Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy komuś również w ostatnich dniach przestały działać płatności zbliżeniowe przez portfel Google (Google Pay)? Nie robiłem ostatnio żadnych zmian i wszystko działało, kilka dni temu dostałem kilka SMSów z banków, że moje karty zostały usunięte z portfela. Sam zaś portfel przy uruchomieniu wyświetla komunikat, że urządzenie nie spełnia wymagań bezpieczeństwa i płatności zbliżeniowe nie są dostępne.

MIUI by xiaomi.eu 14.0.1.0

Opublikowano
3 minuty temu, taki--jeden napisał(a):

Czy komuś również w ostatnich dniach przestały działać płatności zbliżeniowe przez portfel Google (Google Pay)? Nie robiłem ostatnio żadnych zmian i wszystko działało, kilka dni temu dostałem kilka SMSów z banków, że moje karty zostały usunięte z portfela. Sam zaś portfel przy uruchomieniu wyświetla komunikat, że urządzenie nie spełnia wymagań bezpieczeństwa i płatności zbliżeniowe nie są dostępne.

MIUI by xiaomi.eu 14.0.1.0

zrób test safety net (jest w sklepie Play) i zobacz co tam pokaże ...a płatności zbliżeniowe działają np przez aplikacje banku?

Opublikowano
1 minutę temu, Master napisał(a):

zrób test safety net (jest w sklepie Play) i zobacz co tam pokaże ...a płatności zbliżeniowe działają np przez aplikacje banku?

SafetyNet pokazuje wszystko na zielono "Success". Nigdy nie używałem aplikacji banku do płatności. Sprawdzę.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, taki--jeden napisał(a):

SafetyNet pokazuje wszystko na zielono "Success". Nigdy nie używałem aplikacji banku do płatności. Sprawdzę.

ja miałem kiedyś podobny problem ale właśnie z bankowa - z Googla do zbliżeniowych nie korzystałem - jedyne co pomogło to wywalenie aplikacji (IKO) i instalacja i konfiguracja od zera ... od tego czasu zero problemów - a też wywaliło z dnia na dzień - nie wiadomo czemu ... tu ciekawe co pisałeś że dostałeś smsy z banku ... bank może usunąć to co jest w portfelu Googla? tam chyba tylko karta jest podpięta ... może to jakiś poważniejszy temat ... i niekoniecznie związany z googlem jako takim?

ps. dodałem sobie kartę do GP - tak z ciekawości - postaram się sprawdzić czy to będzie działać jak należy ... tam też podaje że wymogi bezpieczeństwa są spełnione - jest to "odhaczone" może będę dzisiaj rano jechać autobusem to spróbuję przez to zapłacić zbliżeniowo za bileta 🙃 - o ile terminal jak zwykle nie będzie zepsuty 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano

Też dostałem dzisiaj sms,ze karta została usunięta z portfela. Ciekawe. Będę coś kupował to sprawdzę co jest grane. Najwyżej wrócę do płatności przez aplikację banku :d

Opublikowano

Dziwne, kiedyś też tak miałem, że dziwne akcje się odwalały. Dodałem dziś karty od nowa, zrestartowałem telefon (co nie zdarza się często, tak raz na kilka miesięcy myślę) i działa.

Co ciekawe mój telefon z tym softem  w koncie google widoczny jest jako Google Pixel 2. Jestem pewien, że to mój Poco X3 i tylko mój - nic innego nie jest wyświetlane więc wygląda na to, że z tym softem są jakieś problemy z rozpoznawaniem modelu itp.

Opublikowano
44 minuty temu, taki--jeden napisał(a):

Dziwne, kiedyś też tak miałem, że dziwne akcje się odwalały. Dodałem dziś karty od nowa, zrestartowałem telefon (co nie zdarza się często, tak raz na kilka miesięcy myślę) i działa.

Co ciekawe mój telefon z tym softem  w koncie google widoczny jest jako Google Pixel 2. Jestem pewien, że to mój Poco X3 i tylko mój - nic innego nie jest wyświetlane więc wygląda na to, że z tym softem są jakieś problemy z rozpoznawaniem modelu itp.

a sprawdzałeś czy zbliżeniowa pójdzie bez problemu przez apkę bankową? fajnie że sobie poradziłeś 🥳

Opublikowano
Godzinę temu, taki--jeden napisał(a):

Nie, to nie są problemy z rozpoznawaniem modelu. Celowo, gdy Google Play odpytuje fingerprint, jest puszczony fingerprint od Pixela, by przechodziło SafetyNet.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Master napisał(a):

a sprawdzałeś czy zbliżeniowa pójdzie bez problemu przez apkę bankową? fajnie że sobie poradziłeś 🥳

Próbowałem na stacji benzynowej przed moimi akcjami i nie poszło, nie wiem tylko czy to dobrze przełączyłem - zmieniłem tylko domyślną apkę z GP na aplikację Aliora ale płatność nie przeszła. Później zrobiłem to co napisałem wyżej i już w ikona z moim inicjałem po prawej->konfiguracja płatności zbliżeniowych jest wszystko z góry w dół zaznaczone, że jest ok (wcześniej ostatnia pozycja nie była ok).

Opublikowano
6 minut temu, taki--jeden napisał(a):

Próbowałem na stacji benzynowej przed moimi akcjami i nie poszło, nie wiem tylko czy to dobrze przełączyłem - zmieniłem tylko domyślną apkę z GP na aplikację Aliora ale płatność nie przeszła. Później zrobiłem to co napisałem wyżej i już w ikona z moim inicjałem po prawej->konfiguracja płatności zbliżeniowych jest wszystko z góry w dół zaznaczone, że jest ok (wcześniej ostatnia pozycja nie była ok).

ta ostatnia pozycja to chyba właśnie była od zabezpieczeń (pisze z pamięci bo wywaliłem już apke GP) - w zasadzie tak jak zrobiłeś to w zupełności powinno wystarczyć (też tak zrobiłem - w ustawieniach zmieniłem tylko domyślna z IKO na GP - nic więcej tam nie trzeba ruszać) i jak pisałem wcześniej płatność poszła bezproblemowo ... w sumie to dziwne że ta płatność nie przeszła ... to by znaczyło że problem był z jakąś procedura zabezpieczeń / bezpieczeństwa - systemowo a nie tylko w konkretnej apce ... bo inaczej płatność by Ci przeszła przez ta apke Aliora ... no ale fajnie że się udało ... u mnie jak miałem problem z płatnościami przez apke bankowa to - jak wcześniej wspomniałem - pomogło jej odinstalowanie i ponowna instalacja / konfiguracja - choć wtedy nie sprawdzałem czy pójdzie to przez GP ... ale np żadnych smsów od banku nie miałem czy usuwania karty ... widocznie problem nie dotyczył zabezpieczeń płatności tylko coś z wywaliło w tej apce 🙃 no ale to też dziwne bo nic tam nie grzebałem w ustawieniach nie było updatu do nowej wersji itp. ot z dnia na dzień przestało to działać i tyle 🙃