paniczklos Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 Witam, mam problem z akcelerometrem, wszsystko jest ok w osi Z (pokazuje ~10 i ~-10 gdy telefon leży na pleckach i na froncie), ale pozostałe osie działają w ten sposób: - gdy telefon jest na lewej krawędzi pokazuje 2m/s^2 w osi X (czyli 5 razy za mało) - wszystkie pozostałe, czyli prawa krawędź, stanie na górnej i dolnej krawędzi pokazują zero w każdej osi, Czyli podsumowując, Y jest zawsze zero, X coś pokazuje ale tylko po obrocie na lewą krawędź, a Z działa dobrze. Wydaje mi się że na stockowym romie wszystko było ok, później zrobiłem update na dev 5.9.11 , 5.9.18, 5.9.14, na 5.9.11 jeszcze było ok, później zaczął wariować. Po powrocie do stabilnej wersji romu nadal nie działa jak powinno. Pozostało mi chyba flashowanie przez fastboota, ale nie mam skąd ściągnąć obrazu ;/
Winiu89 Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 Jeżeli telefon leży w spoczynku to akcelerometr zawsze powinien pokazywać 0G obojętnie czy leży na krawędzi czy na plecach, przecież jak telefon nie przyspiesza to przyspieszenie jest 0
paniczklos Opublikowano 25 Września 2015 Autor Opublikowano 25 Września 2015 https://drive.google.com/folderview?id=0B_kaQdmmgGGjWWg5MVgzM0NCN0E&usp=sharingu mnia na dysku masz obraz zdaje sie chinskiego stable albo deva wczesniejszego a tu masz z tematu o mi flash na tym forum linka http://en.miui.com/a-234.html dzięki, spróbuję z tym romem od Cię Jeżeli telefon leży w spoczynku to akcelerometr zawsze powinien pokazywać 0G obojętnie czy leży na krawędzi czy na plecach, przecież jak telefon nie przyspiesza to przyspieszenie jest 0 Nie przyspieszenie ziemskie wynosi ~9.81 m/s^2 więc gdy telefon leży -> X i Y = 0 a Z = 9.81 a gdy obrócisz go którymś z kierunków, przyspieszenie nadal jest pionowo w dół 9.81m/s^2 a w telefonie X,Y i Z to składowe tego wektora
Winiu89 Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 Ale akcelerometr nie mierzy siły grawitacji tylko przyspieszenie to że działa na niego siła grawitacji nie oznacza że on przyspiesza w twoim rozumieniu jeżeli telefon leży to przyspiesza około 10m/s^2 w stronę jądra ziemi, to w takim razie jakie przyspieszenie będzie miał jeżeli będzie spadał swobodnie? Razy 2?
paniczklos Opublikowano 25 Września 2015 Autor Opublikowano 25 Września 2015 Ale akcelerometr nie mierzy siły grawitacji tylko przyspieszenie to że działa na niego siła grawitacji nie oznacza że on przyspiesza w twoim rozumieniu jeżeli telefon leży to przyspiesza około 10m/s^2 w stronę jądra ziemi, to w takim razie jakie przyspieszenie będzie miał jeżeli będzie spadał swobodnie? Razy 2? "An accelerometer is a device that measures proper acceleration ("g-force"). Proper acceleration is not the same as coordinate acceleration (rate of change of velocity). For example, an accelerometer at rest on the surface of the Earth will measure an acceleration g= 9.81 m/s2 straight upwards. By contrast, accelerometers in free fall orbiting and accelerating due to the gravity of Earth will measure zero." wiki ROM wgrany , zaraz zobaczę czy zadziałało. Jeśli nie, są jakieś inne pomysły ? Może bym jakoś to wszystko przeżył, ale fotki i robi do góry nogami, nie mogę zagrać w żadną gierkę z akcelerometrem, a i komaps nie działa bo przez akcelerometr , megnetometr się rozkalibrowuje cały czas ;/
Winiu89 Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 "An accelerometer is a device that measures proper acceleration ("g-force"). Proper acceleration is not the same as coordinate acceleration (rate of change of velocity). For example, an accelerometer at rest on the surface of the Earth will measure an acceleration g= 9.81 m/s2 straight upwards. By contrast, accelerometers in free fall orbiting and accelerating due to the gravity of Earth will measure zero." wiki Okej, ja mówię o "szybkości zmian prędkości" a ty o przyspieszeniu właściwym. Moim zdaniem w telefonie logiczne zastosowanie ma "szybkość zmian prędkości" ponieważ interesuje nas czy telefon przyspiesza czy może jest w spoczynku A nie czy działa na niego siła grawitacji pomimo iż pozostaje w spoczynku Dobra mniejsza już z tym mam nadzieję, że udało Ci się naprawić i działa tak jak jest Ci to potrzebne
paniczklos Opublikowano 25 Września 2015 Autor Opublikowano 25 Września 2015 Nie działa, macie jakieś jeszcze pomysły ?
Winiu89 Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) A próbowałeś sprawdzać na innej aplikacji ze sklepu Play? Sorry nie doczytałem o fotkach:-/ to faktycznie dziwne. Edytowane 25 Września 2015 przez Winiu89
paniczklos Opublikowano 25 Września 2015 Autor Opublikowano 25 Września 2015 A próbowałeś sprawdzać na innej aplikacji ze sklepu Play? Sorry nie doczytałem o fotkach:-/ to faktycznie dziwne. tak, sprawdzałęm na wszystko co wpadło mi w ręce plus w menu diagnostycznym. Próbowałem trzepać telefonem jak głupi (co spotkało się z krzywym wzrokiem dziewczyny) i wykres Y cały czas stoi w miejscu,X coś tam próbuje, a Z wygląda ok. Nawet głupia gra z balansowaniem kulki - kulka stoi w miejscu, chyba ze telefon postawię na lewej krawędzi to leci w lewo, ale w drugą stronę już nie ;p ( X ma zakres -2 do 0 ...)
Winiu89 Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 Ściągnij Power bubble ze sklepu Play i zrób kalibracje. Nie wiem czy aplikacja kalibruje tylko siebie czy cały system ale spróbować nie zaszkodzi
Antwito Opublikowano 25 Września 2015 Opublikowano 25 Września 2015 Wpisz w miejsce wpisywania numeru (*#*#6484#*#*) i tam spróbuj skalibrować.
paniczklos Opublikowano 25 Września 2015 Autor Opublikowano 25 Września 2015 Wpisz w miejsce wpisywania numeru (*#*#6484#*#*) i tam spróbuj skalibrować. tam też już próbowałem, po kalibracji pokazuje "failed". Ogólnie tam też pokazuje cały czas: X=Y=0 i tylko Z działa. Już nawet wgrałem stockowy rom od Lamczego przez fastboot'a.
paniczklos Opublikowano 26 Września 2015 Autor Opublikowano 26 Września 2015 https://drive.google.com/folderview?id=0B_kaQdmmgGGjWWg5MVgzM0NCN0E&usp=sharingu mnia na dysku masz obraz zdaje sie chinskiego stable albo deva wczesniejszego a tu masz z tematu o mi flash na tym forum linka http://en.miui.com/a-234.html Mam wielką prośbę, czy byłbyś w stanie wysłać mi pliki: /root/misc/sensors/sns.reg /root/.bt_nv.bin ze swojego redmi note 2 ? Bo wg XDA to w nich leży problem.
paniczklos Opublikowano 28 Września 2015 Autor Opublikowano 28 Września 2015 znalazłem problem podobny do mojego, zamierzam zastosować podobne rozwiązanie ;p "Auto rotate wasn't working, Y axis wasn't registering changes in debug apps. I decided to drop my phone onto carpet again. The accelerometer now works."
tepek Opublikowano 28 Września 2015 Opublikowano 28 Września 2015 Najpierw proponuje zrzucac go na lozko z roznych wysokosci, a dopiero potem rzucac na dywan xD
Maly_Szu Opublikowano 11 Października 2016 Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Czy ktoś zna rozwiązanie problemu? Mam to samo na Redmi 3. Zarówno w grach jak i w kompasie lekko przekłamuje. W Redmi 3 podobno nie ma sprzętowego akcelerometru, jest emulowany. W Engineering Menu nie ma opcji jego kalibracji. Jak sobie z tym poradzić? Edytowane 11 Października 2016 przez Maly_Szu
galakty Opublikowano 11 Października 2016 Opublikowano 11 Października 2016 Akcelerometr raczej ma, pewnie chodzi o żyroskop.
Rekomendowane odpowiedzi