Skocz do zawartości

Xiaomi 14 Ultra - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.11.0.UNACNXM - Android 14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.11.0.UNACNXM dla telefonu Xiaomi 14 Ultra (nazwa kodowa aurora).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_AURORA_OS1.0.11.0.UNACNXM_14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, lyru332 napisał(a):

Jak to z tym Portfelem Google ? Działa bez problemów ?

działa ... na razie fix się sprawdza ... oczywiście do czasu aż google wsadzi w to swoje paluchy 🙃

Opublikowano
31 minut temu, lyru332 napisał(a):

Wg. Ciebie warto przejść z globala stable na xiaomi.eu ? ;)

wiesz ja już 3 lata na Xiaomi eu ... globala nigdy nie miałem ... w sumie na 14 pro to i nawet nie ma globala ... więc niejako jest się skazanym na Xiaomi eu 🙃 czy warto - pewnie że tak - zdecydowana większość załogantów z tego forum Ci to potwierdzi ... mało tego - mój następny fon też będzie od Xiaomi i zgadnij z jakiego systemu będę korzystać 🙃

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.06.2024 o 18:32, lyru332 napisał(a):

Wg. Ciebie warto przejść z globala stable na xiaomi.eu ?

Mając 14U nawet się nie zastanawiaj, masz 72 h na odblokowanie bootloadera, a później wrzucaj EU, Global na Xiaomi to jakaś pomyłka. Polecam jeszcze powywalać trochę dziwnego softu  przez np. ADB AppControl i telefon chodzi jak w zegarku.

Edytowane przez alonsoharris
Opublikowano
36 minut temu, alonsoharris napisał(a):

Mając 14U nawet się nie zastanawiaj, masz 72 h na odblokowanie bootloadera, a później wrzucaj EU, Global na Xiaomi to jakaś pomyłka. Polecam jeszcze powywalać trochę dziwnego softu  przez np. ADB AppControl i telefon chodzi jak w zegarku.

a te 72 h to skąd jest? zakładam że ultre tak samo się odblokowuje jak inne 14tki czyli "na lewo" 🙃 debloat oczywiście zawsze mile widziany ... ja od razu od tego zaczynam jak stawiam nowy system ... jest sporo śmiecia do wywalenia ...

Opublikowano
Teraz, Kacper Skrzypek napisał(a):

Z globalnej wersji ;)

tak ... właśnie miałem dodać w edycji 🙃 że tam inne zasady są niż w przypadku Chińczyków ... 

Opublikowano

Mam takie pytanko Zamówiłem telefon na TradingShenzhen już z odblokowanym BL i wgranym xiaomi.eu ale tak jakoś nie mam zaufania co do tego oprogramowania które wgrali a raczej do tego co mogli tam wgrać jeszcze. Może mam schiza ale chciałbym wgrać sam xiaomi.eu jaka jest wtedy procedura ?  

Nawet nie wiem czy jest tam TWRP czy rom był wgrywany przez fastboot tego nie wiem bo tel ma być jutro a czy jeśli wgram xiaomi.eu od nowa czy BL się nie zablokuje ?

Proszę o jakąś rade aby to miało ręce i nogi 

Opublikowano

tak uzupełnie jeszcze co pisał pan Kacper - jak podłączysz telefon uruchomiony w trybie fastboot do kompa to upewnij się że będzie widoczny w menadżerze urządzeń jako android bootloader interface - jeśli nie to nie ruszy Ci skrypt instalacji systemu ... w razie czego poszukaj sterowników ADB i wrzuć ... sama instalacja to w zasadzie moment ... zakładam że chcesz w ogóle wywalić ta ich instalacje - to tam tylko w zasadzie potwierdzasz że chcesz usunąć wszystkie dane no i czekasz aż instalator przerzuci i zapisze rom w fonie ... potem już kolejne wersje jedziesz skryptem update a nie tym od pierwszej instalacji ...

• Like 1
Opublikowano

@SanSalwero nie ma nic lepszego niż odblokowany od nich bootloader, tak kupiłem 13 Ultra od strzału wgrany rom EU od ekipy z tego forum i moja druga połowa jest bardzo zadowolona.

@Master kupiłem w promocji z foto kitem i ładowarką z MIUI Home i ledwo co przyszedł od razu podpiąłem i wyskoczył czas 72h czym bardzo radowało się moje serce, do tego dostałem od @Kacper Skrzypek wcześniej rom EU co jeszcze bardziej gęba mi się ucieszyła :) Obecnie w wersji 11 nie ma błędu z wyłączaniem mikro przy rozmowach, ale bar z wyszukiwaniem kontaktów zasłania górny kontakt i może być dla kogoś problemem przy wyszukiwaniu. Ogólnie to chyba do Xiaomi nie ma nić lepszego niż romy EU to jest majstersztyk. 

• Like 1
Opublikowano

"Ogólnie to chyba do Xiaomi nie ma nić lepszego niż romy EU to jest majstersztyk"

podpisuję się pod tym co napisałeś ręcami i nogyma 🙃 dla Ciebie do pełni szczęścia brakowałoby jeszcze chyba tylko romow dev beta ... pocieszeniem jest tu że niedługo zmienia się zasady ich wypuszczania ... nie będzie już wersji tygodniowych ... no ale dzięki temu będą miały więcej poprawek i nowej funkcjonalności ... Xiaomi eu robi świetną robotę i tylko trzymać kciuki żeby nie zabrakło sił i chęci ... ja znowu przejdę na Xiaomi i to nie dlatego że robią świetny sprzęt (choć to tez ma znaczenie - nie mają specjalnie czego się wstydzić ...) ale właśnie z powodu tego supportu od ekipy Xiaomi eu i tego że w jakimś sensie wszyscy bierzemy udział w tym żeby to community się rozwijało ...

• Like 1
Opublikowano

No tak, muszę powiedzieć, że jest o wiele przyjemniejszy w użytkowaniu niż global. Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach, bo na pierwszy rzut oka tych różnic tak nie widać :) no i muszę powiedzieć że całkiem spoko wszystko działa, trochę powiadomienia może z apki Gmail niezbyt się często pojawiają i słabo działa sprawdzanie nowych wiadomości (chodzi o niska częstotliwość) ale poza tym jest naprawdę dobrze :)

Opublikowano (edytowane)

no z tym Gmailem to już różnie było ... pamiętam że niedawno jakaś aktualizacja tej apki była i zaczęły wskakiwać powiadomienia ale teraz chyba znowu jest słabo ... bo weszła kolejna aktualizacja 🙃 mieszają równo chłopaki ... w zasadzie Gmail to jedyna apka z którą mam problemy ... ale i mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza bo praktycznie z tego nie korzystam 🙃 też wyłączyłem Gmaila z autostartu i nie blokowałem go w pamięci to może to powoduje że nie ma powiadomień? trudno mi powiedzieć ... przy okazji sprawdzę nawet dla własnej ciekawości ...

na tą chwilę wygląda że Gmail jest dead ... włączyłem mu autostart i wyłączyłem oszczędzanie baterii - wysłałem kilka maili na niego z innej skrzynki i zero powiadomień ... może za jakiś czas znowu będzie update tej apki to coś ruszy w temacie 🙃 

@alonsoharris zakładam że piszesz o tym pasku co widać na zrzucie ekranu? u mnie na becie jest ok ... tak mi się przynajmniej wydaje ... co prawda to 14 pro ale ekran i kamerka przednia jest dokładnie ta sama co w ultra ... więc teoretycznie ułożenie funkcjonalności w dialerze też powinno być takie same ...

Screenshot_2024-06-04-22-42-58-965_com.android.contacts.jpg

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano

Instalowałem już kilka razy xiaomi.eu więc coś tam wiem tylko że teraz to nowa sytuacja bo niby oni wgrali ale jakoś tam nie mam zaufania Czyli postępuje tak jakby to była pierwsza instalacja romu ?

Czy przed wgraniem nie musze jakoś wyczyścić telefonu jakaś komendą z tego co już tam zainstalowali ?

Opublikowano
14 minut temu, SanSalwero napisał(a):

Instalowałem już kilka razy xiaomi.eu więc coś tam wiem tylko że teraz to nowa sytuacja bo niby oni wgrali ale jakoś tam nie mam zaufania Czyli postępuje tak jakby to była pierwsza instalacja romu ?

Czy przed wgraniem nie musze jakoś wyczyścić telefonu jakaś komendą z tego co już tam zainstalowali ?

podejrzewam że oni wygrali normalnie - tzn. pobrali tak samo jak my z serwera sourceforge ... 🙃 sprzedają tego dużo tez na Europę i wątpię że chciałoby im się bawić w jakieś dziwne akcje ... to poważny sklep ... ale oczywiście możesz sam to wrzucić - tak - postępujesz jak przy pierwszej instalacji ... nie musisz czyścić bo wybierając skrypt clear / clean all with format masz to już zrobione - tzn będzie full wipe data ... nawet jakby tam siedział jakiś śmieć to się go pozbędziesz ...

Opublikowano

Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc, już zainstalowałem i wszystko śmiga. Widzę też że wyszła wersja OS1.0.12.0.UNACNXM, jeśli chce zaktualizować do tej wersji uruchamiam uptade_rom.bat ?