Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ostatniej bytności za granicą przyszła faktura za telefon i niemiła niespodzianka: ponad 50zł naliczono za transfer danych. Sprawdziłem billingi i było ponad dwadzieścia połączeń po 1kB w zupełnie losowych godzinach. Każde staryfikowane jako 100kB po 2.70zł.

Oczywiście transfer danych miałem w telefonie wyłączony. Zrobiłem eksperyment i wczoraj rano też wyłączyłem transfer i WiFi na wszelki wypadek też - do dziś żadnego połączenia. Wygląda że robi tak tylko w roamingu.

Dzwoniłem do Playa oczywiście nic nie pomogli, umywają ręce, wina telefonu (zresztą z tym się mogę zgodzić).

Pytanie: co tak bardzo chce się połączyć z siecią że ignoruje wyłączoną transmisję danych (albo może samo sobie włącza na chwilę)? Czy może to być synchronizacja?

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki jak na przyszłość uniknąć takich przypadków.

--

Pozdrawiam,

Mirek

Opublikowano

Może włączona opcja Roaming danych? Tamto jest lista aplikacji z wyjątkami. Może tam np pogoda ma pozwolenie albo poczta.

Wysłano z MI Note

Opublikowano (edytowane)

ja w wakacje kiedy córka była2 tygodnie  za granicą zainstalowalem Whatsapp by pogadać raz na jakis czas.Potem zapomniałem i nie uzywałem.Przypomnial mi o tym Play przysyłając obciążenie za internet tak jak wyżej,po 100kB wiele połaczeń.jako że nie mam wykupionego internetu,sieć naliczała mi to jako usługe dodatkową po 10zł miesiecznie.Wywaliłem aplikacje i koniec z naliczonymi pakietami.

Może kolega ma tak samo ze jakaś aplikacja nabija transfer chociaż z niej nie korzysta.Warto zastanowić sie czy nie instalowne było cos co korzysta z netu.

Edytowane przez rekawek
Opublikowano

Może włączona opcja Roaming danych? Tamto jest lista aplikacji z wyjątkami. Może tam np pogoda ma pozwolenie albo poczta.

Tak, mam włączoną opcję Roaming danych, i jest tam lista aplikacji z wyjątkami. Ale czy nie powinno być tak, że ta lista staje się aktywna dopiero kiedy włączę dane komórkowe? Jasne że aplikacje z listy mają pozwolenie na używanie danych, ale wydawało mi się logiczne że tylko jak transfer danych jest włączony; jak wyłączę dane komórkowe to nic nie powinno mieć dostępu. Myliłem się?

ja w wakacje kiedy córka była2 tygodnie  za granicą zainstalowalem Whatsapp by pogadać raz na jakis czas.

Może kolega ma tak samo ze jakaś aplikacja nabija transfer chociaż z niej nie korzysta.Warto zastanowić sie czy nie instalowne było cos co korzysta z netu.

Hm możliwe. Ja zainstalowałem WeChat jako że musiałem kontaktować się z Chińczykami a oni tylko tego używają. WeChat miałem też na liście wyjątków dla danych w roamingu.

--

Pozdrawiam,

Mirek

Opublikowano

Wydaje mi się, że opcja danych komórkowych i dane w roamingu działają niezależnie od siebie. Wczoraj wyłączyłem dane komórkowe, przełączyłem sobie antenkę na T-mobile z Play, odpalił się roaming i bez problemu wszedłem na Fejs'a czy Inbox, po powrocie na play internet nie działał. Czyli wygląda na to, że Roaming i dane komórkowe działają osobno :P

Opublikowano

Zrobiłem taki sam test (wyłączyłem transfer danych, włączyłem dane w roamingu i przełączyłem z Playa na TMobile). Działa jak wg mnie powinno, to znaczy żadnego transferu nie ma, niezależnie od tego czy włączam czy wyłączam listę wyjątków.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...