Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 Dodano możliwość grupowania ikon aplikacji po kolorach w Szufladzie aplikacji 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja Pełna lista zmian: polska, angielska Informacja – POCO F5 Pro ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA. Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu. W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu). Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power). Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img. Uruchom telefon komendą fastboot reboot. Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński). Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu. Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+) Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000) Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100) Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Masz jeszcze Redmi Note 8T? Zainstaluj Androida 13 Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 Ultra? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 i 13 Pro? Nowe, hybrydowe ROMy Xiaomi.eu/MIUI Polska: Jak zainstalować ROM po raz pierwszy? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 1 3
Master Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 pobrane szybko i w sumie bezproblemowo (wywaliło gdzieś w 2/3 postępu błąd pobierania ale po wznowieniu poszło dalej) wrzucone tradycyjnie przez twrp - elegancko - na razie wygląda że działa i ma się dobrze 🙃 ps. menu baterii trochę się zmieniło - doszedł ranking i grupowanie ...
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Opublikowano 1 Lipca 2023 19 minut temu, Master napisał(a): ps. menu baterii trochę się zmieniło - doszedł ranking i grupowanie ... Po prostu przywróciliśmy to, co było wcześniej. Oficjalnie tego menu nie ma na Androidzie 13 i wyżej.
Master Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 12 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Po prostu przywróciliśmy to, co było wcześniej. Oficjalnie tego menu nie ma na Androidzie 13 i wyżej. jasne - akurat zwróciłem uwagę na to bo ostatnio była prośba o zrzuty ze statystyk zużycia baterii - a tu mamy to lepiej teraz zorganizowane ... poza tym ta wersja romu na razie działa jak należy
Jimmy Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 Na xiaomi.eu piszą że zniknęły opcje autostartu do poszczególnych aplikacji?
Master Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 14 minut temu, Jimmy napisał(a): Na xiaomi.eu piszą że zniknęły opcje autostartu do poszczególnych aplikacji? prawda co piszą - brak już tej opcji w ustawieniach
simcold Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 Na xiaomi.eu piszą że zniknęły opcje autostartu do poszczególnych aplikacji??Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
Master Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 (edytowane) 17 minut temu, simcold napisał(a): ? Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka tak - tu jest to dostępne - nie ma za to już widocznej tej opcji ani przełącznika jak klikniemy na poszczególne aplikacje - przytrzymamy dłużej paluchem jej ikonkę i pojawi się wtedy do wyboru "o aplikacji" i tam już nie mamy możliwości przełączenia autostartu ... na poprzednich rozwojowych ta opcja była ... Edytowane 1 Lipca 2023 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Opublikowano 1 Lipca 2023 W ustawieniach aplikacji nie ma. Nowe menu autostartu dodali w tej wersji. 1
Master Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 58 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): W ustawieniach aplikacji nie ma. Nowe menu autostartu dodali w tej wersji. czyli changelog trochę bogatszy niżby wynikało z opisu 🙃 może jeszcze coś znajdziemy ...
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Opublikowano 1 Lipca 2023 Przełącznik w ustawieniach aplikacji wróci w następnej wersji.
mnkowalski Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 Ale sterować się nim ogólnie da i to ważne .
fk4mil Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 Czysta instalacja i na tej wersji w Xiaomi 12 nie moge zainstalowac Revolut.
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Opublikowano 2 Lipca 2023 Nie wiem, czemu tak się dzieje. U mnie można zainstalować Revoluta bez problemu. 1
fk4mil Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie wiem, czemu tak się dzieje. U mnie można zainstalować Revoluta bez problemu. Ponowna instalacja naprawila problem. 1
mateo912 Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 czysta instalacja na świeżo odblokowanym 13ultra, ciągle wywala błąd przy próbie skopiowania danych z poprzedniego telefonu przy konfiguracji.
Kacper Skrzypek Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Opublikowano 3 Lipca 2023 Można prosić o jakiś log albo informacje, jaki to błąd?
mateo912 Opublikowano 4 Lipca 2023 Opublikowano 4 Lipca 2023 Można prosić o jakiś log albo informacje, jaki to błąd?Na szczęście po ponownej instalacji(fastboot wcześniej twrp) poszło. Więc problem sam się rozwiązał Wysłane z Mi11 Ultra
irek854 Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 Od co najmniej dwóch ostatnich aktualizacji, na 12X, bateria znika w oczach. Telefon odłączony rano od kabla, odłożony na półkę, nie wytrzymuje do końca dnia. Wcześniej bez problemu półtorej dnia. Kilkuminutowa rozmowa na WhatsApp bardzo mocno rozgrzewa telefon. Da się coś z tym zrobić ? Podobnie z mapami google. To, że nie pokazuje kierunku to wiadomo od dawna. Ale pomimo, że niby ma fixa GPS, mapy są totalnie zagubione. Jadąc w gęściej zabudowanym obszarze strzałka skacze chaotycznie po okolicy. Nawigowanie bywa okropnie frustrujące. Po drodze zrobiłem czystą i instalację od zera a nic to nie dało. Wcześniej wspomnianych problemów nie zauważałem. Szczerze to czekam od tygodni, aż ten telefon zacznie działać w miarę stabilnie , jak wcześniej na miui13, ale straciłem cierpliwość i w tym tygodniu chyba zamawiam nową słuchawkę.
Master Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 no z tym zużyciem baterii fakt - jest gorzej i na tej wersji i na poprzedniej - czasami pojawia się drenowanie czego nie było do tej pory i mocniejsze nagrzewanie też jest zauważalne - ale z tym już tak bywało - czasami z wersji na wersję jest zauważalna poprawa (albo niestety w drugą stronę ... jak to ma miejsce obecnie) tragedii nie ma ale osobiście trzymam kciuki żeby była poprawa w tym zakresie ... a jakie masz problemy ze stabilnością? i czym to się objawia?
irek854 Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 Tzn pisząc stabilność miałem na myśli to, że nie mogę polegać na co dzień na tym telefonie. Używam go do pracy, głównie rozmowy WhatsApp i nawigowanie między adresami. Na ostatnich buildach miui13 telefon wytrzymywał na luzie cały dzień i przede wszystkim słuchawka nie przegrzewała mi ucha a nawigacja prowadziła do celu. Teraz telefon głównie mnie irytuje w codziennym użytkowaniu.
Master Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 (edytowane) 6 godzin temu, irek854 napisał(a): Tzn pisząc stabilność miałem na myśli to, że nie mogę polegać na co dzień na tym telefonie. Używam go do pracy, głównie rozmowy WhatsApp i nawigowanie między adresami. Na ostatnich buildach miui13 telefon wytrzymywał na luzie cały dzień i przede wszystkim słuchawka nie przegrzewała mi ucha a nawigacja prowadziła do celu. Teraz telefon głównie mnie irytuje w codziennym użytkowaniu. no tak ... zostaje nam zaczekać na kolejną rozwojowa ... powinna być tradycyjnie w sobotę ... może będzie lepiej z baterią ... z nawigacją to nie wiem co tam się dzieje bo nie korzystam z tego w ogóle 🙃 a tak poza tym działa wszystko całkiem nieźle - jakoś powodów specjalnych do narzekań brak ... w sumie już kiedyś o tym pisałem ale w ustawieniach zasilania przydałby się jakiś przełącznik dla procesora - typu maks wydajność - balans - oszczędzanie baterii itp. bo te tryby które są teraz ograniczają też inna funkcjonalność a nie zawsze jest to konieczne / potrzebne 🙃 Edytowane 5 Lipca 2023 przez Master
kaciek Opublikowano 6 Lipca 2023 Opublikowano 6 Lipca 2023 Od co najmniej dwóch ostatnich aktualizacji, na 12X, bateria znika w oczach. Telefon odłączony rano od kabla, odłożony na półkę, nie wytrzymuje do końca dnia. Wcześniej bez problemu półtorej dnia. Kilkuminutowa rozmowa na WhatsApp bardzo mocno rozgrzewa telefon. Da się coś z tym zrobić ? Podobnie z mapami google. To, że nie pokazuje kierunku to wiadomo od dawna. Ale pomimo, że niby ma fixa GPS, mapy są totalnie zagubione. Jadąc w gęściej zabudowanym obszarze strzałka skacze chaotycznie po okolicy. Nawigowanie bywa okropnie frustrujące. Po drodze zrobiłem czystą i instalację od zera a nic to nie dało. Wcześniej wspomnianych problemów nie zauważałem. Szczerze to czekam od tygodni, aż ten telefon zacznie działać w miarę stabilnie , jak wcześniej na miui13, ale straciłem cierpliwość i w tym tygodniu chyba zamawiam nową słuchawkę. Troszkę Cię zmartwię, mam 12x i bateria jest bez zmian u mnie. Dziś nawet dobiłem do 3 dni bo bardzo mało rozmawiałem. Musisz znaleźć co drenuje baterię. To raczej nie wina softu. Ja z kolei borykam się z nieostrymi zdjęciami przy zoomie 2x. Przybliżenie 2x na 50Mp jest idealnie ostre. Na innych aplikacjach aparatu nie mam tego problemu, a i na oryginalnej apce też czasem zrobi ostre.Sędnięte z MI12X
Master Opublikowano 6 Lipca 2023 Opublikowano 6 Lipca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, kaciek napisał(a): Troszkę Cię zmartwię, mam 12x i bateria jest bez zmian u mnie. Dziś nawet dobiłem do 3 dni bo bardzo mało rozmawiałem. Musisz znaleźć co drenuje baterię. To raczej nie wina softu. Ja z kolei borykam się z nieostrymi zdjęciami przy zoomie 2x. Przybliżenie 2x na 50Mp jest idealnie ostre. Na innych aplikacjach aparatu nie mam tego problemu, a i na oryginalnej apce też czasem zrobi ostre. Sędnięte z MI12X no właśnie z tym drenowaniem ... to że jest gorzej z baterią zauważyłem właśnie najpierw na tej przypadłości ...(+ zauważalnie mocniejsze nagrzewanie się tyłu obudowy) już na poprzedniej dev beta ... aplikacje mam cały czas te same ... ustawienia nie zmieniane (część na oszczędzanie miui część na bez ograniczeń), nic nowego nie doinstalowywalem ... do tej pory nie miałem czerwonych zjazdów na statystyce zużycia - zaczęło to się pojawiać właśnie na poprzedniej becie (no i obecnej też - choć mam też wrażenie że jest teraz nieco lepiej niż na poprzedniej) ... i jak pisałem nie ma z tym jakiejś tragedii - żeby ktoś kto zamierza wrzucić ta betę się nie przeraził 🙃 no ale też tak już bywało wcześniej ... bety potrafią mieć takie skokowe zmiany jak tam mieszają w ustawieniach ... no i właśnie też przecież do tego bety są 🙃 i za to też je lubimy 🙃 bo jest na co ponarzekać i co wypunktować 🙃 szkoda że na mi 11 będą tylko do końcówki września ... ps... tak w ogóle to już jest beta nowego Andka dla kilku modeli (12tki i 13tek) może jakiś załogant odważy się spróbować? 🙃 Edytowane 6 Lipca 2023 przez Master
irek854 Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 Ja podobnie mam te same aplikacje i ustawienia. Mało tego, po tym jak pojawiły się problemy odinstalowałem część i gdzie się dało ustawiłem optymalizację. Wczoraj chyba rekord bo dosłownie w kilka godzin wyssało całą baterię przy nieużywanym telefonie. Aktualnie wyłączyłem wszystko co związane z 5G i widać znaczącą poprawę. Ale telefon ma nadal mocne tendencje do nagrzewania się z byle powodu. Jakie kolwiek użytkowanie nadal powoduje drastyczny spadek baterii.
Master Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 49 minut temu, irek854 napisał(a): Ja podobnie mam te same aplikacje i ustawienia. Mało tego, po tym jak pojawiły się problemy odinstalowałem część i gdzie się dało ustawiłem optymalizację. Wczoraj chyba rekord bo dosłownie w kilka godzin wyssało całą baterię przy nieużywanym telefonie. Aktualnie wyłączyłem wszystko co związane z 5G i widać znaczącą poprawę. Ale telefon ma nadal mocne tendencje do nagrzewania się z byle powodu. Jakie kolwiek użytkowanie nadal powoduje drastyczny spadek baterii. to potwierdza tylko to co pisaliśmy już wcześniej - ostatnie rozwojowe na tym polu nie są zbyt udane 🙃 może jutrzejsza będzie lepsza ... proszę dawać znać w temacie jak ktoś już to wrzuci i potestuje ... poza tym powinny już być lipcowe poprawki bezpieczeństwa - tak przy okazji to jest też nowa aktualizacja Google Play (czerwcowa)
kaciek Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 No właśnie chyba nie. Ja mam 12x i na tej wersji po raz pierwszy uzyskałem ponad 3 dni na jednym ładowaniu. (Oczywiscie telefon bardzo mało używany, głównie na czuwaniu) ale na tej wersji u mnie bateria mocno na +. Nic się nie grzeje nawet jak intensywnie eksploatowałem. Po za tym tak jak MI11 to żaden telefon mi się nie grzał, teraz na 12x bardziej grzeje się od rąk niż od wnętrzności.sędnięte z MI 12X
Master Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 (edytowane) co telefon i użytkownik to inne doświadczenia 🙃 ale już za rogiem nowa dev beta ... zobaczymy jak tam sytuacja będzie wyglądać ... a u załoganta Irka to coś podejrzanie dużo android system pożera ... ps. panie Kaciek - a jak tu u Ciebie wygląda? Edytowane 7 Lipca 2023 przez Master
Rekomendowane odpowiedzi