Skocz do zawartości
  • 0

Nie mogę zablokować bootloadera - xiaomi 13 pro

Pytanie

Opublikowano

Witam, wgrałem przez globalnego MiFlasha system globalny. Wszystko działa, więc pomyślałem że sobie zablokuję bootloader, bo niby płatności google pay nie działają, mniejsza. No i blokując bootloader w MiFlash z tym samym oficjalnym romem ( sprawdzałem na paru stronach ), po instalacji włącza mi się tryb recovery, tylko chyba na dole pisze " lock bootloader " a reszta jest taka sama. Więc muszę odblokowywać znowu bootloader przez MiFlashUnlock i działa, no ale nie o to mi chodzi. Proszę o pomoc, xiaomi 13 pro.

this-miui-version-cant-banner[1].jpg

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

@Kacper Skrzypek tylko płatności google pay mi nie będą działać? Rozumiem że telefon z Chin nawet z przegranym na globalny ROM nie będzie mógł mieć zablokowanego bootloadera?

• 0
Opublikowano

Na Globalu nie będą działać płatności, niektóre aplikacje które wykrywają odblokowany bootloader też mogą nie iść.

Jeśli telefon z Chin jest w globalnej wersji (nie ROM-u, tylko sam telefon) to wtedy można zablokować bez problemu bootloader. Jeśli telefon z Chin jest w chińskiej wersji, to nie można zablokować. 

• 0
Opublikowano

@Kacper Skrzypekok, mam już xiaomi eu. Później sobie kod PIN mogę zdjąć, czy jest to obowiązek żeby system się nie spraprał? Bo pisze, że jest to potrzebne do automatycznych aktualizacji a chcę je mieć.

• 0
Opublikowano

To i tak kupa farta, że po próbie blokady BL-a na fonie CN z romem global, fon się nie zmienił w przycisk do papieru.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, hexi napisał(a):

ok, mam już xiaomi eu. Później sobie kod PIN mogę zdjąć, czy jest to obowiązek żeby system się nie spraprał? Bo pisze, że jest to potrzebne do automatycznych aktualizacji a chcę je mieć.

Możesz zdjąć, ale wtedy w razie kradzieży osoba, która znajdzie telefon, będzie mieć dostęp do danych, bo w TWRP nie będą one chronione żadnym hasłem.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Kacper Skrzypekzostawię, a przy automatycznej aktualizacji nic mi się z systemem nie porypie? 
Edit: I jeszcze jak wgrywałem system w TWRP, to jakieś 4 pliki bodajże wyskoczyły z errorem. Ale system działa

Edytowane przez hexi
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, hexi napisał(a):

@Kacper Skrzypekzostawię, a przy automatycznej aktualizacji nic mi się z systemem nie porypie? 
Edit: I jeszcze jak wgrywałem system w TWRP, to jakieś 4 pliki bodajże wyskoczyły z errorem. Ale system działa

te błędy to się nie martw tym w ogóle 🙃 czasami są trzy czasami cztery - zależy od romu - wszystko będzie działać jak należy ... aktualizacje też możesz dawać przez twrp - klikasz install - wskazujesz paczkę z romem - potwierdzasz i leci ... wygodniej jak robić przez fastboota bo nie trzeba fona do kompa podłączać 🙃

• 0
Opublikowano

Hej trochę odświeżę temat co by nie zakładać nowego. Mam Xiaomi 12 pro. Teoretycznie kupiony w Polsce, teoretycznie był w foli, teoretycznie miał język polski. Wersja softu była globalna. Jednak nie aktualizował mi się do HyperOs, mimo, że Xiaomi podawało że rom był wydany. Więc odblokowalem bootloader wgrałem sobie soft, najpierw finalny potem developer i teraz znowu finalny i mam 1.0.8.0 wyrywałem wczoraj. 

Niestety nie działa mi płatność google. Najpierw wywalało że telefon nie spełnia wymogów. Wyrzuciło mi że jest poprawka dla Google pay, wgrałem, teoretycznie karta jest i nie ma komunikatu, ale każda płatności jest odrzucona. Wydaję mi się że to kwestia odblokowanego bootloader. Chciałbym go zablokować, ale zachować już ten nowszy system. Na pewno wyrywałem system przez twrp. Bo w sumie w katalogu miui.pl był taki i wgrałem to twrp pod swój telefon. I w sumie pod swój telefon nie widziałem na stronie innej wersjiy.

Pytanie . Chcę mieć nowy soft, zablokowany bootloader, instalację softu przez ota, bo dziś wyszukuje aktualizacje ale dalej przenosi do twrp ,da się ? 

Dane bez znaczenia są w chmurach. 

• 0
Opublikowano

To jeszcze dołożę bo dziś zdarzył się cud. Dokonywałem zakupu na Ali express na Allegro i poszło bez problemu Google pay w jednym sklepie zapłaciło mi bez problemu a potem byłem w Żabce i trzy razy transakcja odwrócona i musiałem płacić blikiem czary :)

Ale nie zmienia to faktu że chciałbym ten bootloader zablokować