Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Mam problem z nowym robotem sprzątajacym X20 pro, a dokładnie z obsługą przez aplikację xiaomi home. Aplikacja świeża, konto nowe. Robot się łączy z wifi, po dotarciu do pytania o udostępnienie komuś jeszcze wybieram że nie. Na filmach na YouTube sprawdziłem że po tym powinno przejsc to tworzenia mapy i karty robota, ja mam informację "operacja nieudana".

Robot dodany, znajduje się na liscie urządzeń, widzę jego status (odkurzanie/czyszczenie mopów itp). Jak wcisnę ikonę mopa to się uruchamia, jak pracuje to mogę go zatrzymać, czyli komunikacja i konfiguracja sieci są poprawne. Po naciśnięciu urządzenia pojawia sie to co na dołączonych zdjęciach. "Inicjalizacja urządzenia" i błąd "operacja nieudana". Nie mogę stworzyć mapy ani go obsługiwać.

Próbowałem:

Zresetować urządzenie do ustawień fabrycznych, zainstalować aplikację jeszcze raz, zainstalować na drugim telefonie, dodałem robta do innego konta w którym wszystkie urządzenia działają a X20 wywala błąd. Zaktualizowałem oprogramowanie do wydania 4.3.9_0222 

z historii aktualizacji jak próbuję "otworzyć" urządzenie to również pojawia się 1% a zamiast "operacji nieudanej" aplikacja po prostu się cofa do historii.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie ten sam problem. Dzisiaj robot dojechał i próbowałem go skonfigurować. Wykluczyłem problem z WiFi, wersją aplikacji, telefonem. Albo wadliwy egzemplarz albo serwer.

Edytowane przez Irek Kalski
Opublikowano (edytowane)

To samo... X20Pro dzisiaj dotarł, brak możliwości konfiguracji.

Wczytywanie 1% i dalej operacja nieudana.

Screenshot_20251202_184217_Xiaomi Home(1).jpg

Screenshot_20251202_184244_Xiaomi Home(1).jpg

Edytowane przez mark_layer
Opublikowano

Czyli widać, że problemem jest aplikacja Xiaomi Home i brak jej aktualizacji. Ciekawe, czy ktoś z Xiaomi się odezwie na tym forum i wskaże, kiedy wypuszczą aktualizację?

Na Androidzie nie działa. Na OS zrobiliśmy ze sprzedawcą test w RTV Euro AGD i zadziałało. 

Ja zwracam towar - nie reklamuję, bo to wydłuża ścieżkę, tylko korzystam z opcji zwrotu - szybciej i bez problemu.

Póki co uważam, że dopóki Xiaomi nie rozwiąże problemu z telefonami na Androida to towar powinien być wycofany ze sprzedaży!!!

Opublikowano

Innemu użytkownikowi podobno pomogła ta zmiana regionu, miał taki sam przypadek. Ja potem w domu sprawdzę.  Na infolinii doradzili żeby spróbować starsza wersję aplikacji też.  

Screenshot_20251203-093816_Facebook.jpg

Opublikowano

Do wątku dodam jeszcze info, że pomimo braku możliwości dalszej inicjalizacji urządzenia, reaguje ono na polecenie włącz/wyłącz (jeździ wówczas po mieszkaniu i sprząta bez mapy) oraz wyświetla komunikat o aktualnym stanie (jeśli jest w stacji wyświetla <ładowanie>, jeśli jeździ <sprzątanie>).

Inaczej mówiąc komunikacja między aplikacją android Xiaomi Home -> Router -> urządzenie Xiaomi x20pro jest ale w bardzo ograniczonym zakresie.

Opublikowano
2 godziny temu, Irek Kalski napisał(a):

Zmiana regionu pomaga. Nie musi być wspominana Georgia, wystarczy żeby pojawił się prompt o zmianie lokalizacji serwera.

Możesz rozwinąć? Tzn ?

Opublikowano

Potwierdzam, zmiana lokalizacji pomaga: ustawiłem Georgia Południowa.

W Xiaomi nie są świadomi takiego rozwiązania, miejmy nadzieję tymczasowego. Proponowano mi wymianę urządzenia lub wysłanie na serwis...

Opublikowano
3 godziny temu, krzysztof xxx napisał(a):

Możesz rozwinąć? Tzn ?

Przy zmianie kraju, jeśli wpływa on na lokalizację serwera, pokazuje się prompt z informacją. Wystarczy losowo poklikać po krajach z poza regionu.

Opublikowano

Właśnie wszedłem w aplikację i pozwala na wejście w urządzenie, wyświetla się monit o obejrzeniu instrukcji, dalej nie wchodzę bo nie ma mnie aktualnie w domu a nie chcę budzić domowników. Jutro postaram się dokończyć konfigurację robota i napiszę czy już wszystko działa.

Opublikowano
16 godzin temu, Przemyslaw Zak napisał(a):

Witam, identyczny problem z robotem kupionym kilka dni temu, próbowałem już chyba wszystkiego i chyba zostaje tylko zwrot robota. Ktoś dostał już odpowiedź od Xiaomi albo coś wie ?

Proszę w Dodatkowych ustawieniach zmienić region np. na Niemcy -> powinno pomóc.Screenshot_20251204_135415_XiaomiHome.thumb.jpg.79d5646a4b0e5e0e97f600f8c8ffcd85.jpg

Opublikowano

Myślałem że napisałem wcześniej odpowiedź ale coś się chyba nie wysłała.

Wcześniej, w moim przypadku zmiana regionu nie pomagała. Dzisiaj Robot na wszystkich urządzeniach na których został dodany działa bez problemów. Widocznie albo był to jakiś chwilowy błąd, albo xiaomi tak szybko zareagowało na zgłoszenia.