Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, 

To mój pierwszy post na forum, i wynika on w dużej mierze z niepewności co do zakupów. 
Czy ktokolwiek z was zamawiał telefon w sklepie Shenzen Top-One Ltd. na Aliexpress?
Na innych forach, jak i w komentarzach sprzedawcy, spotkałem się głównie z pozytywnym odbiorem, wobec czego zaufałem sklepowi i zamówiłem Xiaomi MI4 FDD-LTE. 

Moja niepewność narodziła się wraz z otrzymaniem poniższej wiadomości: 

Dear Friend
We are processing your order now.
For signing for the package, there are 4 reminders, please read them carefully!
1,Please find out whether the package has ever been repacked. DO NOT sign if it's repacked.
2,Please use a scale to weigh the package to find out if the weight matches "kg" on the lable when the courier deliver the package. Or estimate the weight if you don't have a scale. DO NOT sign if you feel something is wrong.
3,Please unpack the package to check if everything is fine if the weight is ok.
DO NOT sign without unpacking and checking.
4,Please record an unpacking video before signing. Turn on the item if it is electronic product when you make video. You can use a cellphone to record video. DO NOT sign if thereis something wrong.
Recording video will be very helpful as the proof in case there is any problem with the item. The whole transport is a long way. The package will be processed by many hands. The item might be stolen,broken,or not turned on. We met so many these issues before. It will be safe for both of us.
Please contact us immediately if you can't sign. This is very important! You must be aware of the 4 reminders. We are not responsible if there is something wrong after signing according to AliExpress' rule.
###################################################
Please leave us message after you read the 4 reminders like this: 
I have read the reminders. I am aware of the reminders.
###################################################
Sincerely, Top One Team

Znając realia, kurier dostarczy paczkę i powie, że mogę ją sprawdzić, ale już po podpisaniu dokumentów odbioru.

To ma sens, bo to sprzedawca powinien odpowiednio zabezpieczyć towar.

Oczywiście, jeżeli zauważę, że paczka mogła być rozpakowywana itd. to mam podstawę do jej sprawdzenia. Z drugiej strony, wydaje mi się, że przy istniejących zabezpieczeniach (plomby, monitorning) kurier ma ograniczone możliwości rozpakowania i ewentualnej podmiany.

Macie jakieś doświadczenia z w/w firmą? 

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź ;)

Opublikowano

Przecież on Cię tylko uświadamia, że paczka może ulec uszkodzeniu podczas transportu i żebyś sprawdził ją przy odbiorze zgłaszając ewentualne defekty (po odebraniu, otwieranie przesyłki sobie nagrywaj - może Ci pomóc jeśli coś będzie nie tak). Sprzedawca ma dobrą renomę, dlatego też sam zamawiałem w ten czwartek od niego nota. W Polsce rzadko przechodzi otworzenie przed podpisaniem, ale po podpisaniu możesz dostawcy zgłosić uwagi.

Sent from my Redmi Note 2

Opublikowano

O! Właśnie o to mi chodziło. Wszak już nie raz podejmowałem próbę otworzenia paczki przed podpisaniem, ale niestety, kurier zawsze odmawia. Pozostaje ewentualne nagranie i sporządzenie protokołu już po, w razie, gdyby coś było nie tak. 

Zasadniczo jestem dobrej myśli, bo ludzie piszą, że paczki zabezpieczone solidnie, ale różnie bywa.

Swoją drogą, piszesz, że zamawiałeś przesyłkę w czwartek. Jaki masz status w tej chwili na dhl.co.uk? 

Podesłali Ci dwa numery trackingowe, czy tylko jeden z UK -> Polski? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Dnia 2.02.2016 też zamówiłem od TOP-ONE Redmi Note 2. Chińczyk trochę się ociągał z wysłaniem przesyłki do UK bo ta została nadana 7.01.2016. Pewnie czekał, aż uzbiera mu się więcej telefonów do wysyłki bo według trackingu do UK (zdjęcie poniżej) wysłał 3 sztuki. Natomiast gdy przesyłka dotarła do UK, tego samego dnia została jeszcze nadana do PL i obecnie planowany termin dostarczenia to dzień jutrzejszy.  

hk-uk.jpg

uk-pl.jpg

Opublikowano

Dzięki za informacje i podanie trackingu. 

Czyli widocznie tak ich proces wygląda. Najpierw tworzą tracking number dla UK -> Polska, a dopiero później HKG -> UK. 

U mnie wygląda to tak, że na trackingu z UK -> Polski mam status:

07.01 o godz. 8:26 "Otrzymano informację o przesyłce" 

Z kolei na trackingu z HKG -> UK mam: 

08.01 godz. 21:56 "Otrzymano informację o przesyłce". 

Ubolewam, bo w takim razie mógł wysłać paczkę w tym samym czasie co Twoją, ale widać Chińczyk ma swoją filozofię. Z drugiej strony trzeba przyznać, że dostawa ekspresowa. Według tego co zamieściłeś, to będą jedynie 4 dni. 

Jak odbierzesz paczkę, to koniecznie pochwal się co zastałeś i napisz czy jest się czego obawiać ;)

Opublikowano
O! Właśnie o to mi chodziło. Wszak już nie raz podejmowałem próbę otworzenia paczki przed podpisaniem, ale niestety, kurier zawsze odmawia. Pozostaje ewentualne nagranie i sporządzenie protokołu już po, w razie, gdyby coś było nie tak. 

Zasadniczo jestem dobrej myśli, bo ludzie piszą, że paczki zabezpieczone solidnie, ale różnie bywa.

Swoją drogą, piszesz, że zamawiałeś przesyłkę w czwartek. Jaki masz status w tej chwili na dhl.co.uk? 

Podesłali Ci dwa numery trackingowe, czy tylko jeden z UK -> Polski? 

Pozdrawiam

Nie mam presji czasu, więc wziąłem singapore post

Opublikowano (edytowane)

Przesyłka odebrana, telefon zapakowany znakomicie, zero uszkodzeń. Oprócz telefonu chińczyk dołączył dwie folie ochronne na ekran + szkło hartowane + przejściówkę do gniazdka na standard europejski + jakieś szmatki do zbierania farfocli przed naklejeniem foli ochronnych. Instrukcja po chińsku, ale na co komu ona ;). Wgrana jest europejska wersja MIUI z językiem polskim, natomiast od razu przeszedłem na MIUI Polska. 

Obyło się bez VATu.

Aha dołączone jeszcze było etui silikonowe na telefon, więc dodatków mnóstwo ;)

12527739_1249263778423282_1130067698_n.jpg

Edytowane przez komoor
Opublikowano

Piękna sprawa :) Moja paczka wyleciała z Hong-Kongu o 22:00 tamtejszego czasu, więc pewnie niebawem będzie w UK. Jak tylko dostanę telefon, to też zamieszczę informację co i jak. 

Najważniejsze wiadomości to: 

- przesyłka dobrze zapakowana, 

- można wgrać MIUI Polska :)

Dzięki za podzielenie się wrażeniami ;)

Opublikowano (edytowane)

Sprzedawca godny polecenia. Zamawiałem u niego przedpremierowo dwie sztuki Mi4c prime. W gratisie otrzymałem 2x etui nillkin frosted, 2x hartowane szkło (jakiś no name), 4x folię na ekran, 2x silikonowe etui i 2x przelotkę do ładowarki. Paczka wysłana DHL, dotarła bez VAT. Jakiś czas temu zamawiałem również Mi Band 1s i oryginalny case Xiaomi. Wszystko było ok.

Edytowane przez Lewy
Opublikowano
20 godzin temu, heolix napisał:

Czekam na rozwój sytuacji dzikizwierz, jak przejdzie bez VAT to też zamówię swojego pierwszego xiaomi od tego sprzedawcy ;)

Póki co, przesyłka migiem przeszła odprawę celną w Wielkiej Brytanii i została odebrana przez tamtejszego pośrednika (ok. godz. 13:30). Szkoda, bo albo status drugiego numeru nie jest zaaktualizowany, albo nie spieszy im się z nadaniem paczki do Polski :( W każdym razie, wszystko wskazuje na to, że warunki są sprzyjające, bo przesyłka dosyć dynamicznie zmienia swoje położenie. 

20 godzin temu, Lewy napisał:

Sprzedawca godny polecenia. Zamawiałem u niego przedpremierowo dwie sztuki Mi4c prime. W gratisie otrzymałem 2x etui nillkin frosted, 2x hartowane szkło (jakiś no name), 4x folię na ekran, 2x silikonowe etui i 2x przelotkę do ładowarki. Paczka wysłana UPS, dotarła bez VAT. Jakiś czas temu zamawiałem również Mi Band 1s i oryginalny case Xiaomi. Wszystko było ok.

Dzięki za opinię :) Na pewno skorzystają z niej przyszli nabywcy Xiaomi. 

Opublikowano (edytowane)

Też zamówiłem mi4 od top-one, nie mogę już wytrzymać na mojej dzielnej powolnej lumi :(   Mój pierwszy android mam nadzieje że się nie zawiodę ;)
Hehe pewnie jeszcze może mój phone dogoni twojego :D .

Edytowane przez heolix
Opublikowano (edytowane)

Właśnie odebrałem przesyłkę :) Generalnie polecam. Zapakowane naprawdę dobrze (dwie warstwy gąbki). Z początku najadłem się strachu, bo nie mogłem odpalić telefonu, ale podłączyłem go do ładowania i wydaje się być ok (było 0% baterii). Jak się trochę podładuje, to napiszę coś więcej. Poza tym, tak jak już wcześniej pisali użytkownicy, dołączonych jest trochę dodatków :) 

EDIT:

Wszystko gra :) MIUI Polska wgrane, CPU-Z ściągnięte i pokazuje odpowiednie parametry, kod ze zdrapki mówi, że posiadam MI Mobile Phone, a sam kod został użyty 1 raz. Sam telefon super, jestem w trakcie testowania, ale już teraz jestem pod ogromnym wrażeniem :) Śmiało mogę polecić sprzedawcę Shenzhen Top-One.

A! Zapomniałbym, a warto potwierdzić to co pisano wcześniej. Faktycznie obyło się bez dodatkowych opłat. 

Gdyby Chińczyk wysyłał jeszcze wcześniej, to wtedy warunki i czas dostawy byłyby rewelacyjne :)

Edytowane przez dzikizwierz
Opublikowano

Z doświadczenia wiem że singapurską pocztą bardzo często zatrzymują paczki

Wysłane z mojego Mi-4c

Mówisz ogólnie czy konkretnie od tego sprzedawcy? Zresztą nawet jeśli... IMO przy tej cenie telefonu, DHL wybierany tylko po to, żeby uniknąć VAT nie ma sensu (co innego jeśli czas też ma znaczenie, choć singapurską nie idzie tak długo).

Co innego gdybym brał telefon za 1500zł - wtedy VAT jest dużo wyższy niż cena za DHL. Dla redmi note 2 od top one cena z sgpost to ~525zl, chyba że z vatem to ~645, z kolei z DHL wychodzi ~610zl. Czyli wybierając singapore post mogę być względem DHL albo 85zł do przodu, albo 35 do tyłu. Branie DHL przy tej cenie to tak jakby z góry zapłacić sobie VAT.

Opublikowano
4 godziny temu, piotr469 napisał:

Mówisz ogólnie czy konkretnie od tego sprzedawcy? Zresztą nawet jeśli... IMO przy tej cenie telefonu, DHL wybierany tylko po to, żeby uniknąć VAT nie ma sensu (co innego jeśli czas też ma znaczenie, choć singapurską nie idzie tak długo).

Co innego gdybym brał telefon za 1500zł - wtedy VAT jest dużo wyższy niż cena za DHL. Dla redmi note 2 od top one cena z sgpost to ~525zl, chyba że z vatem to ~645, z kolei z DHL wychodzi ~610zl. Czyli wybierając singapore post mogę być względem DHL albo 85zł do przodu, albo 35 do tyłu. Branie DHL przy tej cenie to tak jakby z góry zapłacić sobie VAT.

To zależy jak na to spojrzysz. DHL nie tylko wybawia w tym przypadku od dodatkowych opłat, ale jeszcze od przykrego obowiązku wypełniania całej tej papierologii w przypadku zatrzymania paczki. Dla kogoś szanującego swój wolny czas, "walka" z każdym urzędem jest zwykłym utrapieniem. Tak przynajmniej jest w moim przypadku ;) 921 zł za konkretny telefon i brak zmartwień związanych z przesyłką, było w moim przekonaniu rewelacyjną opcją :) Co więcej, w komentarzach można zauważyć że zdecydowaną większość zaginionych paczek stanowią te nadane Singapore Post. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

poczta singapurska, czy HK czy chińska nie ma znaczenia, zatrzymania sa losowe, a dokładnnie na nosa celnika, duże paki małej wagi przechodza, ale mały o wadze ok 0.5KG sa często zatrzymywane.  Ciuchy idą bez przeszkód.

A zatrzytmań w DHL jest znacznie więcej, każda paczka z wartością powyżej 30$ zostanie oddana do UC, i decyzja ta zapadnie już w Chinach, ich agent wyśle ci dokumenty do wypełnienia. Ta sama procesura co z pocztą, z tym że DHL może obciążyć kwotą 60zł + Vat, za formalności.

Edytowane przez marxxx
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy dobrze rozumiem, że jeśli chce wybrać opcję bez płacenia vatu to wybieram taką formę przesyłki jak na załączanym obrazku? czy muszę coś jeszcze zrobić? łączna kwota jaką poniosę za telefon xiaomi mi4 3gb to około 210$? kto w takim razie płaci vat?

2016-02-01 (1).png

Edytowane przez pp255
Opublikowano
10 minut temu, pp255 napisał:

Czy dobrze rozumiem, że jeśli chce wybrać opcję bez płacenia vatu to wybieram taką formę przesyłki jak na załączanym obrazku? czy muszę coś jeszcze zrobić? łączna kwota jaką poniosę za telefon xiaomi mi4 3gb to około 210$? kto w takim razie płaci vat?

Nie. Tu wybierasz tylko pomiędzy przesyłką pocztową (tańszą, ale znacznie wolniejszą), a przesyłką kurierska (szybką, ale droższą). VAT można zapłacić bez względu na to jaką opcję wybierzesz. To bardziej kwestia szczęścia,

Opublikowano

@mrosi Mylisz się, wybierając opcję DHL chińczyk pierw wysyła do UK, a potem osobnym trackingiem do Polski, nie ma szans na VAT. Zamawiałem 2 tygodnie temu mi4 i żadnego VAT a całość szła 4 dni od momentu wysłania paczki z chin :) 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, heolix napisał:

@mrosi Mylisz się, wybierając opcję DHL chińczyk pierw wysyła do UK, a potem osobnym trackingiem do Polski, nie ma szans na VAT. Zamawiałem 2 tygodnie temu mi4 i żadnego VAT a całość szła 4 dni od momentu wysłania paczki z chin :) 

Dokładnie tak jak mówi Heolix. Polecam zapoznać się z całością tematu, bo wielu nie wie o takiej możliwości. Wszyscy którzy zamawiali urządzenia od tego sprzedawcy i wybrali wysyłkę DHLem, ominęli VAT i spotkanie z UC. Także @pp255 śmiało wybieraj DHL'a. Zapłacisz co prawda 21$ więcej, ale dostaniesz telefon wcześniej, a o VAT nie ma mowy. Ja swojego Xiaomi MI4 kupiłem łącznie za około 900zł z wysyłką, więc szczerze polecam. 

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, dzikizwierz napisał:

Dokładnie tak jak mówi Heolix. Polecam zapoznać się z całością tematu, bo wielu nie wie o takiej możliwości. Wszyscy którzy zamawiali urządzenia od tego sprzedawcy i wybrali wysyłkę DHLem, ominęli VAT i spotkanie z UC. Także @pp255 śmiało wybieraj DHL'a. Zapłacisz co prawda 21$ więcej, ale dostaniesz telefon wcześniej, a o VAT nie ma mowy. Ja swojego Xiaomi MI4 kupiłem łącznie za około 900zł z wysyłką, więc szczerze polecam. 

Też zamiawiałem Meizu MX 5 szybko i bez vatu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja już czekam od środy na wysyłkę (Chińczycy raczej nie obchodzą świąt Wielkanocnych) :/ Co prawda dali mi nr listu przewozowego z UK do PL następnego dnia ale z ChRL -> UK nadal nic. Miałem cichą nadzieję, że w tym tygodniu przyjdzie...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie, jestem nowy na forum. Zamówiłem mi5 kilka dni temu od tego sprzedawcy. Dostałem w poniedziałek tracking number z HK do UK i wygląda jakby był niepoprawny. Od tamtego czasu cały czas ma status otrzymano informację o przesyłce tak jakby sprzedający nie dostarczył jeszcze paczki. Top-One na aliexpress oznaczył jako wysłaną paczkę. Na początku kontakt był super, a od czasu jak podali numer przesyłki nie odpowiadają na maile czy wiadomości.

Ktoś miał podobne problemy z nimi?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zamówiłem mi5 i jest taki zapis:

Cytat

Please leave us message if you want a sealed box.Otherwise we will unseal the box to do "Quality Control",flash the Multi-language ROM and install Google play! The original box from Xiaomi,Meizu,Huawei(Honor),Lenovo(ZUK),ZTE(Nubia),Oneplus,OPPO,Letv are sealed.They are only with English and without google play.

Zgodzić się na sprawdzenie? Co on moze wgrać jak jest zablokowany bootloader...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...