Skocz do zawartości
  • 0

Mi 13 / Brak sieci / Simlock?

Pytanie

Opublikowano

Cześć Wszystkim, 

kupiłem z drugiej ręki Mi 13. Telefon sprawdzony u każdego operatora i żaden na jego temat nie ma danych, więc jest "czysty". Sprawdzony również na stronach niezależnych i status widnieje 'Clean" .

Po włożeniu karty Heyah (T-mobile) - telefon łapie zasięg i wszystko śmiga prawidłowo. 

Po włożeniu karty orange lub play - telefon widzi kartę widzi jej numer łapie konfiguracje, ale kompletnie nie próbuje złapać zasięgu. 

Czy jakimś cudem jest możliwa blokada sim (simlock) w dzisiejszych czasach? 

I ewentualnie , czy ktoś wie jak sprawdzić czy mam taką blokadę? 

Dodam, że większość znalezionych kodów lub stron nie pomaga. 

A może jest to inny problem? 

Proszę o pomoc. 

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Po wpisaniu podanego kodu pojawia się taka informacja: 

Screenshot_2024-02-17-22-01-25-878_com.google.android.dialer-edit.thumb.jpg.f8dc19eb07b00db0ac17d7dd0ffe5254.jpg

Dodatkowe info: 

Na karcie Heyah działa bez problemu, screen poniżej z włożoną kartą od T-Mobile, ten bez zasięgu z kartą od Orange - choć samą kartę rozpoznaje. Screenshot_2024-02-17-22-17-47-598_com.android.settings.thumb.jpg.3379a2bc12cf11c487b3a270916d592b.jpg

Screenshot_2024-02-17-21-57-01-651_com.android.settings.thumb.jpg.5edb8cecb57acb916a1468f6f01e896f.jpg

Poniżej jeszcze wersja: 

Screenshot_2024-02-17-21-57-28-237_com.android.settings.thumb.jpg.182b95b91ecb43c344a37a84fbbb6f00.jpg

Dodam, że: 

Z włożoną kartą sim od Heyah działa bez względu na to w którą tackę wsadzę, ale jak tylko wsadzę drugą kartę od Orange, to zasięg na Heyah pojawia się na chwilę by zniknąć permanentnie, Orange nie działa cały czas. Tak jakby karta orange " zakłócała pracę. "

• 0
Opublikowano

Może ktoś ma jakiekolwiek sugestie?
Małe naprowadzenie gdzie szukać.

Albo czy istnieje jakiś kod żeby sprawdzić status simlock i chociaż to wykluczyć (choć i tak jest nieprawdopodobne)

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Dokładam jeszcze jednego screena z próby wymuszenia sieci w ustawieniach - pojawia się taki komunikat.94febd7b6246c660fba42da9c5176217.jpg

• 0
Opublikowano

Sprawdź jeszcze nową kartę PLAY z żabki. Taką którą od razu zarejestrują za 5 zł. Na pewno masz Brand Orange ale dlaczego wtedy znika zasięg na tej karcie to cieżko powiedzieć. 
Akurat widywałem u siebie Xiaomi 13 i 13T Pro brandowane od Vodafone DE więc nie zdziwie, się że do nas płyną z Niemiec kolejne importy brandów. 

• 0
Opublikowano

Dziękuje Wam za odpowiedzi.
Temat aktualizuje dla "potomnych".

Po wizycie w pewnym serwisie w Poznaniu, i po odbyciu przyjemnej rozmowy, dowiedziałem się ciekawych rzeczy.
Mianowicie.

Dali sobie głowę uciąć, że telefon został zablokowany przez któregoś operatora.
Poinformowali mnie, że nie ma znaczenia, że telefon po numerze IMEI sprawdziłem u każdego z nich i dostałem od każdego potwierdzenie mailowe o braku danych na temat telefonu czy braku blokady.

Po prostu ich baza danych nie jest aktualizowana na bieżąco i jeśli trafie na okres świeżo po blokadzie to najzwyczajniej nie będzie jeszcze tej informacji w bazie.

A fakt, że działa jeszcze w T-Mobile oznacza, że ta sieć nie zdążyła jeszcze zablokować telefonu.

Mieli już kilkanaście takich przypadków.

Co ciekawe ich słowa szybko się potwierdziły, bo już w poniedziałek usługi na T-Mobile również zostały ograniczone.

Telefon szybko został odesłany do sprzedawcy.
Ja już zakupiłem inny z wolnego rynku, z potwierdzeniem zakupu za gotówkę w sklepie pewnej sieci.

Nauczka na przyszłość - strzeżcie się.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

XXI wiek i udostępnienie informacji o zablokowaniu telefonu zajmuje tydzień, ale jak się zbliża czas zapłacenia faktury to już tydzień wcześniej potrafią SMSami przypominającymi o terminie bombardować mimo, że od kilku lat jest stałe zlecenie zapłaty.

Przecież to powinno z automatu wchodzić w momencie jak zostanie kliknięte - zablokuj.
Przynajmniej tak to miało w zamyśle działać przy tworzeniu bazy zbanowanych fonów.

No nic, sytuacja dla Ciebie nie komfortowa ale cenne informacje, że operatorom nie spieszy się z informowaniem i można wdepnąć na minę.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Like 1