Skocz do zawartości

Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 - MIUI 14 Polska/Xiaomi.eu stabilne - V14.0.23.0.TMRCNXM - Android 13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MARBLE_V14.0.23.0.TMRCNXM_v14-13.zip/download, https://androidfilehost.com/?fid=10620683726822069544

ROM można zainstalować zarówno poprzez recovery, jak i przez Fastboot - poradnik tutaj.

Proszę o kulturalną dyskusję, dotyczącą przede wszystkim tematyki tego wątku.

Opublikowano

Panie Skrzypek! Parę dni temu pisałem do 2 adminów Miui Polska z prośbą o pomoc. ZERO odzewu. Niedawno Millenium Bank zablokował mi biometrię, twierdząc iż mam zmodyfikowany system. Myślałem iż NOWE miui naprawi ten problem, jednakże po wyczyszczeniu danych aplikacji,odinstalowaniu i ponownej instalacji apki Millenium -problem nadal istnieje. Proszę o pomoc...co zrobić ?

Opublikowano

Subiektywnie, ta wersja wydaje się płynniejsza od 14.0.22. Przynajmniej jeśli chodzi o animacje systemowe. Drenaż baterii wydaje się większy niż w poprzednich wersjach, ale jest to mało znacząca różnica - 8h SoT realne, bez ubijania w gry. Nie wiem jakie większe zmiany zaszły, względem poprzednich wersji, bo changelog o tym nie mówi.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.08.2023 o 10:07, Blublek napisał(a):

Panie Skrzypek! Parę dni temu pisałem do 2 adminów Miui Polska z prośbą o pomoc. ZERO odzewu. Niedawno Millenium Bank zablokował mi biometrię, twierdząc iż mam zmodyfikowany system. Myślałem iż NOWE miui naprawi ten problem, jednakże po wyczyszczeniu danych aplikacji,odinstalowaniu i ponownej instalacji apki Millenium -problem nadal istnieje. Proszę o pomoc...co zrobić ?

Mam to samo w Millenium "Niestety czytnik linii papilarnych w Twoim urządzeniu nie spełnia naszych standartów bezpieczeństwa". W aplikacji Santandera jest ok. Widocznie w Millenium mają lepsze, jak nie najlepsze zabezpieczenia. Jak by zczaili że masz zmodyfikowany system to prawdopodobnie nie mógł byś aktywować aplikacji.

Opublikowano (edytowane)

Słyszeliście o tym? 

ttps://forum.xda-developers.com/t/shared-official-twrp-by-skkk.4579781/page-4#post-89041005

Edytowane przez lee
Opublikowano

Słyszeliście o tym? 
ttps://forum.xda-developers.com/t/shared-official-twrp-by-skkk.4579781/page-4#post-89041005

O czym? Brak załącznika, albo Tapatalk na telefonie mi świruje.

--edit--

OK, chyba odtworzyłem samemu wątek. Chodzi Ci o możliwość odblokowania BT?
No to fakt, jeśli to prawda i kolejne nowsze modele tego nie będą mieć, nie ważne, czy z powodu Polityki Xiaomi, czy z powodu Polityki Google (dla Androida) - przerzucam się na inną markę.

Opublikowano

Z powodu polityki rządu chińskiego. Wyraźnie jest napisane. I nie chodzi tylko o to. A o to że możliwość odblokowania została zablokowana nie tylko na nowych ale i obecnych telefonach. Więc jeżeli nie masz odblokowanego telefonu to już mieć nie będziesz. Dodatkowo są problemy z pobraniem i instalacją softu np. na redmi note 10 pro. Patrz wątek na XDA z linkami do softów. Brak takiej opcji to dla mnie koniec kupowania ich telefonów. Zostanie teraz tylko google Pixel bo oneplus już chyba też tego nie udostępnia. Ewentualnie kupno fair phone aby cieszyć się wsparciem 8lat nowy android plus 2 lata łatki bo ten ostatnio ogłosił że będzie właśnie tak długo wspierać swoje telefony.

• Like 1
Opublikowano

Z grubsza zerknąłem.
Zagłębie się później w ten temat, bo robi się bardzo "ciekawie". Szkoda, bo z tą marką mam do czynienia od modelu MI2. A wszystkie ruchy powodują, że kolejne modele nie będą w kręgu zainteresowań.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej czy jest coś tu w ogóle nowego w sprawie aktualizacji samych w sobie ? 

Zainstalowałem Xiaomi eu bo myślałem że będą (trochę) szybciej szły miesięczne łatki bezpieczeństwa i w sumie ze względu na AOD, ale widzę że trzeba się może na inny rom przerzucić 

Edytowane przez Maciej Gucma
Opublikowano

Panowie nie czepiajcie sie Kacpra bo wszystkim zawsze pomaga, tak jak inni admini. Trudno ze milenium ma takie zabezpieczenia ale ja na swojej 12 z Milenium nie mam zadnych problemow tak jak z 2 innymi bankami. A jak ktoś narzeka na brak plynności to proszę kupić sobie Xiaomi 13 jaką widze ma ACID i zreszta ja i zaraz jutro ją odblokuje. Ten telefon ma takie kopyto i możliwosci , ze moze sie schować IPhone 14 ktorego tez mialem.

Opublikowano (edytowane)

Nie pozostaje nic innego jak zmienić ROM z powrotem na oryginalny albo jakoś inny.

Jeżeli stanęło na lipcowych aktualizacjach bezpieczeństwa to słabo, tym bardziej że orginalny ROM ma już wrześniowe i to nie od dzisiaj 

Edytowane przez Maciej Gucma
Opublikowano
3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Ja też chciałbym, żeby Xiaomi robiło aktualizacje częściej. Niestety jest jak jest.

Przecież np wrześniowe aktualizacje dawno wyszły,na oficjalny rom, jak za dwa miesiące dalej nie będzie update'ów tego ROM to wtedy może inaczej na to spojrzycie 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz powtórzę: to nie my robimy ROM-y. My je jedynie modyfikujemyTo zasadnicza różnica. Po prostu z jakiegoś powodu Xiaomi nie puszcza aktualizacji dla ROM-u chińskiego, na którym oparty jest ten ROM. To, że Global dostał aktualizację, niczego w tym przypadku nie zmienia.

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano

Patrząc na częstotliwość wcześniejszych update i aktualny przestój, to ja po prostu wyczuwam, że jest duża szansa na MIUI 15 przy kolejnej aktualizacji. Premiera się zbliża, więc, może, może

Opublikowano
To wyrozumiałe No ale co raz na pół roku aktualizacja zabezpieczeń? 
Z tego co patrzyłem co to 4,6 tygodni był jakiś update No to już powinien jakiś być chyba...

A co konkretnego jest w tych aktualizacjach bezpieczeństwa że nie możesz się doczekać ?
Ja jadę na romie praktycznie z przed dwóch lat (bo nowsze po przetestowaniu mi nie pasowały z obsługą czy dodatkami, układem panelu itp.)
Dosyć intensywnie korzystam z fona, większość spraw firmowych robię na fonie, bankowość, podatki, księgowość, kontakt z urzędami. Do tego też gram, odwiedzam różne fora, szukam informacji i... nie odczuwam braku aktualizacji zabezpieczeń od dwóch lat.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak. Zawsze wszystko instaluje. Naprawili kilka błędów i dodali łatkę.

Póki co używam stare twrp to pierwsze 7.7 bo nie chcę mi się wrzucać nowego.

Dzisiaj znalazłem chyba pierwszą betę ofox recovery. Osobiście wolę bardziej ofox. Używam go na redmi note 10 pro wersja miui i redmi 7a (mi439) na oficjalnym lineage 20 nightly z lolz kernel.

Poco f5 pro o ile już nie otrzymało to otrzyma na dniach pierwszą wersję z A14. Więc może i F5 też.

Pozdrawiam 

• Like 1
Opublikowano

Witam

Mam problem z modemem w telefonie w 80 procentach rozmów rozłącza mnie i widnieje informacja Sieć komórkowa jest niedostępna,

i wtedy kolejne moje próby aby zadzwonić znowu kończą się na takim charakterystycznym już dla mnie pikaniu i ten sam komunikat

w pasku tam gdzie jest zasięg znika pojawia szaleje po prostu, druga osobą nie może się do mnie dodzwonić i nawet tego nie widzę.

znalazłem jakiś modem dla POCO F5 Pro ale po wgraniu telefon cegła(nie przyjmuje), znalazłem też wątek z podobnym problemem do mojego modelu note 12 turbo ale link do modemu nie jest już dostępny

aktualizuje telefon regularnie ze strony telefon miał Chiński rom obecnie od was i mam po Polsku, i żadna nie rozwiązała problemu wciąż jest taki sam