Search the Community

Showing results for tags 't-mobile'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Dział główny
    • Ogłoszenia
    • Tutoriale
    • Regulamin
    • Aktualności
    • Recenzje
  • MIUI
    • Aktualizacje MIUI
    • Korzystanie
    • Dyskusje o aplikacjach
    • Modyfikacje techniczne
    • Modyfikacje wizualne
    • Fotografia
    • Bugi
  • Urządzenia Xiaomi
    • Mi 9T Pro / Redmi K20 Pro
    • Mi 9T / Redmi K20
    • Mi 9
    • Mi 9 SE
    • Mi 8
    • Mi 8 Pro
    • Mi 8 EE
    • Mi 8 Lite
    • Mi 8 SE
    • Mi Mix 3
    • Mi Mix 2S
    • Mi Mix 2
    • Mi Mix
    • Mi 6X
    • Mi 6
    • Mi 5s
    • Mi 5s Plus
    • Mi 5x
    • Mi 5c
    • Mi 5
    • Mi Note 3
    • Mi Note 2
    • Mi Max 3
    • Mi Max 2
    • Mi A3
    • Mi A2
    • Mi A1
    • POCOPHONE F1
    • Redmi 7
    • Redmi 7A
    • Redmi 6 Pro
    • Redmi 6
    • Redmi 6A
    • Redmi 5 / Redmi 5 Plus
    • Redmi 5A
    • Redmi 4X
    • Redmi Note 7/Pro
    • Redmi Note 6 Pro
    • Redmi Note 5A
    • Redmi Note 5A Lite
    • Redmi Note 5 Pro
    • MiPad 4
    • Z zakończonym wsparciem
    • Hulajnoga Mijia M365
    • Odkurzacze autonomiczne Mi Robot
    • Kamera MiJia 360° Home Security i inne
    • Akcesoria Smart Home
    • Mi Air Purifier 2
    • Mi Laptop
    • Mi Router
    • Mi Box
    • Zegarek Amazfit
    • Mi Band
    • Pozostałe urządzenia Xiaomi
    • Akcesoria uniwersalne
  • Zakupy i serwis Xiaomi
  • Smartfony innych producentów
  • Systemy mobilne
  • Technologie
  • Pozostałe
  • Strona i forum MIUIPolska.pl

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania


Smartfon

Found 5 results

  1. Część, Pisze na forum bo już pomysły mi się skończyły. Mam aplikacje T-Mobile, wywala mi błąd jak ja załączonym screenie. Pacjent to Mi 9T. Zostało zainstalowane oprogramowanie Miui Polska. Aplikacja magisk korzystam, bo korzystam z płatności telefonem. Mam zaznaczona aplikacje T-Mobile tak jak te od płatności i dalej nie działa. Proszę o pomoc, poradę jak można to obejść. Pozdrawiam
  2. Witam posiadam telefon w sieci plush a więc podoperator plusa, zasięg oczywiście z plusa, wszystko z nim ok, ale czasami zdarzają się miejsca za albo nie działa internet albo nie ma wcale zasięgu nawet dla połączeń. I tu pytanie czemu nie działa roaming ? W opcjach jest włączony tak samo jak przesył danych w nim. Gdy wejdę by ręcznie przełączyć sieć to przy każdej czy to orange Play czy T-Mobile pisze " zakazane ". Na poprzednim telefonie który miałem w Play (Sony Z1) wszystko działało,był roaming tam i było to rok temu . Coś się zmieniło ? Wina softu raczej nie bo miałem nawet najstarszy soft i było to samo . Operator ? W plusie tak już jest czy coś to może być ? Czy może w telefonie gdzieś trzeba włączyć ręcznie jeszcze roaming. ? Poprostu roaming by się przydał bo wiadomo nie ma sieci która pokryje cały obszar i można na niej działać cały czas a zdarzają się miejsca gdzie mógłby się przełączyc na jakąś sieć a zamiast tego nie ma internetu a co najgorsze zdarza się że nawet i połączeń brak ..
  3. Witam forumowiczów! W lutym bieżącego roku zakupiłem przez sklep Foster na Allegro swoje Xiaomi Mi5 Standard w wersji białej. Byłem bardzo pozytywnie nastawiony do tego telefonu, ale moja cierpliwość powoli już się kończy. Napotkałem wiele problemów technicznych, nie wszystkie udało mi się rozwiązać, dlatego proszę was o pomoc. Oto lista problemów: Kiepskia łączność wi-fi. Nic oprócz aplikacji Youtube nie chodzi poprawnie. Tam filmiki działają zawsze bez opóźnienia. Wszystko inne, czyli Facebook, Messenger, Instagram, Snapchat, Chrome, Sklep Play i wiele innych mają problemy z działaniem. Dokładniej działają wolno, po czym przepustowość spada do 0 kb/s i trwa to przez od kilku do kilkudziesięciu sekund. Najszybciej pomaga reset wi-fi. Bardzo mnie to dziwi, bo Youtube nie ma problemów nawet z 1080p60fps, mimo że mam kiepskie łącze. Bardzo słaby transfer mobilny. Internet albo nie działa wcale (poza miastem), albo bardzo wolno. Na górnym pasku mam napisane T-Mobile 3G, a internet nigdy nie przekroczył połączenia H+. Mam w umowie LTE, o którym nie ma mowy nawet pod samą wieżą sygnałową. Aparat niestety nie ma 60fps mimo, że sprzęt by temu podołał, chociaż to już przebolałem. Gorszym problemem jest to, że po 5 miesiącach aparat miał problem nawet z utrzymaniem 30fpsów. Zarówno aparat jak i cały telefon niemiłosiernie mulił po 5 miesiącach. Nie miałem prawie żadnych aplikacji, prawie 20gb wolnego miejsca, ciągle czysciłem ram żeby telefon jakoś działał. Do tego często miewałem niecały 1gb/3gb wolnego ramu po wyłączeniu wszystkich procesów. Te problemy częściowo zlikwidowałem poprzez resest telefonu do ustawień fabrycznych oraz wyłączenie optymalizacji MIUI. Ostatnim najboleśniejszym dla mnie problemem jest brak reakcji przycisku głównego na dotyk. Bardzo często używałem opcji dotknij aby wrócić do ekranu głównego oraz czytnika linii papilarnych. Teraz opcja dodania odcisku palca znikła z opcji, a obydwa testy FPC sensor w Diagnostyce wykazują false. Wiem, że wiele osób na tym forum posiada ogrom wiedzy na temat tych smartfonów, dlatego zwracam się do was o pomoc. Z góry dziękuję.
  4. Witam, Trochę chyba niewłaściwy dział, za co przepraszam, ale nie ma tu działu na pisanie o problemach związanych z operatorami sieci komórkowych (co jest dziwne, skoro są działy np. o pecetach czy o iOS). Ale są wakacje i pomyślałem, że takie ostrzeżenie może się komuś, kto będzie podróżował, przydać. Otóż spotkała mnie taka sytuacja. Jestem abonentem T-Mobile, wyjechałem w lipcu samochodem na Węgry. Korzystałem tam (oraz po drodze na Słowacji) z obecnego w mojej taryfie pakietu nazwanego w aplikacji "Mój t-Mobile" - Limit danych UE. Nie musiałem tego wcześniej aktywować, czy wykupywać, po prostu już to miałem, nawet nie będąc tego świadomym. Są to 3 GB do wykorzystania w krajach UE w każdym miesiącu rozliczeniowym (w Polsce mam 8GB/mies.). Internet za granicą działał mi bardzo dobrze. Wyłączyłem jednak upload zdjęć i filmików do chmury Google Photos, ponieważ, jak to na wyjeździe, troszkę tych filmików kręciłem i pomyślałem, że 3GB raczej nie wystarczy, a żadnego wi-fi tam nie miałem. Wracając do Polski sprawdziłem ile mam tych materiałów - było niecałe 3GB. Niemniej jednak nadal nie włączałem uploadu do chmury. Jakaś godzinę po przekroczeniu w drodze powrotnej polskiej granicy (jakieś 50 km wgłąb Polski) zatrzymałem się na postój, upewniłem się, że jestem już zalogowany w polskiej sieci macierzystej (nie ma najmniejszych wątpliwości, że tak było!) i wtedy włączyłem upload zdjęć i filmów do chmury, jako że mój polski limit 8GB/mies. miałem prawie cały niewykorzystany i wiedziałem, że go nie wykorzystam do końca okresu). Prowadząc auto i tak nic nie robię w tel., więc pomyślałem, niech sobie te materiały spokojnie lecą do chmury. Zanim dojechałem do Warszawy, wszystkie moje materiały były już w chmurze. Sprawdzam w apce "Mój t-Mobile" zużycie pakietów i tu szok – polski pakiet nietknięty, a pakiet "EU" zużyty w 99%! Na szczęście nie wybieram się już za granicę w najbliższym czasie, więc mi to wisi (a nawet lepiej, bo mam cały polski pakiet wolny), ale gdybym w tym samym okresie rozliczeniowym planował jeszcze jeden wyjazd do kraju UE, to nie miałbym już pakietu z powody - jak sądzę - błędu po stronie operatora. Podejrzewam, że problem nie dotyczy podróżujących samolotami, bo wyłączenie tel. na czas lotu i włączenie go dopiero w Polsce prawdopodobnie wyklucza wystąpienie tego błędu. Mój telefon był cały czas włączony, oczywiście. Więc moja rada do osób wracających do PL samochodem, a chcących zachować "pakiet UE" na kolejną podróż, jest taka, aby uważać na to, co opisałem i ew. zrestartować tel., gdy już będzie w polskiej sieci. No i monitorować na bieżąco zużycie pakietów apką od operatora i w razie czego wyłączyć transfer danych. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Dzięki.
  5. Witam, mam problem z internetem mobilnym w Redmi 3 Pro. Moja sieć to T-Mobile. Problem polega na tym że internet po prostu nie zawsze się włącza, czasem trzeba zadzwonić do kogoś wtedy załapuje. Czasem potrafi działać np 5 dni bez problemu i przy włączaniu Danych Mobilnych załapuje od razu a czasem nie może go złapać przez kilka godzin. Powtarza się to dość często. Wtedy jeśli połączenie wychodzące do kogoś nic nie da trzeba tylko czekać. WIFI działa wzorowo. Pomożecie ?