impesheni Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 Dzień dobry Xiaomi Redmi Note 8pro 5G ( kupiony w europie HyperOS 1.0.21.0 UNREUXM Global ) walczę z uzyskaniem zgody na zdjęcie bootloadera ( na razie bezskutecznie ). W rozmowie z serwisem powiedziano mi iż jest możliwość wgrania softu bez zdjęcia bootloadera - odpłatnie. Po ewen. odblokowaniu celem jest wgranie rom indonesia bądź tajwan ( ludzki wygląd apki telefonu i SMS-ów oraz nagrywanie rozmów - robiłem to wcześniej na redmi 8 ). Powiedziano mi iż nawet po odblokowaniu bootloadera i wgraniu oficjalnego rom-u jw. nie będzie opcji nagrywania rozmów ( ma to dotyczyć telefonów z androidem w wersji 12 i wyżej ). Rozmówca z racji wykonywanej pracy wydaje się wiarygodny. Mam prośbę o info ile w tym prawdy? pozdrawiam i proszę o info
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 Generalnie to prawda. Na ROM-ie na Indonezję (w nowszych modelach typu Xiaomi 14T już niekoniecznie) lub Tajwan możesz mieć nagrywanie rozmów (z dialerem od Xiaomi). Co do drugiej części postu - nie wiem, co rozmówca miał na myśli. Nagrywanie jest dostępne na wszystkich tego typu ROM-ach (z dialerem od Xiaomi), w każdej wersji Androida. Jedyne, co może ograniczać dostępność tej opcji, to 1. telefon z dystrybucji Vodafone, 2. w nowszych wersjach oprogramowania (na HyperOS2) region, trzeba go zmienić na np. Szwajcarię.
Netoper Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 A RN8pro to już nie jest po za wsparciem? On dostał oficjalnego HoS?Sam go miałem i skończyło się na MIUI, chyba że wznowiono serię (?)Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 Prawdopodobnie autorowi chodziło o Redmi Note 13 Pro 5G, tak by wynikało z oznaczenia wersji.
Netoper Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 Jasne, nie zerkłem na rom ale i tak by mi nic pewnie nie dało bo ja po oznaczeniach romu nie kojarzę z pamięci który rom dla jakiego fona .A jeszcze się zastanawiałem czy autor ma może wrzuconego customa .Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kamil3451 Opublikowano 4 Lipca 2025 Opublikowano 4 Lipca 2025 W dniu 17.03.2025 o 11:13, Kacper Skrzypek napisał(a): Generalnie to prawda. Na ROM-ie na Indonezję (w nowszych modelach typu Xiaomi 14T już niekoniecznie) lub Tajwan możesz mieć nagrywanie rozmów (z dialerem od Xiaomi). Co do drugiej części postu - nie wiem, co rozmówca miał na myśli. Nagrywanie jest dostępne na wszystkich tego typu ROM-ach (z dialerem od Xiaomi), w każdej wersji Androida. Jedyne, co może ograniczać dostępność tej opcji, to 1. telefon z dystrybucji Vodafone, 2. w nowszych wersjach oprogramowania (na HyperOS2) region, trzeba go zmienić na np. Szwajcarię. Kupując obecnie Xiaomi 14T / 14T pro, Xiaomi 14, Xiaomi 15 z polskiej dystrybucji na HyperOS jest szansa ze po wybraniu rejonu na Szwajcarię będzie Dialer od Xiaomi działał? Czy trzeba zmieniać ROM? \ ROM na Eu chyba nie ma tej opcji? Ewentualnie jest jakiś model który ma dialer? A jak wygląda sprawa zakupu z chin - global bedzie maił czy niekoniecznie? Można to jakoś zweryfikwać przed zakupem?
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Lipca 2025 Opublikowano 4 Lipca 2025 Trzeba zmieniać ROM na wersję na Tajwan. Wersja EEA, która najpewniej będzie w takim telefonie jak mówisz, nie ma dialera od Xiaomi. Zakup z Chin - zależy skąd. TradingShenzhen na pewno będzie mieć tylko CN.
Licht Opublikowano 9 Lipca 2025 Opublikowano 9 Lipca 2025 W dniu 4.07.2025 o 12:05, kamil3451 napisał(a): Kupując obecnie Xiaomi 14T / 14T pro, Xiaomi 14, Xiaomi 15 z polskiej dystrybucji na HyperOS jest szansa ze po wybraniu rejonu na Szwajcarię będzie Dialer od Xiaomi działał? Czy trzeba zmieniać ROM? \ ROM na Eu chyba nie ma tej opcji? Ewentualnie jest jakiś model który ma dialer? A jak wygląda sprawa zakupu z chin - global bedzie maił czy niekoniecznie? Można to jakoś zweryfikwać przed zakupem? Wszystkie ROMy Global bez wskazania konkretnego kraju, mają opcję zmiany regionu, tak więc znajdziesz ją w ROMach Global (EU) i Global (MI), jest ona także w ROMie EEA opartym na ROMie (CN), niemniej zmiana regionu nie spowoduje, że zacznie działać nagrywanie rozmów. Opcja nagrywania rozmów zależna jest od dialera (aplikacja Telefon), zatem jeżeli jest od Xiaomi, to jest nagrywanie, a jeżeli od Google, to nie ma. Dialer Xiaomi jest na pewno w ROMach: Global rosyjskim (RU), Global tajwańskim (TW), jest także w Global tureckim (TR), ale w nim z nagrywaniem jest różnie. Dialer Xiaomi jest także w ROMie (EEA) opartym na wersji (CN) i działa, ale te ROMy są jedynie pod Snapdragony.
Licht Opublikowano 9 Lipca 2025 Opublikowano 9 Lipca 2025 W dniu 4.07.2025 o 12:09, Kacper Skrzypek napisał(a): Trzeba zmieniać ROM na wersję na Tajwan. Wersja EEA, która najpewniej będzie w takim telefonie jak mówisz, nie ma dialera od Xiaomi. ... Tak, Global (EU) ma aplikacje komunikacyjne od Google (Dialer i Wiadomości). Ciekawe jednak, że Xiaomi ma obecnie zwyczaj wrzucania do ROMów, gdzie są zaimplementowane aplikacje komunikacyjne Xiaomi, także aplikacje komunikacyne Google, nawet w takim ROMie jak Global tajwański (TW) - sprawdzone empirycznie. Nie wiem po co Xiaomi dubluje aplikacje komunikacyjne, bo czyni to niepotrzebny bałagan.
Marrik Opublikowano 9 Lipca 2025 Opublikowano 9 Lipca 2025 Opcja nagrywania rozmów zależna jest od dialera (aplikacja Telefon), zatem jeżeli jest od Xiaomi, to jest nagrywanie, a jeżeli od Google, to nie ma.Nie do końca. Mając ROM Indonezja nie zawsze jest nagrywanie w aplikacji telefon od Xiaomi. Na hyperOS 2.0 mając ustawiony region Polska nagrywania nie ma. Trzeba zmienić np. na Szwajcarię by nagrywanie było a podobno w nowszychwersjach na Indonezję już dają dialer od Google.
Licht Opublikowano 9 Lipca 2025 Opublikowano 9 Lipca 2025 (edytowane) 24 minuty temu, Marrik napisał(a): Nie do końca. Mając ROM Indonezja nie zawsze jest nagrywanie w aplikacji telefon od Xiaomi. Na hyperOS 2.0 mając ustawiony region Polska nagrywania nie ma. Trzeba zmienić np. na Szwajcarię by nagrywanie było a podobno w nowszychwersjach na Indonezję już dają dialer od Google. A to mówiąc szczerze nie wiedziałem, że aplikacja Telefon od Xiaomi, uzależnia opcję nagrywania rozmów od ustawionego w opcjach telefonu regionu. Miałem nieśmiałe przypuszczenia, jeszcze zanim odblokowałem bootloader w telefonie i chcąc zastąpić dialer Google innym dialerem z opcją nagrywania rozmów, ale żaden (zupełnie żaden), nie rejestrował skutecznie obydwu rozmówców. Zmieniałem więc region w telefonie na inny, ale i to nie przynosiło dobrych wyników i dopiero implementacja ROMu Global (TW) po odblokowaniu bootloadera, dała spodziewane rezultaty. PS. Okrutnie jest to wkurzające, że we własnych telefonach ich użytkownicy zmuszani są do stosowania rozwiązań według widzimisię jakiego niemądrego urzędasa, nawet Orwell by takich idiotyzmów nie wymyślił. Edytowane 9 Lipca 2025 przez Licht
Marrik Opublikowano 9 Lipca 2025 Opublikowano 9 Lipca 2025 A to mówiąc szczerze nie wiedziałem, że aplikacja Telefon od Xiaomi, uzależnia opcję nagrywania rozmów od ustawionego w opcjach telefonu regionu.Pierwszy zrzut z regionem Polska a drugi SzwajcariaTajwan na razie chyba jest bezpieczny jeśli chodzi o nagrywanie rozmów, choć akurat tam nie ma zmiany regionów. Dotychczas bezpiecznym była także Indonezja, ale niestety się kończy nagrywanie na tym ROMie. Problem polega na tym, że nie każdy telefon dostaje tajwańską wersją.Też nie rozumiem ograniczeń, ale chyba się domyślam dlaczego tak jest.
Licht Opublikowano 9 Lipca 2025 Opublikowano 9 Lipca 2025 Oprócz ROMu Global Tajwan, wydaje się pewny jeszcze Global Rosja, niemniej osobiście go nie sprawdzałem.
kamil3451 Opublikowano 15 Lipca 2025 Opublikowano 15 Lipca 2025 W dniu 9.07.2025 o 09:56, Licht napisał(a): A to mówiąc szczerze nie wiedziałem, że aplikacja Telefon od Xiaomi, uzależnia opcję nagrywania rozmów od ustawionego w opcjach telefonu regionu. Miałem nieśmiałe przypuszczenia, jeszcze zanim odblokowałem bootloader w telefonie i chcąc zastąpić dialer Google innym dialerem z opcją nagrywania rozmów, ale żaden (zupełnie żaden), nie rejestrował skutecznie obydwu rozmówców. Zmieniałem więc region w telefonie na inny, ale i to nie przynosiło dobrych wyników i dopiero implementacja ROMu Global (TW) po odblokowaniu bootloadera, dała spodziewane rezultaty. PS. Okrutnie jest to wkurzające, że we własnych telefonach ich użytkownicy zmuszani są do stosowania rozwiązań według widzimisię jakiego niemądrego urzędasa, nawet Orwell by takich idiotyzmów nie wymyślił. No tak ale odblokowany bootloader skutkuje tym ze nie można korzystać z revoluta. Przynajmniej na moim Mi 11 po ostatnich aktualizacjach wyrzuca taki błąd że jest odblokowany i nie można korzystać.
Marrik Opublikowano 15 Lipca 2025 Opublikowano 15 Lipca 2025 No tak ale odblokowany bootloader skutkuje tym ze nie można korzystać z revoluta.Po to wrzuca się ROMy Tajwan czy Indonezja żeby zablokować na nich BL. Wtedy masz spokój z płatnościami, nic nie wywala, a także masz nagrywanie rozmów.
kamil3451 Opublikowano 15 Lipca 2025 Opublikowano 15 Lipca 2025 (edytowane) 26 minut temu, Marrik napisał(a): Po to wrzuca się ROMy Tajwan czy Indonezja żeby zablokować na nich BL. Wtedy masz spokój z płatnościami, nic nie wywala, a także masz nagrywanie rozmów. Czyli jak mam Mi 11 z MIUI by xiaomi.eu 13.0.9 to moge zablokowac BL i powinno wtedy być ok teoretycznie z revolutem? Albo jeszcze inaczej: kupując xiaomi 14 / 15 z polskiej dystrybucji będzie możliwość odblokowania ROM, zmiany na tajwan i zablokowania (aby zostały rozmowy i revolut)? Coś przed zakupem warto sprawdzić w zakresie modelu? Edytowane 15 Lipca 2025 przez kamil3451
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Lipca 2025 Opublikowano 15 Lipca 2025 2 godziny temu, kamil3451 napisał(a): Czyli jak mam Mi 11 z MIUI by xiaomi.eu 13.0.9 to moge zablokowac BL i powinno wtedy być ok teoretycznie z revolutem? Nie. Zablokować możesz tylko na Globalu, o ile Twój telefon to wersja Global.
kamil3451 Opublikowano 15 Lipca 2025 Opublikowano 15 Lipca 2025 (edytowane) 1) Mi 11 lite - model M2101K9G to bedzie chyba global wersja telefonu. (pewnie poza tel trzeba aby był soft właściwy ten z ROM z tajwanu) 2) Pomijając już ten stary. Póki nie mam rezerwowego nie chcę ryzykować. Kupując nowy 14t / 15 z polskiej dystrybucji powinien być raczej global (przykładowo z xkom czy mi com)? Wtedy teoretycznie po wrzuceniu global na tajwan bede w stanie zablokować bootloader aby był dialer z xiaomi i obsługa revolut? Edytowane 15 Lipca 2025 przez kamil3451
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Lipca 2025 Opublikowano 15 Lipca 2025 Z polskiej dystrybucji będzie albo Global EEA (na 99%), albo MI, czyli zwykły. Możesz spokojnie zablokować bootloader po przejściu na TW.
raydenx Opublikowano 14 Października 2025 Opublikowano 14 Października 2025 Czy jest juz ROM na POCO M7 Pro 5G?
Piotr W Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) No więc na poco f7 ultra działa ten sposób z wgraniem dialera od Xiaomi ale nie idealnie . Otóż mam dialera a w nim odnośnik do kontaktów . I ten odnośnik wyświetla kontakt ale bez szczegółów - samo imię i nazwisko i tyle. Stąd żeby zadzwonić do kogoś z kontaktów to muszę wybrać kontakt z kontaktów od Google o ile, co ciekawe, nigdy nie dzwoniłem pod dany nr . Ktoś wie czy da się to dopracować ? Edytowane 14 Stycznia przez Piotr W
Rekomendowane odpowiedzi