Skocz do zawartości

Ile dni/tygodni trzeba poświecić na wgranie MIUI na Poco F8 pro?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za każdym razem gdy podejmuje się zadania wgrania MIUI na jakiś telefon to konsumuje to mnóstwo czasu - bo:
- żadna instrukcja nie działa

- każda instrukcja pomija mnóstwo kroków bo autor nie ma empatii i zakłada, że użytkownik jest profesjonalistą i wgrywa miui codziennie.

Ostatnio przechodziłem tą mękę ze 2 lata temu. 

Czy zmienilo się cokolwiek?
Czy jest trudniej niż 2 lata temu?

Czy jest więcej przeszków, komplikacji i trudności?

Ile dni/tygodni laik musi się namęczyć aby wgrać MIUI?

Nie używam nazwy jakiś tam hyper coś tam bo to jest nadal miui tylko ze zmienioną nazwą.

Opublikowano

Laik nie powinien się zabierać za coś czego nie rozumie. I tak, jeśli ktoś robi jakiś poradnik, to zakłada, że sięgający po niego inny użytkownik jest obyty w temacie i rozumie podstawowe pojęcia. Jeśli coś jest dla Ciebie niejasne w jakiejś instrukcji, to zadaj konkretne pytanie a nie ogólniki.

Opublikowano
1 minutę temu, Marrik napisał(a):

Laik nie powinien się zabierać za coś czego nie rozumie. Jeśli coś jest dla Ciebie niejasne w jakiejś instrukcji, to zadaj konkretne pytanie a nie ogólniki.

Profesjonalista nie potrzebuje żadnej instrukcji a tutaj są publikowane instrukcje. Więc dla kogo one są?

Chodzi właśnie o to, że pytanie dniami/tygodniami i żebranie o odpowiedź - jest męczące. 

Tylko dlatego, że żadna instrukcja się do niczego nie nadaje. 

Używam MIUI od czasu gdy jeszcze Xiaomi nie produkowało telefonów - więc wiem o czym mówię. 

3 minuty temu, Marrik napisał(a):

Laik nie powinien się zabierać za coś czego nie rozumie. Jeśli coś jest dla Ciebie niejasne w jakiejś instrukcji, to zadaj konkretne pytanie a nie ogólniki.

Dla przykłądu, nie ma instrukcji (nawet wadliwej) do F8 PRO...i już na starcie trzeba żebrać o informacje, czekać dniami/tygodniami aż może ktoś odpowie.

Opublikowano (edytowane)

A w czym konkretnie masz problem i co jest niejasne? Wgranie romu na odblokowany fon to w sumie formalność ... Nawet nie trzeba przechodzic etapu z wygrywaniem twrp ... Wszystko robisz przez kompa na fonie odpalonym w trybie fastboot ... Nawet nie musisz pisac zadnych komend przez adb - do pierwszej instalki masz gotowy skrypt ... Nie widzialem od dawna tych instrukcji a romy wrzuca sie tak samo teraz jak i kilka lat temu ... 🙃 Wgranie systemu zajmuje minuty ... A nie dni czy tygodnie ... Chyba ze liczysz tu czas ktory musi minąć od dostania oficjalnej zgody na odblokowanie do wykonania tej czynności ... Ale uzyskanie tej zgody oficjalnie to droga przez mękę ... Sa na to inne sposoby - zajrzyj sobie do dzialu tutoriali - tam jest temat do unlocka ... Da sie to ogarnąć szybciej ... W sumie wszystko mozna zrobic praktycznie w jednym dniu ...

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Master napisał(a):

A w czym konkretnie masz problem i co jest niejasne? Wgranie romu na odblokowany fon to w sumie formalność ... Nawet nie trzeba przechodzic etapu z wygrywaniem twrp ... Wszystko robisz przez kompa na fonie odpalonym w trybie fastboot ... Nawet nie musisz pisac zadnych komend przez adb - do pierwszej instalki masz gotowy skrypt ... Nie widzialem od dawna tych instrukcji a romy wrzuca sie tak samo teraz jak i kilka lat temu ... 🙃 Wgranie systemu zajmuje minuty ... A nie dni czy tygodnie ... Chyba ze liczysz tu czas ktory musi minąć od dostania oficjalnej zgody na odblokowanie do wykonania tej czynności ... Ale uzyskanie tej zgody oficjalnie to droga przez mękę ... Sa na to inne sposoby - zajrzyj sobie do dzialu tutoriali - tam jest temat do unlocka ... Da sie to ogarnąć szybciej ... W sumie wszystko mozna zrobic praktycznie w jednym dniu ...

wszystko jest niejasne.
Nie ma nawet niezrozumiałej instrukcji, wiec nic nie wiadomo.

Nie pamiętam co to jest fastboot, od razu jest problem z doborem twrp itd...

Napisałeś jak osoba, która codziennie wgrywa MIUI do telefonu a tam są setki różnych niuansów, na każdym kroku.

Nie mam pojęcia od czego zacząć bo nie ma żadnej instrukcji, nawet wadliwej.

26 minut temu, Master napisał(a):

tutoriali

wszystkie tutoriale są nieaktualne i błędne. Przerabiałem je wiele razy przez wiele lat używania MIUI. Droga przez mękę. Na każdym kroku wszystko jest inaczej niż napisane w "tutorialu", pojawia się mnóstwo problemów, które są pominięte i nieopisane.

Pisanie instrukcji to sztuka. 
Zatrudniałem dziesiątki informatyków. Absolutnie żaden nie potrafil napisać żadnej instrukcji. 

Używałem różnych instrukcji z tego serwisu od czasu gdy używałem MIUI na Samsung Galaxy S2 a Xiaomi nie produktowało telefonów.
Każda instrukcja z tego serwisu to droga przez mękę.

Pisałem już przy poprzedniej próbie aby ktoś uruchomił jakąś płątną usługę aby przez sesję video szybko wgrać MIUI i mieć to z głowy. Dwie strony byłyby zadowolone. ktoś by zarobił i ktoś by miał szybko załatwioną sprawę.

Edytowane przez miki_