Guest Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 (edited) Mam już odblokowany bootloader w RN9P (Joyeuse). Jest na nim zainstalowany MIUI 14.0.4.0 stockowy w wersji EAA z Androidem 12. Chciałbym zainstalować recovery (TWRP lub Orange Fox) aby móc przetestować custom ROM. Pod linkiem podanym na Forum widzę 4 różne pliki: https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/ Dodatkowo u góry jest przycisk do pobrania najnowszego nieoficjalnego Orange Fox (bomb), którego nie polecam, bo nie da się wyjść potem z fastboot. Którą wersję zainstalować? Zrobić to poprzez wiersz poleceń z poziomu ADB? Edited July 29, 2023 by WD40 uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 (edited) Zależy jaki custom ROM. Niektóre wymagają konkretnego TWRP do działania. Tak, przez wiersz poleceń (telefon uruchomiony w trybie fastboot) Edited July 29, 2023 by Kacper Skrzypek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Najchętniej zainstalował bym Evolution X: https://evolution-x.org/device/miatoll lub Pixel Experience Plus. Evolution X mam na Redmi Note 6 Pro i działa super! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Do Evolution X na tym telefonie trzeba recovery z FBEv1. Pixel Experience Plus potrzebuje FBEv2, zatem wybierasz recovery pod te FBE (jest podane w nazwie). https://t.me/miatoll Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Gdzie można znaleźć więcej informacji na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Podrzucilem ci linka do kanału na telegramie wyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Dzięki za linka! Na telegramie znalazłem jeszcze inne informacje. Dla Evolution X piszą: Encrypted with FBEv1 so use OFOX A dla Pixel Experience: Use Fbe1 Beta+Decryptor for decryption in recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Mówiłeś o wersji z plusem - ta nieoficjalna najnowsza wymaga v2. Jeśli chcesz jakąś inną no to musisz patrzeć na posta na telegramie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Dzięki za pomoc. Zainstalowałem [email protected]_4_A12_FBEv1.zip Potem wgrałem Evolution X i jest super. Nawet ma Dolby Atmos w standardzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariiFit Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 A możesz podrzucić link do Evolution tego co wygrałeś .Też jestem zainteresowana.Albo miejsce z którego to pobierałeś.Pozdrawiam Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 https://evolution-x.org/device/miatoll Właśnie przetestowałem NFC w pobliskim sklepiku. Ten ROM jest genialny! Inna sprawa, że sporo trzeba doinstalować własnych drobiazgów jak galeria, mapy, manager haseł, odtwarzacz audio (PowerAmp), odtwarzacz Video (MX Player), Player YT bez reklam (New Pipe) itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariiFit Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Czy przy tym romie magisk też trzeba instalowac ? Bo skoro wspominasz o NFC ?Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Nie instalowałem Magiska! Inna sprawa, że opcja jego instalacji jest już wbudowana w Recovery Orange Fox. Ale jej jeszcze nie użyłem. Tylko na razie nie mam po co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariiFit Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 A z czego korzystasz z NFC ?? W sensie jest normalnie google Pay ? I sklep Play ? Trochę nie znam jeszcze custom ROM. Nigdy nie instalowałam.A jak z baterią ??A jak z modowanymi aplikacjami ??Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Mam zainstalowaną aplikację PeoPay (PeoPay – Aplikacje w Google Play). Baterię będę w stanie ocenić po kilku dniach. Na razie podaje, że wystarczy prądu jeszcze na 3 dni. Używam Evolution X również na Redmi Note 6 Pro i tam z baterią było dużo lepiej niż na stocku czy MIUI Polska. Inna sprawa, że to trochę indywidualna sprawa wynikająca ze stanu posiadanej baterii (stopnia jej zużycia), jak i ilości/rodzaju zainstalowanych aplikacji. Co masz na myśli, jeśli chodzi o modowane aplikacje? Launcher w Evolution X pozwala na bardzo wiele ustawień wizualnych. W zasadzie jedyne co by mi się jeszcze przydało, to gesty Moto. Zwłaszcza „ciach ciach” do aktywowania latarki na zablokowanym ekranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariiFit Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 W sensie z hackowanymi aplikacjami .I co masz na myśli że galerie trzeba instalować samemu ? Ale wtedy jaka galerię?I jeśli instalujesz sam aplikacje to czy nie potrzebny jest terminal i magisk ??Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Jeśli np. ktoś chce inną galerię niż stockowe Zdjęcia Google, to musi sobie doinstalować ze sklepu Play lub innego repozytorium. Jesli chcesz zainstalować sobie pobraną z netu aplikację (poza sklepem Play) to masz monit i zatwierdzasz aplikację i tyle. Dla przykładu Instander 17.2 - Download Official APK for Android (2023) który mniej obciąża niż oryginalny Instagram a ma możliwość łatwego zapisywania zdjęć i filmów. Obawiam się, że to jednak dyskusja na inny temat, niż temat wątku. I uprzedzając pytanie dodam, że tapety pochodzą ze strony Stock Wallpapers - YTECHB Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariiFit Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Zadałam pytanie o custom ROM ale nikt nie odpowiadał w innym wątku .Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Są ograniczenia wynikające z regulaminu forum. Możesz pisać w prywatnej wiadomości. Z mojego punktu widzenia customy są lżejsze, szybsze, mniej zasobochłonne niż Stocki. Testowałem też MIUI Polska i był dla mnie przepakowany funkcjami na maxa. Ważne jest by dany ROM był dopracowywany i rozwijany. Widząc wpisy na grupie Telegram dla Evolution X widzę co dla userów stanowi problem i jak to rozwiązują. W przypadku Redmi Note 9 Pro nie ma już i nie będzie rozwoju oficjalnego, dlatego sięga się po customy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 I poleciała aktualizacja ROM-u! Jak to się szybko dzieje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratus84 Posted March 19 Share Posted March 19 Cześć, obecnie na RN9Pro używam MIUI 12.5.2 Android 11 i chciałbym przesiąść się na LineageOS https://download.lineageos.org/devices/miatoll/builds wcześniej używałem go na OnePlus, lekki prosty nic więcej nie potrzebuję. Jakie Recovery zainstalować aby w dalszym etapie zainstalować custom rom? Tyle jest tych wersji, że już nie ogarniam dla tego chciałbym się poradzić kogoś obeznanego w temacie. Aktualnie mam jakiś starszy TWRP. Kolejna sprawa jakie kroki podjąć w recovery przed zainstalowaniem romu w zakładce wipe? Co z z apką aparatu? Znalazłem coś takiego https://cyanogenmods.org/redmi-note-9-gcam/ może ktoś używał i może się wypowiedzieć? Jeszcze jedno, od dawna używałem TitaniumBackup ale od jakiegoś czasu projekt chyba upadł? Jest jakiś zamiennik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts