Mirek61 Posted January 14 Posted January 14 Jak w temacie. Mam problem z telefonem PoCo M4, który po ponownym uruchomieni wisi na ekranie z napisem MIUI, Bez problemow można wejść w opcje wyświetlane po naciśnięci Vol(-) i Power lub Vol(+) Power. One się wyświetlają ale po rebout nic się nie zmieniło. Innych opcji nie ruszałem. Z tego co wyczytałem w takim przypadku przywrócić telefon do życia mozna przywracając go do ustawień fabrycznych. I tu pojawia się mój problem, bo ta opcja kasuje wszystkie dane na telefonie, a chciałbym tego uniknąć i zachować fotki. Innym sposobem na jego powrót do żywych, o którym czytałem jest wgranie przez fastboota nowego ROM-u. Teraz troszkę danych o telefonie. Jest to telefon PoCo M4 Pro (6/128) 2201117PG (czyli jak rozumiem Global) na czipie MediaTEK. Moje pytania: Czy ktoś z Was poradzi mi z jakich programów skorzystać by nie uwalić do końca tego telefonu i jak zachować na nim fotki. Po przeczytaniu wielu wątków, także o innych telefonach pomyślałem o wgraniu najnowszego HyperOS, a że nie robiłem tego nigdy wcześniej proszę o rady i pomoc. Proszę o poradę jakich programów użyć by zachować dane i przywrócić mu sprawność. Poprosiłbym także" łopatologiczną" instrukcję (krok po kroku). Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi.
Netoper Posted January 14 Posted January 14 Do wgrywania romu jest program MiFlash, w nim można ustawić zachowanie danych . Tylko rodzi się podstawowe pytanie, jeśli chce się wgrywać rom, czy masz odblokowanym bootloader?Bo bez odblokowanego nie wgrasz romu...Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Mirek61 Posted January 14 Author Posted January 14 (edited) W telefonie nic nie było zmieniane od nowości. Bootloader nie jest odblokowany. Nie ma sposobu by go odblokować z takiego stanu jak opisałem? Czy na pewno zostaje tylko przywrócenie do ustawień fabrycznych i utrata wszystkich danych? bo to nie jest pocieszające ((( A może jakieś inne sposoby na przywrócenie systemu z zachowaniem danych użytkownika - fotek ? Edited January 14 by Mirek61 dopisanie zapytania
Mirek61 Posted January 14 Author Posted January 14 Gdybym miał to bym tu nie pisał i nie szukał bym pomocy tylko wykasował dane i przywrócił ustawienia fabryczne. bo ta opcja jest dostępna i możliwa do zrobienia ( WipeData ...itd) ale to chyba jest wszystkim wiadome. Chciałbym uzyskać odpowiedz ma moje pytanie. Czy naprawdę nie da się wgrać jakiegoś "firmowego" ROM-a np. z aktualizacją do następnej wersji oprogramowania MIUI czy HyperOS ... oczywiście nie tracąc danych. Proszę o konkretne odpowiedzi
Master Posted January 14 Posted January 14 22 minuty temu, Mirek61 napisał(a): Gdybym miał to bym tu nie pisał i nie szukał bym pomocy tylko wykasował dane i przywrócił ustawienia fabryczne. bo ta opcja jest dostępna i możliwa do zrobienia ( WipeData ...itd) ale to chyba jest wszystkim wiadome. Chciałbym uzyskać odpowiedz ma moje pytanie. Czy naprawdę nie da się wgrać jakiegoś "firmowego" ROM-a np. z aktualizacją do następnej wersji oprogramowania MIUI czy HyperOS ... oczywiście nie tracąc danych. Proszę o konkretne odpowiedzi uderz może do @Acid z tym pytaniem ... to najlepszy tu spec od spraw serwisowych ... może coś Ci doradzi albo pomoże w inny sposób ...
Mirek61 Posted January 16 Author Posted January 16 Niestety do tej pory nie otrzymałem żadnej porady/odpowiedzi jak rozwiązać mój problem. Może ktoś zetknął się z takim problemem i zna rozwiązanie. Ponawiam pytanie "Czy można wgrać/uaktualnić system ( NIE KASUJĄC DANYCH UŻYTKOWNIKA) na telefonie (POCO M4 PRO), który zawisł na ekranie MIUI i się dalej nie uruchamia? (Vol +/- Power działają) Proszę o pomoc
Acid Posted January 16 Posted January 16 Jeśli nie przechodzi telefon dalej jak LOGO MIUI to masz pewnie to co czasem ludzie z Note 11, 11S i tym podobnym kiedy mają albo zapchaną pamięć albo jakiś błąd i to właśnie wszystko leży na pamięci którą trzeba wymazać by problem usunąć. Gdyby nie szedł na logo MIUI tylko android i powrót do recovery czy rebooty to ewentualnie przyciski ale jak stoi na miui i nie idzie (a nie wiele mu brakuje do systemu) to masz problem z systemem.
Mirek61 Posted January 16 Author Posted January 16 To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna opisywanego stanu (że telefon zapchany jest zdjęciami "pod korek"). Czy da się coś z tym zrobić bez czyszczenia wszystkich danych? A może można usunąć np jakieś aplikacje lub część plików by zwolnić trochę miejsca potrzebnego do uruchomienia telefonu? Jakieś pomysły sposoby, tutoriale? Dzięki za odpowiedzi
Netoper Posted January 16 Posted January 16 Jeśli system nie startuje to nie ma do dostępu do pamięci. Nic sam nie zrobisz. Są serwisy które odzyskują dane zapisane w pamięci, ale koszty przekraczają wartość telefonu. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Chyba że za którymś uruchomieniem system zaskoczy, były takie pojedyńcze przypadki, ale to naprawdę pojedyńcze. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Mirek61 Posted January 16 Author Posted January 16 A co myślicie o płatnym programie DroidKit i zapewnieniach jego twórców (FixSysyem) ? Czy on by coś w tej sytuacji poradził? Ktoś go używał/używa?
Acid Posted January 17 Posted January 17 Na straży pamięci stoi szyfrowanie bo masz zablokowany bl. Nikłe szanse, by dostać się do danych w tym stanie i od tej strony. Nauczka na przyszłość: korzystać z Google Zdjęcia...
Mirek61 Posted January 19 Author Posted January 19 Na koncie jest sporo zdjęć, ale brakuje tych ostatnich na których najbardziej nam zależy. Telefon będzie czekał, na rozwiązanie problemu (jeszcze poszukam), albo trafi do jakiegoś magika lub firmy, która odzyskuje dane.
Recommended Posts