Skocz do zawartości
  • 0

[HyperOS] instalacja aplikacji z plików APK

Pytanie

Opublikowano

Walczę z konfiguracją nowego Xiaomi 14 - chciałem zainstalować wcześniejszą wersję aplikacji Mi Mover - pobrałem plik APK z ApkMirror ale przy próbie uruchomienia dostaję komunikat że nie można instalować aplikacji z nieznanych źródeł.
W Xiaomi Mi9 jest podobnie, ale przy uruchomieniu jakiego pliku APK przez systemową aplikację "Pliki" można potwierdzić że chcesz instalować mimo to - niestety w Xiaomi 14 nic to nie pomaga.

Jak się w HyperOS teraz instaluje aplikacje z plików APK?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

możliwe że trzeba to robić jakimś alternatywnym managerem ... uprawnienia do instalacji z nieznanych źródeł można nadać ale to chyba nie przejdzie w przypadku apek systemowych ... popatrzę w wolnej chwili w necie może jakieś info się trafi albo może tu ktoś coś doradzi 🙃

tak na szybkiego to może da się przez tego managera ...

https://mixplorer.en.uptodown.com/android

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, Master napisał(a):

ale to chyba nie przejdzie w przypadku apek systemowych

Faktycznie sprawa dotyczy apek systemowych, bo inna aplikacja instaluje się z pliku APK dokładnie tak samo jak na Mi 9SE, czyli informuje że to aplikacja z nieznanego źródła i trzeba potwierdzić instalację.

• 0
Opublikowano

Pytanie w jakim browser-ze, apce to sciagasz. Wejdź w ustawienia i wyszukujesz - Instalowanie nieznanych aplikacji - tam na liście znajdź tą apke i zezwól. Inna rzecz że kiedyś jeszcze za andka 11,12,13 trzeba było zainstalować- Google package installer A(wersja andka) na danego andka bo inaczej niektóre apki wywalały błąd. Nie śledziłem tematu na andku 14. 

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, pawelt napisał(a):

Pytanie w jakim browser-ze, apce to sciagasz. Wejdź w ustawienia i wyszukujesz - Instalowanie nieznanych aplikacji

Ściągam przez Firefoxa, Chroma lub domyślną przeglądarkę - próbuję instalować przez Total Commandera, MiXplorer lub wewnętrzny manager plików.
Nie widzę tej opcji o której piszesz - ale to nie jest kwestia "aplikacji z nieznanego źródła", bo inne apki (nawet modowane) da się zainstalować, tylko kwestia "aplikacji systemowych" (Mi Mover teoretycznie jest aplikacją systemową), których system nie pozwala tak aktualizować.

Już nie mam siły - przy tańszych telefonach (np. transfer z Redmi 4x na Redmi Note 11) całe przeniesienie danych odbywało się bez problemu, a teraz chcę przenieść nie tylko pliki typu zdjęcia/muzyka ale też SMSy/MMSy ale też rejestr połączeń i kicha... Mi Mover (czyli aplikacja od Xiaomi) nie może utrzymać połączenia pomiędzy Xiaomi Mi9 SE (z xiaomi.eu) i Xiaomi 14 (z xiaomi.eu) 😡

• 0
Opublikowano

Do przeniesienia sms i rejestru połączeń możesz użyć konta xiaomi i chmury lub aplikacji ze screen poniżej.

Robi to bardzo szybko i bezproblemowo.

MiMover niestety ma jakieś problemy co wersja androida. Lepiej to przechodzi przy korzystaniu z googlowego "przenieś na drugie urządzenie"

Screenshot_2024-05-19-18-18-41-681_com.android.vending.thumb.png.29c462db47b4ac90abe25d893aed98a0.png

• 0
Opublikowano
29 minut temu, grzegorz.lki napisał(a):

Lepiej to przechodzi przy korzystaniu z googlowego "przenieś na drugie urządzenie"

U mnie google przenosi tylko kilkadziesiąt/kilkaset pozycji z początku historii połączeń (z 2017r.) a do tego po takim przenoszeniu nowy telefon wywala błąd "Uprawnienia wciąż przestaje działać"

wątek -> [Xiaomi 14 / HyperOS] problem z przeniesieniem danych ze starego telefonu

• 0
Opublikowano

Aaa to chodzi tylko o to nie próbowałeś zrobić ręcznej kopii w ustawieniach - o komórce - kopia i przywracanie. Robisz kopię elementów które chcesz skopiować wyjmujesz z folderu miui - all backup i wrzucasz na drugiego fona i przywracasz jak wyżej. Jak dla mnie najpewniejsza kopia ważne jest że możesz tworzyć kopie tylko wybranych elementów . Niektórych apek nie przywróci w całości ale reszta nie powinna wywalić błędów. 

Screenshot_2024-05-21-00-17-16-654_com_miui.backup.thumb.jpg.08bf8e45d8d771ea185e8c2a4b98c433.jpg

Screenshot_2024-05-21-00-17-22-190_com.miui.backup.jpg