Skocz do zawartości

Xiaomi 14 - HyperOS 3 by Xiaomi.eu - OS3.0.4.0.WNCCNXM - Android 16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS3.0.4.0.WNCCNXM dla telefonu Xiaomi 14 (nazwa kodowa houji).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS3.0/xiaomi.eu_HOUJI_OS3.0.4.0.WNCCNXM_16.zip/download

Co się zmieniło w HyperOS 3? Artykuł tutaj: https://miuipolska.pl/hyperos-3-po-polsku-pierwsze-zrzuty-ekranu-i-porownanie-z-hyperos-2/.

Uwaga: póki co nie mamy pliku partycji modemfirmware dla globalnej wersji Xiaomi 14 z Androida 16. Prosimy o sprawdzenie, czy obecna wersja (z ostatniego ROM-u na Androidzie 15, jest dostępna w paczce z tym ROM-em również) działa poprawnie na globalnych modelach.

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Thanks 1
Opublikowano

Mam Xiaomi 14 wersja Chińska z wersją oprogramowania 2.0.215.0 Stabilna by xiaomi.eu ro rozumiem że mogę jak jak zawsze przez fastboot zainstalować tą wersje?

Opublikowano
1 minutę temu, tootek napisał(a):

Mam Xiaomi 14 wersja Chińska z wersją oprogramowania 2.0.215.0 Stabilna by xiaomi.eu ro rozumiem że mogę jak jak zawsze przez fastboot zainstalować tą wersje?

możesz ... jedz skryptem upgrade ...

Opublikowano

Zainstalowalo sie wszystko git. Jedynie zauwazylem ze nie dziala blokada dwoma tapnieciami w ekran (mimo standardowych motywow) i oblokowywanie odciskiem dziala nieco wolniej. Poza tym bez zastrzezen poki co :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jakub Szkaradek napisał(a):

Zainstalowalo sie wszystko git. Jedynie zauwazylem ze nie dziala blokada dwoma tapnieciami w ekran (mimo standardowych motywow) i oblokowywanie odciskiem dziala nieco wolniej. Poza tym bez zastrzezen poki co :)

Działa tylko trzeba ponownie włączyć.

Ustawienia, ekran główny, i tam jest.

Edytowane przez tootek
Opublikowano
22 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Na pewno masz to włączone?

Screenshot_2025-11-14-19-07-25-641_com.miui.home-edit.jpg

Dzieki wielkie! Jak debil patrzylem w ustawieniach blokady ekranu i tam bylo z wybudzaniem -_-

21 minut temu, nexxus2 napisał(a):

U mnie pokazuje 11 godzin pobierania, zgroza :-(

Pobierz z forum bezpośrednio, powinno byc szybciej :)

Opublikowano (edytowane)

a da się z forum bezpośrednio? z tego forum? romy są wyłącznie na serwerze sourceforge ... chyba że masz na myśli mirrory? ogólnie polecam z nich korzystać - wybrać samemu coś z listy albo zaufać trybowi auto detect ... a sourceforge czasami śmiga jak wściekłe a czasami spokojnie można od razu przerwac pobieranie jak pokazuje kilkadziesiąt godzin lub kilka dni 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano

U mnie pokazuje 11 godzin pobierania, zgroza :-(

Ostatecznie pobieranie trwało 6 godzi, root działa, wizualnie nowe ikonki na plus, reszta wyjdzie w "praniu" :-)

Opublikowano (edytowane)

Ok.czyli od tej wersji tak jest,gdyz poprzednia miała kilka opcji wiecej.

Łacznie z blokowaniem 3g.sprawdze na innym telefonie

Na starym mi6 dziala i sieć 3g i jest wybór taki jak na zdjeciu, więc śmiem twierdzić że operator nie ma tu nic do tego,a xiaomi co nowsze wydanie to bardziej wnerwia niż korzyści z tych nowinek

IMG_20251117_190356.jpg

Edytowane przez mikidar
Opublikowano
Godzinę temu, mikidar napisał(a):

więc śmiem twierdzić że operator nie ma tu nic do tego

Czytaj, proszę, ze zrozumieniem.

To, że na Mi 6 tak jest, nie oznacza, że po drodze coś się nie zmieniło. Od premiery Mi 6 minęło ładnych parę lat.

Najwyraźniej operator stwierdził między OS2 a OS3 (jeśli na OS2 było), że chce to zablokować, więc Xiaomi to zablokowało.

Operator jak najbardziej ma tu coś do powiedzenia, skoro u mnie są takie opcje, jakie są. To, że na Mi 6 jest tak jak jest, nic nie znaczy (poza tym, że Xiaomi to usunęło później; to, że usunęło na nowszych modelach, siłą rzeczy nie przełoży się na widoczność na starych, jeśli nie dostają one aktualizacji).

Jeśli chcesz, możesz spróbować ustawić inny tryb przez menu O telefonie > Pełna specyfikacja > dotknięcie parę razy Pamięci > Informacje o telefonie (slot twojej karty). Tam blokady nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Wszedłem w to menu i nic nie rozumiem 😔

Juz se poradziłem,i po zablokowaniu wcmda czy jakos tak, dziala telefon na sieci 3g, dziwi mnie ze nie ma tego w szybkim menu,jak bylo do tej pory we wszystkich xiaomi

Edytowane przez mikidar
Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem xiaomi 14 zakupionego na tradingshenzen, telefon ma wgrane twrp i zainstalowany hyperOS w wersji 1.0.24.3.18 dev beta, nie bawiłem się twrp ani romami od czasu samsunga galaxy s1 więc zdążyłem trochę wypaść z obiegu, jestem już w trakcie pobierania wersji OS3.0.4.0.WNCCNXM, i z tego co rozumiem, skoro moja aktualna wersja ma dużo starsze poprawki zabezpieczeń, telefon powinien się uruchomić bez czyszczenia danych, ale mam około 160gb zdjęć i aplikacji, których niezbyt mogę sobie pozwolić stracić, jaka jest najlepsza metoda na wykonanie kopii zapasowej, by w razie problemów móc przywrócić telefon 1:1 lub po udanej aktualizacji, jeżeli zajdzie potrzeba czyszczenia danych, przywrócić wszystkie aplikacje wraz z danymi?

Opublikowano

Też jestem ciekaw jak trzyma bateria, i jak z tym update, czy np nie ma konieczności robić pełnego backupu, czy lepiej zrobić, może ktoś przechodził z takiej samej wersji jak ja na hyperos 3 i coś podpowie, na razie wstrzymałem się z update

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, michal3454 napisał(a):

Też jestem ciekaw jak trzyma bateria, i jak z tym update, czy np nie ma konieczności robić pełnego backupu, czy lepiej zrobić, może ktoś przechodził z takiej samej wersji jak ja na hyperos 3 i coś podpowie, na razie wstrzymałem się z update

mozesz robic update - backup zawsze mile widziany ale przy update nie powinno byc problemu ... ja u siebie nie narzekam na HOS3 ... dziala luks ... z bateria tez nie ma problemu ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
5 hours ago, Kacper Skrzypek said:

U mnie TWRP z Androida 15 normalnie deszyfruje dane, choć nie wykluczam, że gdybym miał czystą instalację, to by wyglądało to inaczej.

HyperOS 3 wstaje na tym bez problemu?

Opublikowano

No i wyłapałem buga (przynajmniej u mnie). Na 15-tce tego nie było. Chodzi o zakładkę - Status zabezpieczeń/Aktualizacja systemowa Google Play. Po sprawdzeniu aktualizacji dolny ekranowy przycisk jest prawie ukryty, nic na nim nie widać, a żeby go dotknąć, to trzeba mieć "rączki", a nie ręce :-) To samo wyłapałem w aplikacji InPost, przycisk ukryty. Kombinowałem z czcionkami, DPI i nic to nie daje, chyba że ktoś wie jak to "podciągnąć" w górę. 

Screenshot_2025-11-26-00-53-50-702_com.android.vending.jpg