Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujący problem. Dzisiaj chciałem zainstalować najnowszą aktualizację dla xiaomi 13 w trybie fastboot jak zawsze. Wszystko szło ok ale w trakcie instalacji wyłączyli prąd. Teraz nic nie mogę zrobić. Cały czas wyświetla się na telefonie fastboot i nie można go wyłączyć. No to mówię trudno. Wziołem się za instalację na nowo z formatem danych. Nic nie idzie.  W Recovery też nie można wejść (-vol i +vol +power nie działa - zawsze włącza się tylko fastboot). Ktoś Coś? Czyżbym uwalił telefon??? 

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Jeśli fon z globalnej dystrybucji to spróbuj wgrać globala przez MiFlash, jak fon z rynku CN to wgraj rom CN.
Tylko zwróć uwagę przed wgrywaniem żeby odznaczyć w MiFlash blokowanie bootloadera.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

W Windowsie nie musisz robić ./. Tylko nazwa pliku. Tab uzupełni.

Tak też nie idzie. Próbowałem wgrać też twrp i niby się wgrało ale nie odpala ani przez kombinację klawiszy ani przez komendę.

Bez tytułu2.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Master napisał(a):

nazwa pliku inna? w katalogu nie masz z fastboot przecież ... a tam w poleceniu tak ...

Robie tak jak zawsze. Pobieram rom, rozpakowuję, uruchamiam w terminalu i wpisuję komendę. Wszystko tak jak w "instrukcji" (https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-na-xiaomi-13-i-13-pro/)

Edytowane przez AdrianJarocin
Opublikowano
4 minuty temu, AdrianJarocin napisał(a):

Robie tak jak zawsze. Pobieram rom, rozpakowuję, uruchamiam w terminalu i wpisuję komendę.

nie wiem ... może ja już stary i niesprawny trochę myslowo ... tam w katalogu z plikami masz plik bat o nazwie windows install upgrade - a tam w oknie z cmd masz windows fastboot ... jeśli chodzi o update romu to ostatnio jak robiłem poszło bez problemu ... w ogóle to do czego Ci jest potrzebny tryb cmd? żadnych komend fastboota nie trzeba uruchamiać przed wybraniem skryptu upgrade z katalogu ... chyba że coś się zmieniło o czym nie wiem ... do mojego fona nowej stable jeszcze nie ma ... 🙃

Opublikowano
13 minut temu, Master napisał(a):

nie wiem ... może ja już stary i niesprawny trochę myslowo ... tam w katalogu z plikami masz plik bat o nazwie windows install upgrade - a tam w oknie z cmd masz windows fastboot ... jeśli chodzi o update romu to ostatnio jak robiłem poszło bez problemu ... w ogóle to do czego Ci jest potrzebny tryb cmd? żadnych komend fastboota nie trzeba uruchamiać przed wybraniem skryptu upgrade z katalogu ... chyba że coś się zmieniło o czym nie wiem ... do mojego fona nowej stable jeszcze nie ma ... 🙃

Ku....a ale jestem debilem. Poszło. Przepisałem bezmyślnie ścieżkę z romu do innego telefonu. Dzięki. A tak na marginesie miałbym do Ciebie jedno pytanie jeśli to nie problem: Telefon z chińskiej dystrybucji, botloader odblokowany. Jakbym wgrał miflashem rom global bez zablokowania botloadera to czy będę miał nagrywanie rozmów czy muszę wgrać xiaomi.eu???

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, AdrianJarocin napisał(a):

Ku....a ale jestem debilem. Poszło. Przepisałem bezmyślnie ścieżkę z romu do innego telefonu. Dzięki. A tak na marginesie miałbym do Ciebie jedno pytanie jeśli to nie problem: Telefon z chińskiej dystrybucji, botloader odblokowany. Jakbym wgrał miflashem rom global bez zablokowania botloadera to czy będę miał nagrywanie rozmów czy muszę wgrać xiaomi.eu???

będziesz mieć ... tzn globala możesz wgrać na chińczyka ale nie możesz na nim zrobić locka ... a z odblokowanym telefonem i bez modułów magiska / roota wszystkie apki uczulone na bezpieczeństwo będą Ci się wysypywać ... ogólnie wszystko to gdzie masz jakieś płatności ... czy zabezpieczenia biometryczne ... więc nie bawiąc się w magiska i jego moduły które próbują z różnym skutkiem ten unlock ukrywać to nie wiem czy gra jest warta świeczki ... Xiaomi eu jest już dostosowany do pracy z unlockiem i masz tam nagrywanie w standardzie więc pod każdym względem to lepsza opcja niż globalny rom na odblokowanym fonie ... pamiętaj też że na romie Xiaomi eu też nie możesz zrobić locka ... ale akurat dla niego to nie problem jak pisałem powyżej ... ogólnie do nagrywania jakaś dobra apke polecał też ostatnio @kris68 to w razie czego możesz do niego uderzyć z tym pytaniem ...

ps - jeśli chodzi o global i nagrywanie to mają to wersje ID - czyli rom na Indonezję i TW - czyli rom na Tajwan ... wszystko to to globale tylko te dwa są takimi globalnymi wyjątkami 🙃 tam różnią się jeszcze jakimiś detalami przeznaczonymi dla tych regionów no ale jeśli chodzi o funkcjonalność to właśnie te nagrywanie systemowe to taki najważniejszy wyróżnik ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
2 minuty temu, Master napisał(a):

będziesz mieć ... tzn globala możesz wgrać na chińczyka ale nie możesz na nim zrobić locka ... a z odblokowanym telefonem i bez modułów magiska / roota wszystkie apki uczulone na bezpieczeństwo będą Ci się wysypywać ... ogólnie wszystko to gdzie masz jakieś płatności ... czy zabezpieczenia biometryczne ... więc nie bawiąc się w magiska i jego moduły które próbują z różnym skutkiem ten unlock ukrywać to nie wiem czy gra jest warta świeczki ... Xiaomi eu jest już dostosowany do pracy z unlockiem i masz tam nagrywanie w standardzie więc pod każdym względem to lepsza opcja niż globalny rom na odblokowanym fonie ... pamiętaj też że na romie Xiaomi eu też nie możesz zrobić locka ... ale akurat dla niego to nie problem jak pisałem powyżej ... ogólnie do nagrywania jakaś dobra apke polecał też ostatnio @kris68 to w razie czego możesz do niego uderzyć z tym pytaniem ...

Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, AdrianJarocin napisał(a):

Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam.

tam jeszcze uwagę dopisałem to nie wiem czy czytałeś - moim zdaniem nie warto bawić się w globale na chinczyku z unlockiem ... wrzucaj Xiaomi eu - nie blokuj telefonu w żadnym razie i będzie git ... też nie musisz się bać o przypadkowy lock przy wrzucaniu tego romu Xiaomi eu bo tam nie ma takich opcji ... ani do wyboru ani nic nie wskoczy z automatu 🙃 kilka osób już się o to pytało to pisze na wszelki wypadek ...

• Thanks 1
Opublikowano

Globalne romy na Europę (Mi, EU )nie mają nagrywania (RODO) ale z globale na Indonezję (id) i Tajwan (tw) mają pod warunkiem że na dany model fona taki rom został zrobiony przez Xiaomi.
Inna sprawa że na takich romach (jakikolwiek global) z odblokowanym BL wrażliwe aplikacje (banki, mobywatel itp. ) będą się pluły że urządzenie niebezpieczne i będą blokowane,, trza wtedy magiska i jego moduły. Chyba że nie zależy na tego typu aplikacjach no to nie ma problemu.
BLa na fonie z CN nie można zablokować po za romem CN., bo kończy się to ucegleniem fona.
Natomiast XiaomiEu bazujące na romie CN pozwala na odblokowanym BLu na korzystanie z wrażliwych apek, no i jest nagrywanie.

Aaaaa :) Master był szybszy.

• Thanks 1
  • Haha 1