gwalberg Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Co sądzicie, warto pobawić się taką modyfikacją, czy nie? Głównie chodzi mi o kernel adiutor. Można zaoszczędzić w jakimś stopniu baterię czy efekt ten sam co przy task killerach, czyli żadny. http://forum.android.com.pl/topic/255708-kernel-tweaks-lepsza-wydajno%C5%9B%C4%87-oszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87-baterii-i-multiasking/ Używam od jakiegoś czasu 3C Toolbox i skręciłem procka do 1,6, najpierw na zarządcy domyślnym, czyli na interactive, później na userspace i jakoś nie widziałem specjalnie efektu. Teraz zainstalowałem kernel adiutor i może z nim cos da się zaoszczędzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 Nikt nic? Nie ma tweakowiczów? Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamoO94 Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 u mnie ten kernel adiutor zawsze działał dziwnie. miałem wcześniej lg g3s to nie zapamiętywał ustawień (co ciekawe tylko w zakładce cpu!) po restarcie to samo mimo zaznaczenia stosownej opcji. na note 2 to samo. dla mnie uselless apka, uzywam no-frills CPU, skręcony do 1,2 ghz, zarządca ondemand i nie ma mimo wszystko lagów. no i trzyma ta bateria z 15-20% lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 Sporo obniżyłeś procka, spróbuje niżej. Tylko że mi trzymają ustawienia, więc nie wiem czy zmieniać. Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 Czy zmieniać apk. Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 Na razie używam kernel adiutor i ustawiłem na powersave, procek 1,4, Zarządca noop, pamięć wewnętrzna read-ahead na 512kb zewnętrzna na 1024kb Się zobaczy czy da się coś zaoszczędzić czy to tylko placebo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Nie warte zachodu, ekran i tak swoje zżera. Ciekawy jestem jak tam w Meizu M2 Note, chwalą się że mają ten energooszczędny wyświetlacz. Ale może tak się chwalą jak Xiaomi Helio X10 któremu obcina 50% możliwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 Jak na razie nie widzę specjalnej różnicy. Najgorsze jest to że przez noc spada mi okolo 7% bateria. Baterrystats pokazuje że najwięcej zużywa kernel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 Teraz zainstalowałem ten no-frills i jest jakiś dziwny. Mam Droidwall i chciałem mu odciąć neta ale Droidwall go nie widzi. Podejrzana sprawa. Systemowego nie używam, zamroziłem monitor. Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 Co Ty tworzysz? Greenify i zamrażasz co możesz. Przez noc 0%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 Co Ty tworzysz? Greenify i zamrażasz co możesz. Przez noc 0%. Mam greenify pro i hibernuje co mogę. Greenify hibernuje, nie zamraza. Zamrazam apk SD Maid to jest zamrożenie na amen, nie otworzysz takiej apk, taka apk też nie zadziała. Nie wiem dlaczego mi tak spada przez noc, GSam pokazało wczoraj że najwięcej przez noc zuzył kernel. Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 2 minuty temu, gwalberg napisał: Mam greenify pro i hibernuje co mogę. Greenify hibernuje, nie zamraza. Zamrazam apk SD Maid to jest zamrożenie na amen, nie otworzysz takiej apk, taka apk też nie zadziała. Nie wiem dlaczego mi tak spada przez noc, GSam pokazało wczoraj że najwięcej przez noc zuzył kernel. Wysłane z Redmi Note 2 Co masz za soft? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 Co masz za soft? Teraz najnowszy dev Miui, dziwna sprawa ale na CM też miałem podobny problem, też mi nocą tak spadalo, dlatego przeszedłem na miui Może coś z bateria się zaczyna dziać. Przedtem nie miałem takiego problemu, problem jest od jakiegoś czasu. Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 Na ostatnim MIUI to normalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 Zastanawiam się czy nie przejść na jakieś stable Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 Miałeś AOSP? Jak masz zmieniać to spróbuj tego. Od Vova 1.56 teraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 AOSP nie, ale na AOSP jest cieńko z motywami i musiałbym trochę poczytać o nim czego można się tam spodziewać. Nawet na stable się wstrzymuje bo tam są tylko kompletne motywy, nie można użyć innych ikon, innej blokady. Może w końcu wyjdzie jakiś dev mega oszczędny dla baterii. Może też pomyślę o CM jak wyjdzie coś ciekawego, tam już lepiej jest z motywami. Wysłane z Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 No tak, albo masz dobry system, albo ikonki i motywy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts