Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Master napisał(a):

przejście na Xiaomi eu jest proste ... warunek to zrobiony unlock ... ściągamy paczkę z romem na kompa i ja rozpakowujemy - tam będą skrypty pod windowsa - jeden do czystej instalki z wipe data (to robimy jak mamy globala wrzuconego) a potem przy updatach wybieramy już skrypt upgrade - czyli aktualizujemy do nowszej wersji bez utraty danych i ustawień ... telefon musi być podłączony do kompa w trybie fastboot i w systemie muszą być sterowniki android bootloader interface - po podłączeniu fona w trybie fastboot trzeba wejść w menadżer urządzeń i sprawdzić czy tak jest wykryty telefon - jeśli nie to sterowniki pobieramy z neta i dodajemy przez managera ... to jednorazowa procedura ... no i w sumie to wszystko ... tak więc nic trudnego 🙃 zdecydowanie warto ... Xiaomi eu ma masę fajnych poprawek i funkcjonalności której nie ma global ... do tego szybko wszystko jest ogarniane jak jest taka konieczność ... a jeśli ciągnie przypasuje czy będą problemy z jakimiś apkami to bez problemu można wrócić do globala i zablokować z powrotem bootloadera (czyli zrobić locka) - to robimy softem miflash - więc w sumie mamy duże pole do manewru ...

Wiesz co najśmieszniejsze jest to, że dzisiaj sprawdziłem na siostry telefonie co ma redmi 14 c i też z aktualką do HyperOs i też ma szare  :D 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

Wiesz co najśmieszniejsze jest to, że dzisiaj sprawdziłem na siostry telefonie co ma redmi 14 c i też z aktualką do HyperOs i też ma szare  :D 

no to jakiś bug systemowy na to wygląda ... trza czekać na update ... może ktoś też to zauwazyl i temat jest zgłoszony a może i nawet rozwiązany ... nie wiem co ile wychodzą te updaty na globalach ..  my na Xiaomi eu mamy tak jak chinczyki wypuszczają swoje wersje ... global rządzi się innymi prawami 🙃

Opublikowano
13 minut temu, Master napisał(a):

no to jakiś bug systemowy na to wygląda ... trza czekać na update ... może ktoś też to zauwazyl i temat jest zgłoszony a może i nawet rozwiązany ... nie wiem co ile wychodzą te updaty na globalach ..  my na Xiaomi eu mamy tak jak chinczyki wypuszczają swoje wersje ... global rządzi się innymi prawami 🙃

Może kiedyś się skusze na eu ale z obawą ze coś zrąbie 🤣 . Kiedyś posiadałem redmi note 8 pro przesiadłem się na Samsunga a53 i teraz z powrotem na Xiaomi wiec nie wiem co się zmieniło, ale kiedyś to te aktualki nie były za częste

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, l_Magnus_l napisał(a):

Może kiedyś się skusze na eu ale z obawą ze coś zrąbie 🤣 . Kiedyś posiadałem redmi note 8 pro przesiadłem się na Samsunga a53 i teraz z powrotem na Xiaomi wiec nie wiem co się zmieniło, ale kiedyś to te aktualki nie były za częste

w sumie ciężko tak na prawdę coś "zrabac" 🙃 aktualizacje na Xiaomi eu były bardzo często bo wychodziły tzw. wersje tygodniowe ... jakiś czas temu Xiaomi zmieniło politykę w tym względzie i mamy już tylko tzw. wersje stable (te tygodniowe nazywały się dev beta) stable wychodzą tak co miesiąc / dwa ... jak pisałem nie wiem jak to wygląda na globalach ... wszystkie romy od Xiaomi eu (poza nielicznymi wyjątkami na procesory mediateka) bazują na oryginalnym chińskim romie stąd ich wypusty są w innych terminach niż wypusty globali ... ogólnie wrzucając romy Xiaomi eu nie mamy możliwości np zablokowania bootloadera więc tym nie ma co się martwic ... a i zepsuc ciężko bo klikamy po prostu gotowy skrypt który już radzi sobie dalej bez naszej ingerencji ... romy można też wrzucać przez tzw. custom recovery - które wgrywamy sami - wtedy aktualizacje robimy już z poziomu telefonu - bez konieczności podłączania do kompa - szybciej i wygodniej ... choć teraz przy wydaniach stable to już ma mniejsze znaczenie ... bo nie są wydawane co tydzień jak te dev bety o których wspomniałem ... dev bety też zresztą nie były na wszystkie modele więc co poniektórzy nie doświadczyli radości i biedy które nam przynosiły 🙃 to były czasy ... aż łza się w oku kręci ... wiem ja stary głupi i sentymentalny ... ale możesz sobie zerknąć do modyfikacji systemowych i znaleźć wątek co do ostatniej dev beta ... nie tylko ja rozpaczalem i rwałem na sobie odzież wierzchnią ... 🙃

update ... niestety już nie ma tego tematu z aktualizacjami systemowymi ... spoczął w archiwum ... w sumie jak nie ma już tych wersji to i niepotrzebny ... ale zostanie w naszej pamięci ... 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano
5 minut temu, Master napisał(a):

w sumie ciężko tak na prawdę coś "zrabac" 🙃 aktualizacje na Xiaomi eu były bardzo często bo wychodziły tzw. wersje tygodniowe ... jakiś czas temu Xiaomi zmieniło politykę w tym względzie i mamy już tylko tzw. wersje stable (te tygodniowe nazywały się dev beta) stable wychodzą tak co miesiąc / dwa ... jak pisałem nie wiem jak to wygląda na globalach ... wszystkie romy od Xiaomi eu (poza nielicznymi wyjątkami na procesory mediateka) bazują na oryginalnym chińskim romie stąd ich wypusty są w innych terminach niż wypusty globali ... ogólnie wrzucając romy Xiaomi eu nie mamy możliwości np zablokowania bootloadera więc tym nie ma co się martwic ... a i zepsuc ciężko bo klikamy po prostu gotowy skrypt który już radzi sobie dalej bez naszej ingerencji ... romy można też wrzucać przez tzw. custom recovery - które wgrywamy sami - wtedy aktualizacje robimy już z poziomu telefonu - bez konieczności podłączania do kompa - szybciej i wygodniej ... choć teraz przy wydaniach stable to już ma mniejsze znaczenie ... bo nie są wydawane co tydzień jak te dev bety o których wspomniałem ... dev bety też zresztą nie były na wszystkie modele więc co poniektórzy nie doświadczyli radości i biedy które nam przynosiły 🙃 to były czasy ... aż łza się w oku kręci ... wiem ja stary głupi i sentymentalny ... ale możesz sobie zerknąć do modyfikacji systemowych i znaleźć wątek co do ostatniej dev beta ... nie tylko ja rozpaczalem i rwałem na sobie odzież wierzchnią ... 🙃

A powiedz mi jest jakiś sposób, żeby zainstalować aplikacje do smsów od Samsunga bo jak próbuje to pisze ze jest konflikt z istniejącym pakietem, bo jakoś ta apka od Googla mi się nie widzi różne próbowałem, ale jakoś od Samsunga mi się podoba.

Opublikowano
5 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

A powiedz mi jest jakiś sposób, żeby zainstalować aplikacje do smsów od Samsunga bo jak próbuje to pisze ze jest konflikt z istniejącym pakietem, bo jakoś ta apka od Googla mi się nie widzi różne próbowałem, ale jakoś od Samsunga mi się podoba.

a szczerze mówiąc to nie wiem ... u nas są apki od Xiaomi ... tak dialer jak i smsy ... do tego dialer ma nagrywanie rozmów ... ogólnie bardzo mi pasują te apki ... ba pewno lepsze jak te od Googla które są w globalach (tych na Europę przynajmniej ...) bo są tez globale z apkami Xiaomi 🙃 myślę że bezproblemowo to wrzucisz tylko dialery i apki do sms co są w sklepie Play ...

Opublikowano
1 minutę temu, Master napisał(a):

a szczerze mówiąc to nie wiem ... u nas są apki od Xiaomi ... tak dialer jak i smsy ... do tego dialer ma nagrywanie rozmów ... ogólnie bardzo mi pasują te apki ... ba pewno lepsze jak te od Googla które są w globalach (tych na Europę przynajmniej ...) bo są tez globale z apkami Xiaomi 🙃 myślę że bezproblemowo to wrzucisz tylko dialery i apki do sms co są w sklepie Play ...

Więc żeby mieć dialer i do smsów od Xiaomi należy zmienić rom na eu innego wyjścia nie ma.

Opublikowano (edytowane)

no to wspomniałem właśnie o tych innych globalach ... nie tylko Indonezja tak ma ale też i Tajwan ... w sumie jak masz telefon globala i zrobisz unlocka to możesz miflashem wrzucić któraś z tych wersji i od razu z wrzuceniem romu zrobić locka z powrotem ... 🙃chociaż mając zdjętego locka równie dobrze można najpierw wypróbować Xiaomi eu ... a potem ewentualnie jak coś nie podejdzie to wrzucić globala i zrobić locka z powrotem ...

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, l_Magnus_l napisał(a):

Póki co nie będę się w to bawił najpierw poczytam o tym jak to się robi na spokojnie.

a pewnie ... jak się wrzuca romy Xiaomi eu to już pisałem ... jeśli interesuje Cię jakie są zmiany w porównaniu do globala to masz to wyszczególnione na forum xiaomi eu ... poniżej ... wrzucenie romu global przez miflasha to też formalność ... ściągasz paczkę zrobiona dla trybu fastboot - odpalasz programik - na dole ustawiasz czy chcesz wgrać z lockiem czy bez wskazujesz paczkę z romem i czekasz na zakończenie 🙃 jedno i drugie szybko i bezproblemowo ... oczywiście fona podpinasz do kompa w trybie fastboot ... to wspólne dla obu romow ...

• 3way reboot menu (in dev settings)
  • HyperOS Contacts and Dialer
  • Removed ads in HyperOS system apps
  • HyperOS Dialer and Messages apps
  • Steps counter in Assistant screen
  • More shortcuts on left lockscreen
  • Wake up gestures for all devices
  • Option to auto-expand first notification
  • Notifications priority settings
  • More edit options in Gallery app
  • Enabled MiDrive in File Explorer
  • Google apps support integrated
  • Removed 5GHz region restrictions
  • Confirm dials from call logs
  • Morning report on alarm at morning
  • More apps supported for AOD notifications
  • More styles for AOD screen
  • Raise to wake gesture
  • AOD notification received animation
  • Tap fingerprint sensor to wake toggle
  • Double tap to lock screen
  • Battery AI scenes
  • Allowed disabling specific system apps
  • Importing theme .mtz from zhuti.xiaomi.com via ThemeManager
  • No useless Chinese bloatware apps
  • More free RAM due to less background processes
  • Mi Video, Mi Music, Mi Browser: No any useless Chinese content and ads
  • No possibility to re-lock bootloader accidentally with flash any xiaomi.eu release
  • Added real 27 languages translation made by Official MIUI Fansites and MIUI Fans
  • Added EU T9 dialer support
  • Added charging sound switch
  • Optimized GPS settings for EU
  • Optimized Battery consumption
  • Optimized RAM consumption
  • Added GSMalphabet into SMS app options
  • SafetyNet passed by default without ROOT (Google Pay)
  • Play Store Certified
  • Deodexed
  • Added automated tasks in Security app
  • Widevine L1 (for supported devices)
  • And more, and more made by our 12 years mods experience.
Edytowane przez Master
Opublikowano
2 godziny temu, Master napisał(a):

a pewnie ... jak się wrzuca romy Xiaomi eu to już pisałem ... jeśli interesuje Cię jakie są zmiany w porównaniu do globala to masz to wyszczególnione na forum xiaomi eu ... poniżej ... wrzucenie romu global przez miflasha to też formalność ... ściągasz paczkę zrobiona dla trybu fastboot - odpalasz programik - na dole ustawiasz czy chcesz wgrać z lockiem czy bez wskazujesz paczkę z romem i czekasz na zakończenie 🙃 jedno i drugie szybko i bezproblemowo ... oczywiście fona podpinasz do kompa w trybie fastboot ... to wspólne dla obu romow ...

• 3way reboot menu (in dev settings)
  • HyperOS Contacts and Dialer
  • Removed ads in HyperOS system apps
  • HyperOS Dialer and Messages apps
  • Steps counter in Assistant screen
  • More shortcuts on left lockscreen
  • Wake up gestures for all devices
  • Option to auto-expand first notification
  • Notifications priority settings
  • More edit options in Gallery app
  • Enabled MiDrive in File Explorer
  • Google apps support integrated
  • Removed 5GHz region restrictions
  • Confirm dials from call logs
  • Morning report on alarm at morning
  • More apps supported for AOD notifications
  • More styles for AOD screen
  • Raise to wake gesture
  • AOD notification received animation
  • Tap fingerprint sensor to wake toggle
  • Double tap to lock screen
  • Battery AI scenes
  • Allowed disabling specific system apps
  • Importing theme .mtz from zhuti.xiaomi.com via ThemeManager
  • No useless Chinese bloatware apps
  • More free RAM due to less background processes
  • Mi Video, Mi Music, Mi Browser: No any useless Chinese content and ads
  • No possibility to re-lock bootloader accidentally with flash any xiaomi.eu release
  • Added real 27 languages translation made by Official MIUI Fansites and MIUI Fans
  • Added EU T9 dialer support
  • Added charging sound switch
  • Optimized GPS settings for EU
  • Optimized Battery consumption
  • Optimized RAM consumption
  • Added GSMalphabet into SMS app options
  • SafetyNet passed by default without ROOT (Google Pay)
  • Play Store Certified
  • Deodexed
  • Added automated tasks in Security app
  • Widevine L1 (for supported devices)
  • And more, and more made by our 12 years mods experience.

Zobaczymy co będzie jak dostane HyperOs 2.0 bo niby jest w drodze, ale kiedy nadejdzie to nie wiadomo  :) 

Opublikowano
20 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

Zobaczymy co będzie jak dostane HyperOs 2.0 bo niby jest w drodze, ale kiedy nadejdzie to nie wiadomo  :) 

kto słucha ten usłyszy ... kto puka temu otworzą ... kto czeka ten się doczekuje 🙃 cierpliwość jest cnotą szanowny Panie ... mi hyper 2ka bardzo się podoba ... pisaliśmy o wrażeniach z przejścia przy pierwszym wypuście ... wszystko luks działa szybko płynnie i bezproblemowo ... ja złego słowa nie powiem ...

Opublikowano
1 minutę temu, Master napisał(a):

kto słucha ten usłyszy ... kto puka temu otworzą ... kto czeka ten się doczekuje 🙃 cierpliwość jest cnotą szanowny Panie ... mi hyper 2ka bardzo się podoba ... pisaliśmy o wrażeniach z przejścia przy pierwszym wypuście ... wszystko luks działa szybko płynnie i bezproblemowo ... ja złego słowa nie powiem ...

Oglądałem kilka recenzji na YT i też zachwalali i co najważniejsze nie było tego szarego ekranu albo przypadek albo naprawili i się już nie mogę doczekać tej aktualki. :) 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

Oglądałem kilka recenzji na YT i też zachwalali i co najważniejsze nie było tego szarego ekranu albo przypadek albo naprawili i się już nie mogę doczekać tej aktualki. :) 

ja nigdy nie pamiętam żeby był coś takiego ... od kiedy korzystam z romow Xiaomi eu ... to już kilka lat ... jak chyba już wspominałem tam jak wprowadzono te zaawansowane tekstury to na początku te tła były nieprzezroczyste - stąd z tego nie korzystałem ... wyglądało to nawet ok tyle że ładniej było po prostu jak się to wyłączyło ... w tej chwili jedna i druga opcja działa dobrze ... też kiedyś bywały problemy z właśnie takim szarym tłem ale to chyba jest związane z trybem ciemnym - w ogóle to sobie przypomniałem właśnie że ktoś ostatnio zakładał temat że takie szare tło - podobne jak u Ciebie - wskakuje mu przy printscreenach ... tam mu odpisałem jak można się tego pozbyć bo kiedyś ktoś podobny problem opisywał na forum Xiaomi eu i jakos mi się to zapamiętało ... stąd też pisałem w Twoim przypadku żeby pobawić się ustawieniami tego ciemnego motywy ... a w szczególności opcji dostosuj tło i teksty ... tam było tak że jak ta opcja dostosowania była włączona to był problem - a wystarczyło tylko ja wyłączyć a potem znowu włączyć i temat był z głowy 🙃 taka sytuacja ...

wygląda znajomo? 🙃

https://miuipolska.pl/forum/topic/64767-nie-robi-całych-zrzutów-ekranu/

Edytowane przez Master
Opublikowano

ja nigdy nie pamiętam żeby był coś takiego ... od kiedy korzystam z romow Xiaomi eu ... to już kilka lat ... jak chyba już wspominałem tam jak wprowadzono te zaawansowane tekstury to na początku te tła były nieprzezroczyste - stąd z tego nie korzystałem ... wyglądało to nawet ok tyle że ładniej było po prostu jak się to wyłączyło ... w tej chwili jedna i druga opcja działa dobrze ... też kiedyś bywały problemy z właśnie takim szarym tłem ale to chyba jest związane z trybem ciemnym - w ogóle to sobie przypomniałem właśnie że ktoś ostatnio zakładał temat że takie szare tło - podobne jak u Ciebie - wskakuje mu przy printscreenach ... tam mu odpisałem jak można się tego pozbyć bo kiedyś ktoś podobny problem opisywał na forum Xiaomi eu i jakos mi się to zapamiętało ... stąd też pisałem w Twoim przypadku żeby pobawić się ustawieniami tego ciemnego motywy ... a w szczególności opcji dostosuj tło i teksty ... tam było tak że jak ta opcja dostosowania była włączona to był problem - a wystarczyło tylko ja wyłączyć a potem znowu włączyć i temat był z głowy 🙃 taka sytuacja ...

No widocznie to inna sytuacja, bo to na dwóch fonach jak już pisałem u siory to samo a też ma nowy telefon no zobaczymy po aktualce czy coś się zmieni.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

No widocznie to inna sytuacja, bo to na dwóch fonach jak już pisałem u siory to samo a też ma nowy telefon no zobaczymy po aktualce czy coś się zmieni.

wiesz tu chodzi mi o ten szary jednolity kolor ... u niej to wywaliło przy zrzucie ekranu a u Ciebie i siory przy menu powiadomień 🙃 może w różnych miejscach jest to doświadczane ... w każdym razie u siebie nigdy ani teraz nie miałem takich wątpliwych wizualnie przyjemności ...

Screenshot_2025-01-03-19-55-44-180_com.android.chrome-edit.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
3 minuty temu, Master napisał(a):

wiesz tu chodzi mi o ten szary jednolity kolor ... u niej to wywaliło przy zrzucie ekranu a u Ciebie i siory przy menu powiadomień 🙃 może w różnych miejscach jest to doświadczane ... w każdym razie u siebie nigdy ani teraz nie miałem takich wątpliwych wizualnie przyjemności ...

Screenshot_2025-01-03-19-55-44-180_com.android.chrome-edit.jpg

no Chińczyki za dużo tego wypuszczają nie idą na jakość a na ilość a potem trzeba czekać na jakieś poprawki jak ktoś chce mieć globala.

Opublikowano
24 minuty temu, l_Magnus_l napisał(a):

no Chińczyki za dużo tego wypuszczają nie idą na jakość a na ilość a potem trzeba czekać na jakieś poprawki jak ktoś chce mieć globala.

na szczęście nie jesteśmy skazani na globala 🙃 ja nawet nigdy nie byłem ... zacząłem od Xiaomi eu i cały czas z nim się mecze ... 🙃 a z drugiej strony to fakt ... też pisałem kiedyś o tym na forum że za dużo jest tych modeli i odmian ... i że docelowo może to pogorszyć jakość softu ... nawet kiedyś wymyślaliśmy nazwy dla kolejnych odmian tych samych modeli ... np. jest turbo pro pro+ lite x s itp. itd. układaliśmy kombinacje jakie mogą być jeszcze 🙃 z jednej strony śmieszne z drugiej nie bardzo ... no ale to duża korporacja ma swój model sprzedaży ... mają statystyki ile gdzie czego schodzi ... badania rynku itp itd. no i mają już niezły śmietnik w ofercie 🙃 jeszcze podział na submarki typu redmi czy poco ... no właśnie ... po co? ale tak mądrzejsi od nas o tym decydują ... my dla nich jesteśmy pyłkiem ... okruchem ... ziarnkiem piasku na pustyni ... kogo obchodzi jakis zwykły szary użytkownik forum Xiaomi eu który nie może zrobić unlocka ... a obchodzi tyle co świniaka astronomia 🙃

Opublikowano

na szczęście nie jesteśmy skazani na globala 🙃 ja nawet nigdy nie byłem ... zacząłem od Xiaomi eu i cały czas z nim się mecze ... 🙃 a z drugiej strony to fakt ... też pisałem kiedyś o tym na forum że za dużo jest tych modeli i odmian ... i że docelowo może to pogorszyć jakość softu ... nawet kiedyś wymyślaliśmy nazwy dla kolejnych odmian tych samych modeli ... np. jest turbo pro pro+ lite x s itp. itd. układaliśmy kombinacje jakie mogą być jeszcze 🙃 z jednej strony śmieszne z drugiej nie bardzo ... no ale to duża korporacja ma swój model sprzedaży ... mają statystyki ile gdzie czego schodzi ... badania rynku itp itd. no i mają już niezły śmietnik w ofercie 🙃 jeszcze podział na submarki typu redmi czy poco ... no właśnie ... po co? ale tak mądrzejsi od nas o tym decydują ... my dla nich jesteśmy pyłkiem ... okruchem ... ziarnkiem piasku na pustyni ... kogo obchodzi jakis zwykły szary użytkownik forum Xiaomi eu który nie może zrobić unlocka ... a obchodzi tyle co świniaka astronomia 🙃

No dokładnie my mamy kupować a nie patrzeć, ile jest modeli kupujemy takie na jakie nas stać a oni kasę liczą a w planach na przyszły rok już 50 modeli zaprojektowanych :D

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

No dokładnie my mamy kupować a nie patrzeć, ile jest modeli kupujemy takie na jakie nas stać a oni kasę liczą a w planach na przyszły rok już 50 modeli zaprojektowanych :D

a tak przy okazji Twojego problemu ... poczytałem trochę o tym w necie ... co ciekawe podobne coś było kilka lat temu na telefonach które miały update systemu - a przy okazji trafiły na listę Xiaomi która dotyczyła starszych modeli z gorszymi procami / grafika ... i to było celowo zrobione pod kątem wydajności ... brak przezroczystości i te szpetne szare tło ... tam psy wieszali na tym i chyba to zmienili potem ... czyżby powrót do przeszłości? ale to dziwne by było w przypadku Twojego modelu bo to całkiem nowy sprzęt ... może właśnie to jakiś bug systemowy że to się uruchomiło - tak podejrzewam ... stąd czekanie na update to tu jedyne rozwiązanie ...

znalazłem nawet taki temat na forum Xiaomi eu ... pan Kacper też tam pisał ...

https://xiaomi.eu/community/threads/rn8-20-12-02-notification-shade-is-gray.58702/

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Master napisał(a):

a tak przy okazji Twojego problemu ... poczytałem trochę o tym w necie ... co ciekawe podobne coś było kilka lat temu na telefonach które miały update systemu - a przy okazji trafiły na listę Xiaomi która dotyczyła starszych modeli z gorszymi procami / grafika ... i to było celowo zrobione pod kątem wydajności ... brak przezroczystości i te szpetne szare tło ... tam psy wieszali na tym i chyba to zmienili potem ... czyżby powrót do przeszłości? ale to dziwne by było w przypadku Twojego modelu bo to całkiem nowy sprzęt ... może właśnie to jakiś bug systemowy że to się uruchomiło - tak podejrzewam ... stąd czekanie na update to tu jedyne rozwiązanie ...

No tak, bo jak oglądałem recenzje 2.0 i koleś pokazywał panel powiadomień i tego centrum kontroli było przezroczyste w odcieniu tapety więc może ludzie psy wieszali teraz i postanowili przywrócić, ale póki nie ma aktualki to się nie przekonamy.

Już chyba się nie przekonamy ze względu na mój kulawy Angielski ten koleś co miał te przezroczyste centrum kontroli to ściągnął jakiś motyw co niby daje ten efekt, ale to się chyba wgryzło w system, bo jak się zmieniło tapetę na pulpicie to te rozmycie dalej miało kolor motywu a później zacząłem przeglądać więcej takich filmików i się okazało, że na  HyperOs 2.0 też jest szary. Więc chyba miałeś racje twierdząc, że oni to specjalnie zrobili, Dobra teraz możesz ze mnie się pośmiać 🤣🤣

Edytowane przez l_Magnus_l
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, l_Magnus_l napisał(a):

No tak, bo jak oglądałem recenzje 2.0 i koleś pokazywał panel powiadomień i tego centrum kontroli było przezroczyste w odcieniu tapety więc może ludzie psy wieszali teraz i postanowili przywrócić, ale póki nie ma aktualki to się nie przekonamy.

Już chyba się nie przekonamy ze względu na mój kulawy Angielski ten koleś co miał te przezroczyste centrum kontroli to ściągnął jakiś motyw co niby daje ten efekt, ale to się chyba wgryzło w system, bo jak się zmieniło tapetę na pulpicie to te rozmycie dalej miało kolor motywu a później zacząłem przeglądać więcej takich filmików i się okazało, że na  HyperOs 2.0 też jest szary. Więc chyba miałeś racje twierdząc, że oni to specjalnie zrobili, Dobra teraz możesz ze mnie się pośmiać 🤣🤣

nie naśmiewamy tu się z nikogo ... trzymamy poziom / pion - ja nawet muszę z racji zawodu 🙃  i kulturę ... kazden jeden zasługuje na szacunek co by nie wypisywał 🙃 oczywiście są pewne granice ... no na pewno kiedyś to robili bo te wątki co znalazłem w necie i na Xiaomi eu są dość stare ... i dotyczą dość leciwych modeli ... widocznie wprowadzili nowe animacje i efekty i w testach im wyszło że nie każdy sprzęt to dobrze ciągnie ... to też kwestia sterowników do grafiki których przecież samo Xiaomi nie robi ... no i zrobili "black listę" gdzie dali niektóre kombinacje prockow / grafik ... gdzie ograniczyli ilość i jakosc efektów ... no ale ten telefon co Ty masz jest dość mocny przecież i w miarę nowy model ... stąd wygląda to właśnie na jakiś bug ... w sumie ciekawy jestem czy jeśli coś takiego puściliby w romie chińskim to czy Xiaomi eu by to ogarnęło ... ogólnie zespół Xiaomi eu też nie ma dostępu do pełnego kodu romu ... kiedyś chyba pisał o tym psm Kacper jak pamiętam ... no i też wszystkiego nie da się ogarnąć / poprawić własnymi siłami ... wtedy zostaje czekać na kolejny wypust romow i sprawdzanie ci i gdzie poprawili / zepsuli ... 🙃 ot takie to przygody mamy z tym wszystkim ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
Teraz, Master napisał(a):

nie naśmiewamy tu się z nikogo ... trzymamy poziom / pion - ja nawet muszę z racji zawodu 🙃  i kulturę ... kazden jeden zasługuje na szacunek co by nie wypisywał 🙃 oczywiście są pewne granice ... no na pewno kiedyś to robili bo te wątki co znalazłem w necie i na Xiaomi eu są dość stare ... i dotyczą dość leciwych modeli ... widocznie wprowadzili nowe animacje i efekty i w testach im wyszło że nie każdy sprzęt to dobrze ciągnie ... to też kwestia sterowników do grafiki których przecież samo Xiaomi nie robi ... no i zrobili "black listę" gdzie dali niektóre kombinacje prockow / grafik ... gdzie ograniczyli ilość i jakiś efektów ... no ale ten telefon co Ty masz jest dość mocny przecież i w miarę nowy model ... stąd wygląda to właśnie na jakiś bug ... w sumie ciekawy jestem czy jeśli coś takiego puściliby w romie chińskim to czy Xiaomi eu by to ogarnęło ... ogólnie zespół Xiaomi eu też nie ma dostępu do pełnego kodu romu ... kiedyś chyba pisał o tym psm Kacper jak pamiętam ... no i też wszystkiego nie da się ogarnąć / poprawić własnymi siłami ... wtedy zostaje czekać na kolejny wypust romow i sprawdzanie ci i gdzie poprawili / zepsuli ... 🙃 ot takie to przygody mamy z tym wszystkim ...

Z tym śmianiem to tak napisałem, bo sam z siebie się śmieje, ale patrz na skrina z mojego fona :D

Screenshot_2025-01-03-21-46-44-776_com.miui.home.jpg

Opublikowano
59 minut temu, l_Magnus_l napisał(a):

Z tym śmianiem to tak napisałem, bo sam z siebie się śmieje, ale patrz na skrina z mojego fona :D

Screenshot_2025-01-03-21-46-44-776_com.miui.home.jpg

bardzo ładny 🙃 tu tło wygląda ok ... ale tam co pamiętam pisałeś o panelu powiadomień ... to tu jest dobrze a tam zle?

Opublikowano
7 godzin temu, Master napisał(a):

bardzo ładny 🙃 tu tło wygląda ok ... ale tam co pamiętam pisałeś o panelu powiadomień ... to tu jest dobrze a tam zle?

Dzień dobry nie w panelu powiadomień wygląda tak samo jest przezroczyste, ale to jest tak jak pisałem wyżej trochę to oszukane. Mianowicie jest przezroczyste w kolorze błękitnym powiedzmy i jak zmienię tapetę na ciemna to te tło zostanie takie jak teraz :) no i działa tylko na jasnym wyświetlaczu. Robi się to tak że ściągasz jakiś motyw co pozwala na taki myk pobierasz go, ale go nie instalujesz wchodzisz w motywy w swoje konto, gdzie masz motywy i masz taka opcje jak dostosuj motyw i tam masz taka fajną opcje jak pasek statusu i tam zmieniasz na ten nowy motyw. Dzięki temu zachowujesz stary motyw, ikony itd zmienia się właśnie tylko te tło.

Screenshot_2025-01-03-21-46-31-880_com.android.thememanager.jpg

Screenshot_2025-01-03-21-46-38-824_com.android.thememanager.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, po aktualizacji do hyperOS 2 animacje w całym systemie się delikatnie zacinają na początku. Gdy drugi raz i więcej wywołuje animacje problem powoli znika, chyba zaczyna się cykl psucia starych telefonów w aktualizacjach. Ale przynajmniej czas na baterii uległ nieznacznej poprawie.

Opublikowano
2 godziny temu, Uszaty napisał(a):

Wiadomo kiedy będzie Xiaomi eu z HyperOS 2.0?

Gdy Xiaomi wyda China ROM z HyperOS 2.0. Z jakiegoś powodu mocno się ociągają, dopiero bodajże wczoraj albo 2 dni temu wyszło China dla Note 13 Pro+.

Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 21:10, Kacper Skrzypek napisał(a):

Gdy Xiaomi wyda China ROM z HyperOS 2.0. Z jakiegoś powodu mocno się ociągają, dopiero bodajże wczoraj albo 2 dni temu wyszło China dla Note 13 Pro+.

A wersja HyperOS 1.0 już jest? I takie pytanie w ogóle warto przejść z global rom pod względem poprawy responsywności, czasu pracy na baterii czy to tylko dodaje inne opcje personalizacji dostępne normalnie w chińskich wersjach a poza tym to samo uzyska się robiąc debloat przez adb?

Opublikowano
1 minutę temu, Uszaty napisał(a):

A wersja HyperOS 1.0 już jest?

Od dawna - dział Modyfikacje systemowe.

1 minutę temu, Uszaty napisał(a):

I takie pytanie w ogóle warto przejść z global rom pod względem poprawy responsywności, czasu pracy na baterii czy to tylko dodaje inne opcje personalizacji dostępne normalnie w chińskich wersjach a poza tym to samo uzyska się robiąc debloat przez adb?

Nie powiem, że na pewno poprawi się responsywność czy czas pracy na baterii, bo nie mam tego telefonu, więc nie jestem w stanie tego stwierdzić. Opcji personalizacji z pewnością jest więcej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.01.2025 o 14:58, Kacper Skrzypek napisał(a):

Od dawna - dział Modyfikacje systemowe.

Nie powiem, że na pewno poprawi się responsywność czy czas pracy na baterii, bo nie mam tego telefonu, więc nie jestem w stanie tego stwierdzić. Opcji personalizacji z pewnością jest więcej.

A na innych modelach poprawia tak ogółem? Bo jestem nawet zadowolony ale czasami zdarzy się zamulić nawet jak wywaliłem większość niepotrzebnych aplikacji.

Edytowane przez Uszaty
Opublikowano (edytowane)

hyperos 2.0 od xiaomi.eu już wyszedł

image.png.2c15434a562d195079b3b13757aa0501.png

Ktoś już instalował? Działają wszystkie funkcje nfc itp?

I czy do xiaomi dialer można dodać kontakty z konta google, oraz w której wersji są aktualizacje OTA, fastboot czy TWRP?

Edytowane przez Kestiri X
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy ktoś z posiadaczy redmi note 13 pro+  miał problem ze zrobieniem zrzutu ekranu ? chciałam zrobić zrzut ekranu, a  po wejściu w galerie zrzut ekranu pokazuje ale tylko górną część lub tak jak w załączniku tylko połowę.  Dolnej części zdjęcia wcale nie widać. Ktoś tu już mi podpowiadał żeby zmienić tło wyświetlacza z czarnego na białe. Tak zrobiłam. Ale niestety dalej nie działa .  Czy to jest jakiś błąd, czy coś jest w ustawieniach. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ?

Screenshot_2025-02-13-13-58-52-502_com.android.chrome.jpg