Skocz do zawartości

Mi 11 Lite 5G NE - znikający zasięg po aktualizacji OTA do HyperOS 1.0.15.0.UKOEUXM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

po aktualizacji OTA, Mi 11 Lite 5G NE do HyperOS 1.0.15.0.UKOEUXM praktycznie nie ma zasięgu na slocie SIM1, na SIM2 co chwilę gubi zasięg. Nawet jeśli teoretycznie widać ikonę pełnego zasięgu, nie da się wykonać połączenia. Restart telefonu pomaga, ale tylko krótkotrwale.

Przed aktualizacją oprogramowania problem z zasięgiem nie występował. Telefon z T-Mobile, a Tata jest pierwszym użytkownikiem. Proszę o pomoc, telefon jest niezbędny do codziennego użytkowania.

Poza powyższym, od nowości po zrobieniu zdjęcia od zawsze wyłączała się aplikacja aparatu, niezależnie od systemu.

Dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano (edytowane)

@Licht Da się w jakiś inny, darmowy sposób odblokować Bootloader? Próbowałem oficjalnym sposobem i po 19:00 i już nie było możliwości. Ostatnio zmianą softu zajmowałem się za czasów Xiaomi Redmi 5.

Edytowane przez Dawid Bednarek
Opublikowano

Można próbować wrzucić paczkę OTA w zipie: https://mifirm.net/downloadzip/23684 z poziomu telefonu, bez odblokowywania bootloadera.

Nie zawsze się to udaje, ale można spróbować.

Pobrany pakiet kopiujesz do głównego katalogu pamięci wewnętrznej i wskazujesz pakiet poprzez wbudowany mechanizm aktualizacji.

O telefonie --> klikasz na napis HyperOS --> klikasz na trzy kropki wertykalnie prawy górny róg --> klikasz Wybierz paczkę aktualizacji

Jeżeli nie masz tej pozycji w menu, to klikasz kilka razy na napis HyperOS na ekranie gdzie są wspomniane trzy kropki.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Licht napisał(a):

Można próbować wrzucić paczkę OTA w zipie: https://mifirm.net/downloadzip/23684 z poziomu telefonu, bez odblokowywania bootloadera.

Nie zawsze się to udaje, ale można spróbować.

Pobrany pakiet kopiujesz do głównego katalogu pamięci wewnętrznej i wskazujesz pakiet poprzez wbudowany mechanizm aktualizacji.

O telefonie --> klikasz na napis HyperOS --> klikasz na trzy kropki wertykalnie prawy górny róg --> klikasz Wybierz paczkę aktualizacji

Jeżeli nie masz tej pozycji w menu, to klikasz kilka razy na napis HyperOS na ekranie gdzie są wspomniane trzy kropki.

@Licht

Niestety ten sposób nie działa lub paczką jest nieodpowiednia. Próba aktualizacji kończy się komunikatem: "Nie można zweryfikować aktualizacji. Nie można flaszować tej pamięci ROM." Masz może jeszcze jakiś pomysł?

@FromWP

Nie wyszukuje aktualizacji po zmianie regionu na Niemcy czy Szwajcarię.

Opublikowano (edytowane)

Z pliku nie zaktualizujesz, zablokowali to. Jak nie znajduje sam nawet po zmianie regionu to tylko odblokowanie bl i miflash. Czasami update do nowszej wersji apki aktualizacje pomagał w automatycznym znajdowaniu.

A reset do fabrycznych robiłeś? To błędy mogło by naprawić

Edytowane przez FromWP
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, FromWP napisał(a):

Z pliku nie zaktualizujesz, zablokowali to. Jak nie znajduje sam nawet po zmianie regionu to tylko odblokowanie bl i miflash. Czasami update do nowszej wersji apki aktualizacje pomagał w automatycznym znajdowaniu.

A reset do fabrycznych robiłeś? To błędy mogło by naprawić

@FromWP Tak, robiłem reset i nic to nie dało. Poczekam do 18:00 i złożę wniosek o odblokowanie bootloadera. Dziękuję za pomoc 

Opublikowano

Wniosek "składaj" sekundę przed czasem, a później próbuj powiązać urządzenie z kontem na XC, czasem trzeba wtedy wylogować się z konta Xiaomi i ponownie zalogować, aby ponownie ponowić próbę powiązania telefonu z kontem XC.

Powodzenia

Opublikowano
2 godziny temu, Licht napisał(a):

Wniosek "składaj" sekundę przed czasem, a później próbuj powiązać urządzenie z kontem na XC, czasem trzeba wtedy wylogować się z konta Xiaomi i ponownie zalogować, aby ponownie ponowić próbę powiązania telefonu z kontem XC.

Powodzenia

@Licht Dzisiaj się nie udało. Jak ktoś napisał w jednym z dostępnych poradników, już w grudniu ubiegłego roku,  odblokowanie graniczyło z cudem. Jestem ciekaw ile dają uprawnień dziennie, że po sekundzie już nie ma? 

Opublikowano
46 minut temu, Dawid Bednarek napisał(a):

@Licht Dzisiaj się nie udało. Jak ktoś napisał w jednym z dostępnych poradników, już w grudniu ubiegłego roku,  odblokowanie graniczyło z cudem. Jestem ciekaw ile dają uprawnień dziennie, że po sekundzie już nie ma? 

kiedyś tu coś pamiętam o tym pisaliśmy ... tak na szybkiego za XDA ...

Xiaomi's servers only accept 2,000 unlock requests per day, resetting every midnight (00:00) Beijing Time.

🙃

Opublikowano (edytowane)

@Licht @FromWP @Master Dzisiaj podczas próby odblokowania idealnie o 17:59:59 wyskoczył Account Error - spróbuj ponownie (dopiero) 13/08. Konto od 274 dni. Próba dodania konta w opcjach programistycznych też kończy się komunikatem poczekaj...tutaj komunikat się ucina i nie wiem co jest napisane. Wiecie dlaczego każą mi czekać tyle dni?

Jutro spróbuję na koncie na którym dawno temu odblokowywałem Xiaomi Redmi 5

Opublikowano
2 godziny temu, Dawid Bednarek napisał(a):

@Licht @FromWP @Master Dzisiaj podczas próby odblokowania idealnie o 17:59:59 wyskoczył Account Error - spróbuj ponownie (dopiero) 13/08. Konto od 274 dni. Próba dodania konta w opcjach programistycznych też kończy się komunikatem poczekaj...tutaj komunikat się ucina i nie wiem co jest napisane. Wiecie dlaczego każą mi czekać tyle dni?

ja bym polecał poczytać co tam ostatnio pisali w dziale tutoriale - jest tam cały temat dotyczący unlocka i różne ciekawe przygody naszych załogantów ... ja tylko chwilę tym się bawiłem i machnąłem ręką bo nie chciałem przeciągać tematu (jeden z załogantów czekał na mój telefon i chcąc być w porządku zrobiłem unlock płatny ...) a wcześniej oficjalnie robiłem unlocka na mi 11 gdzie jeszcze takich cyrków nasze kochane Xiaomi nie odstawialo 🙃 czyli za mną jest jeden oficjalny unlock ... i dwa płatne (jeden chińczyka i jeden globala) z tego co pamiętam z tych opisow to niektórym udało się przypisać konto w opcjach developera zaraz po nieudanej próbie otrzymania zgody na community ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Master napisał(a):

... z tego co pamiętam z tych opisow to niektórym udało się przypisać konto w opcjach developera zaraz po nieudanej próbie otrzymania zgody na community ...

A jak wygląda zgoda ?

Zakładka w aplikacji XC, gdzie klika się "wniosek" nie daje żadnej informacji zwrotnej kiedy komuś uda się zaliczyć w poczet 2000 szczęśliwców, zatem za każdym razem po tej procedurze trzeba odwiedzić Opcje programisty i próbować sparować telefon z bazą XC.

Czasem można dostać wówczas komunikat o błędzie i wtedy trzeba wylogować się z konta Xiaomi w menu telefonu, ponownie się zalogować i ponowić próbę sparowania.

4 godziny temu, Dawid Bednarek napisał(a):

... Wiecie dlaczego każą mi czekać tyle dni?

Możesz komunikaty generowane przez aplikację XC zlekceważyć, a jedynym warunkiem jak trzeba spełnić jest staż na forum XC trwający 30 dni.

Czasem warto wykazać jakąkolwiek aktywność na forum XC, żeby zrobić dobre wrażenie, ale to tylko taki żarcik.

Natomiast użycie innego konta w sprawie tego samego urządzenia może przynieść nieoczekiwany skutek, ale to dopiero wyjdzie w aplikacji MiUnlock (czas oczekiwania).

Opublikowano

@Licht Jasne, spróbuję wszystkich opcji. Tata jest niepełnosprawny, więc smartfon jest mu niezbędny do codziennego funkcjonowania. Telefon łączy się między innymi z aplikacją aparatu słuchowego Phonak Virto P90.

Z resztą i tak nie ma stuprocentowej pewności, że to wina softu, a podobne problemy z zasięgiem u innych użytkowników, wskazywały na uszkodzenie hardware.

Jeśli wszelkie metody odblokowania zawiodą, po prostu kupię mu nowy telefon i po problemie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

• Like 1