ze7zez Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Cześć, potrzebuję odblokować bootloader w Mi 11i (M2012K11G, haydn), ale na ROM-ie HyperOS 1.0.9.0.UKKEUOR (Orange France) nie ma opcji „Mi Unlock status”, a Mi Unlock na PC zwraca błąd. Co widzę: Mi Unlock 7.6.727.43: „Verifying device” przechodzi, „Unlocking” kończy się komunikatem „Please add your account in Settings > Developer options > Mi Unlock status.” W Ustawieniach (HyperOS/EUOR) nie ma pozycji „Mi Unlock status”. Co już sprawdziłem/am: Mi Account zalogowane, Find Device włączone. OEM unlocking + USB debugging (w tym Security) włączone. Fastboot działa poprawnie (Windows, sterowniki OK). Karta SIM Orange PL + dane komórkowe – bez zmian. Próba otwarcia ukrytej aktywności: CMD (Windows): adb shell am start -n com.android.settings/.Settings$MiuiUnlockStatusActivity → odpala tylko główne Ustawienia Weryfikacja aktywności: adb shell cmd package resolve-activity -n com.android.settings/.Settings$MiuiUnlockStatusActivity --brief priority=0 preferredOrder=0 match=0x0 specificIndex=-1 isDefault=false com.android.settings/.Settings adb shell cmd package resolve-activity -n com.miui.securitycenter/com.miui.permcenter.settings.MiuiUnlockStatusActivity --brief No activity found Wniosek: ekran „Mi Unlock status” jest usunięty w tym buildzie EUOR. Autoryzowany serwis Xiaomi odpowiedział: „Tryb EDL nie działa” (nie wykonują takiej operacji). Pytania do społeczności/modów: Czy na EUOR (Orange FR) dla Mi 11i jest twarda blokada serwerowa odblokowania bootloadera i dlatego brak „Mi Unlock status” oraz odrzucenie w Mi Unlock? Czy istnieje jakakolwiek oficjalna ścieżka (bez EDL/autoryzowanego konta serwisowego) do zmiany na niebrandowany ROM (EUXM/Global/Indonesia) i dopiero potem odblokowania? Cel: finalnie potrzebuję natywnego nagrywania rozmów (MIUI Dialer).
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 1 godzinę temu, ze7zez napisał(a): Czy na EUOR (Orange FR) dla Mi 11i jest twarda blokada serwerowa odblokowania bootloadera i dlatego brak „Mi Unlock status” oraz odrzucenie w Mi Unlock? To nie jest blokada serwerowa. Jedyna sytuacja (przynajmniej na tę chwilę) w ramach której ta opcja może nie być widoczna, to prop ro.secureboot.devicelock ustawiony na coś innego niż 1 (do weryfikacji aplikacją emulującą terminal, np. termux, polecenie getprop ro.secureboot.devicelock). Tak przynajmniej wynika z kodu Ustawień z tej wersji ROM-u, którą masz. Problem w tym, że wg tej wersji oprogramowania ten prop równa się właśnie 1, więc ta opcja powinna być widoczna. W jakim języku sprawdzasz? Polskim? Angielskim? Po polsku jest to przetłumaczone jako "Stan odblokowania Mi".
ze7zez Opublikowano 23 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2025 13 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): W jakim języku sprawdzasz? Polskim? Angielskim? Po polsku jest to przetłumaczone jako "Stan odblokowania Mi". Próbuję zmiany języka, strefy czasowej (regionu), przywracania do ustawień fabrycznych i zaczynania od nowa. Łącznie przepracowałem problem w ostatnim półroczu na kilka dniówek i mam już dość, bo nawet nie wiem czy w moim sprzęcie można odblokować bootloader. Jakieś AI zdobyło się nawet na wniosek, że powinienem spróbować użyć SIM od Orange FR. Tak? I co jeszcze?
ze7zez Opublikowano 18 Września 2025 Autor Opublikowano 18 Września 2025 Potwierdzam, że kolega @QbaPL wykonał kawał solidnej roboty poświęcając swój czas na przygotowanie i uruchomienie skryptów. Mój telefon uzyskał zgodę na odblokowanie bootloadera. Po odblokowaniu powiadomię w tym miejscu po 72 godzinach. 1
ze7zez Opublikowano 21 Września 2025 Autor Opublikowano 21 Września 2025 Udało się! Dzięki pomocy @QbaPL system został odblokowany. 1
kris68 Opublikowano 21 Września 2025 Opublikowano 21 Września 2025 A pisałem, że na forum chyba jedyny człowiek, który poświęca swój czas, robi za free i zawsze się udaje - @QbaPL. 1
Rekomendowane odpowiedzi