Skocz do zawartości
  • 0

Problem z baterią.

Pytanie

Opublikowano

Dzień Dobry,

dwa dni temu na noc nie podłączyłam telefonu do ładowania, zostało jakieś 60-70% baterii. Rano wzięłam telefon do ręki i był wyłączony. Podłączyłam go do ładowania i po jakiejś chwili się włączył. W ustawieniach baterii widać, że telefon był ładowany po 21, a faktycznie ładowanie było po godz. 19. Nie widać, żeby jakaś aplikacja drenowała baterię. Dzień wcześniej koleżanka zostawiła telefon Redmi Note 10 Pro pod ładowarką na noc, w międzyczasie się obudziła. Telefon naładował się do 100%, ale w ustawieniach baterii widać, że nie była tak naładowana. Telefon używała trzy godziny z przerwami, w tym czasie zużycie baterii spadło o 40%. 

Poniżej screeny z ustawień baterii. Pierwszy z Redmi Note 12 Pro 5g, drugi z Redmi Note 10 Pro. 

Proszę o sugestie co się mogło stać i co spowodowało zużycie baterii. 

Screenshot_2023-11-04-06-31-05-480_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.7d72e4565e33344e54ff35fe6319f4ed.jpg

IMG-20231105-WA0007.thumb.jpg.0374ca2ee97e8217e0b8388909876213.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jak się intensywnie korzysta z aplikacji no to normalne że zjadają energię.
Te dwie aplikacje zjadły prawie 8tys, a jaka jest pojemność akumulatora?

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nic niepokojącego nie widać, procentami to się nie przejmuj bo to tylko procentowy udział w całościowym użyciu, ważne są mAh, Te 392 FB to pikuś akumulator ma pojemność 5000.
Masz słaby sygnał/zasięg i to może powodować większy pobór prądu przez modem.
Zainstaluj sobie accubattery, naładuje telefon ze 3-4 razy w zakresie 20-100% i zobacz co będzie pokazywało w zakładce zdrowie.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.01.2024 o 23:00, Netoper napisał(a):

Nic niepokojącego nie widać, procentami to się nie przejmuj bo to tylko procentowy udział w całościowym użyciu, ważne są mAh, Te 392 FB to pikuś akumulator ma pojemność 5000.
Masz słaby sygnał/zasięg i to może powodować większy pobór prądu przez modem.
Zainstaluj sobie accubattery, naładuje telefon ze 3-4 razy w zakresie 20-100% i zobacz co będzie pokazywało w zakładce zdrowie.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Nie, to jej nic nie da. Nawiasem. W AccuBattery trzeba zejść poniżej 15% i zaraz po zejściu naładować do 100%. Czyli zejście jest dość głębokie. Ja zrobiłem to zaraz po otrzymaniu RN 12 Pro 5G i pokazuje mi faktyczną pojemność po tej (dopiero) jednej próbie= 4660 mAh czyli mam 93% ze 100% (!) Jak wspomniano dane mówią niby o 5000mAh. Ważne jest, aby tak ustawić ładowanie, aby zużywać jak najmniej cyklu z baterii. I właśnie w ZDROWIE można to odczytać. Ustawienia czynimy w ŁADOWANIE. Aplikacja ma jedną wadę. Brak w Ustawienia Alarmu Rozładowania, a więc nie informuje o Dopuszczalnym spadku % baterii. Jest tylko Alarm naładowania. Szkoda. Mam wersję Pro.

Edytowane przez zbyszkooo
  • 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2023 o 07:21, Magda88 napisał(a):

Dzień Dobry,

dwa dni temu na noc nie podłączyłam telefonu do ładowania, zostało jakieś 60-70% baterii.

Magda,

temat wprawdzie z Listopada ub.roku, ale ... Musisz zrobić porządek z aplikacjami. Ja mam bardzo dużo uśpionych aplikacji. To jest klucz do ograniczenia zużycia baterii oraz wejdź w "Panel Sterowania" -> "Ustawienia" ( u góry) -> Optymalizacja baterii. Tam możesz jeszcze coś pozmieniać w razie potrzeby. Jeszcze jedno. Sprawdź "Autostart w tle" - jakie aplikacje mogą się ładować w tle (to poniekąd wiąże się z aplikacjami uśpionymi). Do ew. ograniczenia jest ich liczba. Na moim przykładzie. Mam tylko jedną. AccuBattery :)

Edytowane przez zbyszkooo