Skocz do zawartości

Xiaomi 17, 17 Pro i 17 Pro Max debiutują na rynku. Co oferują najnowsze flagowce Xiaomi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to 15t pro ma odświeżanie do 144 ... a tu nawet w wersji max dali tylko 120 ... niby detal ale fajnie byłoby mieć wyższą wartość - jak ktoś chce to sobie ustawi niżej ... ciekawe ... może to panele od różnych producentów ... ogólnie liczę że taki ekran w granicach 6.8-6.9 będzie też w ultrach ... niestety moje marzenie podekranowej przedniej kamerki pewnie jeszcze się nie ziści ... 🙃 oby choć zostawili bezprzewodowe na tym samym poziomie jak mamy teraz w ultrze ... no i kwestia czy znowu ograniczą pojemność baterii w globalach czy nie ...

Opublikowano

A jak będzie z odblokowaniem bootloadera np z 17 pro z Chin? Bo 17 global będzie normalnie można oficjalnie zdjąć bootloadera, żeby xiaomi.eu zainstalować? 

Opublikowano

Na chińskich wersjach jedyna metoda to rozkręcenie telefonu i podmiana dysku twardego i dopiero instalacja

Wysłane z mojego BVL-AN16 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, Pitors napisał(a):

A jak będzie z odblokowaniem bootloadera np z 17 pro z Chin?

Tak jak z innymi chińskimi wersjami, czyli bardzo trudno.

5 godzin temu, Pitors napisał(a):

Bo 17 global będzie normalnie można oficjalnie zdjąć bootloadera, żeby xiaomi.eu zainstalować? 

Raczej tak, a przynajmniej na razie nie wiadomo nic o tym, aby mieli tu coś zmieniać.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.09.2025 o 19:42, Master napisał(a):

to 15t pro ma odświeżanie do 144 ... a tu nawet w wersji max dali tylko 120

Nie zauwazysz różnicy. A poza tym jest adaptacyjne odświeżanie od 1Hz do 120Hz. Czyli samo wybiera ile dać, to automat. Lepiej być nie może.

Edytowane przez marcin_poco
Opublikowano
Teraz, marcin_poco napisał(a):

Nie zauwazysz różnicy. A poza tym jest adaptacyjne odświeżanie od 1Hz do 120Hz. Czyli samo wybiera ile dać, to automat. Lepiej być nie może.

tu bardziej mi chodziło o to że to kwestia marketingowa i świadczy o wyżej generacji / zaawansowaniu wyświetlacza ... nie widzę problemu żeby było od 1 do 144 i możliwość ręcznego ustawienia np. 60 90 120 i 144 jeśli ktoś sobie życzy 🙃 a w praktyce pewnie wpadnie nie będzie zauważalnej żadnej różnicy między 120 / 144 ...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Master napisał(a):

tu bardziej mi chodziło o to że to kwestia marketingowa i świadczy o wyżej generacji / zaawansowaniu wyświetlacza ... nie widzę problemu żeby było od 1 do 144 i możliwość ręcznego ustawienia np. 60 90 120 i 144 jeśli ktoś sobie życzy 🙃 a w praktyce pewnie wpadnie nie będzie zauważalnej żadnej różnicy między 120 / 144 ...

Jeśli jest adaptacyjne odświeżanie, to po co ustawianie co ileś tam Hz? Samo ci to robi, ale z dokładnością do 1Hz. Baterii nie zjada i jest płynnie.  Do tego Wszystko inne jest wyżej, np. jasność i chyba PWM. Jest skok jakościowy.

Opublikowano
9 godzin temu, marcin_poco napisał(a):

Jeśli jest adaptacyjne odświeżanie, to po co ustawianie co ileś tam Hz? Samo ci to robi, ale z dokładnością do 1Hz. Baterii nie zjada i jest płynnie.  Do tego Wszystko inne jest wyżej, np. jasność i chyba PWM. Jest skok jakościowy.

ok - PWM moze byc wyzej tylko pewnie 95 procent potencjalnych kupujacych nawet nie wie co to jest :) a ekran i HZ zawsze w oczy bije i wiadomo o co chodzi ... to wszystko kwestia numerkow i marketingu ... jesli potrafili przeskoczyc numeracje z 15 na 17 zeby potencjalny kretyn kupujacy ifona zwrocil uwage na ich telefony to mozna i dac ekran ze 144 :) 

Opublikowano (edytowane)

@Master

Adaptacyjne odświeżanie ekranu jest tak dobre, że nie zauważasz różnicy w przełączaniu. Ja mogę ustawić 60 i 120, używam 120Hz.. Jest płynnie, ale pewnie bateria ileś tam procent bardziej schodzi niz przy zmiennym odświeżaniu ekranu. A przy 17tce, to jak nie ruszasz ekranem, to masz np. 1Hz a nie na sztywno 120Hz, jak u mnie. Fajny bajer z tym i baterie oszdzędza. Chciałbym taki ekran. Pewnie 120Hz vs 144, to nie zauważysz różnicy gołym okiem. To za mała różnica.  Dlatego dali standardowo 120.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

dla mnie wersja pro max byłaby perfekt ... jedyny detal to wolniejsze ładowanie bezprzewodowe jak mam teraz ... ale dałbym radę z tym żyć 🙃 no ale póki co zostaje czekać na premierę ultra ... tego tylnego ekranu pewnie już nie będzie bo nie upchaja tej optyki na tyle żeby wygospodarować miejsce na wyświetlacz ... a może się mylę 🙃 w sumie te tylne ekrany to znak rozpoznawczy tej serii 17 ... pod koniec roku wszystko powinno już być wiadome i zostaje czekać na premierę globali ...

może trochę off top ale ciekawe ... po kablach i bateriach przyszedł czas na ładowarki 🙃

https://spidersweb.pl/2025/10/unia-europejska-ladowarki-usb-c-wymog-przepisy.html

Edytowane przez Master