Kacper Skrzypek Posted July 8, 2023 Posted July 8, 2023 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 11 Pro 5G / POCO X4 Pro 5G (nazwa kodowa: veux). ROM oparty na wersji globalnej - wersja chińska (TKCCNXM) nie posiada wsparcia dla modułu NFC z wersji globalnej (obie wersje mają inne moduły, skutkiem czego NFC chińskie nie działa na Globalu i vice versa). Jeśli chcemy mieć działające NFC na modelach Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G, należy wgrać wersję Z TEGO WĄTKU. Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_VEUXG_V14.0.2.0.TKCMIXM_v14-13.zip/download, https://androidfilehost.com/?fid=10620683726822064651 ROM można zainstalować zarówno w trybie fastboot, jak i TWRP - poradnik: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 2
rafi243 Posted July 10, 2023 Posted July 10, 2023 Zainstalowane. Na razie brak problemów Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
szyper Posted July 10, 2023 Posted July 10, 2023 jakie wrażenia na nowej 14, mam tylko jedno pytanie, czy jak zainstaluje ten rom (po całej procedurze unkocku, jestem na wersji EU) to wszystkie aplikace bankowe, czytnik palca i NFC działają normalnie tak?
Sylvasster 68 Posted July 11, 2023 Posted July 11, 2023 jakie wrażenia na nowej 14, mam tylko jedno pytanie, czy jak zainstaluje ten rom (po całej procedurze unkocku, jestem na wersji EU) to wszystkie aplikace bankowe, czytnik palca i NFC działają normalnie tak? Wszystko działa, NFC, biometria, aplikacje bankowe (pocztowy czy revolut, co do innych nie mam zdania bo nie korzystam) też. Po za tym bateria trzyma lepiej, bardziej płynny system, i co zauważyłem, sklep Play potrafi się zatrzymać ( wystarczy zabić aplikacjeu i wszystko wraca do normy).Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka
szyper Posted July 13, 2023 Posted July 13, 2023 zainstalowałem, co ciekawe nie miałem timeout przy unlockowaniu bootloadera, poszło od razu. mam 2 kwestie. - pojawia mi się już rom rebuild, jak sprawdzić czy to jest to samo, czy rzeczywiście ta wersja ma poprawione tłumaczenie (w SMS np.)? gdzie znajdę jakiś bogatszy changelog? - czy ktoś wie jak odblokować baze smsów dla "wiadomości" googlowych. Efekt taki że xiaomowa aplikacja widzi smsy, a googlowa pusta bazę. robiłem backup, restore inna aplikacja i smsy i tylko poszło to w niewidoczne 2x. Może znacie jakiś sposób (gdzieś kiedyś google mi zbackopawalo smsy do www) żeby sobie pobrać i zrobić kopię? pozdrawiam tak to rzeczywiście ten rom ciut szybszy chyba. A i polecam włączyc w baterii zamiast zrównoważony to tryb wydajność. Niewiele to zmienia na baterii, a jest bardziej responsywnie. 1
Sylvasster 68 Posted July 13, 2023 Posted July 13, 2023 Potwierdzam znajduje nową wersję, ale jak na razie nie mogę tego pobrać.Ktoś coś wie o tej nowej aktualizacji, czy też jakiś błąd?Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted July 14, 2023 Author Posted July 14, 2023 Jeśli sciagaliscie nową wersję przed jej udostępnieniem przeze mnie na forum, to ta nowa wersja naprawia nie wyświetlanie się Mi Smart Huba w Centrum kontroli (brakowało jednej aplikacji) i usuwa taką szarą otoczkę która się pokazuje jak to Centrum kontroli wywolujecie. Być może sourceforge ma jakieś problemy i trzeba aktualizację pobrać ręcznie. 1
zanziro Posted July 14, 2023 Posted July 14, 2023 Tylko tak patrzę co daje ta aktualizacja vs miui 13 i andek12 ... ? Dla mnie żadnej różnicy oprócz innych cyferek .
Sylvasster 68 Posted July 14, 2023 Posted July 14, 2023 Nawiązując do postu P Kacpra, aktualizacja " Re buld " faktycznie dodaje funkcje opisane przez P. Kacpra.Będę testować i dam znać co jest ewentualnie nie tak. Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka
Sirdo Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 #################################### # from generate-common-build-props # These properties identify this partition image. #################################### ro.product.system.brand=qti ro.product.system.device=missi ro.product.system.manufacturer=QUALCOMM ro.product.system.model=missi system image for arm64 ro.product.system.cert= ro.product.system.name=missi ro.product.system.marketname= Taki trochę "missi" ten rom 😜 Jeżeli ktoś zainstalował wcześniejszy build to przez twrp nie pyknie ,jedynie fastboot
Kacper Skrzypek Posted July 16, 2023 Author Posted July 16, 2023 9 minut temu, Sirdo napisał(a): #################################### # from generate-common-build-props # These properties identify this partition image. #################################### ro.product.system.brand=qti ro.product.system.device=missi ro.product.system.manufacturer=QUALCOMM ro.product.system.model=missi system image for arm64 ro.product.system.cert= ro.product.system.name=missi ro.product.system.marketname= Taki trochę "missi" ten rom 😜 Jeżeli ktoś zainstalował wcześniejszy build to przez twrp nie pyknie ,jedynie fastboot Product już od dawna nie identyfikuje ROM-u/nazwy urządzenia, musiałbyś zaglądnąć do odm lub vendora. Missi jest w tym przypadku normalne.
Sirdo Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Product już od dawna nie identyfikuje ROM-u/nazwy urządzenia, musiałbyś zaglądnąć do odm lub vendora. Missi jest w tym przypadku normalne. Owszem odm i vendor zawieraja kod veux lecz twrp wywala błąd że typ urządzenia sie nie zgadza. Takie info - wiem pisali na xiaomi.eu o tym.
Kacper Skrzypek Posted July 16, 2023 Author Posted July 16, 2023 W takim razie to kwestia TWRP, że nie odczytuje poprawnie nazwy urządzenia...
rafi243 Posted August 1, 2023 Posted August 1, 2023 Jest już TWRP do redmi note 11 pro 5g? Caly czas instaluje aktualizacje przez fast boot, można bez pomocy kompa? Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted August 1, 2023 Author Posted August 1, 2023 Tak, jest, pojawiło się ostatnio. https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/veux/
rafi243 Posted August 1, 2023 Posted August 1, 2023 Tak, jest, pojawiło się ostatnio. https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/veux/Tam są trzy wersje, którą pobrać? I czy podczas instalacji, nie wyczyści mi wszystkiego, bo nie chce instalować wszystkich apek od nowa,lub uceglić telefonu. Może jest gdzieś jakiś przejrzysty poradnik, jak zainstalować to TWRP? Sorrki za te pytania,ale mało zaawansowany jestem w tych tematach, a dla Was to pewnie błachostkaWysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
Netoper Posted August 1, 2023 Posted August 1, 2023 Zależy jaki masz rom, którego androida.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
rafi243 Posted August 1, 2023 Posted August 1, 2023 Zależy jaki masz rom, którego androida.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu TapatalkaTaki mam romWysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
Netoper Posted August 1, 2023 Posted August 1, 2023 No to jak masz andka 13 to pobierasz TWRP dla 13Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
alfredo23 Posted August 2, 2023 Posted August 2, 2023 Czy da się zablokować w tym sofcie bootloader? Soft wgrywany przez fastboot i jak spróbowałem wykonać fastboot oem lock to powoduje, komunikat: The system has been destroyed Pomaga tylko ponowne odblokowanie bootloadera. Chciałem też sprawdzić instalację przez TWRP, ale nie mogę go zainstalować .\fastboot boot twrp-3.7.0_A13-veux-yurxxl.img downloading 'boot.img'... OKAY [ 3.038s] booting... FAILED (remote: unknown command)
FromWP Posted August 2, 2023 Posted August 2, 2023 Na custom romach nie mozna blokować bootloadera. Dwa, zmień nazwę tego twrp bo masz tam kropki.
Sylvasster 68 Posted August 3, 2023 Posted August 3, 2023 A te TWRP nie robi z telefonu z root?Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka
rafi243 Posted November 8, 2023 Posted November 8, 2023 Dzisiaj zauważyłem, że nie mogę płacić telefonem. Do tej pory było wszystko dobrze. Co mogło się stać? Nie robiłem żadnego roota. Czy wgranie na nowo tego systemu przez fastboot naprawi problem? Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
Netoper Posted November 9, 2023 Posted November 9, 2023 W innym temacie Kacper pisał, że google coś kombinuje i są problemy również z innymi romami Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts