Axles Opublikowano 22 Listopada 2015 Opublikowano 22 Listopada 2015 Witam. Dziś zacząłem przyglądać się standardowej aplikacji aparatu i wydaje mi się jej zachowanie co najmniej dziwne w niektórych warunkach. hint: ISO tzw. czułość - im większa tym gorsza jakość zdjęcia, a jest ona zwiększana gdy nie ma odpowiedniego źródła światła. Aparat robiąc zdjęcia nawet z lampą podwyższa ISO do nawet koło 1000, tym samym robi to ze zdjęcia straszną kaszkę - pierwszy raz spotykam się czy to w aparacie czy smartfonie by tak automatyka działała. Zdjęcie bez lampy też mają ISO około 1000. Czas ekspozycji czyli naświetlania wynosi tak dużo, że nawet ciężko zdjęcia 'zamrozić' z lampą i tym samym często są rozmazane. A jest to około 1/10 sekundy. To wina samego aparatu czy aplikacji od MIUI?
piterj Opublikowano 22 Listopada 2015 Opublikowano 22 Listopada 2015 Wszystkie aparaty tak mają w automacie, im ciemniej tym wyższe ISO, czyli większe szumy, gorsz jakość zdjęć. Telefon robi co może żeby skrócić czas migawki i podnosi ISO, widocznie ISO 1000 jest wartością maksymalną. Trzymając lustrzankę bardzo stabilnie można pokusić się o migawkę 1/60, są tacy co robią ostre fotki jeszcze przy 1/50, ale wtedy mają trzeci punkt oparcia (wizjer "oparty o oko"). Nie wymagajmy od tak małej matrycy jaka jest w telefonie, przy tak upakowanych pikselach żeby fotki przy słabym świetle wychodziły jak lustrzanką, czy nawet kompaktem.
Axles Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Opublikowano 22 Listopada 2015 Pierwsze zdanie zgadzam się, że wszystkie aparat tak mają to przecież normalne ale NIE z używaniem lampy. Automatyka podnosi ISO, ale nie z użytą lampą błyskową. Po to jest lampa by podała odpowiednią ilość światła (realnie patrząc, nie oświetli nam 10m wiadomo) i aparat żongluje sobie przysłoną i/lub czasem, ale nie jeszcze dodatkowo ISO. A tu nie dość, że używa lampy to jeszcze potrafi podnieść ISO do kosmicznych wartości i z tego za przeproszeniem gówno wychodzi, spójrz na ISO 2974: http://scr.hu/0qob/4mcco Przykładowo mój S2 przy zrobieniu zdjęcia z lampą w kompletnych ciemnościach z jak łazienka ISO ustawia na 40-100
Cichq Opublikowano 22 Listopada 2015 Opublikowano 22 Listopada 2015 Po to są ustawienia ręczne, żeby poprawić komputer. A co do MIUI i aparatu to jest prawdą, że nie jest to ideał, brakuje np. filmów 4k. Dodatlowo ludzie ostatnio narzekają na pogorszenie jakości zdjęć i słaby fokus.
Carburator Opublikowano 22 Listopada 2015 Opublikowano 22 Listopada 2015 Właśnie przeprowadziłem próbę wykonując w pokoju z oświetleniem sztucznym zdjęcia z lampą i bez. Rzeczywiście, bez lampy ISO oscyluje w okolicach 950, jednak z lampą spada o połowę. Zresztą można przejść do trybu ręcznych ustawień, gdzie masz regulację czułości od 100 ISO wzwyż. Wytapatalkowane z XRN2
Rekomendowane odpowiedzi