Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam problem z moim Redmi Note 2 Prime i wyjściem słuchawkowym. Kiedy podłączam słuchawki wszystko ładnie w nich gra, problem zaczyna się w momencie podpięcia kabla jack-jack do wejścia AUX w samochodzie/wieży stereo. Na pasku informacyjnym telefonu nie pojawia się ikonka słuchawek, puszczając muzykę, w momencie jak mam podłączony kabel, z głośników samochodowych słyszę buczenie/pierdzenie ;), muzyka leci z głośnika telefonu.

Dodam, że nie jest to problem kabla bo podłączałem w taki sam sposób Lenovo S660 i wszystko było ok.

Ktoś wie, gdzie leży problem? Może jest jakaś aplikacja wymuszająca puszczenie dźwięku na słuchawki/AUX.

Jest to dosyć ważna sprawa bo radio nie jest wyposażone ani w CD, ani w USB.

W załączniku fotka kabla.

IMG_20151125_102722.jpg

Opublikowano

Dziwna sprawa, poruszałem wtykami, powyciągałem i powkładałem w różnych kombinacjach i zadziałało, nie ma buczenia, gra muzyka.

Jednak jest to mega dziwne bo na innych telefonach nie ma takiego problemu ;)

• Like 1
Opublikowano

Nie mam etui, wtyczka wchodzi do końca. Kabel też nie jest spaprany bo normalnie działa na dwóch innych telefonach.

Problem jest tylko z moim RN2.

Jak będę w samochodzie to nagram filmik ;)

Opublikowano

Nagrałem filmik, myk polega na tym, że trzeba leciutko wyciągnąć jacka z radia, a potem lekko wyciągnąć jacka z telefonu, następnie wpiąć jacka do radia i do telefonu i buczenie znika. Bardzo to dziwne

Mam taką samą przypadłość z słuchawkami. Silicon case z gratisu ma odpowiednio szerokie wycięcie.

Opublikowano

Są różne standardy tych wtyczek. Chodzi o masę i mikrofon. Musisz dobrać odpowiedni kabel/słuchawki, lub przejściówkę z jednego st na drugi.

Opublikowano

Ja podłączyłem swojego mi4c specjalnie żeby sprawdzić. Gra aż miło ,lepiej jak wcześniej Asus zenfone5.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

• 7 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć.

Mam taki sam problem po podłączeniu słuchawek pulsowanie przez ok7sek( tak jak na filmiku YT) , a potem dźwięk jakby że studni, jakby odwrócone fazy.

Występuje to od jakiegoś czasu.

Nie mogę się z tym uporać.

Czy Tobie się udało rozwiązać sprawę?

Daj znać koniecznie , bo nie da się sluchac

Opublikowano

Przerabiałem temat kabla i podłączania do różnych sprzętów. Problem jest z wtyczką w kablu, które nie zawsze poprawnie wchodzi w gniazdo jack'a. Problem może być również z popularnymi zwiniętymi kablami (jak na filmie powyżej), które nie do końca pasują do gniazda w Redmi. Na pewno przeszkadzają różne nakładki na telefon, szczególnie silikonowe) przez co wtyczka nie łączy poprawnie.

Rozwiązanie? Szukać takiego kabla, który będzie pasował. :) W domu używam krótkiej plastikowej popularnej przejściówki z jack'a 3.5mm na 2x RCA, a dalej kabla do wzmacniacza. Za to mam też krótki kabelek 15 cm jack-2x RCA i ten już nie pasuje. W samochodzie miałem kilka rodzai kabli, te sprężynujące kiepsko sobie radzą, takie cienkie nieplączące grają już lepiej choć też czasem nie łapią, a najlepiej pasował dosyć gruby kabel dedykowany do wtyczek AUX mini-ISO stosowane w radiach typu Blaupunkt lub dobrej jakości kabel jack 3,5mm z prostymi wtyczkami, ale taki który jak się weźmie do ręki, to czuć, że jest dobry. ;) Trzeba próbować, szukać, a najlepiej sprawdzić kilka kabli, czy zainwestować z 20zł w jakiś lepszy kabel, co i tak może nie rozwiązać problemu. :(

Jest też drugie rozwiązanie - Xiaomi Roidmi, cena nie jest zła, a nie ma problemów z kablem, bo dźwięk leci przez Bluetooth i w dodatku służy jako ładowarka. :)

Opublikowano

mgcompany, myślisz że to jest wtyczka?
Próbowałem wielu.
Telefon mam lekko ponad rok.Wszystko było ok od początku.Dopiero jakieś kilk tygodni temu pojawił się problem, to pulsowanie po podpięciu do gniazda i dźwięk jakby karaoke, usunięty głos.
Pomaga ustawienie efektu Hass'a w ViperFX.
Jednak to nie to samo, bo przy normalnych ustawieniach są znieksztalcenia i to jest tylko taki doraźny knyf.
Zastanawiam się skąd to pulsownie.

Opublikowano

Może inaczej - to jest konflikt wtyczek kabli i gniazd używanych w Xiaomi. Przez długi czas miałem radio Blaupunkta w swoim aucie z wejściem jack i problemy były zarówno w Redmi 1, Redmi Note 1S jak i Redmi Note 2. Najdziwniej zachowywał się Note 1S, ten to w ogóle nie chciał normalnie grać. Redmi działał w dobrze, ale czasem ciężko było go zmusić do poprawnej pracy. Widocznie budowa gniazda jest taka, że nie łączy poprawnie, zresztą jak lekko ruszysz wtyczką góra/dół to można zauważyć, że przez chwilę jest dobrze. Używałem kilku kabli i tanie były kiepskie, dopiero te lepszej jakości były mniej problematyczne.

Efektów nie używałem nigdy, bo psuły dźwięk, a po co stosować jednocześnie equalizery i dodatki w radio, telefonie i odtwarzaczu? To tylko zepsuje dźwięk, więc zawsze lepiej jest puścić czysty dźwięk z pliku o bardzo dobrej jakości, a korektę stosować w ostatnim urządzeniu (jeśli takową ma).

Teraz używam transmitera FM, więc już tak mi to nie przeszkadza. Mam też słuchawkę do rozmów Jabra Wave Corded (na zapas) i patrząc na wtyczkę w niej, to jest podzielona na trzy części, ta trzecia odpowiada zapewne za mikrofon, ale używając jej nigdy nie miałem problemów z dźwiękiem. Może właśnie to jest ten problem - zwarcie z mikrofonem.

W sumie tak teraz pomyślałem, że może trzeba zastosować przejściówkę z jack'a 4-pinowego na osobną gniazdo dla mikrofonu i słuchawek... Ku... Po tylu miesiącach...!!!

Można spróbować z czymś takim: http://allegro.pl/kabel-adapter-mini-jack-3-4-pin-sluchawki-mikrofon-i6591857989.html

Opublikowano

Co do efektów to owszem nie należy tego nadużywać i dodam, że efektu Hassa używam aby skorygować dźwięk po tym jak się skiepściło, dopóki nie naprawię sprawy.
ViperFX umiejętnie stosowany poprawia sound.
Jest t.b.rozbudowany interface.Ot np. balans, przy niezrównoważonym dźwięku jest możliwość precyzyjnego dopasowania.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...