Skocz do zawartości
  • 0

Biometria

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam problem z biometrią w X15U. Są aplikacje w których działa dobrze (odblokowuje aplikacje), a są w których działa ale nie prawidłowo. Do takich aplikacji można zaliczyć Play24 oraz mObywatel. Odczytuje skan palca ale "nie przepuszcza" dalej, natomiast wpisanie PINu działa bezproblemowo. Na wcześniejszym telefonie Realme 7 wszytko działało bezproblemowo, a tutaj mam zagwozdkę. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?

Dzięki za pomoc.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

ciekawe z tym mobywatel ... u mnie jest luks ... w ogóle nie mam u siebie apki na której byłby z tym jakiś problem ... bankowa dobrze - IKO - alledrogo też dobrze ... logowanie w portfelu Googla tez ok ... biometrie mam też ustawiona w apce lotto - działa jak pozostałe ... 

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

No właśnie, bankowość mi działa, IKP, PZU bez żadnego problemu, a w Play24 wyskakuje info - Nie udało się pobrać danych, a w mObywatel - Coś poszło nie tak. Apki już przeinstalowałem kilka razy ale cały czas ten sam problem. Po PINie śmiga.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Paweł Pietraszek napisał(a):

No właśnie, bankowość mi działa, IKP, PZU bez żadnego problemu, a w Play24 wyskakuje info - Nie udało się pobrać danych, a w mObywatel - Coś poszło nie tak. Apki już przeinstalowałem kilka razy ale cały czas ten sam problem. Po PINie śmiga.

można spróbować jeszcze dodac kolejny odcisk palucha ... tam jest kilka slotów na to jak pamiętam ... albo w ogóle od nowa porejestrowac - czyli wyłączyć najpierw biometrie np w mobywatel potem zrobić na nowo rejstracje palucha no i potem znowu to aktywować w apce ... może coś to da ... choć pewności nie mam - ja bym od tego zaczął ... bo ogólnie wygląda że czytnik jest w porządku ... zakładam też że nie korzystasz z żadnego szkła które może powodować problemy z ultradźwiękami?

• 0
Opublikowano
W dniu 9.06.2025 o 18:39, Paweł Pietraszek napisał(a):

Mam ten sam problem z aplikacją mobywatel, coś poszło nie tak. Udało Ci się to ogarnąć?

• 0
Opublikowano

Można to gdzieś zgłosić?

W aplikacji albo bezpośrednio w sklepie powinna być opcja zgłaszania problemów.
Próbowałeś wyczyścić paluchy i dodać ponownie?

Na jakim romie jest ten problem?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 17:40, Adam Jezior napisał(a):

Mam dokładnie ten sam problem. Można to gdzieś zgłosić? Do wuja wafla niepodobne żeby flagowy smartfon tak (nie) działał.

Widzę że to nie tylko mój problem z Xiaomi 15 Ultra i mObywatel. Dziwne, ale wcale mnie to nie pocieszyło!

• 0
Opublikowano (edytowane)

nie wiem czy to dużo pomoże ale można spróbować 🙃 do tych testów można też wejść wchodząc w ustawienia - informacje o telefonie - szczegółowe informacje - i poklikać kilka razy po pozycji wersja jądra ... w sumie ciekawe z tymi paluchami ... ja na razie - oczywiście odpukac - żadnych problemów na żadnej apce czy systemie ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Mam identyczny problem, mObywatel na Xiaomi 15 Ultra, HyperOS 2.0.202.0.VOAEUXM. Reset telefonu do ustawień fabrycznych nie pomógł.

• 0
Opublikowano

@Master miałeś szczęście trafić na dobry egzemplarz.

Z drugiej strony, co z kontrolą jakości w montowniach Xiaomi, że przepuszczają takie braki ?

• 0
Opublikowano

no raz że to trochę nowość ... te ultrasonic to dopiero weszły w 15tkach ... wszystko wcześniej były optyczne ... czyżby aż taka bieda była z tą technologią ... kontrola jakości zawodzi ? może całą partia jakaś była wadliwa ... coś trochę jak z tym problemem z parowaniem w 14tkach ... i w sumie dziwne jest że problem występuje tylko w przypadku jakiejś apki ... przykładowo ten mobywatel ... jeśli czytnik byłby wadliwy fabrycznie to wszędzie byłby problem z odczytem palucha 🙃 to jest najbardziej ciekawe w tym wszystkim ...

• 0
Opublikowano

@Master 

No wiesz, u mnie także raczej nie jest to problem sprzętowy, jako że wszystkie przyciski funkcjonują bez zarzutu, a pomimo tego nie można uruchomić telefonu do trybu fastboot.

Można by snuć jakieś teorie, ale po co, skoro nowozakupiony telefon powinien działać bez zarzutu, a jednak tak do końca nie jest.

Jeszcze w wypadku mojego średniaka nie jest to aż taka zgroza, ale flagowce powinny być dopieszczone.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mam taki sam problem.

MObywatel i Xiaomi 15 ultra. 

Wszędzie działa odblokowywanie palcem,poza tę jedną aplikacją.

A czy to nie wina tego, że telefon jest zaszyfrowany? Androida Auto też nie jestem w stanie zaktualizować z ApkMirror, tylko muszę czekać na update z Google Play

Edytowane przez Jerzy Grys
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Jerzy Grys napisał(a):

Mam taki sam problem.

MObywatel i Xiaomi 15 ultra. 

Wszędzie działa odblokowywanie palcem,poza tę jedną aplikacją.

A czy to nie wina tego, że telefon jest zaszyfrowany? Androida Auto też nie jestem w stanie zaktualizować z ApkMirror, tylko muszę czekać na update z Google Play

no u mnie mobywatel śmiga na biometrii bez żadnego problemu a też jest zaszyfrowany ... Android auto nie używam to nie wiem ...

przed chwilą sprawdziłem mobywatela - moment wskakuje na biometrii ... w ogóle to nie miałem z tym jeszcze problemu z żadną apka z której korzystam przez biometrię - a jest ich kilka ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Nie wiem @Master jaka jest roznica miedzy naszymi fonami i softem xiaomi eu ale 80% aplikacji z biometria mi sie wywalalo inne nie chciały sie zainstalować dlatego zablokowalem z żalem bootloader i przeszedlem na Taiwan. No teraz odblokować to znow 80$ to w sumie 160$ to troche za duzo. Mam duze obawy ze jak tak dalej pojdzie to softy xiaomi.eu umrą śmiercią naturalną nniestet a byloby szkoda. Ale mało jest teraz ludzi którzy nie korzystają z wrażliwych aplikacji a wszystkie te nowe odmiany magiska nie dzialają a przeciez probowałem, walczyłem i poległem. NFC moge przezyc, bo place zegarkiem, ale aplikacji wrażliwych a właściwie niemożliwości ich uruchomienia nie.

• 0
Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 21:05, Krystian Rutkowski napisał(a):

Mam ten sam problem z aplikacją mobywatel, coś poszło nie tak. Udało Ci się to ogarnąć?

Problem dotyczy w większości urządzeń z rootem. Rozwiązaniem (bynajmniej w moim przypadku) było zainstalowanie starszej wersji aplikacji (jej skonfigurowanie) i następnie aktualizacja. Oczywiście aplikacje dodane do listy wyjątków w Magisk i Hide My App.

• 0
Opublikowano

Dokładnie ten sam problem występuje również na smartfonach innej marki.

W moim przypadku jest to Motorola Edge 50 Pro. Przeinstalowywanie aplikacji nic nie daje. Z Play24 też biometria nie działa - błąd "nie udało się pobrać danych".

• 0
Opublikowano

no ale tu chociaż od razu wiadomo o co chodzi - problem z pobraniem sygnatur odcisków z systemu zabezpieczeń fona do apki - coś się gryzie tu we wzajemnej komunikacji ... ogólnie do tej pory na fonach Xiaomi nie miałem tego typu problemów a z odcisków z racji wygody korzystam wszędzie gdzie się da ... plus oczywiście odblokowanie paszczą 🙃