Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Master napisał(a):

tak na szybkiego - tu jest trochę info o oznaczeniach .. 

https://xiaomiui.net/pl/meaning-of-letters-in-miui-versions-have-you-wonder-47266/

obstawiał bym że to jakiś rom brandowany przez operatora ...

Powiem Ci, że nie jest łatwo wyszukać jakieś konkretne informacje w sieci, niemniej ponoć oznaczenie DC ma związek z obecnością funkcji Anti-flicker mode przynajmniej w odniesieniu do 14T i zapewne także 14T Pro.

Na ROMie Global Tajwan z HyperOS 2.2 nie mam tej pozycji w menu, a na Global Europa nie sprawdzałem.

DC (Direct Current)

Edytowane przez Licht
Opublikowano (edytowane)

nie sądziłem że to może zmienić ROM ... tzn. kwestia regulacji jasności jest cechą sprzętowa ... przynajmniej tak mi się wydawało do tej pory ... ale temat wart obadania ... w wolnej chwili poszukam trochę dodatkowego infa ... a co do romu DC znalazłem dyskusje na jakimś chyba tureckim forum i po przetłumaczeniu jest coś takiego jak w załączeniu ... czyli wychodziłoby na to - o ile typ wie o czym mówi - że nie ma to związku z tymi trybami PWM / DC ...

też patrząc po tej rozpisce - te ostatnie oznaczenia odpowiadają właśnie za konkretne brandy operatorów ... możliwe też że taki rom jest przeznaczony do telefonów typu global sprzedawanych na raty ... tak należałoby chyba rozumieć te kwestie finansowe z tłumaczenia ... 🙃 czyli też możliwe - choć nie mam pewności - że taki rom daje możliwość blokady fona w przypadku zaległości ratalnych ... i robiłoby to bezpośrednio Xiaomi a nie za pośrednictwem operatora ... ot tu już takie gdybanie 🙃

https://xiaomi.eu/community/threads/what-the-letters-in-the-miui-version-designation-mean.62886/

a przy okazji tych trybow - znalazłem coś takiego ...

https://xdaforums.com/t/app-amoled-pwmfree.3898070/page-3#post-78953726

Screenshot_2025-07-13-23-45-38-782_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Licht napisał(a):

Aplikacja ciekawa, wypróbuję niemniej przypuszczam, że funkcję anti-flicker powinno się dać przywołać w każdym aktualnym ROMie, choćby za pomocą aplikacji: MIUI Hidden Settings Activity.

Natomiast ja z kolei wygrzebałem tę stronę: https://c.mi.com/global/post/960209

przejrzałem ta apke co podałeś - ale nigdzie nie znalazłem tam nic związanego z tymi funkcjami PWM / DC ani anty flicker ... a to co znalazłem czyli PWM free to z kolei działa tyle że nie można regulować jasności ekranu jak jest to włączone ...

Edytowane przez Master
Opublikowano

W Google Play są świeższe aplikacje tego typu, muszę je posprawdzać, ale to irytujące, że Xiaomi tak żongluje funkcjami w menu, niczym pijany klown.

Chcesz nagrywać rozmowy, musisz zmienić ROM, chcesz wyłączyć migotanie ekranu, musisz zmienić ROM, szkoda tylko, że obydwie funkcjonalności nie znajdują się w jednym ROMie. 😡

Gdybym wiedział to, co wiem teraz, to nigdy bym się nie zdecydował na zakup telefonu z Dimensity, ale ...

Opublikowano
28 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Z tego co wiem DC odnosi się tak naprawdę do DLC, czyli Device Lock Controller. W takim ROMie są specjalne apki od Trustonica. Poza tym nie powinno być wielu różnic względem zwykłego globala.

https://www.trustonic.com/device-locking/technology/

Zapewne masz rację, bo w zasadzie zawsze masz, niemniej to nie zmienia faktu, że w ROMie Global Tajwan nie mam także funkcji anti-flicker, a zdecydowanie jawi się ona jako podstawowa.

Można temu jakoś zaradzić ?

Inna jeszcze kwestia, to szukałem rozwiązania dla swojego telefonu, aby można było wykonać pełny backup systemu i padło na demona adb, czyli fastboot, czy zatem fastboot dysponuje poleceniem read, aby można było pobrać z telefonu istniejące obrazy ?

W końcu TWRP i CWM jakoś to robią i wątpię, aby wykorzystywały do tego różdżkę Pottera.

Opublikowano
1 godzinę temu, Licht napisał(a):

Inna jeszcze kwestia, to szukałem rozwiązania dla swojego telefonu, aby można było wykonać pełny backup systemu i padło na demona adb, czyli fastboot, czy zatem fastboot dysponuje poleceniem read, aby można było pobrać z telefonu istniejące obrazy ?

Z tego co kojarzę nie. Fastbootem można obrazy wgrać, ale nie można ich odczytać. Ponadto samo odczytanie obrazu np. userdata i tak niewiele by dało, bo przecież jest on zaszyfrowany (blokadą ekranu).

ADB a Fastboot to zupełnie inne rzeczy.

1 godzinę temu, Licht napisał(a):

Zapewne masz rację, bo w zasadzie zawsze masz, niemniej to nie zmienia faktu, że w ROMie Global Tajwan nie mam także funkcji anti-flicker, a zdecydowanie jawi się ona jako podstawowa.

Można temu jakoś zaradzić ?

Xiaomi ustawiło to na sztywno w pliku konfiguracyjnym w systemie, więc nie, o ile byś nie kombinował z rootem, ale chyba nie o to Ci chodziło, wgrywając ROM na Tajwan.

<!-- whether support dc backlight -->
    <bool name="support_dc_backlight">false</bool>

Nawet ROM nie ma w tej kwestii znaczenia, bo przejrzałem sporo filmów z recenzjami tego telefonu na premierę i tej opcji już tam nie było, tak że raczej to było wyłączone już od startu.

Jest spora szansa, że to jest po prostu włączone od początku: https://www.mi.com/global/support/faq/details/KA-490880/.

Cytat

20. Q: What is the default dimming method of the Xiaomi 14T screen?
A: The default dimming method for the Xiaomi 14T is DC dimming for high brightness and high-frequency PWM dimming for low brightness.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Z tego co kojarzę nie. Fastbootem można obrazy wgrać, ale nie można ich odczytać. Ponadto samo odczytanie obrazu np. userdata i tak niewiele by dało, bo przecież jest on zaszyfrowany (blokadą ekranu).

ADB a Fastboot to zupełnie inne rzeczy.

Słuchaj, ja nie jestem fachmanem od systemów linuxowych i androidowych, ale zdecydowanie różnie o tym ludziska, a i nie tylko ludziska powiadają.

Pierwszy z brzegu przykład zza Odry: https://de.androidguias.com/fastboot-xiaomi/

Kłopot w tym, że piszą o tym, że można, niemniej nie zająkną się nawet na temat składni poleceń, a z fastboot jak wiesz żartów nie ma.

Zapytałem więc chatbota (gemini), i SI także twierdzi, że można, nawet proponowała składnię poleceń, ale do SI nie mam specjalnie zaufania wolę więc zapytać Kolegę z forum.

Opublikowano
15 minut temu, Licht napisał(a):

Kłopot w tym, że piszą o tym, że można, niemniej nie zająkną się nawet na temat składni poleceń, a z fastboot jak wiesz żartów nie ma.

W teorii można próbować komendą fastboot fetch, ale na wielu urządzeniach ona nie jest wspierana. Przykład z Xiaomi 14:

C:\Users\Kacper Skrzypek\Desktop>fastboot fetch boot_a boot.img
fastboot: error: Unable to get max-fetch-size. Device does not support fetch command.

No i trzeba mieć odblokowany bootloader.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

W teorii można próbować komendą fastboot fetch, ale na wielu urządzeniach ona nie jest wspierana. Przykład z Xiaomi 14:

C:\Users\Kacper Skrzypek\Desktop>fastboot fetch boot_a boot.img
fastboot: error: Unable to get max-fetch-size. Device does not support fetch command.

No i trzeba mieć odblokowany bootloader.

Podaję odpowiedź Gemini, bo w sumie jest dosyć ciekawa:

"Wykonanie pełnego obrazu systemu Android z poziomu komputera, bez użycia działającego systemu Android, jest rzeczywiście bardziej zaawansowane i wymaga dostępu do trybu recovery lub fastboot.  Twoje odniesienie do TWRP i CWM jest bardzo trafne - to właśnie one umożliwiają tworzenie takich obrazów.

Oto jak to zrobić:

**1. Wymagania:**

*   **Odblokowany bootloader:** To kluczowy krok. Odblokowanie bootloadera zazwyczaj wiąże się z utratą gwarancji i wymazaniem danych z telefonu. Procedura odblokowywania różni się w zależności od producenta.
*   **ADB i Fastboot:** Narzędzia ADB (Android Debug Bridge) i Fastboot muszą być zainstalowane na komputerze. Można je pobrać jako część Android SDK Platform-Tools: [https://developer.android.com/studio/releases/platform-tools](https://developer.android.com/studio/releases/platform-tools)
*   **Custom Recovery (TWRP, CWM):**  Najłatwiejszy sposób to zainstalowanie custom recovery, takiego jak TWRP (Team Win Recovery Project).  Instalacja TWRP również różni się w zależności od modelu telefonu i wymaga ostrożności.
*   **Karta SD (opcjonalnie):**  Jeśli chcesz zapisać obraz systemu na karcie SD, upewnij się, że masz wystarczająco dużo wolnego miejsca.

**2. Tworzenie obrazu systemu z TWRP:**

1.  **Uruchom telefon w trybie recovery:**  Zazwyczaj odbywa się to poprzez wciśnięcie kombinacji przycisków (np. Power + Volume Up) podczas uruchamiania telefonu.  Dokładna kombinacja zależy od modelu.
2.  **W TWRP wybierz "Backup".**
3.  **Wybierz partycje do skopiowania:**  Zaznacz wszystkie partycje, w tym:
    *   Boot
    *   System
    *   Data
    *   Cache
    *   EFS (bardzo ważne, zawiera informacje o IMEI)
4.  **Wybierz miejsce zapisu:** Możesz zapisać obraz na karcie SD lub na wewnętrznej pamięci telefonu.
5.  **Rozpocznij tworzenie kopii zapasowej.**  Proces może trwać od kilku minut do kilkudziesięciu minut, w zależności od wielkości partycji.

**3. Tworzenie obrazu systemu z Fastboot (bardziej zaawansowane):**

Ta metoda jest bardziej skomplikowana i wymaga głębszej wiedzy.

1.  **Uruchom telefon w trybie fastboot:** Zazwyczaj odbywa się to poprzez wciśnięcie kombinacji przycisków (np. Power + Volume Down) podczas uruchamiania telefonu.
2.  **Podłącz telefon do komputera.**
3.  **Użyj poleceń Fastboot do skopiowania partycji:**  Musisz znać nazwy partycji i użyć poleceń `fastboot read` do skopiowania każdej partycji na komputer.  Na przykład:
    *   `fastboot read boot boot.img`
    *   `fastboot read system system.img`
    *   `fastboot read data data.img`
    *   itd.

**4. Przywracanie obrazu systemu:**

*   **Z TWRP:** Wybierz "Restore" i wskaż plik kopii zapasowej.
*   **Z Fastboot:** Użyj poleceń `fastboot flash` do wgrania każdej partycji z powrotem na telefon.

**Ostrzeżenia:**

*   **Odblokowanie bootloadera i instalacja custom recovery wiąże się z ryzykiem uszkodzenia telefonu.**  Postępuj ostrożnie i dokładnie czytaj instrukcje.
*   **Utrata danych:** Odblokowanie bootloadera zazwyczaj wymazuje wszystkie dane z telefonu.
*   **Utrata gwarancji:** Odblokowanie bootloadera zazwyczaj unieważnia gwarancję.
*   **Nieprawidłowe flashowanie partycji może spowodować, że telefon przestanie działać.**

**Podsumowanie:**

Wykonanie pełnego obrazu systemu Android z poziomu komputera jest możliwe, ale wymaga zaawansowanej wiedzy i ostrożności.  Najłatwiejszym sposobem jest użycie custom recovery, takiego jak TWRP.  Pamiętaj o ryzyku i wykonaj kopię zapasową danych użytkownika przed rozpoczęciem."

Edytowane przez Licht
Białe na białym...? Tak nie robimy.
Opublikowano
39 minut temu, Licht napisał(a):

Na przykład:
    *   `fastboot read boot boot.img`
    *   `fastboot read system system.img`
    *   `fastboot read data data.img`
    *   itd.

Gemini halucynuje. Nie ma takiego polecenia.

C:\Users\Kacper Skrzypek\Desktop>fastboot read
fastboot: usage: unknown command read
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Gemini halucynuje. Nie ma takiego polecenia.

C:\Users\Kacper Skrzypek\Desktop>fastboot read
fastboot: usage: unknown command read

Teraz, to ja już wiem, że nie ma, ale zamieściłem ten tekst ku przestrodze, żeby komuś nie przyszło do głowy polegać na poradach Gemini 2.5, za to ChatGPT 4.1 bardzo ładnie wywiódł wszystkie reguły prawidłowo.

Niemniej i tak go nie polecam.

Opublikowano

@Kacper Skrzypek

Mam takie całkiem zasadnicze pytanie, czy mogę bezkarnie implementować ROM Global DC z HyperOS 2.0 na ROM Global TW z HyperOS 2.2 który jest obecnie w telefonie ?

Korci mnie, żeby wypróbować tajemniczy Global DC, jako że na jego temat wiadomości co kot napłakał.

Opublikowano

@Kacper Skrzypek 

A jak to jest z bootloaderem i czy powiązanie konta Xiaomi z bazą Xiaomi Community jest trwałe, to znaczy, jeżeli ktoś otrzymał zgodę na odblokowanie bootloadera, następnie odblokował BL, flashował telefon innym Globalem i ponownie zablokował BL, to gdyby chciał ponownie go odblokować trzeba składać ponownie wniosek na forum XC, czy już wystarczy tylko wdrożyć proces odblokowania ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, jak spisuje się 14t pro?

Przez ostatnie 3 lata siedziałem na Samsungach (bo dostawałem za free z KIM)  wyszedłem z rynku.

Miałem mały mentlik co wybrać, jakoś nie chce też wydawać ponad 2k za telefon. I decyzja pada na ten telefon. 

W sumie moim pierwszym telefonem Red Rice 1s, potem seria note skończywszy na mi 10 lite. Po xioami s20fe i s23fe (program KIM)

Rozglądałem się i waham się pomiędzy NORD 4, nothing phone 3a ale nie jestem do nich przekonany,.

Zamówiłem z amazon 14t pro za jakieś 2100 do tego jakich cashback. Tylko że na amzonie wpisana jest wersja EU a w opiniach ludzie piszą ze przychodzi Global. czy to ma jakieś znaczenie w funkcjonalności?

Opublikowano (edytowane)

moze przychodzi z ta wersja MI? w sumie tez global ... w ogole to narobili tego ... 🙃 a do 14t jest jeszcze wersja MI_DC ...

Edytowane przez Master
Opublikowano

jak masz dokument zakupu i z rynku globalnego to nie powinno być problemów ... co innego chińczyki ... to u nas byłby z tym problem oficjalnym kanałem serwisowym ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli działasz na romie XiaomiEu to aktualizacja ręcznie przez TWRP (o ile jest ) albo za pomocą kompa w trybie fastboot.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Emsi93 napisał(a):

Cześć, Xiaomi 14t pro zatrzymał się mi na wersji 2.0.203.0 EU, a dostępne są nowsze romy. Zmiana regionu nic nie zmienia, wiadomo coś?

kolega wyżej to podpowiedział jeśli chodzi o custom rom - a Ty masz globala EU - czyli te metody odpadają ... jedyne co możesz tu robić to próbować różne regiony ... problem może być też po tej stronie jak masz brandowany system przez jakiegoś operatora - to też może być przyczyna braku update ...