Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Mintaa napisał:

Minusy

Nie mogę znaleźć ustawień gdzie bateria były by wyświetlana procentowo a nie wizualnie :/ (na szczęście w rozwijanym menu mamy już procenty)

Brak opcji włączenia/wyłączenia transferu danych w rozwijanym menu :/ ?? chyba ze to moje niedopatrzenie ale nie widzę tego

Podobno android 6.0 ma jakaś ukryta funkcje którą uruchamiamy poprzez przytrzymanie koła zębatego na rozwijanym ekranie powiadomień niestety u mnie jakoś nie działa :P

Telefon potrafi odblokować sie w kieszeni i trochę narozrabiać obarczyć za to mogę funkcje wybudzania podwójnym kliknięciem

Aktualnie tylko tyle, nie bawiłem sie zmiane taktowania rdzeni albo ich usypianie, nie instalowalem tez zadnych blokad do gaps itp. Czysty CM13+Gaps+Moje aplikacje (fb, mess, aliexpress, whatsapp itp )

1. Da sie zmienic na procentowy. Tylko nie pamietam gdzie :P

2. Przeciagasz palcem w dol zeby rozwinac menu, klikasz na ikonke zasiegu i na belce na gorze masz transmija danych.

Opublikowano

Na początku mailem MIUI i bateria trzymała gorzej - ale teraz baterii sie nie "formuje" - to inne już ogniwa niż w starych komórkach. Od początku maja już swoją sprawnosc

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

nie chodzi o to. Są takie legendy, że po wgraniu konkretnego ROM-u trzeba odczekać  2-3 ładowania na nim żeby zobaczyć jak trzyma na nim tak naprawdę bateria. Dlatego pytałem czy taki wynik po pierwszym ładowaniu na tym CM13, czy po którymś z kolei?

Opublikowano

no właśnie, też nie chciało mi się w to wierzyć :-). Czyli wrzucony CM13, a potem: Gappsy jakie? Open Gapps? Blobsy wrzucałeś, jeśli tak to jakie? Jeszcze coś do tego?

Opublikowano

Wrócę do baterii na chwilę - może chodzi o to, ze nowy soft to konieczność wyczyszenia cache - więc wszystko trzeba od nowa ściągać i telefon jest obciążony mocniej wtedy.

Google apsy te rekomendowane przez TS, blobow nie wrzucalem, szczerze nie wiem nawet co to jest i co to ma w sumie robić.

Jedyna zmiana co robiłem to zmiana data z ext4 na F2FS i z zarządcę I/O na fiops.

Opublikowano

Blobsy to powiedzmy taki baseband, czyli pliki odpowiedzialne za całą telefonię. Wyciągane są z różnych wersji stabilnych MIUI.

Data formatowałeś w Recovery?

Zarządcę I/O zmieniałeś w jakimś programiku do kernela, jak np. Kernel Adiutor?

Opublikowano

To moze zaktualizuje bloby

Ustawienie F2Fs -> wipe -> advanced wipe -> change File system z zaznaczeniem daty -> f2fs.

Zarządca w apce która wymieniles

Opublikowano

czyli nic poza fiops-em na I/O nie zmieniałeś w kernel adiutorze? Profil baterii w ustawieniach CM zapewne zostawiłeś na "zbalansowany"?

Opublikowano

OK no to jestem po nocce, telefon odłożyłem o godzinie 0;30 z stanem 19% baterii rano czyli o godzinie 8:30 na telefonie widniała liczba 19% O.o

Ogolnie wszystko ok ale oszczedzanie bateri tzn to systemowe nie blokuje dzialania aplikacji w tle, musze chyba sciagnac cos osobnego bo nie widze funkcje blokady dzialania

Opublikowano

5 minut temu, Dru79 napisał:

dziwne, że niby nie blokuje aplikacji w tle a bateria nawet nie ruszyła

Blokowanie pewnie jest ale gdy telefon jest zablokowany

Opublikowano
17 godzin temu, Mintaa napisał:

Nie mogę znaleźć ustawień gdzie bateria były by wyświetlana procentowo a nie wizualnie :/ (na szczęście w rozwijanym menu mamy już procenty)

Brak opcji włączenia/wyłączenia transferu danych w rozwijanym menu :/ ?? chyba ze to moje niedopatrzenie ale nie widzę tego

Podobno android 6.0 ma jakaś ukryta funkcje którą uruchamiamy poprzez przytrzymanie koła zębatego na rozwijanym ekranie powiadomień niestety u mnie jakoś nie działa :P

Telefon potrafi odblokować sie w kieszeni i trochę narozrabiać obarczyć za to mogę funkcje wybudzania podwójnym kliknięciem

Więc tak.

1. Ustawienia > pasek stanu

2. W centrum powiadomień jest normalnie kafel od tego - popatrz dokładnie ^^

3. Jak rozwiniesz centrum akcji to znajdziesz tam m. in. przycisk "edycja kafelków" - to jest właśnie to, co normalnie daje przytrzymanie tego koła zębatego.

4. W ustawieniach wyświetlacza masz ochronę przed przypadkowym odblokowaniem w kieszeni ^^

Opublikowano

A czy ktoś może w skrócie wytłumaczyć do czego te blobsy i co one blokują (po ich zainstalowaniu co nie będzie działać albo jakieś inne wady/zalety)

Opublikowano (edytowane)

one nic nie blokują, są to pliki odpowiedzialne za połączenia telefoniczne, zasięg itp., wyciągane ze stabilnych wydań MIUI. Można je wrzucić, ale nie trzeba.

EDIT:

Przeskoczyłem na tego CM13 od TS-a i aż takiej rewelacji nie widzę. Ogólnie przy działaniu przy włączonym ekranie jest na pewno lepiej jak na MIUI, procenty aż tak szybko nie schodzą. Ale przy nieużywanym telefonie jest podobnie - 1%/godzinę. I zwiększone zużycie raportowali też inni na forum TS-a, choć byli tacy, którzy są zadowoleni. I bądź tu mądry i powiedz czym różnią się te telefony między sobą.

Edytowane przez Dru79
Opublikowano
1. Sciagsz najnowsze twrp ze strony http://www.teamsuperluminal.org/ts-twrp-2-8-7-2-mi4c/ I instalujesz. Ja polecam zrobic to apka flashity.

2. Wchodzisz w TWRP i robisz backup. (tak na wszelki wypdaek, + zawsze mozesz wrocic do MIUI.

3. Sciagasz rom. http://www.teamsuperluminal.org/download/cm-13-1-20160526-unofficial-libra-zip/

4. Sciagasz gapsy. https://www.androidfilehost.com/?fid=24369303960690100

5. Kopiujesz to na telefon.

6. Skopiuj na komputer wazne rzeczy, sms, liste kontaktowa, co chcesz. Jak chcesz przeniesc aplikacje to polecam uzyc apki Titanium backup.

7. Wchodzisz w twrp, wybierasz  Wipe -> Advanced Wipe -> zaznaczasz  system, data, cache and dalvik, cache partition. Po tej operacji jestes bez systemu, wszystkie ustawienia systemowe, aplikacje sms, kontakty itp itd sie kasuja. Zostaje natomiast internal storage, czyli zdjecia, muzyka...

8. W twrp wybierasz instaluj > wskazujesz na rom, po instalacji cofasz sie, i instalujesz gapsy. Wazne jest zeby zrobic to za jednym razem.

9. Rebotujesz telefon i tyle.

Skąd pobrać gapsy? Link wygasł.

Na stronie www.teamsuperluminal.org są jakieś Banks Dynamic Gapps i pisze recommended. Te będą ok?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, leonfp napisał:

Skąd pobrać gapsy? Link wygasł.

Na stronie www.teamsuperluminal.org są jakieś Banks Dynamic Gapps i pisze recommended. Te będą ok?

Beda raczej ok, ale ja ci ich nie polece. Juz polecali oni wczesniej inne gapse (te co nie dzialaja)...

Polece ci gapsy z tej strony http://opengapps.org/

Wybierasz platforme arm64 > android 6.0 > pico.

Sam tego uzywam i nie ma potrzeby instalowac wiekszych gapsow bo i tak na 99% beda ci zbede.

I oczywiscie nie sciagaj tego romu z mojego "poradnika" tylko sciagnij najnowsza wersje :P

Edytowane przez Pawliko
Opublikowano
Beda raczej ok, ale ja ci ich nie polece. Juz polecali oni wczesniej inne gapse (te co nie dzialaja)...

Polece ci gapsy z tej strony http://opengapps.org/

Wybierasz platforme arm64 > android 6.0 > pico.

Sam tego uzywam i nie ma potrzeby instalowac wiekszych gapsow bo i tak na 99% beda ci zbede.

I oczywiscie nie sciagaj tego romu z mojego "poradnika" tylko sciagnij najnowsza wersje

Oki. Zainstalowałem te pico. Wszystko smiga. Będę testował. Dzięki :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...