Skocz do zawartości

Dziwne zachowania autoamtyki aparatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś zacząłem przyglądać się standardowej aplikacji aparatu i wydaje mi się jej zachowanie co najmniej dziwne w niektórych warunkach.

hint: ISO tzw. czułość - im większa tym gorsza jakość zdjęcia, a jest ona zwiększana gdy nie ma odpowiedniego źródła światła.

Aparat robiąc zdjęcia nawet z lampą podwyższa ISO do nawet koło 1000, tym samym robi to ze zdjęcia straszną kaszkę - pierwszy raz spotykam się czy to w aparacie czy smartfonie by tak automatyka działała. Zdjęcie bez lampy też mają ISO około 1000.

Czas ekspozycji czyli naświetlania wynosi tak dużo, że nawet ciężko zdjęcia 'zamrozić' z lampą i tym samym często są rozmazane. A jest to około 1/10 sekundy.

To wina samego aparatu czy aplikacji od MIUI?

Opublikowano

Wszystkie aparaty tak mają w automacie, im ciemniej tym wyższe ISO, czyli większe szumy, gorsz jakość zdjęć. Telefon robi co może żeby skrócić czas migawki i podnosi ISO, widocznie ISO 1000 jest wartością maksymalną. Trzymając lustrzankę bardzo stabilnie można pokusić się o migawkę 1/60, są tacy co robią ostre fotki jeszcze przy 1/50, ale wtedy mają trzeci punkt oparcia (wizjer "oparty o oko"). Nie wymagajmy od tak małej matrycy jaka jest w telefonie, przy tak upakowanych pikselach żeby fotki przy słabym świetle wychodziły jak lustrzanką, czy nawet kompaktem.

Opublikowano

Pierwsze zdanie zgadzam się, że wszystkie aparat tak mają to przecież normalne ale NIE z używaniem lampy. Automatyka podnosi ISO, ale nie z użytą lampą błyskową. Po to jest lampa by podała odpowiednią ilość światła (realnie patrząc, nie oświetli nam 10m wiadomo) i aparat żongluje sobie przysłoną i/lub czasem, ale nie jeszcze dodatkowo ISO. A tu nie dość, że używa lampy to jeszcze potrafi podnieść ISO do kosmicznych wartości i z tego za przeproszeniem gówno wychodzi, spójrz na ISO 2974:

http://scr.hu/0qob/4mcco

Przykładowo mój S2 przy zrobieniu zdjęcia z lampą w kompletnych ciemnościach z jak łazienka ISO ustawia na 40-100

Opublikowano

Po to są ustawienia ręczne, żeby poprawić komputer. A co do MIUI i aparatu to jest prawdą, że nie jest to ideał, brakuje np. filmów 4k. Dodatlowo ludzie ostatnio narzekają na pogorszenie jakości zdjęć i słaby fokus. 

Opublikowano

Właśnie przeprowadziłem próbę wykonując w pokoju z oświetleniem sztucznym zdjęcia z lampą i bez. Rzeczywiście, bez lampy ISO oscyluje w okolicach 950, jednak z lampą spada o połowę. Zresztą można przejść do trybu ręcznych ustawień, gdzie masz regulację czułości od 100 ISO wzwyż.

Wytapatalkowane z XRN2

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...