Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Witam, mam problem ponieważ w katalogu systemowym zostało wykryte zagrożenie, ale nie mam dostępu do niego i nie mogę pozbyć się błędu. Czy może mi ktoś powiedzieć czy można obejść jakoś rootowanie i dostać się do plików systemowych i lub jak bezpiecznie je przeprowadzić. Bardzo proszę o pomoc. Edytowane 25 Lutego 2016 przez Neomi
mgcompany Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) 10 minut temu, Neomi napisał: Witam, mam problem ponieważ w katalogu systemowym zostało wykryte zagrożenie, ale nie mam dostępu do niego i nie mogę pozbyć się błędu. Czy może mi ktoś powiedzieć czy można obejść jakoś rootowanie i dostać się do plików systemowych i lub jak bezpiecznie je przeprowadzić. Bardzo proszę o pomoc. Za mało informacji. Jakie zagrożenie? Jaka wersja MIUI? Co chcesz zrobić w plikach? Możesz zainstalować jakiś konkretny eksploarator np. Solid Explorer lub ES File Explorer, zobaczysz jak wygląda partycja systemowa, ale by cokolwiek zmienić musisz mieć uprawnienia roota. Czy masz root w systemie sprawdzisz wchodząc w Panel Sterownia -> Uprawnienia i jeśli jest widoczna opcja Uprawnienia ROOT, to masz, jeśli nie to nie masz i musisz wgrać lub zmienić system. PS. Nie ten dział. Edytowane 24 Lutego 2016 przez mgcompany
Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 A co do zagrożeń to wiem tylko w jakim folderze to jest i wiem, że to jest w katalogu systemowym. Wersja MIUI to 5.9.24 Co do uprawnieni to jak wchodzę w uprawnienia i root to tam nic nie mam. A ja się boję przeprowadzać rootowanie, bo nie chce uszkodzić telefonu.
mgcompany Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ale jest opcja ogólnie "Uprawnienia ROOT"? Jeśli tak, to jest zrootowany. Wtedy pozostaje Ci zainstalować jakiś konkretny eksplorator, uruchomić, w opcjach eksploratora zamontować partycję systemową (będzie wołał o root i wtedy trzeba będzie wejść w "Uprawnienia ROOT" i dać eksploratorowi uprawnienia), dalej jak program już będzie miał uprawnienia, to jeszcze raz zamontować partycję i wtedy możesz poszukać tego co chcesz.
redminote2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ale skad wiesz, ze jest tam jakies zagrozenie?
Addamas Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ponawiam pytanie. Jaki program Ci wskazał to zagrożenie? Xiaomi Mi2S with sMIUI
Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Anty-wirus, skanowanie wykonywałam.
redminote2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 A w ogole jak nie masz roota to znaczy, ze masz wgrany jakis szajs modyfikowany przez chinczyka sprzedawce. Najlepiej jak wgrasz miui polska.
mgcompany Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 A czego dotyczy te zagrożenie? Mi pokazuje, że zagrożeniem jest jakaś stara aplikacja do memów.
Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 10 minut temu, mgcompany napisał: Ale jest opcja ogólnie "Uprawnienia ROOT"? Jeśli tak, to jest zrootowany. Wtedy pozostaje Ci zainstalować jakiś konkretny eksplorator, uruchomić, w opcjach eksploratora zamontować partycję systemową (będzie wołał o root i wtedy trzeba będzie wejść w "Uprawnienia ROOT" i dać eksploratorowi uprawnienia), dalej jak program już będzie miał uprawnienia, to jeszcze raz zamontować partycję i wtedy możesz poszukać tego co chcesz. Tak, jest opcja ROOT.
redminote2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Napisz czlowieku w koncu skad wiesz ze masz jakies zagrozenie.
Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Kaspersky wykrył trzy zagrożenie podczas skanowania, ale nie zakończyło się usunięciem tylko skanowanie wstrzymało się na 96% i nie wiem co to było, bo nie zostało wyświetlone, wiem tylko, że było w folderze systemowym. Jak nadać uprawnienia root?
Addamas Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Skąd masz telefon i czy wgrałeś MIUI Polska na to co miałeś w systemie? Nie używaj antywirusów na Androida, to nie Windows Xiaomi Mi2S with sMIUI
Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Chyba nie robiłam nic takiego, kupowałam w oryginalnym pudełku.Allegro. W uprawnieniach mam opcje ROOT, ale nie wiem jak mam zrootować z jakąś aplikacją.
redminote2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Wejdz w "ustawienia--informacje o telefonie" i zrob zrzut ekranu, albo napisz co masz przy "Wersja MIUI"
Neomi Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Chciałam rootować eksplorator, ale wyskakuje mi, że nie można tego zrobić na moim urządzeniu.
redminote2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Przeczytaj moj poprzedni post. Edytowane 24 Lutego 2016 przez redminote2
ZduneX25 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza. 1
Rekomendowane odpowiedzi