Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam
Bardzo prosił bym o poradę bo jestem zielony w tym temacie ;)
Kupiłem dziewczynie na prezent Redmi Note 2. Kupowałem w PL bo na FV więc zakup w chinach był bez sensu.
telefon odebrałem i wszedłem w ustawienia telefonu i wyświetlało napis MIUI POLSKA, jednak po wejściu w aktualizacje było MIUI EU.
Doczytałem na forum że jednak to nie jest wersja MIUI POLSKA. Jest sens zmieniać na MIUI POLSKA  czy zostawić tak jak jest ?
Chciał bym żeby system był możliwie czysty bez dodatków.
Jeśli jest sens zmieniać to postępować wg https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/ ?? tylko wg metody 1; fastboot czy 2;flashify ??

Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuje !

Edytowane przez tomasns
Opublikowano

Czysty rom to jak go wgrasz sam i o tym wiesz, małe chińskie rączki mogły tam zainstalować coś w gratisie i tego już nie wiesz. Spróbuj najpierw najłatwiejszym sposobem czyli pobierz plik hermesa może być stabilne miui polska na bazie rozwojowej 5.12.10, wgraj plik do pamięci telefonu a potem z updatera daj zainstaluj z pliku zip.  Jeśli to nie wypali to będziesz się martwił co dalej bo możesz miec leżaka magazynowego i wgra ci się bez kombinowania.

Opublikowano

OK. po pracy sprawdzę, a jeśli uda się tak że wgra się przez 'zainstaluj z pliki zip.' to zmieni się wtedy na miui Polska czy dalej będzie miui EU ?

Opublikowano

od razu wrzuć sobie TWRP, chociaż miałbyś nie korzystać to zawsze może się przydać, a to tylko jedna komenda w Fastboot

Opublikowano

Jeśli nie przy aktualizacji przez updatera wystąpi błąd, to pozostanie instalacja TWRP (do ściągnięcia z tego linku co podałeś), ale nie ma sensu bawić się w Flashify, tylko ładować przez adb. Tutorial i potrzebne pliki znajdziesz np. w tym wątku: 

Proste, bez problemowe, tylko najpierw ściągnij wszystkie potrzebne pliki i wrzuć na pamięć telefonu, bo po uruchomieniu systemu może wrócić stockowe recovery, zamiast TWRP.

Opublikowano

sytułacja wyglada tak przez zainstaluj plik z zip wywaliło bład zaczałem robić TWRP przeszedłem już do etapu gdzie sa dwa zielone okna i nic sie nie podziało okienka znikneły z ekranu komputera a na telefonie nic sie nie pokazało, jakieś pomysły ?

Opublikowano (edytowane)

Panowie udało się ;) dziękuje za pomoc :) było troszke inaczej niż jest opisane w linku który podałem ale jakoś ogarnałem ;) pytanie mogę usunąć ten plik który wrzuciłem na telefon ? dobre i dodatkowe 650 mega wolnego pamięci oraz drugi taki sam plik o tej samej nazwie który zajmuje 24 mega

Edytowane przez tomasns
Opublikowano

Masz na mysli plik zip romu hermes? Lepiej zostawić na w razie co bo może się przydać w celu postawienia systemu gdyby zdarzyła ci się sytuacja że padnie i stanie na logo mi.com. Uruchamiasz w TWRP power vol+ i instalujesz ponownie ten rom.

Opublikowano

TWRP ma możliwość podłączenia pamięci przez USB, więc teoretycznie w razie problemów może wgrać plik .zip przez recovery i nie trzeba zajmować miejsca. W praktyce raczej warto mieć pliczek z ROMem w pamięci lub na karcie, bo czasem może zdarzyć się tak, że system nie będzie chciał ruszyć, a instalacja systemu zrobi aktualizację bez usuwania danych (w końcu nie zawsze ma się dostęp do komputera).

Opublikowano

Ale człowieku karta 32 GB w biedronce kosztowała ostatnio ok 30 zł, nie popadajmy w przesadyzm, oczywiście sam zdecydujesz co będziesz zatrzymał na swoim telefonie ale walka o te 650MB to tak jakbyś nie mail zamiaru korzystać z dobroci slotu karty SD

XRN2 by Tapatalk

Opublikowano

Może tu nie chodzi do końca o 650 mega pamięci i o oszczędność 30zł ? uwierz mi kart pamięci u mnie pod dostatkiem i to nie za 30zł a za grubszą kasę ( CF i SD UHS 3 które muszą pociągnąć masę plików RAW i video w 4K z dwóch body)  a o To że telefon będzie używać moja dziewczyna i wolał bym żeby nic na nim nie namąciła ? a mając plik Rom nie wiem czy gdy przez przypadek na niego wejdzie może coś pozmieniać i wtedy draka. Poza tym staram się zawsze mieć możliwie czyste systemy czy to na kompie czy to na telefonie. Gdy rocznie przybywa Ci  kilkadziesiąt folderów z tysiącami plików i musisz z tego tworzyć jakąś bazę którą wlatuje gdzieś na dyski NAS żeby za rok czy dwa się w tym nie pogubić sam doszedł byś do wniosku że wszystko co jest niepotrzebne w pamięci wylatuje z niej momentalnie, po to żeby za jakiś czas nie myśleć co to jest i po co to jest

Opublikowano
3 minuty temu, Marcin.M napisał:

Dobre wrzucę sobie na synganture

XRN2 by Tapatalk

To byłby w ogóle niezły tekst w knajpie, czy coś.

Kurcze, takie złote myśli wieczorną porą się rodzą na forum, a Marvinka dawno już przekroczyła próg przyznawanej reputacji/dzień. :sad:

Opublikowano
17 godzin temu, Marcin.M napisał:

Czasem coś się uda, fajnego napisać...

To dasz mi rep'a jutro....

Sorki za off top emoji39.png

XRN2 by Tapatalk

Zgodnie z umową, jest plusik! 8-)

• Like 1
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...