Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, never winter napisał(a):

A jaki macie czas pracy na baterii na 14 ? 

Pierwsze rozładowanie dzisiaj - przy 19% baterii mam na razie 5,5 godziny SOT na Wi-Fi (ale używam już Xiaomi.eu, a nie chińskiego ROM-u).

Screenshot_2023-11-16-17-55-36-267_com.miui.securitycenter.jpg

Opublikowano
49 minut temu, Matadrox napisał(a):

E tam. Co nasze, to jednak nasze. No fakt, właściciele muszą trochę używać, aby móc faktycznie ocenić. Ja czekam nie cierpliwie.

Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka

no fakt ... można jeszcze poprosić o info tego załoganta z titanem ... jest założony oddzielny temat ...

Opublikowano (edytowane)

Witam, no ja recenzji nie będę tu pisał, bo są od tego "profesjonaliści", którzy w dodatku przeważnie coś z tego mają. Mogę jednak zarzucić kilka spostrzeżeń jeśli chodzi o Xiaomi 14, który jest u mnie kilka już dni. Otóż powiem tak - szału żadnego nie ma, ale z góry zaznaczam, że opieram się o porównanie do Xiaomi 13, który wg mojej opinii był naprawdę bardzo dobrym i wydajnym telefonem. Oczywiście mówię również o romie chińskim, gdyż nie odblokowałem jeszcze bootloadera w czternastce i nie do końca zdecydowałem, czy to robić, głównie ze względu na nową metodę weryfikacji płatności jaką uraczył nas Google. Nawet jeśli tymczasowo da się ją obejść (a już widzę, że jest z tym problem), to nic nie stanie na przeszkodzie tej korporacji by zrobiła to ponownie, aż stanie się tak, że nie będzie sposobu by zapłacić telefonem z odblokowanym bootloaderem. Wiem, wiem, na wszystko jest sposób...Jednak nie każdemu uśmiecha się co chilę walka z tym od nowa, zwłaszcza jak ktoś w końcu zwietrzy na tym interes i będzie chciał kasę za łaskawe umożliwienie na jakiś czas ominięcia problemu. Oczywiście to najczarniejszy scenariusz, jednak aktualnie urzeczywistniają się absolutnie nierealne scenariusze w naszym życiu, dlatego zupełnie mnie nie zdziwi powyższy. No ale do rzeczy - Xiaomi 14 - to również będzie myślę bardzo dobry telefon, jednak o jego wartości przekonają się najwyżej posiadacze telefonów wcześniejszych generacji niż oststnia bardzo udana seria 13, choć sądzę, że nawet 12 Ultra nie warto zamienić na 14, bo po prostu nie zauważymy żadnej wielkiej róznicy wydajności, napotykając jedynie na problem nowej polityki Xiaomi co do odblokowania bootloadera. Jeśli chodzi o aparat, to owszem na papierze jego parametry są nieco lepsze, lecz znów zauważy (bądź nie) to ktoś, kto profesjonalnie zajmuje się fotografią. Ja nie należę do osób, dla których te parametry mają jakieś wielkie znaczenie i szczerze mówiąc nie zauważyłem różnicy w jakości pomiędzy aparatem w 13. HyperOS - znów według mnie narobiono w koło tego więcej "tajnego" szumu niż to warte, w praktyce dostajemy bardzo, ale to bardzo minimalnie zmienione MIUI z nową nazwą. Sam Android 14, na którym jest on oparty też według obietnic miał wnosić sporo nowości, jak choćby łączność satelitarną i inne wodotryski, których jak na razie nie widać. Być może w chińskim romie ich nie będzie z uwagi na róznorodne międzynarodowe regulacje prawne, w które nie wnikam, jednak możliwe, że do tej pory implementacja tego standartu nie jest jeszcze gotowa, tak jak i WiFi 7. Tylko po co obiecywać ludziom gruszki na wierzbie ? A no wiadomo, trzeba ich skusić, by wydali kasę, później się połata resztę zagadnień, a jak się nie da, to zamiotą pod dywan pod jakimś pretekstem, w który pewnie większość i tak uwierzy. Sam HyperOS chodzi na czternastce tak samo szybko jak MIUI na trzynastce, nie spodziewajcie się żadnej magii. Bateria - tu również porównać mogę z moim 13 - absolutnie nić się nie zmieniło, a jeśli nawet, to nie na tyle by stanowiło to jakąś konkretną wartość do zachwytu. Zdaję sobie sprawę, że to co piszę nie napawa raczej optymizmem, ale jak mówiłem, jest to raczej porównanie modelu 13 i 14, więc proszę nie brać tego za wykładnik, bo pewnie posiadacze starszych modeli będą zadowoleni. Wyświetlacz - jeśli mam być szczery, to jak rozjaśnię xiaomi 13 na maxa, to autentycznie świeci jaśniej ! Więc gdzie jest ta szczytowa jasność, którą chwaliło się Xiaomi ? No chyba, że ten peak 3000nit osiąga tylko w trybie automatu, gdzie na czujnik zaświeci słonce - nie wiem, jeszcze tego nie sprawdzałem. I to chyba tyle, czyli jak wspomniałem - żaden szał, po prostu marketing zrobił swoje. Teraz kwestia e-SIM - ktoś gdzieś tu pytał o to, więc faktycznie mogę potwierdzić, że nie widzę jego obsługi póki co w chińskim HyperOS, ale fakt, że usunąłem z niego dość sporą dawkę "zbędnego" softu, być może i tą, odpowiedzialną za obsługę e-SIM ;) Proszę mnie źle nie zrozumieć, telefon jest na prawdę dobry, jednak kwestia czy aż tak dobry ? Ech...miało być kilka spostrzeżeń, a zrobił się przydługi moloch. Tak więc podsumowując - rozczarowania doznają na pewno posiadacze przynajmniej Xiaomi 12 Ultra, będzie ono tym mniejsze im starszy model telefonu macie. Nie przedstawiałem tu porównań parametrów technicznych, gdyż są one szeroko dostępne i każdy może sprawdzić, moje spostrzeżenia są absolutnie subiektywne, nie patrzę na słupki benchmarków i jakieś z kosmosu wzięte dane, po prostu jestem zwyczajnym użytkownikiem.

Edit: Och zapomniałem o dość istotnym problemie, który aktualnie próbuję zdiagnozować. Otóż chodzi o szybkość połączenia WiFi. Problem jest o tyle dziwny na tym romie, że telefon pokazuje iż połączenie z routerem nawiązane zostało po WiFi 6  na paśmie 5 GHz prędkością 2400Mbps i wszystko fajnie, ale jak sprawdzam szybkość internetu, to przy moim łączu 1Gbps na tym telefonie nie jestem w stanie przekroczyć prędkości 300Mbps, co jest dość dziwne, bo Xiaomi 13 pokazuje szybkość ponad 1Gbps. No ale zobaczymy co dalej z tym będzie.

Edytowane przez Test
  • Like 1
Opublikowano

dzięki za info - a może napisz cos jeszcze o takich zwykłych wrażeniach użytkowych bo też chyba wezmę zwykła 14 a nie pro - jak trzyma się to w łapie? wygodna obsługa? głośniki są lepsze jak w tym poprzednim co miałeś? rozdzielczość ekranu jest ok? jak wrażenia z baterii? też specjalnie nie zależy mi na bajerach fotograficznych - no i u mnie przy wymianie z mi 11 powinna być zauważalna różnica ... mając 13 chyba bym nie zdecydował się na 14 - raczej poczekalbym na 15 ... jak pamiętam co pisałeś to chyba wziąłeś czarną wersję? (jeśli się mylę to przepraszam ...) dobrze to wygląda w realu? właśnie chyba też wezmę czarną - pod kątem dopasowania do aluminiowej ramki i osłony na obiektyw - chcę wziąć taką jak mam założoną w swojej czarnej mi 11 - fajnie to się razem zgrywa a jakoś nie widzi mi się to z innymi kolorami ... stąd wybór prawdopodobnie padnie na czarną 14 możliwe że 16/512 - bo jest sumarycznie mała dopłata do wersji 12/256 a mamy i więcej ramu - bardziej bajer niż rzeczywista potrzeba ale i więcej dysku (to akurat może być bardziej przydatne bo nie ma jak tego rozszerzyć - no i zawsze dostanę lepsza cenę przy odsprzedaży ...) poza tym mi 14 ma taką samą wagę jak mi 11 - nie chce zwiększać niepotrzebnie wagi a wolałbym ją obniżyć o ile się da ... tu jedynie mogę ją wyrównać ... a wersję pro są już zauważalnie cięższe ... z tego co pisał pan Kacper głośniki dają radę a o to się martwiłem trochę biorąc pod uwagę że jeden jest mikroszczelinowy ... no ale chyba niepotrzebnie ... ta szpetna kamerka przednia nie jest za bardzo "oczoinwazyjna"? mam nadzieję że w końcu zaczną robić te wersje podekranowe ... może w mi 15 ... wiem - marzenia ściętej głowy ...

• Like 1
Opublikowano

Ponieważ nie mam wielkich łap, to właśnie zmniejszenie ekranów w najnowszych podstawowych modelach Xiaomi jest tylko plusem. W dłoni leży idealnie, jak i 13-tka, właściwie nie różni się rozmiarowo od niej (pomijam jakieś milimetry czy jego dziesiąte części). Dla mnie bomba. Tak, mam czarną wersję, jak i poprzednik, ale tu muszę przyznać, że powłoka nie jest aż tak bardzo "piano", w sensie jest nieco bardziej matowa, co również przyczyniło się do mniejszej widoczności odcisków. Fakt, że i tak używam przezroczyste etui, ale jednak to będzie plusem dla kogoś, kto nie zdecyduje się na żadne zabezpieczenie. Co do rozdzielczości, to owszem jest większa niż w 13, ale przy nieco zmienionym ppi, też właściwie nie dostrzegam jakiejś wielkiej różnicy. Po prostu na oko wygląda tak samo ;) Jeśli o pamięć chodzi, to już każdy sam musi zdecydować która wersja będzie dla jego potrzeb odpowiednia, ja wziąłem 8/256, co w zupełności mnie zadowala, zwłaszcza, że standartowo nie możemy wybrać mniejszej wartości "memory extension" niż 4GB, co przy dość szybkim UFS4.0, daje nam 12GB całkiem sprawnie działającej pamięci. Co tam jeszcze - ładowanie identyczne z 13, czyli 50W bezprzewodowo (po kablu zwiększyli do 90W, ale ja używam tylko wireless, więc dla mnie bez zmian). Głośniki grają na mój gust chyba nieco lepiej niż w 13, zwłaszcza w trybie Dolby Atmos.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Luks - dzięki za info - to po kolei ...

- ja mam akurat większą łapę ale tak rozmiarowo jak patrzyłem to właśnie te 6.4 cala było perfekt bo np teraz przy ekranie 6.8 - jak mam w mi 11 - to sięgnięcie np do paska adresowego przeglądarki to już odruchowo pochylam telefon i podnoszę rękę w górę - przy tym rozmiarze 6.4 obyłoby się bez tego - niby nieduża różnica ale jednak na plus ... a wersja pro byłaby tylko minimalnie mniejsza na wysokość ... czyli w zasadzie miałbym to samo + większa waga ... czyli w sumie komfort dłuższego korzystania z fona byłby mniejszy ... a chyba nie tędy droga ... 🙃

- właśnie to matowe wykończenie bardziej mi odpowiada - fajnie że to potwierdzasz bo oglądając unpacki tego modelu odniosłem dokładnie takie wrażenie ... ale nie miałem pewności - fajnie to widać bo ta czerń obudowy jest inna niż ta czerń wysepki aparatowej - no ale wiadomo to też kwestia oświetlenia ... niejako właśnie na to liczyłem ... tzn. że jest to mat a nie gloss ... też widziałem w kilku unpackach że np. zielone wersję strasznie się palcują, a jakiś typ specjalnie macał właśnie ten czarny tył i praktycznie nie widac było odcisków ... tak więc np. dla mnie bardzo duży plus bo raz że będzie to estetyczniej wyglądało a dwa że ta ramka która mnie interesuje jest właśnie bez tych "plecków" - to taka czarna aluminiowa oksydowana na czarno obejma ze srebrnymi wstawkami i taka sama osłona obiektywu - mocowana bezpośrednio na obudowę - czyli szkło jest na wierzchu i tym bardziej to się sprawdzi w praktyce ... to o czym pisze w załączeniu ... wizualnie od razu wiadomo o co chodzi a nie tylko opis 🙃

- też używam wyłącznie bezprzewodowego - mam oryginalna ładowarkę Xiaomi 55 watów - jeśli 14 nie miałaby takiego ładowania to u mnie od razu zakup by odpadał ... właśnie trochę przed premierą zastanawiałem się czy nie dadzą tego tylko dla wersji pro (raz obniżenie ceny - dwa obniżenie wagi - trzy bajer dla wersji pro) ale jest jak jest - co mi oczywiście pasuje ...

- w sumie ten górny głośnik mogliby dać normalnie - tak jak w wersji pro - tym bardziej że miejsce na niego jest ... no ale chyba nie jest źle z tego co piszesz (i pisał pan Kacper) na zdjęciach i na tym co widziałem na video w ogóle nie widać że tam jest specjalne wycięcie na głośnik ale to pisał już pan Kacper - czyli może być ...

- co pamięci to widzę już i siebie że te 8gb to jest na styk ... stąd celowalbym właśnie w wersję 12gb - w tej chwili na mi 8 mam tylko 1gb wolnego ramu ... a bywa że jest 0.7-0.8 ... stąd trochę rezerwy w górę nie zaszkodzi ... w gry na telefonie się nie bawię no ale jednak jakiś zapas zawsze mile widziany ... no i dopłata nie jest jakoś przesadnie duża ... więc tym bardziej ... a rozszerzać pamięcią dyskową też nie bardzo chcę bo nie wiem jak android zarządza tym ramem a zawsze jednak dyskowa (nawet przy tych najnowszych ufsach) będzie mieć nieco gorszy czas dostępu i wydajność niż zwykły ram ... może nie będzie to specjalnie zauważalne przy takim zwykłym korzystsniu no ale np. nie widzę sensu jeśli android mając wolny tam będzie relokował zawartość ramu w części dyskowej a nie pamięciowej ... 🙃 w tej chwili dopłata z wersji 12/256 do 16/512 to jakieś 180 złotych więc myślę całkiem sensownie ...

Screenshot_2023-11-16-22-55-17-623_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano

Właśnie sęk w tym, że nie mogli by ;) A to dlatego, że popsuło by im to koncepcję na górną krawędź telefonu, która aktualnie w 14 nie zawiera żadnych otworów ! Nie wiem gdzie umieścili nadajnik podczerwieni, bo zwyczajnie nie ma na niego dziurki, jak to było w poprzednich modelach, ale działa. Możliwe, że w końcu przydały się do czegoś te że się tak wyrażę "dylatacyjne szczeliny" w obudowie, które mają taki matowo-przezroczysty kolor. Zawsze mnie zastanawiało do czego służą, bo chyba wcześniej robiły za ozdobę. Nie wiem, poczekamy, aż ktoś otworzy obudowę i wstawi filmik na YT, który zwróci mu zapewne koszt telefonu z nawiązką ;) 

Opublikowano

to wychodzi w sumie podobnie jak przy mi 11 - też bateria 4600 - tyle że 14 może więcej ciągnąć chociażby przez jasność ekranu która jest sporo wyższa niż w mi 11 - 1500 vs 3000 - też nie wiem jak te nowe snapy ... 🙃 mam nadzieję że nie wyciągali tego megahercowo na rekordy 🙃

3 minuty temu, Test napisał(a):

Właśnie sęk w tym, że nie mogli by ;) A to dlatego, że popsuło by im to koncepcję na górną krawędź telefonu, która aktualnie w 14 nie zawiera żadnych otworów ! Nie wiem gdzie umieścili nadajnik podczerwieni, bo zwyczajnie nie ma na niego dziurki, jak to było w poprzednich modelach, ale działa. Możliwe, że w końcu przydały się do czegoś te że się tak wyrażę "dylatacyjne szczeliny" w obudowie, które mają taki matowo-przezroczysty kolor. Zawsze mnie zastanawiało do czego służą, bo chyba wcześniej robiły za ozdobę. Nie wiem, poczekamy, aż ktoś otworzy obudowę i wstawi filmik na YT, który zwróci mu zapewne koszt telefonu z nawiązką ;) 

no koncepcja koncepcja - ale mając miejsce i lepsza jakość dźwięku - bo jest lepsza w wersji pro - niedużo ale jednak - to by nie zaszkodziło ... 🙃 mi w ogóle by to w niczym nie przeszkadzało ... na pokaz mody z fonem nie idę a lepsze audio zawsze mile widziane 🙃

gdzieś na jakiejś recenzji tego modelu gość pokazuje jak to działa - taki chiński majfriend w białej koszulce - jak znajdę to wrzucę ... bo nie pamiętam już ... ten nadajnik jest prawdopodobnie tam w tym oczku gdzie jest lampa błyskowa ... on to pokazywał chyba na jakimś klimakteryzatorze 🙃

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, never winter napisał(a):

Test a jakie masz czasy pracy na baterii w 13 i 14 ? Jak pisał Kacper to 5.5h +20%bat to coś słabo ja w one plusie mam 7.5-8h 

Wiesz, nie mierzyłem tego jakoś specjalnie, po prostu mam mniej więcej to samo oprogramowanie na 14, co na 13 i wychodzi na oko, że trzyma bardzo podobnie, przy czym na pewno trzeba wziąć pod uwagę dlugość działania ekranu, połączenie przez WiFi czy ilość używanych kart SIM. Ja używam dwóch, z racji chwilowego zamieszkania poza granicami kraju, przy czym jedna jest to symulowana e-SIM, nie mniej jednak obie są w użyciu z obsługą 5G kiedy jestem w pracy, w domu oczywiście połączenie WiFi6. Poniżej porównanie przewidywanego przez system czasu pracy na Xiaomi 14 oraz z wyłączoną całkowicie łącznoscią i bardzo mało aktualnie używanym ekranie Xiaomi 13, gdyż leży sobie i odpoczywa. Zauważ ile już tak godzin odpoczywa ;) W tym stanie zachowuje się prawie jak kiedyś NOKIA 3210 :) 

Ach i Bluetooth mam cały czas włączony ze względu na połączenie z zegarkiem, zresztą no mam ponad 100 urządzeń Xiaomi w Mi Home, więc jakby tu nie oszczędzam z jakimś wyłączaniem komunikacji BT czy WiFi.

14.jpg 13.jpg

36 minut temu, Master napisał(a):

[...]

Screenshot_2023-11-16-22-55-17-623_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

A tu mnie panie zaciekawiłeś tą ramką, zarzucisz jakimś linkiem do niej ? Skąd można taką wytrzasnąć, Ali czyżby ? ;) 

Edytowane przez Test
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Test napisał(a):

A tu mnie panie zaciekawiłeś tą ramką, zarzucisz jakimś linkiem do niej ? Skąd można taką wytrzasnąć, Ali czyżby ? ;) 

zgadza się - one są dostępne dla wielu różnych modeli i w różnych wersjach kolorystycznych - ta czarna z jasnym alu jest moim zdaniem najlepsza - najbardziej elegancka ... ale tu wiadomo ... ilu ludzi tyle gustów ... ma też tą fajna zaletę że jest luks chłodzona obudowa a dwa że tam od środka jest specjalna taśma żeby nie rysowała się ramka fona - do tego świetnie wykonane - bardzo dobre wycięcia na wszystko a klawisze głośności i zasilania działają idealnie do tego są metalowe a nie chamski plastik jak w innych ... ja już tego używam ze dwa lata i właśnie chce to samo wrzucić do 14 ... tylko jeszcze nie ma tej wersji dostępnej ... pisałem nawet do sklepu który ma dużo tych ramek w ofercie i jakiś typ mi odpisał że będzie niedługo żeby troszku poczekać ... zaraz dołączę tu linka do tego sklepa ...

Win-Win Store

https://a.aliexpress.com/_EzosTKH

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Master napisał(a):

[...]

no koncepcja koncepcja - ale mając miejsce i lepsza jakość dźwięku - bo jest lepsza w wersji pro - niedużo ale jednak - to by nie zaszkodziło ... 🙃 mi w ogóle by to w niczym nie przeszkadzało ... na pokaz mody z fonem nie idę a lepsze audio zawsze mile widziane 🙃

[...]

Być może jednak nie mieli za bardzo miejsca w tej obudowie, nie mniej jednak góra nie zawiera teraz żadnych dziur, a głośniki grają całkiem ok. No każdy wiadomo ma tam swoje potrzeby, osobiście nie słucham muzyki na głośnikach telefonu, do tego celu mam słuchawki.

Opublikowano
2 minuty temu, Test napisał(a):

Być może jednak nie mieli za bardzo miejsca w tej obudowie, nie mniej jednak góra nie zawiera teraz żadnych dziur, a głośniki grają całkiem ok. No każdy wiadomo ma tam swoje potrzeby, osobiście nie słucham muzyki na głośnikach telefonu, do tego celu mam słuchawki.

no widzisz - to prawda - żadne głośniki nie przebija słuchawek - ot po prostu gdzieś widziałem na jutubie bezpośrednie porównanie jakości wyjścia na głośniki - leżały obok siebie i 14 i 14 pro i jednak w 14 pro było nieco lepiej - nie żeby była przepaść ale jednak odczuwalnie ... z tego co wynalazlem w sieci to też technologicznie są lepsze te normalne głośniki no i jednak powierzchnia wyjściowa na sounda jest na pewno większa niż te mikro szczeliny ... może być tak jak napisałeś że raz mogło nie być miejsca a dwa chcieli mieć ładną czysta ramkę ... też myślę że chcieli tym odróżnić wersję pro od zwykłej - no ale najważniejsze że jakość dźwięku i głośność jest całkiem dobra - ja wychodzę z założenia że jak jest miejsce i można dać lepsze rozwiązanie to czemu nie 🙃 no ale oni wiedzą lepiej ... może my za głupie jesteśmy żeby to pojąć ... może być i tak 🙃

a - jeszcze taka uwaga - ta ramka lekko na pewno ogranicza siły sygnałów wifi i gsm - z racji tego że to tworzywo od środka + alu od zewnątrz -  więc jak masz coś na styk to lepiej pomyśleć i czymś innym ...

Opublikowano
12 minut temu, Master napisał(a):

no widzisz - to prawda - żadne głośniki nie przebija słuchawek - ot po prostu gdzieś widziałem na jutubie bezpośrednie porównanie jakości wyjścia na głośniki - leżały obok siebie i 14 i 14 pro i jednak w 14 pro było nieco lepiej - nie żeby była przepaść ale jednak odczuwalnie [...]

W końcu w czymś wersja Pro chyba powinna być lepsza od standartowej, bo przecież to, że ma większy ekran nie czyni z niego jeszcze aż takiego profesjonalnego fona co ?

Opublikowano
Teraz, Test napisał(a):

W końcu w czymś wersja Pro chyba powinna być lepsza od standartowej, bo przecież to, że ma większy ekran nie czyni z niego jeszcze aż takiego profesjonalnego fona co ?

prawda co rzeczesz 🙃 pisałem trochę o tych różnicach ... założyłem taki temat dla osób które się zastanawiają co i jak ... bo niektórzy myślą że to tylko większy ekran ... a jest tego troszku więcej - z drugiej strony też nie są to jakieś gamę changery ... 🙃 nawet w jakieś recenzji która widziałem gość pisał w tytule - You dont need to go pro ...

Opublikowano
8 minut temu, never winter napisał(a):

@Testo to bym poprosił jeśli można przy połowie baterii albo przed rozładowaniem rozładowaniem ;)

Nie mogę ;) Chińczyk wyciął tą opcję na standartowym romie, nie ma możliwości przełączyć na hardware i ile czasu ekran zużywa, zostawili tylko aplikacje. Pewnie na romie developerskim ta funkcja tylko jest, chyba że usunęli całkiem w HyperOS. Może niech @Kacper Skrzypek się na ten temat wypowie, bo z tego co pisał, siedzi już na xiaomi.eu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no ja już po zamówieniu ... załatwiłem na trading shenzhen ... jakiś kod znalazłem jeszcze u siebie na mailu na 10 euro + free shipping global priority ... dwa kody weszły razem więc sumarycznie ponad 100wka do przodu ... taka uwaga jeszcze jakby kto zamawiał a używa adguarda - trzeba wyłączyć ... wziąłem zwykłą 14tke kolor czarny wersja 16/512 płatność robiłem przez przelewy24 i dalej blikiem ... poszło bez problemu choć musiałem limita zmienić dla transakcji ... ogólnie szybko i bezproblemowo z zamówieniem ... zobaczymy co dalej 🙃 .

.

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano

Kacper pisał że ma 5.5h+20% czasu na ekranie teraz pytanie czy tak mało przez niestabilny rom czy intensywne użytkowanie i czy na chińczyku faktycznie niema tego czasu na ekranie a w romie jest ?

Opublikowano
Godzinę temu, never winter napisał(a):

Kacper pisał że ma 5.5h+20% czasu na ekranie teraz pytanie czy tak mało przez niestabilny rom czy intensywne użytkowanie i czy na chińczyku faktycznie niema tego czasu na ekranie a w romie jest ?

Myślę, że ten czas podał przy intensywnym użytkowaniu raczej, z drugiej strony nie można porównywać tych czasów przy różnym użytkowaniu przecież, bo oczywiste jest, że każdy będzie miał inny.

Opublikowano

ja tam zamierzam jeszcze pobawić się debloatem bo teraz się sprawdziło ... też ciekawe ile tych śmieci zostawili w tym nowym hyperos w porównaniu do miui 14 ... tam wywaliłem chyba ze 40 usług i procesów ... ogólnie zaraz już kilka osób będzie miało (a kilku już ma) te 14tki to powrzucamy statystyki baterii i będzie co porównywać 🙃 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 15.11.2023 o 19:50, Master napisał(a):

ja znalazłem metodę bez krypto - za 40 dolarów - jest nawet filmik z tego na jutubie jak to wygląda - tam to zrobili dla 14tki - widać to po nazwie kodowej modelu ... jeśli to nie problem panie Kacprze proszę o jakieś info i linka gdzie to ogarniać (nawet na priv jak tu nie można z jakiegoś powodu) - ja czekałem z zakupem właśnie na info od Pana czy odblokowanie pójdzie - chciałem mieć pewność że to przejdzie ... teraz mogę już spokojnie zamawiać tylko nie wiem jeszcze która wersję wziąć - też kolorystyczna ... niby to na małe znaczenie ale jakoś nie mogę się zdecydować ... chyba po prostu wezmę titana i będzie spokój 🙃

Podalbys na priv tę metodę za $?

Jest już xiaomi.eu dla pro14?

Opublikowano
31 minut temu, Marekglogow napisał(a):

Podalbys na priv tę metodę za $?

Jest już xiaomi.eu dla pro14?

no jest - tylko nieoficjalnie ... pan Kacper już na tym siedzi (zwykła 14tka) - zresztą wrzucał też screeny gościa z forum Xiaomi EU który ma właśnie wersję PRO - tak więc robocze buildy są ... a kiedy my - zwykli śmiertelnicy - niegodni - dostąpimy tego przywileju to już inna sprawa :)

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, ricki napisał(a):

No nic kupiona 14. Macie jakiś namiar do przyzwoitego case? 

polecam poprzeglądać Ali ... jest tego coraz więcej i coraz ciekawsze ... na pewno coś sobie skombinujesz dobrego ... gratulacje - gdzie brales tak przy okazji - jak wersja i dlaczego taka i jaki kolor i dlaczego taki? moja czarna 16/512 gdzies tam lezy i czeka na wysylke ...

• Like 1
Opublikowano

Hehe kupiłem dokładnie taką samą. A czemu wydaje się że jest najkorzystniejsza względem cena/parametry pamięciowe. A czarna bo tak:) zawsze miałem czarne telefony i tak zostało kupiłem w tradingshenzhen

• Like 1
Opublikowano

Test

On 10/11/2023 at 20:43, Test said:

Tak wiem, co do kilku musiałem uciec się do tej metody, choć jak wspomniałem nowy system umożliwia odinstalowanie naprawdę wielu systemowych aplikacji, które wcześniej można było odinstalować tylko za pomocą shella.

Tak z TS, sama droga do UK, bo tutaj aktualnie mieszkam trwała może 5 dni, ale musiałem czekać kilka dni, gdyż nie mieli ich fizycznie na stanie.

Hej a jest metoda żeby serch engine na google zmienić?

Opublikowano
6 godzin temu, Spidxer napisał(a):

W sumie źle to opisałem. W searchengine google dodać bo nie ma w opcji. 

Google chyba nadal jest w Chinach zbanowane, więc chińska wersja browsera Xiaomi to zły pomysł. A wydaje mi się, że wyszukiwanie korzysta właśnie z wbudowanych w niego silników. Nawet jeśli teoretycznie dało by się dodać wyszukiwanie poprzez Google, to ta przeglądarka ma mnóstwo na twardo w kodzie zaszytych stron, na które po prostu nie zezwala chiński rząd i wejście na nie nawet przez VPN nie jest możliwe, dostajesz komunikat, że nie i juz ;) Tak, że po prostu zainstaluj sobie Chrome. Ale do końca nie jestem pewien jak to z tym jest, nie używam wyszukiwania tą metodą w telefonie, więc może coś się w temacie zmieniło.

Opublikowano
6 hours ago, Test said:

Google chyba nadal jest w Chinach zbanowane, więc chińska wersja browsera Xiaomi to zły pomysł. A wydaje mi się, że wyszukiwanie korzysta właśnie z wbudowanych w niego silników. Nawet jeśli teoretycznie dało by się dodać wyszukiwanie poprzez Google, to ta przeglądarka ma mnóstwo na twardo w kodzie zaszytych stron, na które po prostu nie zezwala chiński rząd i wejście na nie nawet przez VPN nie jest możliwe, dostajesz komunikat, że nie i juz ;) Tak, że po prostu zainstaluj sobie Chrome. Ale do końca nie jestem pewien jak to z tym jest, nie używam wyszukiwania tą metodą w telefonie, więc może coś się w temacie zmieniło.

A udało Ci się jakoś ogarnąć temat ze zjazdem góra dół na głównej stronie żeby się chińskia przeglądarka i content center się nie uruchamiały? Bo tylko to na razie jest denerwujące a pozatym tak jak pisałeś wszystko można pousuwać. 

Opublikowano
W dniu 16.11.2023 o 17:55, Kacper Skrzypek napisał(a):

Pierwsze rozładowanie dzisiaj - przy 19% baterii mam na razie 5,5 godziny SOT na Wi-Fi (ale używam już Xiaomi.eu, a nie chińskiego ROM-u).

Screenshot_2023-11-16-17-55-36-267_com.miui.securitycenter.jpg

Tak po kolei możesz wskazać co trzeba zrobić aby wgrać soft xiaomi.eu?moze jakieś linki? Mój telefon ciągle w trasie ale muszę być przygotowany :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Spidxer napisał(a):

A udało Ci się jakoś ogarnąć temat ze zjazdem góra dół na głównej stronie żeby się chińskia przeglądarka i content center się nie uruchamiały? Bo tylko to na razie jest denerwujące a pozatym tak jak pisałeś wszystko można pousuwać. 

To akurat w opcjach launchera się da wyłączyć.

Edytowane przez Test