Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 13 zamykanie się aplikacji

Pytanie

Opublikowano

Około pół roku temu kupiłam smartphone Xiaomi 13. Zauważyłam ostatnio problem - bardzo mnie irytujący. Podczas korzystania z aplikacji spotify jeśli próbuję w mi fitness włączyć śledzenie trasy, któraś z aplikacji ZAWSZE  przestaje działać. Dużo spaceruję z psem więc obie te aplikacje są dla mnie ważne. Niestety muszę wybierać. Miał ktoś tak? Jakiś pomysł o co może chodzić?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Niestety jak aplikacje się nie włączają pozostaje ci odinstalować i ponowna instalacja. Miałem tak kilka razy i w moim przypadku pomogło. Oby Tobie też. A jak nie to pozostaje przeflashowac telefon i wtedy powinien być spokój i wszystko OK.

• 0
Opublikowano (edytowane)

tak jak słusznie zauważył @kris68 odinstalowanie i reinstalacja może pomóc - ja u siebie jedynie co poważniejszy problem miałem jeszcze na mi 11 z apka bankowa IKO - jedynie to pomogło a kombinowałem niepotrzebnie przez dłuższy czas ... może jeszcze szanowna Pani spróbować wyczyścić cache tych aplikacji (jeśli z jakiegoś powodu nie chce lub nie może zrobić deinstalacji) tam jest jeszcze opcja czyszczenia wszystkich danych - to w zasadzie wyjdzie na to samo jakby je odinstalować i zainstalować z powrotem ... i więcej nic tu specjalnie nie da się zrobić ... czasami na problemy z aplikacjami pomaga też zmiana trybu oszczędzania baterii - domyślnie jest pewnie ustawione oszczędzanie miui ale bywa że trzeba przełączyć na tryb bez ograniczeń - już kilka razy mi to się sprawdziło jak był komunikat że apka przestaje działać czy są problemy np. z aktualizacjami lub powiadomieniami ... niektóre programy wręcz same sugerują żeby od tego zacząć (vide AdGuard) powodzenia!

Edytowane przez Master
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Tak, automatyczne zarządzanie pamięcią w telefonie czasem pozostawia wiele do życzenia...Tak więc poza wyżej wymienioną metodą przestawienia trybu oszczędzania baterii dla danej aplikacji, polecam jeszcze zablokować możliwość zatrzymania jej działania w tle przez system, który nie wiedzieć czemu ubija czasem nawet aktywne procesy jeśli uzna, że na raz uruchomionych jest ich zbyt wiele. Zrobisz to na ekranie historii ostatnio otwieranych aplikacji, odnajdując pożądaną i przytrzymując na niej chwilę, pojawi się kilka ikon, z których wybierasz kłódkę i zamykasz ją. W większości przypadków takie ustawienia spowodują to co chcesz osiągnąć.

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Test napisał(a):

Tak, automatyczne zarządzanie pamięcią w telefonie czasem pozostawia wiele do życzenia...Tak więc poza wyżej wymienioną metodą przestawienia trybu oszczędzania baterii dla danej aplikacji, polecam jeszcze zablokować możliwość zatrzymania jej działania w tle przez system, który nie wiedzieć czemu ubija czasem nawet aktywne procesy jeśli uzna, że na raz uruchomionych jest ich zbyt wiele. Zrobisz to na ekranie historii ostatnio otwieranych aplikacji, odnajdując pożądaną i przytrzymując na niej chwilę, pojawi się kilka ikon, z których wybierasz kłódkę i zamykasz ją. W większości przypadków takie ustawienia spowodują to co chcesz osiągnąć.

sluszna uwaga - ja np ustawilem sobie taka blokade przy czyszczeniu smieci - mam zablokowanych 6 apek - widzety + tapeta + adguard - a reszta z ktorych korzystam na biezaco (np. komunikatory) maja ustawiony autostart - i jest luks ...