Acid Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Pomyślałem, że napiszę nowy temat o tym. Właśnie mamy na serwerze MIUI 7 5.11.19 dla cancro na Androdzie 6.0. Prawdopodobnie MIUI już nie długo ogłosi beta testy. Z drugiej nowości to od 5.11.20 Mi2 otrzyma połączone partycje systemowe. Nie będzie już więcej dual boota w Mi2 z powodu braku miejsca w pamięci. Jeszcze nie wiem czy będzie konieczny wipe czy nie. Okaże się jutro. Odpowiadając na potencjalne pytania: po prostu ja będę sobie miał Mi4 na Androidzie 6.0 a Wy jeszcze długo 4.4 także obecnie to taka ciekawostka ;p 8
kulig007 Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Mi2 ciągle żywe to się chwali. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Oxygenum2002 Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Mi note'a czekają jakieś zmiany w przyszłości - czy raczej nie? :)
mtmwielgosz Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Wow. Jestem w szoku. Jeżeli niedługo będą beta testy i w ogóle to odwołam wszystko co złego powiedziałem o Xiaomi i będę jednym z pierwszych który kupią mi5. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
kulig007 Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 To jeszcze droga świetlna, na pewno nie zostawią Mi Note. Cancro będzie takim sprzętem testowym, ktoś musi przetrzeć szlaki, do ewentualnej zmiany bazy Androida(jeśli w ogóle do tego dojdzie). Jak to swego czasu było z Mi2 Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Opublikowano 19 Listopada 2015 No właśnie tak to chyba będzie wyglądać. Mi2 dostał 5.0 i na tym testowali nowego androida na nowe urządzenia. To samo może być z Mi4 teraz. Dostanie 6.0 na testy by oficjalnie dostał go Mi5. Także o ile nic się nie zmieni to Note może zostać na 4.4. Mi tam rybka. MIUI wyglądał na 5.0 tak samo jak 4.4 to i 6.0 nie wprowadzi różnicy. Po co np. na Note 6.0 skoro ten model nie ma czytnika palców. Bo nie widzę większych powodów na nowego Androida do starszych urządzeń. Tak samo jak nie było żadnego ale to żadnego powodu na danie 5.0 do Mi2 prócz samej kwestii testów i rozwoju nowego MIUI. Android 5.0 na Mi2 nie zrobił z telefonu rakiety, baterią trzyma w praktyce tak samo albo i krócej. Rewolucji nie było. Dla mnie nowy Android ma sens dla nowych urządzeń bo po prostu nowy sprzęt wprowadza funkcjonalności, które obsługiwane są przez nowe wersje. Tak jak czytnik palców czy sprzętowe szyfrowania, 64-bity itp. Jeśli urządzenie jest stare to nie ma większego sensu. Oczywiście mam tu na myśli tylko MIUI gdzie jak wiadomo wiele rzeczy jest wstecznie zaimplementowane z nowych Androidów. Aha... i na 90% nie będzie Mi5 w tym roku. To co widzę w tym Androidzie 6.0 MIUI to jakiś początek. Apki nie są gotowe, pełno FC na samym chińskim romie.
Addamas Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ale ludzie i tak będą narzekali, bo przecież numerek ma znaczenie... Dopiero teraz Mi2s ma dobrze zoptymalizowanego Lollipopa, chociaż wciąż są cyrki z muzyką (ostatnie kilka wydań ma przycinki i trzeszczenie) oraz dialerem który zabija czyszczenie RAM. Wszystkie inne stare błędy zostały naprawione i jest cacy. Na AOSP faktycznie widoczna jest różnica pomiędzy 4.1.2 , a 4.4 czy też 5.0.2 lub 5.1.1 jednak w przypadku MIUI i ostatnich aktualizacji (świetnych zresztą) "podstawka" czyli wersja Andka nie ma większego znaczenia. I to jest fajne. 3 letni telefon który ma wciąż wsparcie i to bardzo dobre wsparcie... od producenta. Ze świeczką szukać innej firmy od Xiaomi.
fredek Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 1 godzinę temu, Acid napisał: Jeśli urządzenie jest stare to nie ma większego sensu. Czasami ma to sens, np.: - smart lock - w 5.x jest i działa z dowolnym sprzętem bo to co jest w 4.4 z miui to jakaś proteza, która działa tylko z miband - livedisplay - też funkcja na 4.4 z miui niedostępna a dla mnie przydatna - art vs dalvik jeśli chodzi o wydajność to też sporą różnicę widać i to nie tylko w benchmarkach
Acid Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Opublikowano 19 Listopada 2015 No czasem. Z tym art to... kiedyś był na to hype a teraz jakoś nikt tego pamięta specjalnie. Widzisz posty gdzieś na forum by ludzie z Mi4 byli niezadowoleni z płynności urządzenia i narzekali na dalvika? Mam Note i Note Pro i z ciekawości robiłem takie porównania w np otwieranie aplikacji. Pro czasami szybciej otworzył dialera ale to różnica milisekund. Jak teraz mam w ręku Note to szybciej się już chyba nie da otwierać apek. Więc gdzie tu potrzeba arta? Owszem Pro jest widocznie szybszy i w przewijaniu list gdzieś tam płynniejszy ale to przez procka i GPU a nie sam Android z magicznym art.
fredek Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Bo to są różnice rzędu 10-50%, tego normalnie nie zauważysz bo się przyzwyczajasz... co nie zmienia faktu, że są. No i pytanie o ten 6.0 dla cancro: ten chiński rom jest na stock partition czy już extended? Bo to, że miui polska z gapps-ami się nie zmieści na stock to jest raczej oczywiste, że o xiaomi.eu nie wspomnę także dojdzie Ci trochę główkowania :)
Acid Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Opublikowano 19 Listopada 2015 Póki co odstawiam to cudo bo nie nadaje się do użytku. Mi2 zmienili i jeszcze po ponad roku zrobili z tego odex... Wysłano z MI Note
mazok Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 W sumie fajnie, ze likwidują dual boot w mi2s - nigdy nie potrzebowałem - a i tobie Acid odpadnie główkowanie jak wszystko upchać, mógłbyś na przykład nie wyrzucać standardowego equalizera z predefiniowanymi profilami dla słuchawek xiaomi - viper to dla mnie za dużo pier...lenia się :)
Acid Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Opublikowano 20 Listopada 2015 Ja nic takiego nie wyrzucam. Wysłano z MI Note
mazok Opublikowano 20 Listopada 2015 Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) 39 minut temu, Acid napisał: Ja nic takiego nie wyrzucam. Wysłano z MI Note Hmm , to co jest zamiast vipera? Czegoś takiego nie ma standardowo w mi2s? Edytowane 20 Listopada 2015 przez mazok
Nezumi Opublikowano 20 Listopada 2015 Opublikowano 20 Listopada 2015 26 minut temu, mazok napisał: Hmm , to co jest zamiast vipera? Czegoś takiego nie ma standardowo w mi2s? Jak zamiast? To jest standardowe w każdym romie, Viper jest tylko dodatkiem.
mazok Opublikowano 20 Listopada 2015 Opublikowano 20 Listopada 2015 otóż w mi2s tego nie ma - a chętnie bym ujrzał
Acid Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Opublikowano 20 Listopada 2015 To napisz do Xiaomi niech Ci przyśle scalak z DiracHD to sobie wlutujesz w płytę główną zamiast Dolby i będziesz miał. Wysłano z MI Note
mazok Opublikowano 20 Listopada 2015 Opublikowano 20 Listopada 2015 5 minut temu, Acid napisał: To napisz do Xiaomi niech Ci przyśle scalak z DiracHD to sobie wlutujesz w płytę główną zamiast Dolby i będziesz miał. Wysłano z MI Note prawidłowa odpowiedź brzmi "ustawienia misound dostępne są tylko dla urządzeń posiadających układ DiracHD - Mi2s takowego nie posiada" :P 5
Ari93 Opublikowano 20 Listopada 2015 Opublikowano 20 Listopada 2015 Eee tam... kiedyś romy dla ZTE Blade przygotowywane dla partycji bodajże 250MB upychałem do mnie na 190MB ale ginęły wszystkie dźwięki, tapety, animowane tapety, masa aplikacji mi niepotrzebnych, TTSów i jakiś tam innych... stare dobre czasy xd Generalnie jako ktoś się uprze to będzie mógł pakować nowe aktualizacje w stare partycje z dualbootem? (przez CWM w sumie powinno się dać)
MasaMasen Opublikowano 25 Listopada 2015 Opublikowano 25 Listopada 2015 Acid, mógłbyś coś powiedzieć o tym romie? Ciekawi mnie jak to hula albo czy w ogóle działa
Addamas Opublikowano 26 Listopada 2015 Opublikowano 26 Listopada 2015 Przeczytaj pierwszą stronę, poprzednia z tego tematu... Xiaomi Mi2S with sMIUI
Acid Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Opublikowano 26 Listopada 2015 Ciekawostka: mam też rom dla MINote na Androidzie 6. Widać aktualizacja jest przewidziana dla większej liczby urządzeń. Oczywiście nie będę romu testował ale dobrze wiedzieć. Wysłano z MI Note 3
Acid Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Opublikowano 27 Listopada 2015 Kolejne dobre wieści. Dla Redmi 2 mam MIUI na Androidzie 5.1. Wygląda na to, że może pod koniec roku wszyscy dostaną jakiś bump. Te lepsze do 6.0 a starsze Redmi do 5.1
kulig007 Opublikowano 27 Listopada 2015 Opublikowano 27 Listopada 2015 Oby tylko wyszła na dobre ta zmiana bazy. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Opublikowano 27 Listopada 2015 Zamykam. Dalsze ewentualne dyskusje tu w nowym temacie: http://miuipolska.pl/forum/topic/7712-aktualizacja-androida-w-miui-od-xiaomi/
Rekomendowane odpowiedzi