Jäger Posted May 8 Posted May 8 Witam, Mam problem ze swoim Mi9. Telefon był zrootowany przez ~5 lat i normalnie działał aż dzisiaj system android zaczął szwankować. Chciałem go zrestartować ale wszedł od razu do TWRP. Próbowałem z niego wyjść ale wszystko skazywało na to że system leży. Podjąłem się próby instalacji nowego systemu ale telefon ciągle nie wstawał po tym zabiegu, zatem postanowiłem zaktualizować TWRP i spróbowac jeszcze raz. TWRP sie zainstalował (a przynajmniej tak mi się wydawało) i po restarcie telefon wszedł jedynie w fastboot (czyli się nie zainstalował. Zatem zacząłem instalować zgodnie z poradnikami twrp od zera, wszystko szło pomyślnie, telefon zwrócił do windowsa finish z czasem ok.2s, jednak po próbie odpalenia twrp telefon włącza jedynie fastboota. Dodam tylko choć nie wiem czy to ma znaczenie że przed komplikacjami telefon miał zapełnione 124/128GB pamięci. Czy da się coś jeszcze z nim zrobić? Jest to możliwe że usterka jest hardware'owa? Bardzo prosze o pomoc bo już nie wiem co jeszcze mogę z nim zrobić :/
Netoper Posted May 9 Posted May 9 Wygraj miflash-em fabryczny rom dla tego telefonu, tylko odznacz opcję zablokowania bootloadera. Po tym zacznij bawić się TWRP , tylko żeby TWRP było na 100% dla tego modelu telefonu i odpowiednie dla wersji Androida który będzie zainstalowany.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Jäger Posted May 9 Author Posted May 9 Nie chce się w ogóle pobrać, wyskakuje cały czas error, wcześniej wyskoczyło "Error Missmatching Image and Device". Co dalej robić?
Netoper Posted May 9 Posted May 9 "Error Missmatching Image and Device".To oznacza że rom nie jest do tego telefonu.Pobrałeś rom w formacie tgz pod fastboota i rozpakowałeś go dwa razy?Masz mi9 bez żadnych dodatkowych oznaczeń: pro, t, se, ?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Jäger Posted May 9 Author Posted May 9 6 minutes ago, Netoper said: "Error Missmatching Image and Device". To oznacza że rom nie jest do tego telefonu. Pobrałeś rom w formacie tgz pod fastboota i rozpakowałeś go dwa razy? Masz mi9 bez żadnych dodatkowych oznaczeń: pro, t, se, ? Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Tak, rom był w formacie .tgz rozpakowałem go raz (nie wiem jak rozpakować 2 razy?). Mam normalnego Mi9 w wersji globalnej, rom też dobrałem pod te wersję. System pobierałem z darmowej stronki ale wyglądała legitnie, plik też wydaje się być sensowny. Nadal to też nie wyjaśnia to erroru flash timeout, chociaż może jest to powiązane? Co dalej mogę spróbować z tym zrobić?
Netoper Posted May 9 Posted May 9 raz rozpakowujesz to co pobrałeś i drugi raz rozpakowujesz to co wyszło z pierwszego rozpakowania.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Jäger Posted Friday at 21:35 Author Posted Friday at 21:35 7 hours ago, Netoper said: raz rozpakowujesz to co pobrałeś i drugi raz rozpakowujesz to co wyszło z pierwszego rozpakowania. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi, od razu rozpakowałem wówczas podwójnie. Ale zrobiłem tak jak piszesz i ponownie spróbowałem, wyświetliło "error: flash timeout23116" przepiąłem porty usb w PC na 2.0 (tak zalecił chatgpt), a w kolejnej próbie "error: flash timeout24520". Co mógłbym jeszcze zrobić? Już naprawdę nie mam pomysłu co jest nie tak 😕
Netoper Posted Saturday at 08:21 Posted Saturday at 08:21 Tutaj to nie wiem o co może konkretnie chodzić skoro wcześniej był komunikat, że rom nieodpowiedni a to oznaczało że telefon z programem się komunikował.Możliwości:Włączyć debugowanie USB w opcjach programistyczny.Przeinstalować sterowniki (to powinno być w którejś górnej zakładce miflash.Zmienić przewód USB, Wprowadzić telefon w tryb fastoot.Spróbować inną wcześniejszą wersję miflash.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu TapatalkaNo i czy ścieżka dostępu w miflash prowadzi do tego podwójnie wypakowanego romu.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
FromWP Posted Saturday at 10:15 Posted Saturday at 10:15 (edited) 1 godzinę temu, Netoper napisał(a): Włączyć debugowanie USB w opcjach programistyczny. Po co i niby w jaki sposób jak telefon tylko w fasboot? Debugowanie nijak nie może zadziałać w fastboot. To funkcja działająca z uruchomionym systemem. Najprawdopodobniej uszkodzenie fizyczne telefonu. Można ewentualnie jeszcze spróbować pobrać rom z oficjalnego źródła i skrócić ścieżkę dostępu, czyli umieścić katalog z rozpakowanym romem bezpośrednio na dysku C, bo do pulpitu trochę za długa droga a rom jeszcze w podkatalogach. Edited Saturday at 10:16 by FromWP
Acid Posted Saturday at 17:11 Posted Saturday at 17:11 Zanim zaczniesz MiFlash upewnij się w terminalu komendami: fastboot devices fastboot getvar product Czy wszystko masz ok. I wyczyść gniazdo USB w telefonie. Ma być widoczna srebrna blaszka - jak masz ciemno to masz syf.
Jäger Posted Sunday at 00:21 Author Posted Sunday at 00:21 6 hours ago, Acid said: Zanim zaczniesz MiFlash upewnij się w terminalu komendami: fastboot devices fastboot getvar product Czy wszystko masz ok. I wyczyść gniazdo USB w telefonie. Ma być widoczna srebrna blaszka - jak masz ciemno to masz syf. Dokopałem się przy okazji do zagranicznego forum na którym były podobne problemy w innych modelach. Faktycznie telefon był tylko w fastboocie więc wiele z nim nie mogłem zrobić, mimo pewnych komplikacji PC wykrywał telefon ale nie dawał się ten telefon zflashować. Udało mi się natomiast pobrać MiFlash z 2015 roku (konkretnie 20150731) który miał dłuższy czas timeoutu flashowania (ten nowy ma ustawiony na 700s), również zmieniłem gniazdo USB z 3.0 na 2.0 (konkretnie na takie z płyty głównej) oraz przemieściłem wszystkie pliki instalacyjne "na wierzch" dysków (ssd/m.2, nie hdd), upraszczając dodatkowo ich nazwę. POMOGŁO! Gdyby ktoś miał podobny problem, to warto zwrócić uwagę na te aspekty, no i oczywiście oryginalny przewód. Instalacja wykonała się mimo wszystko w ok 660s, wiec myślę że najwięcej pomogły tricki z dyskami i lokalizacją pliku. Po wgraniu nowego systemu upewniłem się że wszystko działa, porobiłem aktualizacje. Działało więc przeszedłem do ponownej instalacji twrp i MIUI 12 polska zgodnie z youtubowymi poradnikami. Wszystko przebiegło pozytywnie, telefon działa. Przyczyna początkowej usterki dalej właściwie nie jest znana, podejrzewam przeciążenie pamięci które mogło wysypać telefon. Ewentualnie zużycie mechaniczne przycisków pogłaśniania i zasilania które wprowadziły telefon w tryb recovery i przeszkadzały w uruchamianiu systemu (chociaż później i tak był problemy więc raczej coś z tą pamięcią). Z tego miejsca pragnę bardzo podziękować za pomoc, bo w pewnym momencie totalnie nie wiedziałem co robić. Zostaje mi się cieszyć tym samym telefonem
Netoper Posted Sunday at 06:49 Posted Sunday at 06:49 Możliwe że to co FromWP napisał lokalizacja plików na pulpicie mogła krzaczyć, mi to z głowy wypadło a nie przeanalizowałem ścieżki dostępu .Z tym debugowaniem to palnąłem z rozpędu.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Recommended Posts