Marcin73 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Mam zainstalowany ROM MiuPolska 5.9.2. Czy w romie zablokowane są prawa zapisu na zewnętrznej karcie SD przez inne aplikacje niz wbudowane? Przykładowo Total Commander nie może usunąć plików z karty zwenętrznej, Locus każe zapisywać mapy w pamięci wewnętrznej. Da się jakoś odblokować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Nadaj odpowiednie uprawnienia dla każdej aplikacji w Panelu Sterowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Dzięki za odpowiedź. Wiem, że jestem jak dziecko we mgle, ale MIUI to dla mne nowość. Myślałem o tym, że to w panelu sie ustawia, ale... Wchodze w plikację "Panel sterowania", dalej "uprawnienia", raz jeszcze "uprawnienia" i mam liste aplikacji. Klikam przykładowo w Locus, mam listę uprawnień, tylko żadne nie jest związane z lokalizacją plików czy dostępem do zewnętrznej karty SD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Musisz nadać uprawnienia do roota dla danej aplikacji (panel-uprawnienia-dostęp do root) , chociaż widzę że na miui ten root nie do końca działa jak root na innych telefonach. Np apką autostarts nie mogę wyłączyć aplikacji uruchamianych z systemem. Cały czas pisze że nie ma uprawnień pomimo ich nadania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 W "panel-uprawnienia-dostęp do root" mam tylko te aplikacje, które o roota poprosiły, np. Titanium Backup (chociaż on akurat nie działa w ogóle - przy odtwarazniu aplikacji z backupów zawiesza się na oknie instalowania aplikacji). Mam też Total Commander z nadanym rootem, ale mimo to nie jest on w stanie ani usuwać ani dodawać zawartości zewn. karty SD. Z drugiej strony taki np. Locus, który powinien mieć mapy na karcie zewnętrznej (ale nie moze ich tam mieć, bo nie ma paraw do zapisu na karci SD) o roota nie prosi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 a no to u mnie zarówno TC jak i TB działają bez zarzutu - TC usuwa pliki a z backupu TB odtworzyłem wszystkie programy z poprzedniego telefonu.Ale już taki SD Maid ciągle wyjeżdża z takim komunikatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Hmm, dziwnie to. Wypada chyba poczekać na kolejną wersję miui? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Hmm, dziwnie to. Wypada chyba poczekać na kolejną wersję miui? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Zdarzyło się, że dwukrotnie resetowałem telefon. Total Commander nagle po tym zapisuje i usuwa pliki na karcie zewnętrznej. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 Zdarzyło się, że dwukrotnie resetowałem telefon. Total Commander nagle po tym zapisuje i usuwa pliki na karcie zewnętrznej. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka A dzisiaj TCMD juz nie ma prawa do zapisu na karcie SD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 A dzisiaj TCMD juz nie ma prawa do zapisu na karcie SD.instalowałeś system od nowa z wipem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 instalowałeś system od nowa z wipem? Nie, przez aplikację "aktualicaje" zaktualizowałem od razu po wyjęciu z pudełka wersję 5.9.2. Przed chwilą dosłownie w ten sam sposób zainstalowałem 5.8.27 i wygląda na to, ze problemu nie ma - TCMD bez szemrania usunął pliki, Titanium pozwala wybrac lokalizację kopii zapasowych na karcie zewnętrznej, Locus nawet nie pyta o lokalizację map - od razu wskazuje na kartę pamięci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 mimo wszystko zrobiłbym full wipe, a jeśli nie masz TWRP to resetowanie do ustawień fabrycznych i ponowna instalacja systemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 (edited) mimo wszystko zrobiłbym full wipe, a jeśli nie masz TWRP to resetowanie do ustawień fabrycznych i ponowna instalacja systemu Za szybko się ucieszyłem - po jakimś czasie znowu brak praw. Następnie zrobiłem jak napisałeś - nie mam TWRP (link do instrukcji instalacji, który jest gdzieś na forum zdaje się nie działa) - zresetowałem do ustawień fabrycznych. Czy wystarczy reset czy jednak zainstalować 5.9.2? Poczekam dwa dni, zobaczę jak będzie i dopiero wtedy się podzielę ewentualną radością. Ale zdaje się, że będzie to samo - przy pierwszej próbie usunięcia pliku przez TCMD pojawia się komunikat, że Android 5 chroni zawartośc karty pamięci, niby plik zostaje usunięty i kolejne operacje są wykonywane, ale wcześniej też tak było i po jakimś czasie znowu był brak praw. Edited September 10, 2015 by Marcin73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 (edited) co do TWRPściągamy np total commandera lub innego root explorera i nadajemy mu prawa rootaPanel sterowania - uprawnienia - dostęp do rootW total commanderze wchodzimy w katalog systemowy i usuwamy plik recovery-from-boot.p który jest odpowiedzialny za automatyczny powrót recovery do mirecoverypobieramy TWRP stądhttps://mega.nz/#!k0UWCBbT!SldsI01mF3IdTlOTHHGCAq20u2QBNunPWhPrgp_x7f4zmieniamy jego nazwę na update.zip i umieszczamy w katalogu głównym telefonu (nie na karcie pamięci)wchodzimy do aktualizacjizainstaluj aktualizację i wskazujemy nasz pliktelefon uruchomi się w mirecovery i zacznie instalować twrp (być może jeszcze raz trzeba będzie potwierdzić instalację update.zip)co do ponownej instalacji systemu to w faq miui piszą żeby po resecie zainstalować jeszcze raz Ale zdaje się, że będzie to samo - przy pierwszej próbie usunięcia pliku przez TCMD pojawia się komunikat, że Android 5 chroni zawartośc karty pamięci,mam to samo i póki co działa Edited September 10, 2015 by hcboria Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 (edited) co do TWRP ... mam to samo i póki co działa Serdeczne dzięki. Poczekam jeszcze. Jeśli wciąż będzie problem - zainstaluję TWRP, zrobię full wipe, zainstaluję ROM raz jeszcze. Serdeczne dzięki. Poczekam jeszcze. Jeśli wciąż będzie problem - zainstaluję TWRP, zrobię full wipe, zainstaluję ROM raz jeszcze. Po godzinie znowu brak uprawnień do zapisu. Zainstalowałem kilka aplikacji z Google Play - zastanawiam się czy któras znich niewywołuje problemu? Chociaz czuję, że to wątpliwy trop. TWRP nie udało się zainstalować - mirecovery krzyczy, że błąd. Zrobiłem wipe za pomocą mirecovery, zainstalowałem ROM od nowa - od dzień dobry brak uprawnień. I żeby było śmieszniej, teraz, po kolejnym zreinstalowaniu moge utworzyć nowy katalog, ale nie mogę usunąć. Czy może ktoś potwierdzić podobne problemy bądź ich brak? Edited September 10, 2015 by Marcin73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 (edited) Z katalogami mam to samo zawartość się kasuje katalog zostaje. Sprawdziłem teraz titanium backup bo chciałem przywrócić jedną apkę i nie przywraca. Na poprzedniej wersji systemu nie było z tym problemu. Próbowałeś zainstalować 5.8.27? Jakby co to mam go tutajhttps://mega.nz/#!owEj3JQK!S7pqFmbmXUaj-DJRHwpuLKb79_Tk5l5LR_6yNRW8z00 Hehe żeby było śmieszniej TB nie chce teraz zrobić kopii zapasowych. Ja chyba wrócę do 5.8.27po edycie wróciłem na 5.8.27 i większość rzeczy zaczęła działąć normalnie - poza przywracaniem kopii z TB, co jest o tyle dziwne, że po otrzymaniu telefonu wszystko przywróciłem właśnie poprzez titanium backup Edited September 11, 2015 by hcboria Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Z katalogami mam to samo zawartość się kasuje katalog zostaje. Sprawdziłem teraz titanium backup bo chciałem przywrócić jedną apkę i nie przywraca. Na poprzedniej wersji systemu nie było z tym problemu. Próbowałeś zainstalować 5.8.27? Jakby co to mam go tutajhttps://mega.nz/#!owEj3JQK!S7pqFmbmXUaj-DJRHwpuLKb79_Tk5l5LR_6yNRW8z00 Hehe żeby było śmieszniej TB nie chce teraz zrobić kopii zapasowych. Ja chyba wrócę do 5.8.27po edycie wróciłem na 5.8.27 i większość rzeczy zaczęła działąć normalnie - poza przywracaniem kopii z TB, co jest o tyle dziwne, że po otrzymaniu telefonu wszystko przywróciłem właśnie poprzez titanium backup Na 5.8.27 jest to samo. Spróbowałem z edycją platform.xml wg przepisu tutaj: http://technofaq.org/posts/2014/04/fixing-external-sd-card-write-issue-on-android-kitkat/ Skończyło się ucegleniem i nie wiem co teraz zrobić. TWRP nie mam, PC nie widzi pamięci telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Na 5.8.27 jest to samo.Spróbowałem z edycją platform.xml wg przepisu tutaj: http://technofaq.org/posts/2014/04/fixing-external-sd-card-write-issue-on-android-kitkat/Skończyło się ucegleniem i nie wiem co teraz zrobić. TWRP nie mam, PC nie widzi pamięci telefonu.oj to sorry ale z tym to nie pomogę, musisz się zapewne pobawić sp flash toolsem Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Tu poczytajcie http://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s5/486685-does-lollipop-5-0-fix-issue-sd.html#post4206470 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Zajęło mi 7 godzin. Udało się wgrać TWRP przez ADB, podmienić przez TWRP plik platform.xml i za 10 może razem zainstalować 5.9.11. Na razie TCMD zapis/usuwanie działa. Poprawione w tej wersji ustawienie tapety - w poprzedniej nie dało się zmienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kleryk88 Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 U mnie też nie mogę korzystać z SD jak koledzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin73 Posted September 12, 2015 Author Share Posted September 12, 2015 (edited) Wersja 5.9.11 chyba rozwiązała ten problem. Poza tym bateria wyraźnie lepiej trzyma na tej wersji. Za to znowu jest problem z tapetami. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edited September 12, 2015 by Marcin73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavel Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 (edited) Jeżeli karta jest widoczna jako napęd w komputerze to przestaje być dostępna z poziomu telefonu. Edited September 14, 2015 by pavel Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 nie, byla widzoczna ale zapis byl niemozliwy na karcie jak i w pamiecie telefonu Gravisowi z telchina pomogło zainstalowanie sterów http://telchina.pl/xiaomi-redmi-note-2-t20767-312.html#p204738 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 (edited) ta a ja mam zainstalowane stery i sie okazuje ze tyko pod jednym portem usb mi wykrywa telefon xD pod reszta ze uszkodzony a mi pc suite nie laczy wogole poczyściłbym sterowniki które zostały po poprzednich telefonach, ten programik pokazuje wszystkie stery, używane i nie http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html i jeszcze raz zainstalował ADB Interface oraz Composite ADB Interface Edited September 15, 2015 by hcboria Link to comment Share on other sites More sharing options...
emge74 Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 również miałem ten sam problem co opisywany tutaj programem SolidExplorer nie mogłem się dobrać do karty SD XRN2 z MiuiPolska 15.10.29 poszperałem więc i znalazłem rozwiązanie które zadziałohttp://en.miui.com/thread-100294-1-1.html w SolidExplorerze znalazłem wspomniany plik platform.xml i spróbowałem go wyedytować we wbudowany w Solida edytor bez powodzenia - jednak ta akcja spowodowała pojawienie się Solida w panelu uprawnień do roota. edycja po przydzieleniu roota poszła już bez problemu. po edycji restart telefonu i wszystko śmiga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted January 1, 2016 Share Posted January 1, 2016 Znalazłem ostatnio coś takiego: http://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s5/486685-does-lollipop-5-0-fix-issue-sd.html#post4206470 Wypróbowałem kilka programów do przenoszenia danych i tylko file manager od Asusa daje rade bez problemu przenosić do karty SD https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asus.filemanager&hl=pl Znalazłem też informacje (choć nie pamiętam gdzie) że u niektórych da się to obejść zmieniając nazwę karty SD na komputerze z domyślnej ba jakąkolwiek inna. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts