Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

23616.png

• Poprawki błędów
  • Dla Xiaomi 12T Pro, Xiaomi 13 Ultra wydajemy wersję V14.0.23.6.9.DEV
  • Następna aktualizacja za 2 tygodnie (święto w Chinach)
  • 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja
  • 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja – POCO F5 Pro

ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA.

• Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu.
  • W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu).
  • Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power).
  • Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img.
  • Uruchom telefon komendą fastboot reboot.

Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński).

Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

devices_weekly_23051301.png.webp

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100)
  • Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja na Mi 11 Ultra weszła bezproblemowo. To już pewnie nie do Was ale apka Bateria chyba się zmieniła na tyle, że nie ma sortowania np. po System, Sprzęt, Wszystko itp. Jest ujęcie danych tylko od strony aplikacji więc i SOT nie można podejrzeć:) ale może to tylko u mnie i trzeba by wyczyścić Dane aplikacji, nie próbowałem póki co bo wywala mi się wszystkie harmonogramy ;)

IMG_20230617_114133.jpg

Edytowane przez mr.sosu
Opublikowano

na mi 11 wrzucone bezproblemowo - faktycznie tam w panelu baterii trochę się zmieniło ... nie wyświetla też jej zużycia przez ekran ... może gdzieś jeszcze są zmiany ... jeśli zaktualizowali panel sterowania to możliwe ... no ale zobaczymy w praktyce - na razie wygląda że wszystko w porządku :)

Opublikowano (edytowane)

Xiaomi 12T Pro 23.6.9.DEV
Widget panelu sterowania źle pokazuje zajętą pamięć RAM oraz tekst w nim jest źle dopasowany.

Screenshot_2023-06-18-13-30-24-238_com.miui.home-edit.jpg

Edytowane przez uvzen
Opublikowano (edytowane)

Nie, tekst jest poprawnie. Na logikę liczenia tego przez Panel sterowania niestety nie mamy wpływu. Ten dłuższy tekst spróbuję skrócić.

Edit: wygląda na to, że te ciągi są bezpośrednio z widżetu, a nie z aplikacji... Nie mogę tego zmienić.

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie, tekst jest poprawnie. Na logikę liczenia tego przez Panel sterowania niestety nie mamy wpływu. Ten dłuższy tekst spróbuję skrócić.

no nie wiem czy poprawnie ... zajęta pamięć ram 1.81 ... przy telefonie o wielkości ramu 8 giga nie ma takiej opcji żeby system zajmował tylko taka ilość 🙃 a jeśli to wolna pamięć to jak najbardziej pasuje ... u mnie na mi 11 przy 8 giga ramu wolnej jest w zależności od tego czy świeży restart systemu czy słabo z tą świeżością - to od około 3 giga do 1 giga - więc 1.8 pasuje jak najbardziej ...

Opublikowano
4 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak jak pisałem - tłumaczenie jest poprawne, a przynajmniej takie się wydaje po przejściu na angielski. To, że to nie jest liczone tak jak powinno być, to inna kwestia.

ja szukałem tego widzetu zobaczyć co pokaże ale jakoś go nie widzę nigdzie ... a korzystam z dwóch które pokazują wolny ram - jeden to z widżetu pogodowego a drugi to takie informacje systemowe - android system widgets + ten pogodowy pokazuje cyfrowo a ten drugi słupkowo ... no może być taka opcja że w angielskiej wersji jest źle 🙃 czyli po naszemu tłumacząc dosłownie będzie też źle ... w każdym razie - o ile oczywiście ta wartość jest podawana poprawnie - to pasuje tylko do wolnej ilości ramu ...

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Edit: wygląda na to, że te ciągi są bezpośrednio z widżetu, a nie z aplikacji... Nie mogę tego zmienić.

Nie chodzi mi o to, że jest źle przetłumaczony, tylko o to, że nachodzi na siebie.

3 godziny temu, Master napisał(a):

no nie wiem czy poprawnie ... zajęta pamięć ram 1.81 ... przy telefonie o wielkości ramu 8 giga nie ma takiej opcji żeby system zajmował tylko taka ilość 🙃 a jeśli to wolna pamięć to jak najbardziej pasuje ... u mnie na mi 11 przy 8 giga ramu wolnej jest w zależności od tego czy świeży restart systemu czy słabo z tą świeżością - to od około 3 giga do 1 giga - więc 1.8 pasuje jak najbardziej ...

Patrząc na mój screen z poprzedniego posta "Zajęta pamięć RAM 1.81 GB” to zajęta pamięć tylko przez aplikacje, a poniższy widget, który jest wadliwy powinien wyliczyć tak samo. Po kliknięciu "zajęta pamięć 4.82 GB" przenosi mnie do zakładki "przyspiesz działanie" w aplikacji Panel Sterowania i pokazuje wartość poprawną, czyli 1.81 GB.

Edytowane przez uvzen
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, uvzen napisał(a):

patrząc na mój screen z poprzedniego posta "Zajęta pamięć RAM 1.81 GB” to zajęta pamięć tylko przez aplikacje, a poniższy widget, który jest wadliwy powinien wyliczyć tak samo. Po kliknięciu "zajęta pamięć 4.82 GB" przenosi mnie do zakładki "przyspiesz działanie" w aplikacji Panel Sterowania i pokazuje wartość poprawną, czyli 1.81 GB.

no ciekawy temat ... ja nawet nie ma u siebie takich widżetów ... tam z tego zrzutu ekranu to nie widać nigdzie że ta wartość dotyczy tylko ile apki zajmują w pamięci ... z tych widżetów co korzystam to zawsze jest podawana tylko ilość wolnego ramu ... może trzeba poszukać jakiegoś innego diagnostyka i go zainstalować żeby sprawdzić co on tam pokaże i porównać ... no ale z tego co piszesz coś nie tak jest z tym widżetem bo liczy nie wiadomo co 🙃 tym bardziej że tak jak pisałeś w panelu sterowania jest wskazana poprawna wartość ...

Opublikowano
9 godzin temu, uvzen napisał(a):

Nie chodzi mi o to, że jest źle przetłumaczony, tylko o to, że nachodzi na siebie.

Ja to rozumiem. Niestety nie mam dostępu do tłumaczeń z tego widżetu, więc nie mogę tego zmienić. W niektórych przypadkach tłumaczenie pochodzi wprost z aplikacji, ale nie w tym.

Opublikowano (edytowane)

taka ogólna uwaga co do tej wersji - najwyraźniej zwiększyło się zużycie baterii ... czuć że telefon mocniej się nagrzewa przy używaniu też pojawia się tzw drenaż czego wcześniej nie było ... tak więc tu zmiany poszły troszku nie w tą stronę co powinny 🙃 oczywiście tragedii nie ma ale już jest to zauważalne i odczuwalne ...

Screenshot_2023-06-19-20-52-12-801_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano

Nie zauważyłem wczesniej bo nie używałem, ale nie da się wejść w ustawienia tapety z menu ustawienia. Tak ma być? Czy to tylko u mnie?

sędnięte z MI 12X

Opublikowano
Godzinę temu, kaciek napisał(a):

Nie zauważyłem wczesniej bo nie używałem, ale nie da się wejść w ustawienia tapety z menu ustawienia. Tak ma być? Czy to tylko u mnie?

sędnięte z MI 12X

ustawienia - tapety i personalizacja - i tam tapety? to wchodzi i wygląda że wszystko ok ...

Screenshot_2023-06-21-22-57-14-787_com.android.thememanager.jpg

Opublikowano

Hmm. U mnie od jakiegoś czasu nie ma tapety i personalizacja tylko same tapety i tam nie mogę wejść. Oczywiście przez motywy na około się da.c620d4cf4dbeed1b852a0e54e4c79389.jpg

Sędnięte z MI12X

Opublikowano

Hmm. Nic nie zmieniałem. Jest to co w wersji rozwojowej. Przynajmniej ja nic świadomie nie zmieniałem.
Ale teraz parząc to motywy są w wersji global. Można to jakoś zmienić? Jak to się mogło stać. Od kilku wersji zauważyłem zmianę układu menu ustawień.a8c75f22f72bccf0abfea5c940dc15a0.jpg

Sędnięte z MI12X

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, kaciek napisał(a):

Dzięki, oczywiście pomogło. Myślałem że to zmiana wyglądu, dlatego nie pomyślałem że to błąd z mojej strony...

a to skąd ten global się wziął u Ciebie? sam się zainstalował? 🙃 w najnowszej rozwojowej jest taka wersja jak w załączeniu (no przynajmniej u mnie ...)

Screenshot_2023-06-22-14-59-41-911_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano

Musiałem bezwiednie zaktualizować, nawet nie wiem kiedy to się stało. po odinstalowaniu aktualizacji wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
6 minut temu, kaciek napisał(a):

Musiałem bezwiednie zaktualizować, nawet nie wiem kiedy to się stało. po odinstalowaniu aktualizacji wszystko wróciło do normy.

a tak pytam z ciekawości bo w razie problemów to od tego chyba trzeba zaczynać sprawdzać ... może przy okazji jakiegoś innego updatu to się wrzuciło samo ... 🙃 ale pan Kacper szybko wyczuł problem i luks że temat obadany i wyjaśniony 🙃

Opublikowano

Pomroczność jasna mnie dopadła, bo jak Kacper napisał rozwiązanie to rozum mi wrócił i aż wstyd mi było za to pytania 😔

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, kaciek napisał(a):

Pomroczność jasna mnie dopadła, bo jak Kacper napisał rozwiązanie to rozum mi wrócił i aż wstyd mi było za to pytania 😔

żaden wstyd ... tu wskazówka było też że miałeś inny układ menu systemowego ... bo od razu widać było że coś musiało być zmodyfikowane ... jeśli weszłoby to w jakiejś wersji dev beta to pewnie byłoby o tym w changelogu albo pan Kacper by wspomniał - choć ostatnio właśnie pisał że zaktualizowano panel sterowania ... no ale to nie aż tak jak u Ciebie 🙃

Opublikowano

Czasem może się zdarzyć (wyjątkowo) że się zainstaluje sama wersja globalna, ale do tej pory nie miałem takiej sytuacji. Normalnie nie powinno tak się dziać, ale może tak się wydarzyć na przykład wtedy, gdy zainstalujecie Aktualizator aplikacji systemowych z Globala np. z apkmirror albo GetApps.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dobrze wiedzieć ... nawet nie to że są takie apki (raczej unikalbym tychze z racji customowego charakteru systemu) ale że to samo może wleźć przy jakiejś okazji i niekoniecznie za naszą zgoda czy wiedzą ... 🙃

ps. podobno miui 14.5 ma być przeskoczone ... i od razu już będzie wbicie na nowego andka ...

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś zauważył problemy GPS w Mapach Google? Pozycję wyszukuje ale jak wybiorę trasę i prowadź do punktu to od razu gubi sygnał i zamraża mapę (stoi w miejscu). Nie wychodząc z aplikacji podłączam pod samochód i uruchamia się android auto i wszystko jest dobrze i prowadzi pokazując poprawnie pozycję.

Na innych aplikacjach z funkcją GPS (jak dojadę, mapy.cz) jest w porządku tylko w Mapach Google traci sygnał GPS.

Dane aplikacji czyszczone, instalowane na nowo, uprawnienia nadane oraz wyłączone oszczędzanie baterii. Wyłączałem i włączałem nawet w lokalizacji wspomaganie GPS z serwera nie pomaga.

Xiaomi 13, obecna beta 23.6.8 DEV,  do wydani 23.5.15 DEV nie było problemu

Screenshot_2023-06-22-10-39-20-658_com.google.android_apps_maps.thumb.jpg.a60d1088b3142497e59f423262b9c8ae.jpg

Edytowane przez grzegorz.lki
brak tekstu
Opublikowano

chyba znowu są problemy z powiadomieniami ... na razie u siebie stwierdziłem z GG i messengerem - jeszcze sprawdzę whatsappa - z bankowej jest wszystko ok ... myślałem może że są na oszczędzaniu baterii ale nie ... na wcześniejszej wersji było zdecydowanie lepiej z tym 🙃 najwyraźniej jeszcze z tym się nie uporali ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...