Zenderable Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Witajcie. Wiem, że już taki wątek istnieje - niestety został zamknięty (jeśli jest możliwość, to moderator może tamten otworzyć i połączyć). Zastanawiam się nadal nad tymi dwoma modelami od Xiaomi - Mi4 oraz Mi4c. Najważniejszy dla mnie z tego wszystkiego jest na pewno aparat (przedni oraz tylni), stabilny system z zapewnionymi aktualizacjami (widzę, że o to nie muszę się martwić, bo nawet Mi2 dostaje aktualizacje) oraz wygląd. Co do procesora - aktualnie w Mi4 wystarczy mi w zupełności (nie gram w żadne wymagające gry, zresztą takiej wymagającej nie ma, bo w sumie nawet Snapdragon S4 w XSP dawał sobie radę z GTA... Nie martwię się o wielkość pamięci wewnętrznej, gdyż używam chmury. Xiaomi Mi4 jest na pewno starszym modelem, który niedługo będzie dwu latkiem. Na pewno lepiej wygląda od Mi4c, w sumie wydaje mi się nawet, że ma lepsze wsparcie ogólne (dostał nawet Windows 10). Zamierzam tym razem z telefonem zostać na dłużej niż rok (z Xperią SP się nie dało, bo Sony olało ją po Androidzie 4.3, przez co słabo chodziła + zdjęcia robione jakby krzak, a G2 też w sumie już zostało olane przez LG i dodatkowo mam wkurzający problem z czujnikiem światła, tak samo zdjęcia też słabiutko, tym bardziej z przodu). Chciałbym z telefonem posiedzieć tak dwa lata, teoretycznie Snapdragon 808 jest bardziej przyszłościowy, bo jest 64 bitowy, a Qualcomm też może olać starszy procek (801) i przestać wydawać sterowniki... Jak wy myślicie w kwestii wyboru telefonu na dłużej? Mógłby ktoś z was wysłać przykładowe zdjęcie zrobione Mi4 i Mi4c? Mi4 ma optykę Sony IMX214 z przesłoną f/1.8, zaś Mi4c optykę Sony IMX258 lub Samsung S5K3M2 - niby nowszy numerek, ale słabsza jasność (f/2.0). Obawiam się tego Samsunga, bo jednak Sony zawsze brzmiało dobrze. Jak jest z ekranem w tych modelach. Może mi trafić z tego co wiem Sharp/JDI/AUO - są jakieś wielkie różnice? Następną rzeczą jest jakość mikrofonu. Nagrywał ktoś swoim Mi4/Mi4c koncerty lub gitary? Jeśli tak, to jak jest z dźwiękiem? Często gram i lubię nagrać sobie jakiś riff (w Xperii SP było słabo z dźwiękiem, pomagała jedynie specjalna aplikacja, w której mogłem ustawić jakość dźwięku mp3 na 320 kb/s, niestety nie dało się tak z obrazem kamery - w G2 było wszystko super i można było nagrywać koncerty nawet bez żadnych trzasków, burków i innych). Dziękuję za odpowiedzi i jeśli coś mi się przypomni to dam znać w postach. Edited January 3, 2016 by Zenderable Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzidek Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 I co wybrałeś i dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Dnia 3.01.2016 o 16:29, Zenderable napisał: Witajcie. Wiem, że już taki wątek istnieje - niestety został zamknięty (jeśli jest możliwość, to moderator może tamten otworzyć i połączyć). Zastanawiam się nadal nad tymi dwoma modelami od Xiaomi - Mi4 oraz Mi4c. Najważniejszy dla mnie z tego wszystkiego jest na pewno aparat (przedni oraz tylni), stabilny system z zapewnionymi aktualizacjami (widzę, że o to nie muszę się martwić, bo nawet Mi2 dostaje aktualizacje) oraz wygląd. Co do procesora - aktualnie w Mi4 wystarczy mi w zupełności (nie gram w żadne wymagające gry, zresztą takiej wymagającej nie ma, bo w sumie nawet Snapdragon S4 w XSP dawał sobie radę z GTA... Nie martwię się o wielkość pamięci wewnętrznej, gdyż używam chmury. Xiaomi Mi4 jest na pewno starszym modelem, który niedługo będzie dwu latkiem. Na pewno lepiej wygląda od Mi4c, w sumie wydaje mi się nawet, że ma lepsze wsparcie ogólne (dostał nawet Windows 10). Zamierzam tym razem z telefonem zostać na dłużej niż rok (z Xperią SP się nie dało, bo Sony olało ją po Androidzie 4.3, przez co słabo chodziła + zdjęcia robione jakby krzak, a G2 też w sumie już zostało olane przez LG i dodatkowo mam wkurzający problem z czujnikiem światła, tak samo zdjęcia też słabiutko, tym bardziej z przodu). Chciałbym z telefonem posiedzieć tak dwa lata, teoretycznie Snapdragon 808 jest bardziej przyszłościowy, bo jest 64 bitowy, a Qualcomm też może olać starszy procek (801) i przestać wydawać sterowniki... Jak wy myślicie w kwestii wyboru telefonu na dłużej? Mógłby ktoś z was wysłać przykładowe zdjęcie zrobione Mi4 i Mi4c? Mi4 ma optykę Sony IMX214 z przesłoną f/1.8, zaś Mi4c optykę Sony IMX258 lub Samsung S5K3M2 - niby nowszy numerek, ale słabsza jasność (f/2.0). Obawiam się tego Samsunga, bo jednak Sony zawsze brzmiało dobrze. Jak jest z ekranem w tych modelach. Może mi trafić z tego co wiem Sharp/JDI/AUO - są jakieś wielkie różnice? Następną rzeczą jest jakość mikrofonu. Nagrywał ktoś swoim Mi4/Mi4c koncerty lub gitary? Jeśli tak, to jak jest z dźwiękiem? Często gram i lubię nagrać sobie jakiś riff (w Xperii SP było słabo z dźwiękiem, pomagała jedynie specjalna aplikacja, w której mogłem ustawić jakość dźwięku mp3 na 320 kb/s, niestety nie dało się tak z obrazem kamery - w G2 było wszystko super i można było nagrywać koncerty nawet bez żadnych trzasków, burków i innych). Dziękuję za odpowiedzi i jeśli coś mi się przypomni to dam znać w postach. @Zenderable Wybrałeś mi4? Co przeważylo? Jak się sprawuje? Będę wdzięczny za odp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenderable Posted February 1, 2017 Author Share Posted February 1, 2017 (edited) @r00baq Wybrałem Mi4. Przeważył wygląd, bo nie potrafiłbym używać plastikowego telefonu. Tak to wolałbym Mi4c. Aktualnie jest większy wybór, myślę że tym razem wybrałbym Mi4s lub Redmi Note 3/4 Pro (tu już test taki fajniejszy plastik) bądź Redmi 4 Pro. Jeśli miałbym większy budżet to coś w stylu MI5. Niestety myślę, że Mi4 już się nie opłaca brać - ze względu na przestarzałą architekturę (Arm V7, gdzie teraz mamy już V8), Snapdragon 801 już nie dostaje sterowników, więc nie ma co się spodziewać następnych aktualizacji Androida, nie wiadomo też jak z wersjami dev od Xiaomi niedługo będzie. Dodatkowo ja mam mocne problemy z baterią (krótki czas działania), telefon mocno się nagrzewa, gdyby nie to, to bardzo fajny telefon. Dzieje się tak od czasu aktualizacji do 6.0, na KitKat nie było takiego problemu. Edited February 1, 2017 by Zenderable 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MD13 Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 1 godzinę temu, Zenderable napisał: @r00baq Wybrałem Mi4. Przeważył wygląd, bo nie potrafiłbym używać plastikowego telefonu. Tak to wolałbym Mi4c. Aktualnie jest większy wybór, myślę że tym razem wybrałbym Mi4s lub Redmi Note 3/4 Pro (tu już test taki fajniejszy plastik) bądź Redmi 4 Pro. Jeśli miałbym większy budżet to coś w stylu MI5. Niestety myślę, że Mi4 już się nie opłaca brać - ze względu na przestarzałą architekturę (Arm V7, gdzie teraz mamy już V8), Snapdragon 801 już nie dostaje sterowników, więc nie ma co się spodziewać następnych aktualizacji Androida, nie wiadomo też jak z wersjami dev od Xiaomi niedługo będzie. Dodatkowo ja mam mocne problemy z baterią (krótki czas działania), telefon mocno się nagrzewa, gdyby nie to, to bardzo fajny telefon. Dzieje się tak od czasu aktualizacji do 6.0, na KitKat nie było takiego problemu. i to jest właśnie magia miui. Na MI4 mojej żony fon trzyma około 3 do 4 dni. Oczywiście już na andku 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenderable Posted February 1, 2017 Author Share Posted February 1, 2017 @MD13 Mój telefon ma wszystkie możliwe aplikacje społecznościowe, kilka gierek - nie dziwię się, że u mnie tak krótko trzyma 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 2 godziny temu, Zenderable napisał: @r00baq Wybrałem Mi4. Przeważył wygląd, bo nie potrafiłbym używać plastikowego telefonu. Tak to wolałbym Mi4c. Aktualnie jest większy wybór, myślę że tym razem wybrałbym Mi4s lub Redmi Note 3/4 Pro (tu już test taki fajniejszy plastik) bądź Redmi 4 Pro. Jeśli miałbym większy budżet to coś w stylu MI5. Niestety myślę, że Mi4 już się nie opłaca brać - ze względu na przestarzałą architekturę (Arm V7, gdzie teraz mamy już V8), Snapdragon 801 już nie dostaje sterowników, więc nie ma co się spodziewać następnych aktualizacji Androida, nie wiadomo też jak z wersjami dev od Xiaomi niedługo będzie. Dodatkowo ja mam mocne problemy z baterią (krótki czas działania), telefon mocno się nagrzewa, gdyby nie to, to bardzo fajny telefon. Dzieje się tak od czasu aktualizacji do 6.0, na KitKat nie było takiego problemu. O co chodzi z tymi wersjami dev? Tzn ze androida w mi4 nie będzie już aktualizacji ale są jakieś inne tzw dev które nie wiadomo jak długo jeszcze będą podawane na ten model telefonu/ procesora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RegimeOfTerror Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 (edited) O to, że androida 7 nie dostanie. Nowe wersje MIUI na androidzie 6 będą wychodzić dalej, zapewne jeszcze przez bardzo długo. BTW jak dla mnie Mi4 to świetny telefon jak za takie pieniądze. 2 dni na jednym ładowaniu albo 1 dzień i około 7h SOT. Rewelka. Ścinek nie ma żadnych, wszystko śmiga. Zdjęcia jak dla mnie też bardzo dobre. Edited February 1, 2017 by RegimeOfTerror 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted February 2, 2017 Share Posted February 2, 2017 (edited) 16 godzin temu, RegimeOfTerror napisał: O to, że androida 7 nie dostanie. Nowe wersje MIUI na androidzie 6 będą wychodzić dalej, zapewne jeszcze przez bardzo długo. BTW jak dla mnie Mi4 to świetny telefon jak za takie pieniądze. 2 dni na jednym ładowaniu albo 1 dzień i około 7h SOT. Rewelka. Ścinek nie ma żadnych, wszystko śmiga. Zdjęcia jak dla mnie też bardzo dobre. Czyli jeszcze za te 500 zł u goldiego mi 4 opłaca się brać na 2 LATA? Oczywiście jest już tylko ten 2/16 Edited February 2, 2017 by r00baq Link to comment Share on other sites More sharing options...
RegimeOfTerror Posted February 2, 2017 Share Posted February 2, 2017 Heh, chyba sam wiesz czego oczekujesz od telefonu i ile możesz na niego przeznaczyć. Czy wolisz lepszy aparat, czy lepszą baterie itp. Dla jednego będzie się opłacać, dla drugiego nie. Za te pieniądze u goldiego z tego co patrzę masz jeszcze Redmi 4 (różowy), Redmi 4A, no i deko droższe 3S (chodzi o te najbardziej zbliżone cenowo) weź sobie porównaj na gsmarena czy czymś, przecież nikt za Ciebie nie wybierze. Ja osobiście jeśli miałbym z tych wybierać, dalej wziąłbym Mi4. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenderable Posted February 2, 2017 Author Share Posted February 2, 2017 W sumie nadal to jest Snapdragon 801 - czyli taki "flagowy procesor". Ścinek nie mam żadnych, zdjęcia są przyzwoite - tym bardziej w dobrym świetle, gorzej się robi w słabym oświetleniu. Dlatego też na razie Mi4 nie wymieniam, poczekam jeszcze kilka miesięcy na coś co będzie metalowe z dobrym aparatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts