Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam problem ze swoim Mi9. Telefon był zrootowany przez ~5 lat i normalnie działał aż dzisiaj system android zaczął szwankować. Chciałem go zrestartować ale wszedł od razu do TWRP. Próbowałem z niego wyjść ale wszystko skazywało na to że system leży. Podjąłem się próby instalacji nowego systemu ale telefon ciągle nie wstawał po tym zabiegu, zatem postanowiłem zaktualizować TWRP i spróbowac jeszcze raz. TWRP sie zainstalował (a przynajmniej tak mi się wydawało) i po restarcie telefon wszedł jedynie w fastboot (czyli się nie zainstalował. Zatem zacząłem instalować zgodnie z poradnikami twrp od zera, wszystko szło pomyślnie, telefon zwrócił do windowsa finish z czasem ok.2s, jednak po próbie odpalenia twrp telefon włącza jedynie fastboota. Dodam tylko choć nie wiem czy to ma znaczenie że przed komplikacjami telefon miał zapełnione 124/128GB pamięci. Czy da się coś jeszcze z nim zrobić? Jest to możliwe że usterka jest hardware'owa?  Bardzo prosze o pomoc bo już nie wiem co jeszcze mogę z nim zrobić :/

Opublikowano

Wygraj miflash-em fabryczny rom dla tego telefonu, tylko odznacz opcję zablokowania bootloadera.
Po tym zacznij bawić się TWRP , tylko żeby TWRP było na 100% dla tego modelu telefonu i odpowiednie dla wersji Androida który będzie zainstalowany.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie chce się w ogóle pobrać, wyskakuje cały czas error, wcześniej wyskoczyło "Error Missmatching Image and Device". Co dalej robić?image.thumb.png.6e0209d57909144a08e7c235c0788107.png

Opublikowano

"Error Missmatching Image and Device".
To oznacza że rom nie jest do tego telefonu.
Pobrałeś rom w formacie tgz pod fastboota i rozpakowałeś go dwa razy?
Masz mi9 bez żadnych dodatkowych oznaczeń: pro, t, se, ?

Opublikowano
6 minutes ago, Netoper said:

"Error Missmatching Image and Device".
To oznacza że rom nie jest do tego telefonu.
Pobrałeś rom w formacie tgz pod fastboota i rozpakowałeś go dwa razy?
Masz mi9 bez żadnych dodatkowych oznaczeń: pro, t, se, ?

Tak, rom był w formacie .tgz rozpakowałem go raz (nie wiem jak rozpakować 2 razy?). Mam normalnego Mi9 w wersji globalnej, rom też dobrałem pod te wersję. System pobierałem z darmowej stronki ale wyglądała legitnie, plik też wydaje się być sensowny. Nadal to też nie wyjaśnia to erroru flash timeout, chociaż może jest to powiązane? Co dalej mogę spróbować z tym zrobić? 

Opublikowano

raz rozpakowujesz to co pobrałeś i drugi raz rozpakowujesz to co wyszło z pierwszego rozpakowania.

Opublikowano
7 hours ago, Netoper said:

raz rozpakowujesz to co pobrałeś i drugi raz rozpakowujesz to co wyszło z pierwszego rozpakowania.

Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi, od razu rozpakowałem wówczas podwójnie. Ale zrobiłem tak jak piszesz i ponownie spróbowałem, wyświetliło "error: flash timeout23116" przepiąłem porty usb w PC na 2.0 (tak zalecił chatgpt), a w kolejnej próbie "error: flash timeout24520". Co mógłbym jeszcze zrobić? Już naprawdę nie mam pomysłu co jest nie tak 😕

Opublikowano

Tutaj to nie wiem o co może konkretnie chodzić skoro wcześniej był komunikat, że rom nieodpowiedni a to oznaczało że telefon z programem się komunikował.

Możliwości:
Włączyć debugowanie USB w opcjach programistyczny.
Przeinstalować sterowniki (to powinno być w którejś górnej zakładce miflash.
Zmienić przewód USB,
Wprowadzić telefon w tryb fastoot.
Spróbować inną wcześniejszą wersję miflash.

No i czy ścieżka dostępu w miflash prowadzi do tego podwójnie wypakowanego romu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Netoper napisał(a):

Włączyć debugowanie USB w opcjach programistyczny.

Po co i niby w jaki sposób jak telefon tylko w fasboot? Debugowanie nijak nie może zadziałać w fastboot. To funkcja działająca z uruchomionym systemem.

Najprawdopodobniej uszkodzenie fizyczne telefonu. Można ewentualnie jeszcze spróbować pobrać rom z oficjalnego źródła i skrócić ścieżkę dostępu, czyli umieścić katalog z rozpakowanym romem bezpośrednio na dysku C, bo do pulpitu trochę za długa droga a rom jeszcze w podkatalogach.

Edytowane przez FromWP
Opublikowano

Zanim zaczniesz MiFlash upewnij się w terminalu komendami:

fastboot devices 

fastboot getvar product

Czy wszystko masz ok.

I wyczyść gniazdo USB w telefonie. Ma być widoczna srebrna blaszka - jak masz ciemno to masz syf.

Opublikowano
6 hours ago, Acid said:

Zanim zaczniesz MiFlash upewnij się w terminalu komendami:

fastboot devices 

fastboot getvar product

Czy wszystko masz ok.

I wyczyść gniazdo USB w telefonie. Ma być widoczna srebrna blaszka - jak masz ciemno to masz syf.

Dokopałem się przy okazji do zagranicznego forum na którym były podobne problemy w innych modelach. Faktycznie telefon był tylko w fastboocie więc wiele z nim nie mogłem zrobić, mimo pewnych komplikacji PC wykrywał telefon ale nie dawał się ten telefon zflashować. Udało mi się natomiast pobrać MiFlash z 2015 roku (konkretnie 20150731)  który miał dłuższy czas timeoutu flashowania (ten nowy ma ustawiony na 700s), również zmieniłem gniazdo USB z 3.0 na 2.0 (konkretnie na takie z płyty głównej) oraz przemieściłem wszystkie pliki instalacyjne "na wierzch" dysków (ssd/m.2, nie hdd), upraszczając dodatkowo ich nazwę. POMOGŁO! Gdyby ktoś miał podobny problem, to warto zwrócić uwagę na te aspekty, no i oczywiście oryginalny przewód. Instalacja wykonała się mimo wszystko w ok 660s, wiec myślę że najwięcej pomogły tricki z dyskami i lokalizacją pliku. Po wgraniu nowego systemu upewniłem się że wszystko działa, porobiłem aktualizacje. Działało więc przeszedłem do ponownej instalacji twrp i MIUI 12 polska zgodnie z youtubowymi poradnikami. Wszystko przebiegło pozytywnie, telefon działa. 

Przyczyna początkowej usterki dalej właściwie nie jest znana, podejrzewam przeciążenie pamięci które mogło wysypać telefon. Ewentualnie zużycie mechaniczne przycisków pogłaśniania i zasilania które wprowadziły telefon w tryb recovery i przeszkadzały w uruchamianiu systemu (chociaż później i tak był problemy więc raczej coś z tą pamięcią). 

Z tego miejsca pragnę bardzo podziękować za pomoc, bo w pewnym momencie totalnie nie wiedziałem co robić. Zostaje mi się cieszyć tym samym telefonem :)

Opublikowano

Możliwe że to co FromWP napisał lokalizacja plików na pulpicie mogła krzaczyć, mi to z głowy wypadło a nie przeanalizowałem ścieżki dostępu .

Z tym debugowaniem to palnąłem z rozpędu.

• Thanks 1