Skocz do zawartości
  • 0

Problem z powiadomieniami niektórych aplikacji

Pytanie

Opublikowano

Telefon dopiero co miał premierę, a ja mam z nim pewien problem. Generalnie wszystko wydaje się działać ale dostaje dużo mniej powiadomień niż na starym telefonie (Redmi Note 9). Powiadomienia z FB, Gmaila, Xkomu itd. przychodzą mi bez problemów, ale np. nie dostaje w ogóle powiadomień z Peppera, YouTube'a itd. W ustawieniach wydaje się że nic nie jest poblokowane, nawet ściągnąłem ograniczenia baterii dla tych aplikacji i nadal nic nie przychodzi a w tym samym czasie dostaje powiadomienia na starym telefonie normalnie.

Miał ktoś podobny problem i ma jakąś radę?

35 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

witaj. Ja przesiadkę mam z Redmi note 9 pro. Tam powiadomienia z Gmaila i Facebooka chodzą jak zyleta-zero opóźnień. Na Poco x6pro nie mam już siły...robilem 3 razy reset do fabrycznych,cudowalem z ustawieniami baterii,opcjach Gmaila. I kicha. Powiadomienia raz przychodzą raz nie...problem też opisany był na zagranicznych forach. Póki co jestem niezadowolony z tej przesiadki telefonow..jak znajdziesz jakieś rozwiązanie daj znac

• 0
Opublikowano

Wiesz co, chyba mam rozwiązanie. Wystarczyło... zresetować telefon. Od momentu wyjęcia z pudełka go nie uruchamiałem ponownie.

• 0
Opublikowano

U mnie to nie pomaga. Nie dość,że już go uruchamiałem wiele razy to co najmniej trzy razy robiłem reset do fabrycznych. Gmail i Facebooka nie działają dalej poprawnie powiadomienia. Na starym Redmi note 9 pro chodzi perfekcyjnie 

• 0
Opublikowano

Na moim działały powiadomienia aż do przedwczoraj, mam apke smarthome Tuya i masę urządzeń podpiętych pod tą apkę i własnie apka przestała mi wyświetlać powiadomienia. Przez tą sytuację nie mam powiadomień ani z czujnika od drzwi, ani z czujnika od zalania, sceny włączają się bez powiadomień gdzie wcześniej było powiadomienie i wiedziałem że scena się uruchomiła poprawnie, nie mam powiadomień z kamery o wykryciu ruchu/osoby, no padaka totalna! Wcześniej miałem mi9t ale musiałem zmienić bo mi padł. Już nie mam siły szperać i szukać co jest z tym POCO, więcej szukam jak rozwiązać narastające problemy w tym telefonie zamiast korzystać po prostu z tego telefonu!

• 0
Opublikowano (edytowane)

wiesz to stary temat ... z Gmailem zawsze były problemy ... fejsbuk to nie wiem bo nie korzystam ... u siebie nie mam żadnych problemów z powiadomieniami choć siedzę na betach Xiaomi eu tylko ... ogólnie z tego co korzystam to bankowa ok aukcyjne - olx i allegro ok, Messenger Whatsapp i GG ok, co można zrobić to jedyne ustawić apki w trybie bez oszczędzania baterii, ustawić im autostart i zablokować je w pamięci żeby nie były uwalane np. przy czyszczeniu śmieci ... tak to trudno coś więcej poradzić ... no i jak masz możliwość to wrzuć najnowsza wersję romu stable która jest (jeśli korzystasz z Xiaomi eu) a jeśli global to nie wiem ... tam te aktualizację wychodzą różnie chyba na różnych regionach - zawsze można przełączyć na inny i zobaczyć czy co nowego nie wskoczy 🙃 pomoc też oczywiście może poczyszczenie cache apek i zrobienie restartu ... nigdy nie zaszkodzi ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Wiem że temat stary ale czy ktoś już ogarnął powiadomienia? Mam wyłączone oszczędzanie energii w aplikacjach, które chcę żeby działały cały czas i wysyłały powiadomienia. Po resecie telefonu przez jakiś czas jakby większość rzeczy działa, a potem system wszystko ubija. Wcześniej korzystałem z MI9 i tam te same aplikacje działały bez problemów. 

• 0
Opublikowano
W dniu 7.04.2025 o 11:37, hashin napisał(a):

Wiem że temat stary ale czy ktoś już ogarnął powiadomienia? Mam wyłączone oszczędzanie energii w aplikacjach, które chcę żeby działały cały czas i wysyłały powiadomienia. Po resecie telefonu przez jakiś czas jakby większość rzeczy działa, a potem system wszystko ubija. Wcześniej korzystałem z MI9 i tam te same aplikacje działały bez problemów. 

Proponuję zmianę telefonu na inną markę, ja tak zrobiłem i nie żałuję. Wszystkie problemy co miałem na xiaomi z powiadomieniami i nie tylko, zniknęły. 😀

• 0
Opublikowano

No właśnie obawiam się że to wina ich softu i ubija aplikacje bez sensu. Ciekawe że były aktualizacje a nie naprawili tego. Nie widzą problemu? Wcześniej miałem Xiaomi Mi9 i żadnych problemów z nim nie miałem, tylko bateria była już słaba, dlatego zmieniłem. 

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, hashin napisał(a):

No właśnie obawiam się że to wina ich softu i ubija aplikacje bez sensu. Ciekawe że były aktualizacje a nie naprawili tego. Nie widzą problemu? Wcześniej miałem Xiaomi Mi9 i żadnych problemów z nim nie miałem, tylko bateria była już słaba, dlatego zmieniłem. 

Miałem Mi9t i byłem zadowolony ale po kilku latach padł, musiałem coś kupić. Kupiłem poco x6pro 5g i rozczarowanie, soft, ten niby nowy hyper os to szajs! Parę miesięcy bujałem się z tym poco i zrezygnowałem. Kupiłem co innego. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

temat rzeka z powiadomieniami ... mam teraz trzeci fon Xiaomi i żadnych problemów tego typu nie miałem ... najpierw mi 11 chińczyk na romie Xiaomi eu ... potem 14 pro też chińczyk i znowu Xiaomi eu ... teraz 15 ultra global i znowu na romie Xiaomi eu - poza Gmailem (który się naprawia i psuje w zależności chyba od kolejnych jego aktualizacji bo już różne cuda z tym były ... ale to Googla więc wiadomo ...) żadnych problemów z powiadomieniami ... wszystko przychodzi na bieżąco - ostatnio zacząłem korzystać z apki o2 - też jest ok - z Gmaila nie korzystam w zasadzie w ogóle i zawsze go maksymalnie blokuje + oszczędzanie energii a i tak przychodzą / przychodziły powiadomienia ... w szczególności korzystam z apki bankowej + T-Mobile + komunikatory Messenger gg i Whatsapp + poczta o2 + InPost + aukcyjne alledrogo i olx + glovo - wszystko reaguje od razu - czasami są minimalne opóźnienia ale to wtedy jak mam włączonego kompa gdzie działa równolegle Whatsapp i gg ... nie wiem jak obecnie wygląda sytuacja z Gmailem - to poeksperymentuje w wolnej chwili 🙃 

ps. apki zablokowane w pamięci + wyłączone tryby oszczędzania baterii - na bez ograniczeń + autostart + wyłączone wstrzymywanie ... nie wiem na ile to pomaga ale ustawiam zawsze tak samo z przyzwyczajenia i trochę "na wszelki wypadek" 🙃

ps.2 - Gmail na razie chyba jest "dead" ... pamiętam kiedyś że po jakiejś aktualizacji ze sklepa Play powiadomienia odżyły ... ale to było chwilowe ... aż sam byłem zdziwiony że wskakiwały bo od dawna ich nie widziałem ... 🙃 ale najwyraźniej już wszystko wróciło do normy - o ile za normę uznamy ogół a nie margines - czytaj - norma brak powiadomień - margines - sytuacja odwrotna 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hashin napisał(a):

No właśnie obawiam się że to wina ich softu i ubija aplikacje bez sensu.

Raczej to nie to. Zauważyłem, że jak wyświetlacz jest wyłączony, to powiadomienia przychodzą po kilku minutach. Natomiast jak tylko dotykam wyświetlacza i uruchomi się AOD, to od razu przychodzą powiadomienia. System jest głęboko uśpiony. Nie usuwa appek w tle. Wybudzam go dotknięciem lub wyświetleniem AOD i machina rusza. To taki ekstremalny power saving. Szkoda, że AOD nie można na stałe uruchomić. Natomiast po kilku dniach i uzywaniu tych samych appek, trochę szybciej odświeża powiadomienia i nie trzeba czekać kilka minut, a raczej z minutę :D U mnie to nie problem, bo i tak muszę pacnąć AOD, by coś zauważyć. NIe ma diody powiadomień, więc nie wiem kiedy co przychodzi. No chyba, że dźwięk uruchomie, ale nie lubię. Mam tylko wibracje.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, marcin_poco napisał(a):

Raczej to nie to. Zauważyłem, że jak wyświetlacz jest wyłączony, to powiadomienia przychodzą po kilku minutach. Natomiast jak tylko dotykam wyświetlacza i uruchomi się AOD, to od razu przychodzą powiadomienia. System jest głęboko uśpiony. Nie usuwa appek w tle. Wybudzam go dotknięciem lub wyświetleniem AOD i machina rusza. To takie ekstremalny power saving. Szkoda, że AOD nie można na stałe uruchomić. 

a w ustawieniach AOD nie ma opcji "zawsze" ? możliwe że to zależy od modelu / rodzaju amoleda / oleda / ltpo ?

Screenshot_2025-04-09-21-12-13-618_com.miui.aod.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Master

Nie mam tych opcji. Jest tylko wybór 10sekund. Jeśli ty masz wszystkie opcje, to może wprowadzą do innych telefonów?

Masz wersje softu 2.0.103.0? Ja mam końcówka 101. Jest nadzieja, że dodadzą póżniej.

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Nie mam tych opcji. Jest tylko wybór 10sekund. Jeśli ty masz wszystkie opcje, to może wprowadzą do innych telefonów?

a patrzyłeś inne motywy AOD? może akurat tego nie ma ten z którego korzystasz? ja coś pamiętam że kiedyś ta wizualizacja była właśnie uzależniona w zależności od sprzętu - ale to chyba bardziej dotyczyło ekranów typu IPS ... z drugiej strony oledy też się różnią między sobą ... AOD chyba też są w apkach w sklepie Play - kiedyś o tym trochę było na forum - też tak z pamięci pisze ... bo sporą dyskusja się wywiązała w temacie 🙃 

ps. zmieniłem u siebie z inteligentne na zawsze - działa - jest ciągle widoczne ... w sumie nigdy nie ustawiałem na "zawsze" myślałem że może nie zaskoczy ale jest oki ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

@Master

Ustawienia to jedno. Motywy nie mają nic do tego. Mam tylko Cyfry, bez wizualizacji. Nic to nie daje. Widocznie nie dodali tego. Ja dopiero od kilku dni bawię się HyperOS. Może wszystkiego nie wiem, ale każdą opcje systemową sprawdzam. Nie da się ustawić AOD na stałe.

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Ustawienia to jedno. Motywy nie mają nic do tego. Mam tylko Cyfry, bez wizualizacji. Nic to nie daje. Widocznie nie dodali tego. Ja dopiero od kilku dni bawię się HyperOS. Może wszystkiego nie wiem, ale każdą opcje systemową sprawdzam. Nie da się ustawić AOD na stałe.

pisząc motywy chodziło mi o styl 🙃 z motywami jako takimi to nie jest związane choć pewnie i są motywy które mają dedykowane AOD ... zmieniłem u siebie na kilka innych wariantów i te opcje do wyboru typu zawsze czy inteligentnie są cały czas ... no ale to i systemowe AOD - to byłoby dziwne jakby jedne nie miały a drugie odwrotnie 🙃 ściągnąłem też jakiś customowy AOD na próbę - ustawienia są te same jak w tych systemowych ...

a zobacz może coś takiego ...

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tomer.alwayson

ciekawe czy sprawdzi się w praktyce i jakie to ma zasady wyświetlania ...

Screenshot_2025-04-09-21-38-49-965_com.miui.aod.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Rozumiem o co ci chodzi. Sprawdzałem jaką mam wersje AOD - HyperOS Always On Display RELEASE-2225.0.0.0-02261028 - 22225000. Czyli 17 marca. A na stronce https://hyperosupdates.com/apps/com.miui.aod jest wersja z 8 kwietnia. Niestety nie mogę jej wgrać. Wyskakuje błąd. Jaką masz wersje AOD?

u mnie chyba tak się tego nie sprawdzi 🙃 nie ma tej usługi widocznej ... dobra mam ... w załączeniu 

Screenshot_2025-04-09-21-58-52-836_mtv.app.backup-edit.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, marcin_poco napisał(a):

Raczej to nie to. Zauważyłem, że jak wyświetlacz jest wyłączony, to powiadomienia przychodzą po kilku minutach. Natomiast jak tylko dotykam wyświetlacza i uruchomi się AOD, to od razu przychodzą powiadomienia. System jest głęboko uśpiony. Nie usuwa appek w tle. Wybudzam go dotknięciem lub wyświetleniem AOD i machina rusza. To taki ekstremalny power saving. Szkoda, że AOD nie można na stałe uruchomić. Natomiast po kilku dniach i uzywaniu tych samych appek, trochę szybciej odświeża powiadomienia i nie trzeba czekać kilka minut, a raczej z minutę :D U mnie to nie problem, bo i tak muszę pacnąć AOD, by coś zauważyć. NIe ma diody powiadomień, więc nie wiem kiedy co przychodzi. No chyba, że dźwięk uruchomie, ale nie lubię. Mam tylko wibracje.

No właśnie to nie powinno tak być, powiadomienia mają przychodzić od razu, a nie od tego kiedy se system zdecyduje. Tymbardziej że w poco niby aod jest, ale xiaomi go wykastrowało i z aod zrobiło się poprostu wyświetlanie godziny przez 10 sekund, niestety ale to już nie jest aod! Jest to zagrywka xiaomi bo w droższych modelach aod działa tak jak powinien. Zatem wychodzi na to że xiaomi pcha funkcje które są wykastrowane(wadliwe) do softu tańszych telefonów. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

bardzo możliwe że to celowe zagranie ... no ale byłoby to cokolwiek dziwne żeby nie dać dla użytkownika możliwości decyzji jak i ile to AOD ma się wyswietlac ... powinien być wybór zawsze i ewentualnie jakieś ostrzeżenie że takie ustawienie zwiększy zużycie baterii ... i wtedy każden jeden by sobie ustawiał jak mu pasuje ... czyli widoczność przez ileś tam sekund ... zawsze ... godziny nocne / dzienne itp. 🙃 a bez tego to AOD to taki kastrat się robi ... zostaje chyba wtedy tylko korzystanie z apek ze sklepa Play - tam wysłałem wcześniej linka do jakiejś ... można wypróbować jak to się sprawdzi ...

tu na forum chyba ktoś pisał kiedyś że można wejść opcje programisty i tam wyłączyć optymalizację systemu - wtedy AOD może działać cały czas ... nie wiem czy to jest obecnie też w nowych romach - w xiaomi eu nie ma tej opcji jak pamiętam - przynajmniej u siebie tego nie widziałem ... ale może w globalach dla poco to jest cały czas? z drugiej strony nie wiem czy to nie będzie miało jakichś negatywnych skutków dla systemu całościowo ... 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

@Master

Masz appkę od AOD z 3 kwietnia, czyli jest szansa, że dotrze do reszty telefonów. Teraz tylko czekać na update.

47 minut temu, Master napisał(a):

można wejść opcje programisty i tam wyłączyć optymalizację systemu

Nie ma takiej opcji.

58 minut temu, djrzz napisał(a):

No właśnie to nie powinno tak być, powiadomienia mają przychodzić od razu, a nie od tego kiedy se system zdecyduje.

Wtedy by co chwilę telefon wybudzało ze snu :D deep sleep i bateria leci.

• 0
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Master napisał(a):

bardzo możliwe że to celowe zagranie ... no ale byłoby to cokolwiek dziwne żeby nie dać dla użytkownika możliwości decyzji jak i ile to AOD ma się wyswietlac ... powinien być wybór zawsze i ewentualnie jakieś ostrzeżenie że takie ustawienie zwiększy zużycie baterii ... i wtedy każden jeden by sobie ustawiał jak mu pasuje ... czyli widoczność przez ileś tam sekund ... zawsze ... godziny nocne / dzienne itp. 🙃 a bez tego to AOD to taki kastrat się robi ... zostaje chyba wtedy tylko korzystanie z apek ze sklepa Play - tam wysłałem wcześniej linka do jakiejś ... można wypróbować jak to się sprawdzi ...

tu na forum chyba ktoś pisał kiedyś że można wejść opcje programisty i tam wyłączyć optymalizację systemu - wtedy AOD może działać cały czas ... nie wiem czy to jest obecnie też w nowych romach - w xiaomi eu nie ma tej opcji jak pamiętam - przynajmniej u siebie tego nie widziałem ... ale może w globalach dla poco to jest cały czas? z drugiej strony nie wiem czy to nie będzie miało jakichś negatywnych skutków dla systemu całościowo ... 🙃

Niestety ale żona ma poco x4 pro 5g i na nim także jest wykastrowane aod. 

Da się wyłączyć optymalizację(w hyper os chyba inaczej to nazwali) niestety przez to w systemie sypie się grafika, motywy nie działają i coś tam jeszcze, próbowałem już tego, jednym słowem lipa totalna! 

20 minut temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Masz appkę od AOD z 3 kwietnia, czyli jest szansa, że dotrze do reszty telefonów. Teraz tylko czekać na update.

Nie ma takiej opcji.

Wtedy by co chwilę telefon wybudzało ze snu :D deep sleep i bateria leci.

Jakoś na innym fonie nie ma problemu z baterią przez wybudzanie, korzystam tak samo jak na poco korzystałem a bateria trzyma mi dwa razy dłużej. Zresztą, powiadomienia mają być na bieżąco, koniec, kropka! Nie chcesz powiadomień to je wyłączasz, to użytkownik decyduje o tym jakie powiadomienia mają przychodzić a nie system który nie daje wyboru! 

Już tu na forum kilka razy wspominałem o wybrakowanym hyper os, spróbuj włączyć inny launcher i gesty, powodzenia 🙃

Edytowane przez djrzz
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@djrzz

Tak jak wcześniej pisałem, tylko 15 ultra i pro mają pełne AOD. Nowsza aplikacja Hyperos AOD. Oprócz tego potrzebne są zmiany w samym jądrze Androida. Tak czytałem. Pewnie optymalizacja energii itp

• 0
Opublikowano

Trzeba brać pod uwagę, że pewne funkcjonalności są dostępne tylko dla wyższych linii telefonów, dotyczy to również podzespołów np obiektywu Leica raczej nigdy nie będzie w linii Poco, i analogicznie jest z softem/oprogramowaniem, to co jest instalowane we flagowcach nie jest w większości przypadków wrzucane do średniaków.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Netoper

Prawda, ale w tym przypadku AOD to nie technologia kosmiczna, tylko pewne zmiany w oprogramowaniu. Nic ich to nie kosztuje. Do tego sporo osób jest z tego faktu niezadowolonych. W necie tak samo. Kiedyś było, teraz nie ma ustawień. Inni producenci mają ustawienia.

• 0
Opublikowano

Oni to AOD w tańszych telefonach kastrują z pełnym wyrachowaniem. Niby funkcja "premium", zupełnie bez sensu. Dwa, takie wykastrowane nie powinno się nazywać Always On Display bo 10 sekund to nie Always. Technicznie nie ma żadnych przeciwwskazań żeby było. Po wyłączeniu optymalizacji Miui (HyperOs) jest i działa prawidłowo. Niestety inne funkcje po wyłączeniu tej optymalizacji potrafią szwankować.

• 0
Opublikowano
@Netoper
Prawda, ale w tym przypadku AOD to nie technologia kosmiczna, tylko pewne zmiany w oprogramowaniu. Nic ich to nie kosztuje. Do tego sporo osób jest z tego faktu niezadowolonych. W necie tak samo. Kiedyś było, teraz nie ma ustawień. Inni producenci mają ustawienia.
Na tym cały pic polega, że płacisz za to za co zapłaciłeś, technologia może i nie kosmiczna ale nie jest to technologia Xiaomi i pewnie muszą płacić jakieś tam tantiemy za patent.
Swego czasu nawet gest odblokowania ekranu był opatentowany i firmy albo musiały płacić albo wymyśleć swoje rozwiązania.
Zapewne też dochodzi kwestia wyświetlacza, tańsze mogłyby przy używaniu prawilnego AOD łapać wypalenia.
Inne firmy podobną mają politykę choćby Samsungi z serii A nie będą miały tego co seria S nie mówiąc już o Ultra.
Inna sprawa że Xiaomi i tak daje ciut więcej w swoich fonach za rozsądniejsze pieniądze niż konkurencja z tej samej półki.

Coś za coś, albo mamy to co mamy albo dokładamy kasiorki i bierzemy wyższy model czy inną firmę, kwestia kto czego oczekuje i na jaki wydatek może sobie pozwolić.

• 0
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Netoper napisał(a):

mogłyby przy używaniu prawilnego AOD łapać wypalenia

Animacja co ileś tam sekund się przesuwa. Więc nie ma moźliwości wypalenia. Spotkałem się może raz, dwa w życiu, że ktoś miał wypalony ekran. To było wiele lat temu. Obie osoby łączyło jedno - lubili ustawić ekran na maksymalną jasność, niezależnie od pory dnia. Nawet w nocy :D Obecnie w rodzinie mam młodzież, która ma telefony i każdy amoled. Też jasność na maksa i zero wypaleń od wielu miesięcy. A grają w gry wiele godzin.

• 0
Opublikowano

Obecnie w rodzinie mam młodzież, która ma telefony i każdy amoled. Też jasność na maksa i zero wypaleń od wielu miesięcy. A grają w gry wiele godzin.

Czy to są telefony ze średniopółkowym wyświetlaczem od Xiaomi? I inna sprawa granie w gry z dynamicznymi/zmiennymi scenami nijak ma się do AOD...
Oprócz F5 mam między innymi S24 Ultra i sama różnica tylko w wyświetlaczach (między innymi: jakość obrazu, barw, smużenia) jest bardzo duża, To samo dotyczy softu. Miałem też A52s i przepaść podobna jak między F5 a S24, z tym że różnica cenowa była x4 (F5-S24U) I żeby nie pewne potrzeby/układy ebylby to nieopłacalny zakup.
Więc jeszcze raz napisze, w przypadku Xiaomi otrzymujesz to za co płacisz otrzymujesz trochę więcej niż oferuje konkurencja ale też pewnych usprawnień brakuje. I nic tego nie zmieni że będą wylewane żale że tego czy tamtego brakuje. Albo się godzisz z tym albo trza dołożyć kasy czy też dołożyć kasy i zmienić firmę.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Netoper

Te telefony dla dzieci, to były jakieś tam używane oppo i samsung. A ekran twojej s24 ultra to Dynamic LTPO. Więc miał prawo się różnić od zwykłego Amoleda w f5 czy a52. Inna klasa wyświetlacza. Ja mam od ok tygodnia POCO i już zauważyłem, że górny pasek ikonek, zegara itp, sam się porusza. Tak jakby zmieniał pozycję co ileś tam minut. Więc są mechanizmy anty wypalające. Co do dolnego paska nawigacyjnego to nie powiem, bo nie używam. Osobiście nie używam AOD, bo to tylko dodatek nic nie zmienia z racji wygaszania po 10 sekundach. I tak trzeba palcem dotknąć ekranu, żeby coś zauważyć. Powiadomienia zaczęły już szybciej przychodzić z tego co zauważyłem. System sam się uczy.

• 0
Opublikowano

z tym co piszesz o przesuwaniu to ciekawe ... nigdy nie widziałem na xiaomi takiego efektu ... ogólnie też w żadnym romie nie widziałem żadnych ustawień typu anty burn-in ... chyba że są zaszyte na stałe ... ten mechanizm jest znany chociażby z oledowych monitorów - ostatnio trochę temat badałem bo za jakiś czas myślę czy nie przesiąść się w końcu z qleda na oleda - choć i jakoś szczególnie mi się nie spieszy ... no ale w końcu pojawiają się monitory które mnie interesują (układ pikseli RGB plus rozdzielczość 5k) w każdym razie na ile system "uczy się" powiadomień to też trudno powiedzieć ... bo jak już pisałem nie mam i nie miałem z tym problemów (poza nieszczęsnym Gmailem który notorycznie się biesi ...) to uczenie się systemu chyba najlepiej widać po baterii - im dłużej korzystam z fona tym mam wrażenie że lepiej trzyma ... ale jak to się przekłada na inne funkcjonalności nie mam pojęcia ... niestety do wszechobecnej AI zostaje się chyba już tylko przyzwyczaić ... choć też jak kiedyś gdzieś tu wspomniałem - rozwój sztucznej inteligencji jakoś specjalnie mnie nie martwi ... za to bardziej doskwiera regres tej naturalnej ... kiedyś - może już z kilkadziesiąt lat temu ktoś mądrze zauważył że jak komputery zaczną myśleć to ludzie przestaną ... prorocze słowa 🙃

• 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Master napisał(a):

z tym co piszesz o przesuwaniu to ciekawe

Czytaj tekst lub oglądaj film, to dosłownie zobaczysz taki mini skok w lewo, potem za kilka minut w prawo. To przesuwanie jest ledwo co widoczne. Ja o tym czytałem wiele lat temu, jak Amoledy stały się czymś normalnym. Takie zabezpieczenie jest na każdym telefonie. Górny pasek ikon się rusza.

• 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, marcin_poco napisał(a):

Czytaj tekst lub oglądaj film, to dosłownie zobaczysz taki mini skok w lewo, potem za kilka minut w prawo. To przesuwanie jest ledwo co widoczne. Ja o tym czytałem wiele lat temu, jak Amoledy stały się czymś normalnym. Takie zabezpieczenie jest na każdym telefonie. Górny pasek ikon się rusza.

wiesz albo ja ślepy albo nigdy nie zwróciłem uwagi ... 🙃 to trzeba dłużej się wpatrywać w jedno miejsce ... ale przy okazji zobaczę czy to działa ... 👍

ps. no w górnym pasku faktycznie to działa ... tak minimalne że ciężko to zauważyć ... 🙃 bardzo dobrze - nie przeszkadza w niczym a pozytyw jakiś zawsze jest ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Raczej xiaomi robi się mało konkurencyjne, bo co z tego że ładują podzespoły w lepszej cenie skoro swoim softem ubiją wykorzystanie w pełni możliwości tych części!? Taka polityka tej firmy i dużo ludzi leci na to że kupią trochę taniej fona na lepszych podzespołach, oni nie mają pojęcia że softowo ten telefon jest ograniczony. Polityka firmy też jest jak dla mnie niezrozumiała! Dlaczego wycina się możliwości androida ze względu na politykę firmy? To nie liczy się komfort użytkownika a polityka firmy jest ważniejsza! Już któryś raz podaje przykład, chcesz mieć gesty to albo używasz domyślnego launchera xiaomi bo w innym wypadku z powodów polityki firmy wyłączymy ci gesty, dokładnie taki komunikat o polityce firmy wyskakuje! Aktualizacja hyper os wyskakuje nowa, okazuje się że zmniejszyli liczbę ikon w rzędzie 🤯, tymbardziej że wydawało mi się że im większy wyświetlacz to tym więcej można rzeczy na nim upchnąć... 

Mógłbym tak jeszcze trochę wymienić takich krzaczków ale myślę że kilkukrotnie powtarzanie się nic nie da. 

Ja se odpuściłem xiaomi, miałem mi 9t i to był dobry fon pod względem ceny i możliwości był tańszy od poco a miał prawdziwy aod🙂, mogłem używać gestów i innego launchera i mi nikt tego nie zabraniał, miał nawet diodę powiadomień😀

Teraz żaden fon nie ma diody powiadomień i pchanie aod do fona i ograniczanie podstawowego założenia tej funkcji jest totalnym nieporozumieniem albo celowym naśmiewaniem się z konsumenta, bo przecież ciągle nazywa się to "zawsze na wyświetlaczu" a giowno ma to wspólnego z rzeczywistością! Co mi z tego oszukańczego aod skoro muszę dotknąć ekran by zobaczyć czy coś przyszło? No śmiech na sali i dalej nie dam się wkręcić w xiaomi! Wybrałem inny i przynajmniej nie czuje że mnie producent wkręca i nie ogranicza mi włączenia czegoś bo polityka firmy jest inna, wszystko działa i mam wybór! 

Pozdro 🙂

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Master

"W nakładce MIUI znajduje się funkcja o nazwie "Screen Protection", która dynamicznie przesuwa elementy interfejsu, takie jak ikony czy paski nawigacyjne, aby uniknąć długotrwałego obciążenia tych samych pikseli"... "Dodatkowo, Xiaomi wykorzystuje technologie takie jak dynamiczny ruch pikseli, które minimalizują ryzyko wypalenia, oraz funkcje automatycznego dostosowywania jasności, co również pomaga w ochronie ekranu".."Funkcja ochrony ekranu AMOLED w MIUI, taka jak dynamiczne przesuwanie pikseli, jest dostępna w wersjach MIUI opartych na Androidzie 13 i nowszych"

Chwila pogadanki z CoPilotem :D

26 minut temu, djrzz napisał(a):

okazuje się że zmniejszyli liczbę ikon w rzędzie

Gdzieś czytałem, że mają to zmienić niedługo.