Fastboot ROM that matches the version you are using. You can download it here
  • Unzip the ROM, and look in the folder called "images" a file called "persist.img"
  • Copy this file to the folder where you have installed fastboot.exe
  • Turn off the phone and put it in fastboot mode (volume (-) and power button)
  • On your computer, open the cmd on the PC, and place yourself in the directory where you have installed the fastboot.exe
  • Copy and paste the following commands:
  • fastboot devices
  • fastboot erase persist
  • fastboot flash persist persist.img
  • fastboot reboot

To wykonywałem je u siebie, bez powodzenia. Poza tym w wątku było napisane, że działa na systemy zmodyfikowane przez sprzedawców. Natomiast ja wykonałem czystą instalację MiFlashem z romem fastboot.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lg4xhd napisał:

no uzupelnilem linka powyzej. 

jezeli to robiles i nie dziala,  to moze sprzetowy problem. 

Ech cholera, no to się nacieszyłem telefonem. Ja nie mam zrotowanego telefonu, więc wykonałem to poprzez MiFlash. 

Edytowane przez asasello
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Co tydzień wgrywać nowy soft i dalej auto rotacja po pewnym czasie przestaje działać. Czy też tak macie? 

Pozdrawiam serdecznie Lech. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

...i tak minął ponad rok a problem nadal istnieje - chyba trzeba się z tym pogodzić - olali nasz telefon i nie poprawiają błędów firmware-u.
Wielkie cotygodniowe aktualizacje a błędu sprzed ponad roku nie potrafią naprawić ://///

Opublikowano

Jest tak jak piszesz. Trzeba się z tym pogodzić. Naprawili na szczęście, przez rok, autoprzechodzenie w mailach i widget kalendarza z wydarzeniami całodniowymi :D 

Nie zmienia to faktu, że to nadal zaje**ty telefon :) 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Problemu z rotacją nie ma na alternatywnym systemie MoKee Open Source Project. W ostatnim tygodniu to przetestowałem.

Up-time ponad 140h i rotacja nadal działa ok. Także jakieś rozwiązanie jest.

Powiadomienia także działają bez żadnych problemów na tym romie jak i polepszyła się trochę jakość rozmów. Rzadziej przerywa dźwięk niż na MIUI i jest jakby głośniejszy.
Nasz telefon już niestety nie będzie wspierany przez producenta, więc aby mieć stale aktualny system pozostają rozwiązania alternatywne, czyli custom romy.
Od twórców Mokee dostał - jakby to powiedzieć - "nowe życie" :)

Edytowane przez lg4xhd
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...