Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z akcelerometrem, wszsystko jest ok w osi Z (pokazuje ~10 i ~-10 gdy telefon leży na pleckach i na froncie), ale pozostałe osie działają w ten sposób:

- gdy telefon jest na lewej krawędzi pokazuje 2m/s^2 w osi X (czyli 5 razy za mało)

- wszystkie pozostałe, czyli prawa krawędź, stanie na górnej i dolnej krawędzi pokazują zero w każdej osi,

Czyli podsumowując, Y jest zawsze zero, X coś pokazuje ale tylko po obrocie na lewą krawędź, a Z działa dobrze.

Wydaje mi się że na stockowym romie wszystko było ok, później zrobiłem update na dev 5.9.11 , 5.9.18, 5.9.14, na 5.9.11 jeszcze było ok, później zaczął wariować. Po powrocie do stabilnej wersji romu nadal nie działa jak powinno.

Pozostało mi chyba flashowanie przez fastboota, ale nie mam skąd ściągnąć obrazu ;/

Opublikowano

Jeżeli telefon leży w spoczynku to akcelerometr zawsze powinien pokazywać 0G obojętnie czy leży na krawędzi czy na plecach, przecież jak telefon nie przyspiesza to przyspieszenie jest 0 :-)

Opublikowano

https://drive.google.com/folderview?id=0B_kaQdmmgGGjWWg5MVgzM0NCN0E&usp=sharingu mnia na dysku masz obraz zdaje sie chinskiego stable albo deva wczesniejszego 

a tu masz z tematu o mi flash na tym forum linka

http://en.miui.com/a-234.html

dzięki, spróbuję z tym romem od Cię :)

Jeżeli telefon leży w spoczynku to akcelerometr zawsze powinien pokazywać 0G obojętnie czy leży na krawędzi czy na plecach, przecież jak telefon nie przyspiesza to przyspieszenie jest 0 :smile:

Nie ;)

przyspieszenie ziemskie wynosi ~9.81 m/s^2 więc gdy telefon leży -> X i Y = 0 a Z = 9.81

a gdy obrócisz go którymś z kierunków, przyspieszenie nadal jest pionowo w dół 9.81m/s^2 a w telefonie X,Y i Z to składowe tego wektora :)

Opublikowano

Ale akcelerometr nie mierzy siły grawitacji tylko przyspieszenie :-) to że działa na niego siła grawitacji nie oznacza że on przyspiesza :-) w twoim rozumieniu jeżeli telefon leży to przyspiesza około 10m/s^2 w stronę jądra ziemi, to w takim razie jakie przyspieszenie będzie miał jeżeli będzie spadał swobodnie? Razy 2? :-)

Opublikowano

Ale akcelerometr nie mierzy siły grawitacji tylko przyspieszenie :smile: to że działa na niego siła grawitacji nie oznacza że on przyspiesza :smile: w twoim rozumieniu jeżeli telefon leży to przyspiesza około 10m/s^2 w stronę jądra ziemi, to w takim razie jakie przyspieszenie będzie miał jeżeli będzie spadał swobodnie? Razy 2? :smile:

"An accelerometer is a device that measures proper acceleration ("g-force"). Proper acceleration is not the same as coordinate acceleration (rate of change of velocity). For example, an accelerometer at rest on the surface of the Earth will measure an acceleration g= 9.81 m/s2 straight upwards. By contrast, accelerometers in free fall orbiting and accelerating due to the gravity of Earth will measure zero." wiki

ROM wgrany , zaraz zobaczę czy zadziałało. Jeśli nie, są jakieś inne pomysły ? 

Może bym jakoś to wszystko przeżył, ale fotki i robi do góry nogami, nie mogę zagrać w żadną gierkę z akcelerometrem, a i komaps nie działa bo przez akcelerometr , megnetometr się rozkalibrowuje cały czas ;/

Opublikowano

"An accelerometer is a device that measures proper acceleration ("g-force"). Proper acceleration is not the same as coordinate acceleration (rate of change of velocity). For example, an accelerometer at rest on the surface of the Earth will measure an acceleration g= 9.81 m/s2 straight upwards. By contrast, accelerometers in free fall orbiting and accelerating due to the gravity of Earth will measure zero." wiki

Okej, ja mówię o "szybkości zmian prędkości" a ty o przyspieszeniu właściwym. Moim zdaniem w telefonie logiczne zastosowanie ma "szybkość zmian prędkości" ponieważ interesuje nas czy telefon przyspiesza czy może jest w spoczynku :) A nie czy działa na niego siła grawitacji pomimo iż pozostaje w spoczynku :)

Dobra mniejsza już z tym mam nadzieję, że udało Ci się naprawić i działa tak jak jest Ci to potrzebne :)

Opublikowano (edytowane)

A próbowałeś sprawdzać na innej aplikacji ze sklepu Play? Sorry nie doczytałem o fotkach:-/ to faktycznie dziwne.

Edytowane przez Winiu89
Opublikowano

A próbowałeś sprawdzać na innej aplikacji ze sklepu Play? Sorry nie doczytałem o fotkach:-/ to faktycznie dziwne.

tak, sprawdzałęm na wszystko co wpadło mi w ręce plus w menu diagnostycznym. Próbowałem trzepać telefonem jak głupi (co spotkało się z krzywym wzrokiem dziewczyny) i wykres Y cały czas stoi w miejscu,X coś tam próbuje, a Z wygląda ok. 

Nawet głupia gra z balansowaniem kulki - kulka stoi w miejscu, chyba ze telefon postawię na lewej krawędzi to leci w lewo, ale w drugą stronę już nie ;p ( X ma zakres -2 do 0 ...)

Opublikowano

Wpisz w miejsce wpisywania numeru (*#*#6484#*#*) i tam spróbuj skalibrować.

tam też już próbowałem, po kalibracji pokazuje "failed". Ogólnie tam też pokazuje cały czas: X=Y=0 i tylko Z działa.

Już nawet wgrałem stockowy rom od Lamczego przez fastboot'a.

Opublikowano

https://drive.google.com/folderview?id=0B_kaQdmmgGGjWWg5MVgzM0NCN0E&usp=sharingu mnia na dysku masz obraz zdaje sie chinskiego stable albo deva wczesniejszego 

a tu masz z tematu o mi flash na tym forum linka

http://en.miui.com/a-234.html

Mam wielką prośbę, czy byłbyś w stanie wysłać mi pliki:

/root/misc/sensors/sns.reg

/root/.bt_nv.bin

ze swojego redmi note 2 ? Bo wg XDA to w nich leży problem.

Opublikowano

znalazłem problem podobny do mojego, zamierzam zastosować podobne rozwiązanie ;p

"Auto rotate wasn't working, Y axis wasn't registering changes in debug apps.

I decided to drop my phone onto carpet again.

The accelerometer now works."

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś zna rozwiązanie problemu?

Mam to samo na Redmi 3. Zarówno w  grach jak i w kompasie lekko przekłamuje.

W Redmi 3 podobno nie ma sprzętowego akcelerometru, jest emulowany.

W Engineering Menu nie ma opcji jego kalibracji.

Jak sobie z tym poradzić?

Edytowane przez Maly_Szu
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...