Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[Telefon znów się rozładował bez powodu, tym razem przy około 70%, jutro trafia do serwisu]

Witajcie.

Od prawie 3 lat jestem w posiadaniu Xioami Mi 11 Lite 5G

Przez te lata nie było z nim większych problemów, po za tym że przycisk Power przestał działać po pół roku, ale ta usterka została naprawiona dwa tygodnie temu. I dziś gdy klasycznie podładowałam telefon do 95% i poszłam kończyć swoją poranną rutynę, to gdy chciałam zobaczyć która jest godzina, telefon nie chciał się uruchomić, początkowo uznałam że się zaktualizował bez mojej wiedzy, lub przypadkiem w pół śnie włączyłam aktualizację. Ale po ponownym uruchomieniu pokazało mi że telefon ma 1% baterii. Spanikowana podłączyłam go do prądu, i w 20 min naładował się do 100%, po prostu na moich oczach stan baterii zaczął skakać, z 12 na 24, potem na 50 itd. kiedy telefon się ładował sprawdziłam co "zużyło" nagle tyle baterii, niby był to system.

Telefon po porannym wybryku, do końca dnia działał normalnie, jak zawsze.

Zaznaczę że dwa tygodnie temu telefon był w serwisie aby w końcu naprawić przycisk power oraz przyciski odpowiadające za głośność, przy okazji mieli sprawdzić stan baterii i powiedziano że jest z nią wszystko okej.

Zdjęcie wykonane telefonem zapasowym f7d254ec-6a69-4a8a-aedb-48ce4ee60938photo.thumb.jpeg.336bb07904ece90766d5dcd05c9bea43.jpeg

Edytowane przez JargiłoPaulina
Update historii co się dalej dzieje
Opublikowano

możesz napisać do @Acid bo to fachowiec od takich tematów - wyślij mu link do tego wątku żeby nie pisać dwa razy ... system to zawsze pokazuje jak telefon jest wygaszony czy jest po podłączeniu do ładowania ... dopiero potem wskakują statystyki innych procesów czy sprzętowe (typu ekran)

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, Master napisał(a):

możesz napisać do @Acid bo to fachowiec od takich tematów - wyślij mu link do tego wątku żeby nie pisać dwa razy ... system to zawsze pokazuje jak telefon jest wygaszony czy jest po podłączeniu do ładowania ... dopiero potem wskakują statystyki innych procesów czy sprzętowe (typu ekran)

Dziękuję za pomoc

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, JargiłoPaulina napisał(a):

Dziękuję za pomoc

no problem ... też miałem mi 11 (ten zwykły)  - ale nigdy takiego problemu ... ogólnie baterie mają takie specjalne chipy które odpowiadają za proces ładowania i kontrolują stan ogniw ... tylko nie wiem czy to jest integrowane w samej baterii czy na płycie głównej i w ogóle czy jest możliwość ich sprawdzenia / wymiany ... jeśli są z baterią to mały problem ale i tak trzeba to załatwiać przez serwis bo samodzielne zdjęcie / odklejenie obudowy to koszmar ... raz to przerabiałem w Samsungu S6 edge i nigdy więcej 🙃 aż tęskni człek za tymi czasami że można było bezproblemowo zmienić baterię ... pozdrawiam i życzę powodzenia ...

Edytowane przez Master
  • Thanks 1
  • JargiłoPaulina zmienił(a) tytuł na Bateria z 95% do 1% w 7 min - [Update]