Czege Wara Posted July 27 Share Posted July 27 Cześć, Mam nierozwiązany problem z płatnościami na tym telefonie (Redmi K60). Mam obecnie zainstalowaną wersję rozwojową xiaomi.eu - jeszcze MIUI a nie HyperOS - 14.0.23.9.18.DEV (mondrian). Wszystko śmigało wspaniale do czasu, aż nie popsuli płatności telefonem przez NFC - przez odblokowany bootloader, telefon nie przechodzi testu bezpieczeństwa. Później gdzieś tam, pobieżnie widziałem informację, że problem został rozwiązany, ale wiąże się to ze zmianą softu na stabilną wersję HyperOS. Do tego momentu robiły mi się same aktualizacje OTA, i miałem nadzieję, że w końcu ten problem sam się rozwiąże - że w końcu przyjdzie mi nowa aktualizacja, która to naprawi. Oczywiście już więcej aktualizacji nie było. Nie chciałem rezygnować z opcji rozwojowej, bo wiem, że nagrywanie rozmów było tylko w tej wersji - a bardzo mi się ta opcja przydaje. Nie chciało mi się też czyścić całego telefonu i instalować wszystkiego, przerzucać dane, tracić historię smsów i rozmów, a zamiast płatności telefonem używałem BLIKa. Jednak brak płatności telefonem był bardzo uciążliwy za granicą. Doszło do tego, że cały czas musiałem nosić swój stary, poprzedni telefon, którym mogłem płacić z Revoluta. Jednak postanowiłem w końcu zrobić z tym porządek. Mam zatem kilka pytań: - czy zmiana softu na nową wersję xiaomi.eu rozwiązuje ten problem, mimo odblokowanego bootloadera? - czy może obecna generacja wersji rozwojowej umożliwia płatności telefonem, czy musi to być jednak wersja stabilna? - czy dalej na stabilnej wersji nie ma nagrywania połączeń? - czy po zmianie softu na aktualną wersję rozwojową lub ewentualnie stabilną, będę miał znowu aktualizacje OTA? @Kacper Skrzypek Najbardziej liczę na Twoją pomoc, choć jeśli może pomóc ktoś inny, to również będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam serdecznie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 27 Share Posted July 27 (edited) tak na szybkiego zanim pan Kacper odpisze ... zrób update tej swojej wersji na najnowsza wersję rozwojowa ... nie stracisz żadnych danych i ustawień ... Twój model ma takową wersje ... jak to zrobisz wrzuć jeszcze najnowszego fixa dla płatności Googla - tzn. wersję z 22 maja ... odblokowany bootloader musi zostać (nie blokuj go w żadnym razie i nic tu nie kombinuj ... musi być open cały czas) płatności umożliwia i stabilna i rozwojowa - nie ma to znaczenia ... nagrywanie powinno być i na tej i na tej wersji ... chyba że były jakieś wersje Xiaomi eu bez tej funkcjonalność (tego nie wiem - tu może pan Kacper coś wrzuci info) ... ja nie korzystałem nigdy z wersji stable - zawsze tylko dev beta ... aktualizacje ota będą - tzn. możliwość pobrania romu w pliku ZIP z poziomu updatera w telefonie - wrzucasz to potem albo przez customowe twrp (o ile instalowales ...) albo w trybie fastboot przez kompa (wtedy zgrywasz ten pobrany rom na kompa i go rozpakowujesz - no i jedziesz dalej skryptem update ...) Edited July 27 by Master 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 27 Share Posted July 27 Godzinę temu, Master napisał(a): jak to zrobisz wrzuć jeszcze najnowszego fixa dla płatności Googla - tzn. wersję z 22 maja Tak tylko skoryguję - wrzucanie fixa nie jest konieczne, bo on jest już w ROM-ie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 27 Share Posted July 27 8 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Tak tylko skoryguję - wrzucanie fixa nie jest konieczne, bo on jest już w ROM-ie dobrze wiedzieć 🙃 to wszystkie romy już to mają? defaultowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czege Wara Posted July 27 Author Share Posted July 27 Dziękuję za obie odpowiedzi, Panowie! Muszę zrozumieć co one dokładnie znaczą i spróbuję to ogarnąć w ten sposób. Najwyżej wrócę z jakimś szczegółowym pytaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 27 Share Posted July 27 1 minutę temu, Master napisał(a): dobrze wiedzieć 🙃 to wszystkie romy już to mają? defaultowo? Chodzi mi głównie o to, że ten majowy fix jest w ROM-ach, które są wydane po tej dacie (czyli w ostatniej becie też). Jeśli się popsuje, no to dopiero wtedy będzie trzeba zaktualizować go do nowszej wersji (jak się pojawi). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 27 Share Posted July 27 Teraz, Czege Wara napisał(a): Dziękuję za obie odpowiedzi, Panowie! Muszę zrozumieć co one dokładnie znaczą i spróbuję to ogarnąć w ten sposób. Najwyżej wrócę z jakimś szczegółowym pytaniem. pewnie ... ogólnie pobierz sobie najnowsza rozwojowa na swój fon i zrób update tej wersji miui 14 która masz - powinno wszystko zaskoczyć jak trzeba ... w ostateczności jakby były jakieś problemy to postaw ja jako first install z format data - tylko wcześniej zrób sobie backupy ... 🙃 Teraz, Kacper Skrzypek napisał(a): Chodzi mi głównie o to, że ten majowy fix jest w ROM-ach, które są wydane po tej dacie (czyli w ostatniej becie też). Jeśli się popsuje, no to dopiero wtedy będzie trzeba zaktualizować go do nowszej wersji (jak się pojawi). jasna sprawa ... na razie działa ok ... dzisiaj robiłem płatność przez Googla zbliżeniowo i poszło be problemu ... zobaczymy jak długo google się od tego odczepi 🙃 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czege Wara Posted July 27 Author Share Posted July 27 (edited) Cytat zrób update tej swojej wersji na najnowsza wersję rozwojowa ... nie stracisz żadnych danych i ustawień Rozumiem, że nie mogę tego zrobić w ustawieniach telefonu, bo tu mam info, że to najnowsza wersja. Muszę pobrać nowy z miuipolska ? EDIT: Wiem, to głupie pytanie. Chciałem usunąć tego posta ale chyba się nie da Edited July 27 by Czege Wara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 27 Share Posted July 27 10 minut temu, Czege Wara napisał(a): Rozumiem, że nie mogę to zrobić w ustawieniach telefonu, bo tu mam info, że to najnowsza wersja. Muszę pobrać nowy z miuipolska ? Tak, z aktualizatora nie pójdzie, bo jeszcze działa na starym OTA, które już nie funkcjonuje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 27 Share Posted July 27 49 minut temu, Czege Wara napisał(a): Rozumiem, że nie mogę tego zrobić w ustawieniach telefonu, bo tu mam info, że to najnowsza wersja. Muszę pobrać nowy z miuipolska ? EDIT: Wiem, to głupie pytanie. Chciałem usunąć tego posta ale chyba się nie da foorecyzuir doprecyzuje co pisał pan Kacper - całkiem niedawno ota działa z innego serwera - i romy które były wydane wcześniej mają zaszyty nieaktualny link do plikow z romem ... stąd jeśli zrobisz update tej swojej wersji najnowsza rozwojowa lub stable - polecam rozwojowa - to wtedy link Ci się zaktualizuje i ota już zaskoczy jak trzeba 🙃 stąd nie masz żadnych powiadomień że jest nowsza wersja ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czege Wara Posted July 28 Author Share Posted July 28 Panowie, bardzo dziękuję za rady! Udało się! Jest nowa aktualizacja, system HyperOS, nie musiałem telefonu czyścić i ustawienia zostały po staremu, a do tego płacenie telefonem działa! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 28 Share Posted July 28 4 godziny temu, Czege Wara napisał(a): Panowie, bardzo dziękuję za rady! Udało się! Jest nowa aktualizacja, system HyperOS, nie musiałem telefonu czyścić i ustawienia zostały po staremu, a do tego płacenie telefonem działa! no i o to chodzilo panie Kolego 🙃 jakby byl jakis problem z platnosciami to sprawdz temat fixa googla - to wychodzi praktycznie nie biezaco ... wszystko zalezy od tego czy google zacznie przy tym mieszac - ekipa xiaomi eu reaguje blyskawicznie w temacie - o ile sa dostepne tzw. fingerprinty ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts