Chessser Opublikowano 9 Marca 2023 Opublikowano 9 Marca 2023 Hej, w nocy z 7 na 8 marca zniknął mi zasięg na obu kartach SIM. Jedna jest z Plusa, druga z nju (orange). Przejrzałem cały internet, zmieniałem karty miejscami, próbowałem z jedną itp. nic to nie daje. Wydarzyło się to w nocy i przy okazji nad ranem otrzymałem informacje o dostępności aktualizacji 13.0.8. Z początku myślałem, że po aktualizacji wszystko się naprawi, no ale nic z tego. Co ciekawe przez moment jedna karta zaczęła działać w sytuacji, gdy drugą się wyłączało, ale po jakimś czasie to również przestało dawać rezultaty. Karty są odczytywane oraz identyfikowane jako dana sieć, ale mają status "tylko połączenia alarmowe". Wiem, że może to być kwestia anteny, ale ze względu na bezpośrednią bliskość aktualizacji oraz fakt, że wydarzyło się to podczas gdy telefon leżał przez parę godzin na stoliku wydaje mi się bardziej prawdopodobne, że to jednak kwestia software. Macie jakieś porady co może pomóc? Jedna karta jest firmowa, a nie mam zapasowego telefonu, więc co by nie mówić chciałbym to załatwić jak najszybciej.
brawo Opublikowano 9 Marca 2023 Opublikowano 9 Marca 2023 Problem sprawdzić karty w innym telefonie? Jakie zdanie ma na ten temat jedna i druga sieć? Może jeden (uszkodzony) maszt je obsług je?
Chessser Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Opublikowano 9 Marca 2023 Obie kart sprawdzałem w moim stary mi a1 i tam działa, także 100% problem leży po stronie telefonu. Pytanie tylko czy to kwestia jakiegoś glitcha w MIUI czy antena podjęła tamtej nocy decyzje, że się popsuje Chyba, że jest jeszcze jakieś trzecie potencjalne rozwiązanie?
brawo Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) Chyba nie liczysz, że ktoś ci powie: tak masz padniętą antenę. No chyba, że jasnowidz Pytanie w stylu nie pali mi silnik w aucie. Nie wiecie co może być przyczyną? Skoro sam już sprawdziłeś,że wina jest z telefonem, to do serwisu trza nieść. Inni pewnie doradzą ci resetowanie, wgrywanie oprogramowania. Edytowane 10 Marca 2023 przez brawo
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Ja bym jeszcze sprawdził numery IMEI. Nie wiem, jak telefon był kupowany, ale operatorzy mają możliwość blokowania numeru IMEI i może tak się stało w tym przypadku...
brawo Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Dwóch operatorów zrobiłby to w jednym czasie?
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Wystarczyłby jeden, nie musiało być ich dwóch (aczkolwiek nie wiem, czy operatorzy blokują od razu oba numery - bo każdy slot ma swój IMEI).
Chessser Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Opublikowano 10 Marca 2023 3 godziny temu, brawo napisał: Chyba nie liczysz, że ktoś ci powie: tak masz padniętą antenę. No chyba, że jasnowidz Pytanie w stylu nie pali mi silnik w aucie. Nie wiecie co może być przyczyną? Skoro sam już sprawdziłeś,że wina jest z telefonem, to do serwisu trza nieść. Inni pewnie doradzą ci resetowanie, wgrywanie oprogramowania. Staram się ważyć prawdopodobieństwo, ze względu na to, że serwis traktuje jako ostateczność. Obawiam się trochę, że zdiagnozują antenę, wymienią ją, dalej nie będzie działać i rozłożą ręce, jednocześnie wyciągając dłoń po kasę. Jakaś taka nieufność się we mnie wyrobiła do serwisów wszelkiego rodzaju na podstawie dotychczasowych doświadczeń. Trop z numerami IMEI sprawdzę. Miałem też pomysł, żeby zaczekać na update do MIUI 14, który podobno na Note 10 pro ma wyjść niedługo. Co o tym sądzicie? Wiem, że może to być kilka dni lub kilka tygodni (już ustawiłem region jako Szwajcarię), ale może warto na ten czas pożyczyć od kogoś telefon. W końcu, o ile dobrze rozumiem, jeśli to wina softu to po aktualizacji powinno się naprawić.
Netoper Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Do póki nie wiadomo w czym jest problem (blokada operatora, awaria sprzętu, błąd softu) no to ciężko podpowiedzieć czy czekać, czy iść do serwisu, czy zmienić telefon.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi