Jump to content

Redmi Note 13 Pro 5G/POCO X6 5G - HyperOS 2.0 by Xiaomi.eu - OS2.0.1.0.VNRCNXM - Android 15

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS2.0.1.0.VNRCNXM dla telefonów Redmi Note 13 Pro 5G i POCO X6 5G (nazwa kodowa garnet).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_GARNET_OS2.0.1.0.VNRCNXM_15.zip/download

ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Prośba do osób z globalną wersją telefonu

Proszę o sprawdzenie, czy na Androidzie 15 działa zasięg bez podmiany modemu. Jeśli nie, to paczka do instalacji przez Fastboot znajduje się tu: https://miuipolska.pl/d/xiaomi.eu/modem/garnet_global_A15.zip.

Instalację modemu trzeba powtórzyć po każdej aktualizacji ROM-u.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• Thanks 2
Posted (edited)

Bez podmianki modem.img nie działa zasięg, również na Android 15. Trzeba podmienić na wersję global lub EEA Global.

Screenshot_2025-01-20-23-40-28-424_com.android.settings.jpg

Edited by Kuchta2022
Posted
garnet_global_modemA15>windows_modem.bat
Waiting for device...
##################################################################
Please wait. The device will reboot when installation is finished.
##################################################################
Setting current slot to 'a'                        OKAY [  0.010s]
Finished. Total time: 0.016s
Warning: skip copying modem_ab image avb footer (modem_ab partition size: 0, modem_ab image size: 343674880).
Sending 'modem_ab' (335620 KB)                     FAILED (Write to device failed in SendBuffer() (Unknown error))
fastboot: error: Command failed
< waiting for any device >
Rebooting                                          OKAY [  1.195s]
Finished. Total time: 1.198s

telefon sie nie resetuje, jak wlacze sam to dalej brak zasiegu... co mozna jeszcze zrobic? oczywiscie komputer stary, na A14 wgrywalo sie bez problemu

Posted (edited)
3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wygląda na problem z fastbootem. Możesz ewentualnie podmienić modem.img w katalogu images w paczce z ROMem i wgrać ROM jeszcze raz.

To najskuteczniejsza metoda 😎, nie wymaga komputera. W RAR trzeba pierw rozpakować żeby podmienić i spakować na nowo - będzie szybciej. Bo samo użycie komend fastboot z skryptu za pomocą Termux i i 2 smartfona, wywala błąd o braku uprawnień do partycji modem.

Edited by Kuchta2022
  • Thanks 1
Posted

dzieki za rady - działa :) faktycznie najprosciej z RAR (wypakowac modem do jakiegos katalogu, wypakowac ROM, usunac stary plik modemu i wkleic nowy, spakowac RAR'em na nowo jako ZIP) - do 10 minut i potem w aplikacjia "Aktualizacja" trzy kropki z gornego rogu i wybrac "Zainstaluj aktualizacje z pliku .zip")

boje sie tylko, ze teraz co nowa wersja to bede musial tak samo to robic ;)

• Thanks 1
Posted
31 minut temu, www2 napisał(a):

dzieki za rady - działa :) faktycznie najprosciej z RAR (wypakowac modem do jakiegos katalogu, wypakowac ROM, usunac stary plik modemu i wkleic nowy, spakowac RAR'em na nowo jako ZIP) - do 10 minut i potem w aplikacjia "Aktualizacja" trzy kropki z gornego rogu i wybrac "Zainstaluj aktualizacje z pliku .zip")

boje sie tylko, ze teraz co nowa wersja to bede musial tak samo to robic ;)

Ja wgrywam za pomocą TWRP, możesz też sobie wybrać najlepszą metodę kompresji - wtedy paczka waży praktycznie tyle samo co oryginalna

Posted
32 minuty temu, Kuchta2022 napisał(a):

Ja wgrywam za pomocą TWRP, możesz też sobie wybrać najlepszą metodę kompresji - wtedy paczka waży praktycznie tyle samo co oryginalna

ale to chyba na nic nie wplywa poza tymczasowo (bo potem i tak mozna skasowac) zajetoscia pamieci? wgrywa sie rozpakowujac zapewne... a mam wersje 512gb i nie chce "ryzykowac" zabawy z TWRP ze cos zle wybiore... a wiem, ze tam mozna duzo namieszac ;) 

Posted
Godzinę temu, www2 napisał(a):

ale to chyba na nic nie wplywa poza tymczasowo (bo potem i tak mozna skasowac) zajetoscia pamieci? wgrywa sie rozpakowujac zapewne... a mam wersje 512gb i nie chce "ryzykowac" zabawy z TWRP ze cos zle wybiore... a wiem, ze tam mozna duzo namieszac ;) 

W TWRP wybierasz tylko opcję Instaluj, wybierasz paczkę i na koniec robisz restart do systemu. Nic więcej nie klikasz, wtedy masz pewność że nie popsujesz.

Posted (edited)

Witam, 

Po wgraniu tego softu telefon sam się wyłącza/resetuje w losowych momentach. Ot leży sobie uśpiony i nagle słyszę wibracje i logo androida.

Albo przeglądam forum miui polska nagle freez, ekran nie reaguje na nic  i restart. 

Jakieś jaja... Nosz.. 

Edited by Darkseeder
Posted
19 minut temu, www2 napisał(a):

dla osób chcących eSIM informuję, że ten ROM nie działa - nie da się wyświetlic EID i w ogóle nie działają eSIM na nim.... 

https://xiaomi.eu/community/threads/esim-options-for-redmi-note-13-pro-5g-garnet.73912/

i to raczej nie wina, że najnowszy psuje po prostu hyperOS coś nie działa z eSIM w tym modelu jak widzę

Niestety nikt nie podesłał loga z opcji, więc jeśli jesteś w stanie to będę wdzięczny.

https://xiaomi.eu/community/threads/logging-with-adb-logcat.63684/

Posted
5 godzin temu, www2 napisał(a):

coś nie działa z eSIM w tym modelu jak widzę

Akurat to mogę zdementować bo w wakacje używałem esim w tym modelu. Teraz jak próbuję dodać tą samą kartę to mam błąd. Na modemie z androida 14 to samo, może jednak w hyperos 2 coś się zepsuło...

Posted
1 godzinę temu, Albin napisał(a):

Akurat to mogę zdementować bo w wakacje używałem esim w tym modelu. Teraz jak próbuję dodać tą samą kartę to mam błąd. Na modemie z androida 14 to samo, może jednak w hyperos 2 coś się zepsuło...

dzieki za info, moze to wynika jednak cos z HyperOS 2 - po prostu wywnioskowalem ze starych wpisow dot. tego problemu - jest komunikat: Nie udało się otworzyć kanału za pomocą Root Secuity Domain. Kod tematu: 2200 Kod przyczyny: 14

i EID nie można wyświetlić - Ty też nie możesz go wyświetlić? wiesz, czy w wakacje wtedy Ci pokazywał sie?

Posted
18 godzin temu, www2 napisał(a):

dzieki za info, moze to wynika jednak cos z HyperOS 2 - po prostu wywnioskowalem ze starych wpisow dot. tego problemu - jest komunikat: Nie udało się otworzyć kanału za pomocą Root Secuity Domain. Kod tematu: 2200 Kod przyczyny: 14

i EID nie można wyświetlić - Ty też nie możesz go wyświetlić? wiesz, czy w wakacje wtedy Ci pokazywał sie?

Nie sprawdzałem, nie wnikałem w to za bardzo. Zeskanowałem kod qr, karta esim się dodała i używałem, po wakacjach dezaktywowałem. Teraz z ciekawości sprawdziłem ten sam kod qr ale nie działa. Nie wiem czy to dlatego, że nie można dwa razy dodać tej samej karty z tego samego kodu qr czy przez jakieś inne błędy, nigdy nie używałem tej technologii poza tym jednym razem.

Posted
3 godziny temu, Albin napisał(a):

Nie sprawdzałem, nie wnikałem w to za bardzo. Zeskanowałem kod qr, karta esim się dodała i używałem, po wakacjach dezaktywowałem. Teraz z ciekawości sprawdziłem ten sam kod qr ale nie działa. Nie wiem czy to dlatego, że nie można dwa razy dodać tej samej karty z tego samego kodu qr czy przez jakieś inne błędy, nigdy nie używałem tej technologii poza tym jednym razem.

to zależy jaki operator - w Play na 100% nie można drugi raz użyć kodu... więc podejrzewam, że w innych będzie podobnie..  ale EID jak się nie wyświetla to nie działa eSIM wg mnie

w wakacje miałeś MIUI Xiaomi eu tak? czyli pewnie 1.0.8.0 lub wcześniejszą 

Posted
23 godziny temu, www2 napisał(a):

w wakacje miałeś MIUI Xiaomi eu tak? czyli pewnie 1.0.8.0 lub wcześniejszą 

Tak, od początku mam xiaomi.eu a używałem esima w sieci mtel w Czarnogórze do Internetu. Zeskanowałem kod, karta się dodała i nie wnikałem w EID itp, po prostu działało :)

Wracając do początku, informowałeś, że nie działa esim na podstawie linka. Próbowałeś i Tobie też nie działa czy tylko wrzuciłeś linka? U mnie co prawda telefon nie pokazuje tego numeru eid ale na pudełku jest napisany. Gdzieś mi mignęło, że czasem ten numer pokazuje się dopiero po dodaniu profilu esim czyli chyba po dodaniu karty.

Posted (edited)
W dniu 3.02.2025 o 21:38, Albin napisał(a):

Tak, od początku mam xiaomi.eu a używałem esima w sieci mtel w Czarnogórze do Internetu. Zeskanowałem kod, karta się dodała i nie wnikałem w EID itp, po prostu działało :)

Wracając do początku, informowałeś, że nie działa esim na podstawie linka. Próbowałeś i Tobie też nie działa czy tylko wrzuciłeś linka? U mnie co prawda telefon nie pokazuje tego numeru eid ale na pudełku jest napisany. Gdzieś mi mignęło, że czasem ten numer pokazuje się dopiero po dodaniu profilu esim czyli chyba po dodaniu karty.

mi nie działa, na internecie jest klika wątków, że im też nie działa i nikt nie ma rozwiązania więc na pewno z Hyper 2.0 nie działa eSIM

https://www.bing.com/search?q=Xiaomi+Root+Security+Domain+2200+error+14

EID nie wyświetla się, a z tego co mi wiadomo powinno to działać... 

EDIT: na oficjalnym firmware global podobno działa.... 

Edited by www2