Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zainstalowany ROM MiuPolska 5.9.2.

Czy w romie zablokowane są prawa zapisu na zewnętrznej karcie SD przez inne aplikacje niz wbudowane?

Przykładowo Total Commander nie może usunąć plików z karty zwenętrznej, Locus każe zapisywać mapy w pamięci wewnętrznej.

Da się jakoś odblokować?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Wiem, że jestem jak dziecko we mgle, ale MIUI to dla mne nowość.

Myślałem o tym, że to w panelu sie ustawia, ale...

Wchodze w plikację "Panel sterowania", dalej "uprawnienia", raz jeszcze "uprawnienia" i mam liste aplikacji.

Klikam przykładowo w Locus, mam listę uprawnień, tylko żadne nie jest związane z lokalizacją plików czy dostępem do zewnętrznej karty SD.

Opublikowano

Musisz nadać uprawnienia do roota dla danej aplikacji (panel-uprawnienia-dostęp do root) , chociaż widzę że na miui ten root nie do końca działa jak root na innych telefonach. Np apką autostarts nie mogę wyłączyć aplikacji uruchamianych z systemem. Cały czas pisze że nie ma uprawnień pomimo ich nadania

Opublikowano

W "panel-uprawnienia-dostęp do root" mam tylko te aplikacje, które o roota poprosiły, np. Titanium Backup (chociaż on akurat nie działa w ogóle - przy odtwarazniu aplikacji z backupów zawiesza się na oknie instalowania aplikacji). Mam też Total Commander z nadanym rootem, ale mimo to nie jest on w stanie ani usuwać ani dodawać zawartości zewn. karty SD.

Z drugiej strony taki np. Locus, który powinien mieć mapy na karcie zewnętrznej (ale nie moze ich tam mieć, bo nie ma paraw do zapisu na karci SD) o roota nie prosi.

Opublikowano

a no to u mnie zarówno TC jak i TB działają bez zarzutu - TC usuwa pliki a z backupu TB  odtworzyłem wszystkie programy z poprzedniego telefonu.

Ale już taki SD Maid ciągle wyjeżdża z takim komunikatem

nE5aw8Hl.png?1

Opublikowano

Hmm, dziwnie to.

Wypada chyba poczekać na kolejną wersję miui?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Zdarzyło się, że dwukrotnie resetowałem telefon. Total Commander nagle po tym zapisuje i usuwa pliki na karcie zewnętrznej.

Opublikowano

Zdarzyło się, że dwukrotnie resetowałem telefon. Total Commander nagle po tym zapisuje i usuwa pliki na karcie zewnętrznej.

A dzisiaj TCMD juz nie ma prawa do zapisu na karcie SD.

Opublikowano

instalowałeś system od nowa z wipem?

Nie, przez aplikację "aktualicaje" zaktualizowałem od razu po wyjęciu z pudełka wersję 5.9.2.

Przed chwilą dosłownie w ten sam sposób zainstalowałem 5.8.27 i wygląda na to, ze problemu nie ma - TCMD bez szemrania usunął pliki, Titanium pozwala wybrac lokalizację kopii zapasowych na karcie zewnętrznej, Locus nawet nie pyta o lokalizację map - od razu wskazuje na kartę pamięci.

Opublikowano (edytowane)

mimo wszystko zrobiłbym full wipe, a jeśli nie masz TWRP to resetowanie do ustawień fabrycznych i ponowna instalacja systemu

Za szybko się ucieszyłem - po jakimś czasie znowu brak praw.

Następnie zrobiłem jak napisałeś - nie mam TWRP (link do instrukcji instalacji, który jest gdzieś na forum zdaje się nie działa) - zresetowałem do ustawień fabrycznych. Czy wystarczy reset czy jednak zainstalować 5.9.2?

Poczekam dwa dni, zobaczę jak będzie i dopiero wtedy się podzielę ewentualną radością. Ale zdaje się, że będzie to samo - przy pierwszej próbie usunięcia pliku przez TCMD pojawia się komunikat, że Android 5 chroni zawartośc karty pamięci, niby plik zostaje usunięty i kolejne operacje są wykonywane, ale wcześniej też tak było i po jakimś czasie znowu był brak praw.

Edytowane przez Marcin73
Opublikowano (edytowane)

co do TWRP

ściągamy np total commandera lub innego root explorera i nadajemy mu prawa roota

Panel sterowania - uprawnienia - dostęp do root

W total commanderze wchodzimy w katalog systemowy i usuwamy plik recovery-from-boot.p który jest odpowiedzialny za automatyczny powrót recovery do mirecovery

pobieramy TWRP stąd

https://mega.nz/#!k0UWCBbT!SldsI01mF3IdTlOTHHGCAq20u2QBNunPWhPrgp_x7f4

zmieniamy jego nazwę na update.zip i umieszczamy w katalogu głównym telefonu (nie na karcie pamięci)

wchodzimy do aktualizacji

zainstaluj aktualizację i wskazujemy nasz plik

telefon uruchomi się w mirecovery i zacznie instalować twrp (być może jeszcze raz trzeba będzie potwierdzić instalację update.zip)

co do ponownej instalacji systemu to w faq miui piszą żeby po resecie zainstalować jeszcze raz

Ale zdaje się, że będzie to samo - przy pierwszej próbie usunięcia pliku przez TCMD pojawia się komunikat, że Android 5 chroni zawartośc karty pamięci,

mam to samo i póki co działa Edytowane przez hcboria
Opublikowano (edytowane)

co do TWRP

...

mam to samo i póki co działa

Serdeczne dzięki. Poczekam jeszcze. Jeśli wciąż będzie problem - zainstaluję TWRP, zrobię full wipe, zainstaluję ROM raz jeszcze.

Serdeczne dzięki. Poczekam jeszcze. Jeśli wciąż będzie problem - zainstaluję TWRP, zrobię full wipe, zainstaluję ROM raz jeszcze.

Po godzinie znowu brak uprawnień do zapisu.

Zainstalowałem kilka aplikacji z Google Play - zastanawiam się czy któras znich niewywołuje problemu? Chociaz czuję, że to wątpliwy trop.

TWRP nie udało się zainstalować - mirecovery krzyczy, że błąd.

Zrobiłem wipe za pomocą mirecovery, zainstalowałem ROM od nowa - od dzień dobry brak uprawnień.

I żeby było śmieszniej, teraz, po kolejnym zreinstalowaniu moge utworzyć nowy katalog, ale nie mogę usunąć.

Czy może ktoś potwierdzić podobne problemy bądź ich brak?

Edytowane przez Marcin73
Opublikowano (edytowane)

Z katalogami mam to samo ;) zawartość się kasuje katalog zostaje. Sprawdziłem teraz titanium backup bo chciałem przywrócić jedną apkę i nie przywraca. Na poprzedniej wersji systemu nie było z tym problemu. Próbowałeś zainstalować 5.8.27? Jakby co to mam go tutaj
https://mega.nz/#!owEj3JQK!S7pqFmbmXUaj-DJRHwpuLKb79_Tk5l5LR_6yNRW8z00

Hehe żeby było śmieszniej TB nie chce teraz zrobić kopii zapasowych. Ja chyba wrócę do 5.8.27

po edycie
wróciłem na 5.8.27 i większość rzeczy zaczęła działąć normalnie - poza przywracaniem kopii z TB, co jest o tyle dziwne, że po otrzymaniu telefonu wszystko przywróciłem właśnie poprzez titanium backup

Edytowane przez hcboria
Opublikowano

Z katalogami mam to samo ;) zawartość się kasuje katalog zostaje. Sprawdziłem teraz titanium backup bo chciałem przywrócić jedną apkę i nie przywraca. Na poprzedniej wersji systemu nie było z tym problemu. Próbowałeś zainstalować 5.8.27? Jakby co to mam go tutaj

https://mega.nz/#!owEj3JQK!S7pqFmbmXUaj-DJRHwpuLKb79_Tk5l5LR_6yNRW8z00

Hehe żeby było śmieszniej TB nie chce teraz zrobić kopii zapasowych. Ja chyba wrócę do 5.8.27

po edycie

wróciłem na 5.8.27 i większość rzeczy zaczęła działąć normalnie - poza przywracaniem kopii z TB, co jest o tyle dziwne, że po otrzymaniu telefonu wszystko przywróciłem właśnie poprzez titanium backup

Na 5.8.27 jest to samo.

Spróbowałem z edycją platform.xml wg przepisu tutaj: http://technofaq.org/posts/2014/04/fixing-external-sd-card-write-issue-on-android-kitkat/

Skończyło się ucegleniem i nie wiem co teraz zrobić. TWRP nie mam, PC nie widzi pamięci telefonu.

Opublikowano

Zajęło mi 7 godzin. Udało się wgrać TWRP przez ADB, podmienić przez TWRP plik platform.xml i za 10 może razem zainstalować 5.9.11.

Na razie TCMD zapis/usuwanie działa. Poprawione w tej wersji ustawienie tapety - w poprzedniej nie dało się zmienić.

Opublikowano (edytowane)

Wersja 5.9.11 chyba rozwiązała ten problem.

Poza tym bateria wyraźnie lepiej trzyma na tej wersji.

Za to znowu jest problem z tapetami.

Edytowane przez Marcin73
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli karta jest widoczna jako napęd w komputerze to przestaje być dostępna z poziomu telefonu.

Edytowane przez pavel
Opublikowano (edytowane)

ta a ja mam zainstalowane stery i sie okazuje ze tyko pod jednym portem usb mi wykrywa telefon  xD pod reszta ze uszkodzony a mi pc suite nie laczy wogole :D

poczyściłbym sterowniki które zostały po poprzednich telefonach, ten programik pokazuje wszystkie stery, używane i nie http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html

i jeszcze raz zainstalował ADB Interface oraz Composite ADB Interface

Edytowane przez hcboria
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

również miałem ten sam problem co opisywany tutaj
programem SolidExplorer nie mogłem się dobrać do karty SD

XRN2 z MiuiPolska 15.10.29

poszperałem więc i znalazłem rozwiązanie które zadziało
http://en.miui.com/thread-100294-1-1.html

w SolidExplorerze znalazłem wspomniany plik platform.xml
i spróbowałem go wyedytować we wbudowany w Solida edytor
bez powodzenia - jednak ta akcja spowodowała pojawienie się
Solida w panelu uprawnień do roota. edycja po przydzieleniu roota
poszła już bez problemu. po edycji restart telefonu i wszystko śmiga.

Opublikowano

Znalazłem ostatnio coś takiego:

http://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s5/486685-does-lollipop-5-0-fix-issue-sd.html#post4206470

Wypróbowałem kilka programów do przenoszenia danych i tylko file manager od Asusa daje rade bez problemu przenosić do karty SD

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asus.filemanager&hl=pl

Znalazłem też informacje (choć nie pamiętam gdzie) że u niektórych da się to obejść zmieniając nazwę karty SD na komputerze z domyślnej ba jakąkolwiek inna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...